Last news in Fakti

30 Януари, 2024 05:34 5 512 37

Проф. Витанов: Прекалено идиотски финал

  • професор николай витанов-
  • математик-
  • анализ

Математикът пусна "кратка информация за политиката и войната за 29 януари 2024 г." в профила си във Фейсбук

Проф. Витанов:  Прекалено идиотски финал - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Знаете, че доста отдавна ви писах, че САЩ излизат от акматичната фаза на развитието си и навлизат във фазата на пречупване (по класификацията на Гумильов). Тази фаза се характеризира със затриване на енергия във вътрешни конфликти между групи от хора и пасионари, които гледат да подобрят собствените си позиции за сметка на позициите на други пасионари. Точно това наблюдаваме в момента.

В САЩ тече Тексаската криза. Някои залагат на това, че САЩ ще се разпаднат. Това е прекалено идиотски завършек на нещата и вероятността е много малка. Американският елит трява да се състои от тотални идиоти, за да се стигне до такава развръзка. Това, което ще се наблюдава на първо време, ще е друго.

Писах ви, че САЩ се намират в състояние на Imperial overstretch или имперско пренапрягане, на български казано. Това означава, че са се захванали да вършат повече неща, отколкото възможности имат. Това ги изтощава. Вътрешните конфликти ги изтощават още повече. Резултатът ще бъде, че САЩ ще се оттеглят от някой конфликт, за да може да се справят с останалите проблеми.

От Тексаската криза няма как да се оттеглят. От кризата в Газа няма как да се оттеглят – тя обхваща и Персийския залив и Червено море, а там се петролните интереси. Почвате да се сещате, коя криза ще почнат да загърбят. САЩ ще гледат да се измъкнат от украинската криза, като оставят като горещ картоф в ръцете на Европа. Германия вече пищи, че основната част от разходите по тая криза започва да пада върху нея.

От тази гледна точка, се очакват интересни времена по украинските фронтове. Намаляваща логистична подкрепа при ниски нива на собствена военна промишленост. Не знам как си го мислите, но това няма да свърши добре за Украйна.

Да видим, какво ни казва лорд Кейнс днес

Джон Мейнард Кейнс (ден 4)

...Пазарите могат да останат ирационални по-дълго, отколкото вие можете да останете платежоспособни. ...

Някои каканижковци, пълнещи ви главите с неолибералните блатни конструкции на Хайек, Фридман и Мизес, още не са разбрали, че пазарът е като бензина. Много енергия имало в пазара. Има де, има – запали го, па гледай как ще изгори всичко. Енергията на пазара трябва да се впрегне регулирано в действие – от бензина има полза, когато енергията му регулирано се отделя в двигател и този двигател движи икономиката напред. Свободният пазар е дефектен, той гори икономиката. Регулираният пазар може да свърши работа.

Оставете пазара сам на себе си. И той ще остане ирационален по-дълго, отколкото вие ще сте платежоспособни. Тоест, ще ви види сметката.

Може да разширим мисълта на Кейнск извън обхвата на икономическите пазари. Същото е положението например на политическите пазари. Политическите пазари са място за действие на играчи с големи запаси от политическа платежоспособност. Играчи с малка платежоспособност фалират.

Да погледнем войната в Украйна. Руснаците са играч с голяма платежоспособност от най-вскакъв характер. Украинците не са. Следователно, вероятността от политически фалит е голяма, ощи повече, че другият голям играч – САЩ е пренапрегнат и има насреща си повече кризи, отколкото ресурси да се спави с всички от тях. А Китайците засега само се прозяват. Чакат.

Военните пазари – и тук е за големи играчи с много резерви. Малките играчи ще фалират ако не внимават. Такава е логиката на нерационалността на пазара.

Ами ние? Нещата са се стекли така, че ние към момента сме малък играч с малка платежоспособност. Ами тогава, къде се навираме на нерационалните пазари? Че те ще останат нерационални по-дълго, отколкото ние ще сме платежоспособни. Друга, по-интелигентна политика трябва тук, казва Витанов.

Бауц, бауц, кря,кря,кря-я-я – се чува насреща. Ами щом е така, очаквайте негативно развитие навсякъде, където Хаджи Бауц и Генерал дьо Кряк бауцат и крякат. Предупредени сте, да не кажете после: ама никой не ни каза! Казаха ви – и Кейнс и Витанов.

Напред, към войните. Най-напред, войната в Газа. Знаете, какво ви е прогнозирано – победа за Израел в Газа, но дълга война, поради добре развитата мрежа на Хамас. Проблемът за Израел също ви го описах – насреща стои голяма мрежа, включваща Хамас, Хизбула и други организации и части от тая мрежа са вън от Газа, намират се в Ливан и други страни от региона.

И тъй – мрежата на Израел срещу мрежата на палестинците. И двете мрежи не са малки и са захранвани от външни сили с големи възможности. Което предполага дълга и кървава война. Знаете прогнозата ми – Израел ще победи в Газа и доста ще унищожи палестинската мрежа там. Но няма да успее да унищожи цялата палистинска мрежа, чиито корени са далеч извън Газа.

Какво отсъди Международни съд? Нищо по същество. Израел да предотвратял геноцида, пък те щели да наблюдават. А-ха-а-а-а, напълно очаквано. Гледате ли цирка – как бавно вървят като костенурки из залата. Сякаш тежат по 2 тона. А всъщност отвсякъде си е въздух. Въздух под налягане.

Хайде да видим, как ще продължат нещата. Нали помните прогнозата – 50 000 убити палестинци до края на лятотп, още 10 000 убити бойци на Хамас. Разширяване на конфликта. Ето, от вчера вече и Йордания влезе в него с атаката на американската база там. Военизираните арабски организации хвърлят ръкавицата на американските самолетоносачи и англиските самолети. От моя, логистична гледна точка, това означава, че още ресурси ще бъдат изтеглени от украинската криза, за да бъдат хвърлени в арабската криза.

Израел намери начин да притисне палестинците с атаката срещу агенцията на ООН, която се занимава с хуманитарните помощи. Това несъмнено ще увеличи броя на жертвите в Газа. Чуват се гласове за изграждане на заселнически израелски селища в Газа по подобие на тези на Западния бряг на река Йордан. Трудна работа – територията е малка – колкото територията на Харков и е плътно заселена с палестинци. Виж, ако плътността на палестинците намалее, това със заселването може и да има успех.

А войната си върви. Бойците на Хамас отново са се появили в северната част на Газа, тъй, че ираелската арми трябва да възобнови операциите там. Военните разходи на Израел се очаква да се увеличават. И то не само заради войната в Газа. Хизбула на север става все по-силен.

Това ще принуди Израел да увеличи военното си присъствие покрай ливанската граница – планира се стационирането на още една дивизия там, която да намали активността на Хизбула в Южен Ливан и да пази жителите на Северен Израел. А това са пари, пари, пари..

И още пари горят. Хутите удариха петролен танкер в Червено море, обстрелват редовно американските кораби. Теорията на вероятностите казва, че е въпрос на време да думнат по-сериозно някой американски военен кораб. Обстановката е сериозна закучена и прогнозата е, че няма да се разкучи до края на лятото. А като дойде края та лятото, ще дойде и продължението на прогнозата.

Гледайте.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 552 дни.

18 месеца са 549 дни. Над 18 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 19 месеца са 580 дни. Броячът върти.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 655 дни. 21 месеца са 640 дни. 22 месеца са 671 дни. Над 21 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте.

И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ще ви направи прогноза, която ще е валидна 655 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.

Що де отнася до ковида, знаете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая. Такова нещо не се очаква до края на януари, така , че спокойно. Просто се пазете, доколкото е възможно.

Януари отива да свършва и поредната двуседмична прогноза отново се потвърждава. А тя беше – до края на януари няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки.

Искате прогноза и за грипа. Прогнозата има 2 части: успокоителна и призователна. Успокоителната част е, че грипната вълна няма да е супервисока. Причината е разминаването на степента на заразяване по области. Пловдив, Варна и Бургас са в състояние на грипа епидемия, но София още не е.

Разрастването на грипа в София ще почне да се компенсира от намаляване на обхвата в другите области с много население. Така че, в момента се намираме в пика на грипната епидемия и кой знае колко по-лошо не се очаква да стане. Призователната част от прогнозата е да се пазите.

Понеже сме в пика, през следващите 3 седмици избягвайте кашлящи колкото можете и не ходете по места, където се събират много хора, ако е възможно. Пазете се особено, ако сте в София. Тези елементарни предпазни мерки плюс витамини и наглеждане на господата от страна на дамите ще доведат до пречупване на разпространението на грипа.

Уважаеми дами, като противогрипна мярка, сипете на подопечния една ракия, като се прибере. Да прочисти гърлото от микроби и вируси. Покрай ракията използвайте спадналия му гард и му дайте чаша с разтворени витамини или чай. Така, хем ще го предпазвате от грипа, хем ще поддържате благоприятно ниво на семейни отношения.

Та така.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гумата

    19 35 Отговор
    На Петко му се допила ракия , но му се отворила приказка за пазара.... Понеже не разбира от икономика, но е комунист пише за регулации на пазара. Още по- яко! И идва до кулминацията да сравни пазара с бензин! Бум!
    Гола вода!

    Коментиран от #2

  • 2 МИ ГОЛА

    23 9 Отговор

    До коментар #1 от "гумата":

    ВОДА Е КАТО СИ ИЗЛОЧИЛ ВСИЧКАТА РАКИЯ ---ЗАКОНОМЕРНО ОСТАВА ВОДА ИНЕ МИСЛИШ АДЕКВАТНО-ВЕРОЯТНО СИ И АКАДЕМИК
  • 3 Госあ

    39 20 Отговор
    Евала Витанов ! Някои смятат, че точно учените трябва да имат обществено мнение. Ако и Денков си правеше пари от сапуните, вместо да разпродава България на безценица, нямах против и него…
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 лудата коzичка

    29 11 Отговор
    отдаvна не е бляла
  • 6 💠🔆♻️

    10 26 Отговор
    Витанов каква я мисли че има кой да му чете “чаршафите”, по накратко ве човек, само “the beef and the potatoes”.
    Направи един “Ковид Рапорт” но политически и гео стратегически?
  • 7 Петър

    30 5 Отговор
    Публикацията е силно орязана в часта за войната в Украйна.
  • 8 Хохо Бохо

    30 6 Отговор
    Доскоро Витанов беше във фаза ремисия, но състоянието му се обостря...
  • 9 Прогнозна сметка

    17 5 Отговор
    Това е като баба Ванга с изкуствен интелект.
  • 10 Българин

    17 28 Отговор
    Витанов е червен БОКЛУК и РУСКА ПОДЛОГА!!!! ТОВА Е!

    Коментиран от #12, #22, #30

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Точен анализ

    20 10 Отговор
    Но за жълтопаважа неразбираем. Жълтопаважът е тежка и неизлечима диагноза. Източноевропейските индианци са по пътя на северноамериканските си братя.
  • 15 Търновец

    10 5 Отговор
    САЩ още дълго време няма да се разпаднат, това което става в Тексас е само един от признаците за изостряне на конфликта между национален и повече социален капитализъм и многокултурен банков и крипто валутен капитализъм, един от най добрите левичари в Американската история покойния Linden LaRousche от Северна Вирджиния описва този конфликт в своята книжка " How to recreate our economy" в която настоява за повече държавност. Такъв конфликт съществува вече и в Германия където Турско Еврейската партия дава ускорено паспорти на нелегални мигранти някои от които мразят Германия и Европа и Християнството
  • 16 Костя дъ Простя

    10 11 Отговор
    Тоя По Проссстт и от мене .

    Явно му липсва Ковида и си търси друго поприще.
  • 17 Търновец

    3 4 Отговор
    Само един пример за това как банковия капитализъм води до морална деградация и криминализъм - пасторът на една църква в един от щатите на Средния Запад на САЩ основава финансова фирма за крипто валути и мами вярващите Християни с около 1.3 милиона долара. Наподобите стария свещеник на БПЦ на Оактон в Чикаго беше закопчан от FBI за дакавери
  • 18 Ти сещаш ли се??

    10 16 Отговор
    Тоя много гладна копейка излезе
    Абе другари нали се сещате че математически няма как 3 подмокрени туземеца да спрат влак който идва срещу тях..просто теглото им не отговаря на задачата

    Коментиран от #21

  • 19 Чуденка

    9 6 Отговор
    Този отдавна е изплискАл легена
  • 20 💠🔆♻️

    4 4 Отговор
    “САЩ ще гледат да се измъкнат от украинската криза, като оставят като горещ картоф в ръцете на Европа. Германия…” и так далее…

    Са, доцента или там професор Витанов, тоест математик Витанов, нещо не пожелава ради Истину да каже кой е Инициаторът на Украинската Криза,
    (да се чете, Русо Украинска Гражданска Война или така наречената от Руснаците, Специална Военна Операция, за Украйна е Националистично Самоопределение в стил на УПА, УНА, в рамките на Втората Световна Война, където Бандера казва че половината Украинци могат да загинат за да живеят добре другата половина).

    Инициаторът на Украинската Криза, или по скоро инициаторите на Украинската Криза са (“the usual suspects”) това Велико Германския Шовинизъм и Национализъм, косвено Германия, Австрия, в частност Колективният Запад л, ЕС, и най накрая един поизморен Каубой на който каубой конят му да е жаден, Вода няма никъде в Пустинята освен при един “кладенец” или водоем но там е поседнал един индианец който пуши лула и иска размяна, Water is Life, Life срещу Кон и така Сделката Приключва.
  • 21 Ами

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ти сещаш ли се??":

    Да ,като Ванга нали:))),сами, че проблемът е че и нейния аналог в Сащ Едгар Кейси и той едни предсказания за Русия, направо и той копейка е бил,ама не гладна:)))Иначе друго нещо са анализаторите от САЩ дето откриха 32 пола :))),на тях може да им се вярва като прогнозират ,че иначе бездарниците на тяхна хранилка може да останат наистина гладни :)))и трябва да смятат така,че да не ги сгази влака:)))
  • 22 Факт

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    По ясно и точно не може да се каже

    Коментиран от #26

  • 23 Тоя

    4 10 Отговор
    вече си е за освидетелстване... 🤣🤣🤣

    Коментиран от #24

  • 24 Ами да

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тоя":

    А той не стига,че професор,ами публикации на запад има,по западни проекти работи и западни колеги цитира:)))Остави,ами и прогнозите му точни и ги четат ,да се чуди човек да го хейти ли от комплесарщина или поне от политкоректност,защото във всеки случей с хейта си става смешен:)))
  • 25 Лечител

    7 5 Отговор
    Абе, бате, имаш необходимост от сериозно лечение. И хапчета. И как си изкарваш прехраната се чудя.
  • 26 Ами

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Факт":

    Разбира се,че не можете ,то бездарниците каквото и да кажете все ще се изложите с бездарието си,особено в сравнение с талантлив човек.Затова ,колкото можете:))) ,точна и ясна плюнка,каквито сте и вие самите:))))
  • 27 Още един

    6 7 Отговор
    Полезен и.диот, четирихилядник, комунде
  • 28 Уаааасс

    5 3 Отговор
    Този господин не разбираше ли от ковид сега какво дава мнение по политически въпроси

    Коментиран от #35

  • 29 Аз съм тъпо копеуе

    5 2 Отговор
    Един кре тен не може да навреди на сто нормални човека, но сто кре тена могат да съсипят живота на хиляда нормални, защото се е образувало общество от кре тени.
  • 30 Абе

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Щом някой, не ви играе по гайдата и има обективно или различно от вашето мнение, веднага го обявявате за руски боклук. Това е опасно и може да ви доведе до неочаквани изненади.
  • 31 Предпоследният Софиянец

    4 8 Отговор
    Този проф. влиза във фазата на климактериума...
  • 32 МДАМ

    5 6 Отговор
    Човекът нещо не е добре, от две години играе ролята на месия, но доста зле.
  • 33 БеГемот

    1 2 Отговор
    Учените не разбират че на простите хора трябва да се говори просто , без ирония и сарказъм щот са прости ,изплашени и са объркват .....на простаците само евроатлантизъм и сглобка та да им дойде акъла в кухите раменни принадлежности....
  • 34 Хи Хи Хи

    1 2 Отговор
    Тоя плячо иска да запише името си до Кейнс.. ми нема как да стане.
  • 35 Да ти кажа..

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Уаааасс":

    Тоя клоун от всичко разбира... и е на всяко гЪрне мерудия
  • 36 Сивата котка

    1 0 Отговор
    С една дума Витанов написал, че яко ще се мре, ама няма да е в следващите две седмици.
  • 37 Смърфиета

    1 0 Отговор
    Витанов е мн прз и компл. г.