Last news in Fakti

29 Януари, 2024 13:25 2 531 41

Убива се поливното земеделие, а то може да носи около 2 млрд. лева годишно! Ивайло Тонев пред ФАКТИ

  • ивайло-
  • тонев-
  • земеделие-
  • поливане-
  • напоителни системи

Ако бъдат направени промени, напояването в държавата може да достигне 7 милиона декара, а това ще доведе до преки и косвени приходи в бюджета от около 2 милиарда лева на година, казва експертът

Убива се поливното земеделие, а то може да носи около 2 млрд. лева годишно! Ивайло Тонев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как се убива поливното земеделие в България… По тази тема с ФАКТИ се свърза Ивайло Тонев, който е бивш управител на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Хасково. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Г-н Тонев, с поредица сигнали алармирате властите, че сектор „Напояване“ е занемарен, захвърлен и никой не се интересува от него. Какво имате предвид?
- Става въпрос за неизпълнение на Стратегия за развитие на отрасъл „Хидромелиорации“ и „Защита от вредното въздействие на водите“, приета с Решение на МС № 688/18.08.2016 г.

- По този повод сте писал и до премиера акад. Денков…
- Да, защото имам основателни подозрения да смятам, че развитието на сектор „Напояване“ в държавата се саботира умишлено. В Стратегия за развитие на отрасъл „Хидромелиорации“ и „Защита от вредното въздействие на водите“, приета с Решение на МС № 688/18.08.2016 г., са заложени цели, а две основни са:
1. Приемане на „Закон за мелиорациите“
2. Преструктуриране на търговското дружество „Напоителни системи“ ЕАД в регионални публични предприятия.
- И към днешна дата какво се случва…
- Едно голямо нищо. Към настоящия момент няма разработен „Закон за хидромелиорациите“. Не е преструктурирано търговското дружество „Напоителни системи“ ЕАД. Вижте, става въпрос за това как един ресурс от 3,5 милиарда кубични метра вода, които са в 181 напоителни язовира в страната не се използват. В същото време поливното земеделие е сведено до трагичните 0.7% от общите обработваеми площи в страната. Като за съпоставка този процент в Румъния е 34%, а в Гърция 47%. Само един от водните синдикати „Марица“ преди почти 100 години е напоявал повече площи от „Напоителни системи“ ЕАД през 2023 г.

- Колко вече – 8 години, този план отлежава по чекмеджета… Така ли е…
- От 2016 година досега всички ръководства на Министерството на земеделието и храните неглижират стратегията, а това води до сбор от последствия, застрашаващи националната сигурност на страната ни. Търговската дейност по напояване, извършвана от „Напоителни системи“ ЕАД, с принципал Министерство на земеделието и храните, убива българското поливно земеделие, обслужва интересите на чужди държави и лишава бюджета на Република България от постъпления в особено големи размери. Статутът на дружеството като основен хидромелиоративен оператор не е уреден по никакъв начин. В „Закона за сдруженията за напояване“ (ЗСН) се урежда статутът само на сдруженията за напояване. Статутът на „Напоителни системи” ЕАД, като акционерно дружество, се явява в противоречие с голяма част от функциите му и основната дейност, която изпълнява в насоката на поддръжката на дигите, корекциите на реките и другите защитни хидротехнически съоръжения. Моделът на използване на стандартните търговски дружества за подобни дейности, които са за сметка на държавния бюджет, е грешен и не е в състояние да решава основни въпроси, свързани с финансирането и поддръжката на хидромелиоративната инфраструктура. Търговското дружество „Напоителни системи“ ЕАД не може да се издържа от основната си дейност - напояване, като съществува благодарение на целеви бюджетни средства, предоставени от Министерството на земеделието по линия на „Опазване на природата от вредното въздействие на водите“. Оценката за приноса на търговското дружество за развитие на поливното земеделие в страната се базира на постигнатите от него резултати, а именно: 2023 година - 280 000 декара напоявани площи.

- Защо никой не взима отношение…
- Нямам представа. От време на време нещо се случва и за да се заглуши протестния глас и на малкото независими ползватели на прескъпата поливна вода в държавата, в края на поливен сезон 2023 г., във вид на държавна помощ, бяха изразходвани 16 милиона лева за сметка на държавния бюджет, като бяха поети 80% от направените разходите на земеделците за напояване, а претекстът бе войната в Украйна. Самите земеделци заявиха, че не искат финансова подкрепа, а желаят помощта да е във вид на вода. Изразходването на тези средства е грешно и е отново опит за реанимацията на изпадналата от години в кома търговска дейност на „Напоителни системи“ ЕАД и то за сметка на всички български граждани. Просто търговското дружество „Напоителни системи“ ЕАД е хибрид, който живее на гърба на държавния бюджет, неспособен с търговската си дейност да се грижи за хидромелиоративния фонд, икономически импотентен относно използването на ресурса, който притежава, като всички тези фактори убиват инициативата в земеделските производители и не отговарят по никакъв начин на европейските политики в областта на земеделието, поради което и държавата ни е загубила поливното си земеделие. Тук е мястото да си зададем въпроса: Кой има полза от това?
В основата на промените в сектор „Хидромелиорации“ стоят три основни и задължителни промени в досегашният модел на управление на напояването в държавата:
1. Преобразуване на „Напоителни системи“ ЕАД в Агенция „Мелиорации“, което ще сложи край на търговията с поливна вода.
2. Приемането на „Закон за Хидромелиорациите“ и като част от него „Фонд Мелиорации“, което ще осигури финансирането на сектора.
3. Субсидиране 100% водата за напояване - вода срещу продукция /както е в Румъния и Гърция/, ще извади на светло земеделския бранш.
В Народното събрание на Република България с Вх.№ ПГ-8194-Л-16/08.06.2018 г. е внесена законодателна инициатива за създаване на Фонд „Мелиорации“, която не се разглежда повече от 5 години. С писмо Изх.№ АД-07-19-80-1/01.09.22 година „Напоителни системи“ ЕАД дава положително становище на така предложените промени. Ако тези промени бъдат осъществени в рамките на пет годишен период, напояването в държавата може да достигне 7 милиона декара, което ще доведе до преки и косвени приходи в бюджета от около 2 милиарда лева на година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    39 0 Отговор
    Поливното земеделие го УБИ Жорко Харизанов...... НАПРАВО ГО ЗАКЛА..... Некой ПОМНИМЕ повече от три дни, а Баце.......

    Коментиран от #2, #8, #11

  • 2 Била

    2 39 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    Комунистите откраднаха тръбите.

    Коментиран от #10, #14, #18

  • 3 Земеделие

    29 0 Отговор
    няма , милиарди в дълбоки джобове , но експерти бол !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Краватар

    29 1 Отговор
    идеята е западното земеделие да носи на тях, а не нашето на нас. Затова ни приеха. Още ли не сте го разбрали?
  • 6 Архимед

    21 2 Отговор
    Тоя къде живее, тесногръд чиновник ли е или какво ? . Като го гледам с тази ризка и крещящото часовниче - вижте ме. Може ли сериозно да му обърне човек внимание ? ... Навсякъде по света открито се вижда, че затварят графата земеделие и започват да варят жабата на бавен огън! Въпрос на време е да започнат с промяна на собствеността! По един или др.начин...
  • 7 Така ли

    36 2 Отговор
    Ами то отдавна е убито. Поливните площи са намалели 7 пъти по сравненеие с лошия социализъм.

    Тръбите са разграбени продадени на скраб.

    Едно врене хранехме половин Европа. Сега повече от 80% храната е вносна.

    Това и ;се нарича стратегическа безопасност?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Койе виновен

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "Била":

    Какви комунисти бе. Путин е "виновен ". Той накара ромите да ходйат по полето да берат тръби.
  • 11 Саса

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    Точно така, Харизанов уби поливното земеделие, като за награда се издигна много в ГЕРБ и жалката ни държавица....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Магнитски

    24 0 Отговор
    В Благоевградско полетата пустеят няма канали за вода ЦИГАН..И ВИЛНЕЯТ КРАДАТ ДЪРЖАВАТА ЗАГИВА....
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Била":

    НЕ ПИШИ БЕЗ ДА ЗНАЕШ ‼️‼️
    Жоро Тръбата ги открадна и предаде за старо желязо‼️
  • 15 резилв

    11 0 Отговор
    Общо взето, Министерството на околната среда и водите е на дъното на всичко. Не мога да пусна линк, затова потърсете становище министерство на околната среда и водите напояване, резултатът е Народно събрание, МИнисттерство на околната ..... от 03.11.2020 година
  • 16 най-много от износ печелят

    10 1 Отговор
    3-4 милярда . за украйна , за англия и германия . Изнасят всичко . правят , поливат и изнасят за евро . по тв 1-2 орънжерии , пред банкрут били . хахахахаха . засей зеле 8 декара и ето 10-12 тона по 4 лева ето 60 000 лева . нищо не влагаш, само работна ръка . хахахаха
  • 17 Продължаваме Порнографията

    20 0 Отговор
    Глас в пустиня. Сглобката е ликвидационна комисия, тя не е дошла да решава проблеми, а да доразкости това, оцеляло от предишните ликвидатори. След тях тук няма да остане държава.

    Коментиран от #22

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Била":

    На 2 ноември 2011 г.,

    в гр. София е било проведено заседание на Съвета на директорите, на което

    тримата взели решение
    за бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали –

    части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна. Съгласно това решение, последващата продажба на тези метали, следвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) в срок до 31.12.2012 г. на най- високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

    Още на 3 ноември 2011 г.,

    изпълнителният директор Стайко Ганчев е сключил неизгодна сделка – договор за.....
  • 19 М3 голд

    24 0 Отговор
    Съгласен с автора. Но поливното земеделие се разруши още преди 30 години. Като се ликвидираха АПК, започна разграбване на всичко: помпи и помпени станции, електропреносна мрежа до тях, бетонни плоскости на каналите. По малките канали, отлети от напрегнат бетон, бяха унищожени заради желязото в тях. И земеделието стана преди всичко зърнено: пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица. Много жалък преход. Към почти нищото.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Директора

    23 0 Отговор
    След като 35 години рушите, през 2024 година, се сетихте, че напояването е ЗЛАТО.
    Браво бе, много сте умни!!!
  • 22 точно така е

    18 1 Отговор

    До коментар #17 от "Продължаваме Порнографията":

    Много си прав! Западните кукловоди са решили, че България и българите трябва да бъдат затрити...........пробваха се през ПСВ, ВСВ, както и по-рано обаче не успяваха, за което голяма заслуга има братската руска помощ! И сега няма да успеят защото Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ явно е преценил че България и българския народ трябва да ги има и за в бъдеще...........и отново с помощта на Русия ще оцелеем в тези трудни времена, а много от нашите душмани ще загинат! Дано БОГ помогне на достойните българи и да накаже продажните предатели, които за власт и пари продадоха народа и Родината! АМИН.

    Коментиран от #25

  • 23 Тъмен субект

    19 0 Отговор
    Ама тая проклета сглобка прокарва безумната давоска идея, че земеделието унищожава планетата и че не бива да се изхранваме по досегашния начин. То целта е да се унищожи земеделието и животновъдството. Йес-академика твори всякакви безумия.
  • 24 Тома

    18 0 Отговор
    За поливното земеделие ще питате жоро тръбата който всичко продаде на скрап и открадна парите
  • 25 Татко Барва

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "точно така е":

    Амин, братко!
  • 26 Коч Ина

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    радвам се, че си ми копирал репликата. Разпространявай!
  • 27 Урюрвкос

    23 1 Отговор
    е как простия бай Тошо направи развити напоителни системи а новите технологии ги унищожиха. Помпените станции бяха пренесени в близките вторични суровини. Колко хиляди кладенци бяха занемарени и ги затрупаха. Крал Мас е казал ....само общественото управление на материалните блага носи просперитет защото сития никога няма да разбере проблемите на гладния.
  • 28 Г Бар

    4 1 Отговор
    гъбата поливане не иска ве алооооууу къде отиваш ти?
  • 29 аризан тръбаров

    14 0 Отговор
    Ного късно се е родило туй умче и сега открива 30 годишни тенденции. При социализъма имаше 13 000 000 дка поливни площи. Сега са 150 000 дка и сичко е демократично и пазарно.
  • 30 Убиват България

    13 0 Отговор
    Не може без поливане, всичко хубаво от дома съсипаха
  • 31 Всичко хубаво съсипаха

    19 0 Отговор
    А защо пи Живково време имаше наповаяне и земеделие, с България беше във възход, Защо разрушихте всичко добро?!
  • 32 Идиот

    6 0 Отговор
    Кое ли не се съсипва в тая държава!
  • 33 Киро Нашенски

    7 0 Отговор
    Уби го отдавна Георги Харизанов като разпродаде помпените станции в по голямата част на страната.
  • 34 Ами

    5 0 Отговор
    поливни системи ги уби Харизанов, като извади тръбите и ги продаде за скраб !

    Коментиран от #36

  • 35 инж. Ганчо Илков

    6 0 Отговор
    Както горите, така и със Земеделската Земя, са от една страна крадени от Бизнесмени Олигарси, а от друга, без Съответната Нормативна База, която да стимулира Собствениците за Ефективно Устойчиво Стопанисване. Горите безогледно се сечат, а Дървесината се изнася срещу жълти стотинки. Земеделските Земи се преобразуват във Фотоволтаични Полета. Спекулира се със Кооперациите, които се Управляват от Бизнесмени Олигарси непознаващи Принципите на Пазарната Икономика и Рекетират Правителството. Тези Бизнесмени не съзнават Потребности от Реформи в Мелиорацията. Безогледната Сеч виждаме, че променя Климата в посока Обезводняване. Състоянието на съществуващите Язовири е трагично, а никой не ги поддържа. Новите, поглъщат огромни средства в нарушение на Разработените Проекти (Етап от Проектирането е Лесоустройството - защита за задържане на Водата в прилежащите Водосборни Зони). Политическите Проекти съставящи Парламентарното Мнозинство са зависими от Бизнесмените Олигарси. Опозицията освен плюване и боричкане в Парламента не представят Реформи за Решаване на Конкретни Икономически Проблеми в това число и проблемите с Поливното Земеделие.
  • 36 Да ама сега

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ами":

    аналлизира по телевизииге и дава акъл безпир.....
  • 37 СВЕТОВНАТА БАНККЪ МВФ

    1 0 Отговор
    ЗА КВО ША СА БЛЪСКА ТЕ ДА ПОЛИВАТЕ ЧЕ И ЗЕМЕДЕЛИЕ ДА ПРАЙТЕ..... НИЙ ША ВИ ДАДЕМ ГОТОВИ ПАРИ..... ИНАЧЕ КО ША ПРЙМ НИЙ....
  • 38 Христо Бозов

    4 0 Отговор
    Първо ,може ли няколко думи за това каква е трудовата биография на Ивайло Тонев. Той друго освен директор, работил ли е. Знаете ли ,че напояването след инж. Въков в Хасковския клон е микроскопично. Само ,че инж. Въков е хидроинженер и е тръгнал от техн.ръководител в проектанското атителие и е извъви цялата стълбица.Този директор Тонев ,с колко е увеличил напояването по време неговото управление. Тази стратегия не искат и няма да пазволят да мине ,защото ще има много директори и не само един,като е в в случая чалга певицата ,която е кукла на конци и им е по лесно да се източват програмите чрез нейното командване. Вече сме го играли този филм.Имам право да го казвам ,защото съм извървял целият път, и съм престуктриал клонове и т.н. Който не знае да попита , все още има някой който знаят какво съм правил и то точно в тази посока.Така ,че въпроса е кой бута напред този нов мисия.

    Коментиран от #39

  • 39 Ивайло Тонев

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Христо Бозов":

    Г-н Бозов не ви познавам но сте абсолютно прав за обема на напояване в клон Хасково !! Аз не се изживявам в ролята на най-големия хидромелиоратор, моите уважения към всички които са оставили години от живота си в сектора. Аз съм Мениджър и от мен се очаква да давам решения !!! Напоителни системи отдавна не живее от основната си дейност напояване и е вредно с търговската си дейност за развитието на поливното земеделие. Не хората са важни а това да се даде възможност на земеделието достъп до субсидирана вода, така че то да се върне на нивата от 80 те години. Ако се интересувате от клон Хасково щяхте да знаете какво съм направил аз лично за краткия си престой там !!!

    Коментиран от #40

  • 40 Христо Бозов

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ивайло Тонев":

    Благодаря Ви за коментара. Но тази приказка със менъджърите , не е точно така. Когато Кабил Кабил стана министър на Земеделието изгони всички Управители , които в 90 процента бяха хидроинженери израснали по стълбицата в Напоителни системи. Да споделя, имам две дипломи за менъджмънт на водите за напояване една от Япония и една от Израел , но има забрана да работя в Напоителни системи също от такива менъджъри доведени незнайно от къде в повечето случай адвокати.Та Кабил направи тогава лоботомия , т.е. извади мозъка на управлението и назначи турчетаи разни ибрици от с. Падина и Кърджалийско , защото те били менъджъри. И от тогава взе така с тези менъджърите поливното земеделие отиде в канала. На Сливен Управител по едно време беше поп???????Ако сте толкова подготвен управленец ми кажете , как Хасковския клон ще се справя без ОНЗ .Как ще плаща заплати. Има едно нищожно напояване на яз. Тракиец. ,а и една помпена станция дето я прехвърлихте на Пловдивския клон щото не можете да и платите сметката за тока , та камо ли заплатата на помпиера и обслужването. И като ми го разпишете с приход - разход ,тогава ще Ви се извиня. Сега в Хасково Ви доведоха един откровен далавераджия от Пловдив. Много неприятна особа. Веднъж успяхте да го изгоните , но той влезна отново през прозореца. Той също е менъджър от хранителната верига Динева- Димов. Та пожелавам Ви успех!!!! Но да знаете , както казва Иванчо- То и аз ,и тате можем да оправим козата , но козата си сака

    Коментиран от #41

  • 41 Ивайло Тонев

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Христо Бозов":

    Г-н Бозов, говорите за стари неща, а като че ли не сте прочели настоящата статия и какво се предлага в нея !!! НС в момента не живее от напояване, а от ОПВВВ и това трябва да спре. Пределно ясно ми е какво е положението в клон Хасково. Ако прочетете внимателно ще видите че има как без бюджетни средства и без цена на водата да се развиват мелиорациите и поливното земеделие в страната !!! Моите уважения към хидроинженерите но тук решението е в областта на ИКОНОМИКАТА !!!!