Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 10:10 3 330 140

Защо и как Съветската армия влиза у нас?

  • съветска армия-
  • сащ-
  • англия-
  • стойчо мошанов

Опити за избягване на съветската окупация от наша страна са правени в полза на англо-американска, но явно това е било невъзможно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо и как Съветската армия влиза у нас? Тъй като този въпрос ще предизвика ярост в нашенските соросоиди, ще си послужа само с два цитата на съвременници. Кои са те? Първият е на Стойчо Мошанов - специален пратеник на правителството на Иван Багрянов в Кайро през август 1944 г. за среща с англо-американското командване там с цел сключване на примирие със САЩ и Великобритания. Вторият цитат е от спомените на Уинстън Чърчил, чиято личност не се нуждае от обяснение.

И така какъв е отговорът на представителите на САЩ и Англия за исканото примирие. Ето какво пише Стойчо Мошанов (стр.319) от „ Моята мисия в Кайро“: Всичко, което майор Уотсън ми подсказа за условията на примирието, не е по негова инициатива. Той е натоварен да ни подготви да преглътнем горчивия хап. Условията за примирие ще бъдат тежки. Особено ме смущаваше алюзията на Уотсън за териториални отстъпки. Отказват ни правото за разискване. Дава ни се възможност само за последна дума. България ще бъде окупирана до сключване на мира от войски на съюзниците, с които сме били във война. Участието на Съветския съюз в окупацията е подчинено на съгласието на западните му съюзници при условия, определени от тях. Не е изключена окупация от войски на Гърция и Югославия. Последствия: инциденти от ненавист и отплата. Подчиненото положение на съветските окупационни войски ще бъде обидно за армията, която пристига до българската граница след редица кървави победи… Под съюзнически войски се разбират и съветските… Неуместно е България да създаде без участията на Съветския съюз международен акт, които по косвен път, чрез неговите съюзници ще му даде право на действие в България за унищожаване на германските войски. България трябва направо да поиска помощ от съветските войски“. По нататък авторът обяснява: „Аз приех да бъда в делегацията при две обещания: първо - промяна в правителството, второ - попълване на делегацията с член на правителството и с една честна дума - да се скъса с германците. Никое от тези обещания не е изпълнено, поради което при правителство на Багрянов, аз не мога да получа условия за примирие“. До тук от този голям цитат може да се направи извода, че мисията е невъзможна поради отказа за скъсване с Германия. Освен това съветската армия е на добруджанската ни граница, американските войски са в Италия на 2000 км, а само една английска жандармерийска бригада е в Египет. Т.е. физически няма как други съюзнически войски, освен съветските да влязат у нас.

А сега нещо много по-интересно – какво са ни готвили англо-американците по искане на Гърция при евентуално сключване на примирие с тях. Стойчо Мошанов: „Ставаше дума за територии от стратегическо естество, защото гърците са си били взели поука от германското нахлуване и са установили уязвимите места“… По-нататък подробно се описва новата граница, която изключва от България: Мадан, Крумовград, Ивайловград. Стойчо Мошанов отказва преговорите.

С други думи, опити за избягване на съветската окупация от наша страна са правени в полза на англо-американска, но явно това е било невъзможно. Да видим сега как “големите началници“ (по сегашната терминология) разпределят Източна Европа през октомври 1944 г. Цитирам вече Уинстън Чърчил - стр.219, 5 том на „Мемоари“. Става дума за вечеря в Москва, на която са той и Сталин, Молотов и Идън: “Моментът беше удачен затова казах нека видим как стоят нещата на Балканите. Вашата армия е в Румъния и България. Там ние имаме интереси, мисии и агенти. Нека не си пречим на дребно, като преследваме противоречиви цели. Какво ще кажете ако вие имате 90% надмощие в Румъния, а ние също 90% в Гърция, като в Югославия разполагаме с по 50%. Докато изчаквах отговора написах на половин лист от хартия:

Румъния:
- Русия………90%
- Други………10%

Гърция:
- Русия………10%
- Великобритания със съгласието на САЩ……..90%

Югославия…….50% на 50%

Унгария……….. 50% на 50%

България:
- Русия………..75%
- Други………..25%

Бутнах листа към Сталин, който вече беше чул превода. Настъпи пауза. После той взе синия молив, драсна една голяма отметка и го върна обратно. Всичко се разреши за по-малко време, отколкото е необходимо на човек да седне… След това настъпи дълго мълчание. Листът остана на масата. Аз наруших мълчанието и предложих за да не се сметне , че сме действали безцеремонно и цинично към въпроси, които са съдбовни за милиони хора, нека да изгорим листа. Не, запазете го, каза Сталин.“
От коментар на всичко цитирано до тук няма нужда. Това е по време на войната. Впоследствие на Парижката мирна конференция всичко написано на листа хартия в Москва е спазено. Слава богу под натиска на Молотов гръцките претенции не са удовлетворени и границите ни остават същите. Съветската окупация е със съгласието на Великите сили. Тя остава в цяла Източна Европа, включително в Австрия и Финландия. Там обаче обществения строй не се променя.

Не знам доколко сега у нас всичко написано до тук е политкоректно. Едно е ясно – за каквато и окупация да се говори след войната, тя е съгласувана и одобрена от Великите сили. Това е истината според самите извори - Стойчо Мошанов и Уинстън Чърчил, в която се вижда, че те и двамата не са политкоректни, и им липсва съвременен прочит на историята, съгласно неолибералната напаст.

P.S. Тези дни стана известно, че Урсула фон дер Лайен изтърсила огромна цинична лъжа, че Аушвиц е освободен от съюзнически войски. Формално е така, защото има антихитлеристка коалиция - САЩ, Великобритания, СССР и всичко е съгласувано винаги между тях. Но истината е, че освобождението е дело само на Съветската армия, другите два съюзника са тогава още във Франция. По същата логика България е окупирана от съюзните войски и действително в София имаше съюзническа военна мисия на трите страни. Но истината е, че окупацията до 1947 г. е само съветска. Ето как политкоректно се лъже от най-високо място, пък после се сърди на нашите управляващи. Та те са едни добри и много усърдни ученици. А вече няма и никаква разлика в дефицита на интелект и цинизма между тях и брюкселските чиновници специално по въпросите на историята. Да припомним: “Който владее настоящето, той владее и миналото, който владее миналото, той владее и бъдещето.“

Но с лъжи нищо не се владее.

Автор: Проф. Младен Григоров


Поставете оценка:
Оценка 4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледайте филма

    40 8 Отговор
    Второто освобождение.
  • 2 Сила

    24 33 Отговор
    Кви чували са понесли, малеееее...... Тоалетна чиния нема да остане!!!
  • 3 Тошко

    41 13 Отговор
    В случай на мобилизация, аз ще съм първият напуснал тази прогнила държава, още кoчина, по кривата кална незаконна пътечка. За държава, която ми е вземала всичко през целия живот и накрая ме е изпратила на сигурна гибел, аз няма да се бия, независимо дали подкрепя интересите на САЩ или Русия.

    Коментиран от #21, #38, #59

  • 4 Абе

    20 51 Отговор
    Влизат за да ни поробят.
  • 5 българина

    66 19 Отговор
    България е победена страна, Турция е победител. Познайте кой е искал да смени статута ни, да не сме съвсем победени? не е турция, чакала е дали ще влязат руснаците или те.... това е истината кой как зашо. Тук някой е щял да влезе, това трябва да си го набиете в русофобските канчета
  • 6 АКО НЕ СА БИЛИ РУСНАЦИТЕ........

    55 28 Отговор
    ...И ДОБРУЖА НЯМАШЕ ДА Я ИМАМЕ....
  • 7 Трол

    36 18 Отговор
    Честита годишнина от Сталинградската битка!
  • 8 ТрампЛин

    28 59 Отговор
    Окупацията Приключи! Беше каквото беше! Вън Дед Омраз с Червените братушки от Родината ни!!!

    Коментиран от #27

  • 9 пак ще дойде

    25 9 Отговор
    то каненето от наша страна е огромно, нека, има и нужда
  • 10 ТаУмВзе

    50 11 Отговор
    Брей, можело и нормални статии да се публикуват!
  • 11 "Професоре,"

    31 57 Отговор
    съветската Окупация не е до 1947 на година.Тя е до 1989 та година...Половин Европа е окупирана за половин Век от руските Комунисти в Комунистически концентрационен Лагер....

    Коментиран от #16, #20, #31

  • 12 ТрампЛин

    12 35 Отговор
    Две атомни бомби се равняват на едно съветско освобождение!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Да ги ….

    8 16 Отговор

    До коментар #12 от "ТрампЛин":

    …хвърлят и да се махнат веднъж завинаги!!!
  • 14 И аз не спирам да се изумявам,

    51 21 Отговор
    когато разни "анализатори" и "журналисти" дрънкат за "окупаторите" ни. Ами моята родова памет е друга. Баба ми ми е показвала снимки как посрещат с цветя Червената армия и празнуват идването й. Дядо ми, офицер от царската армия, се е бил на Драва редом с Червената армия и до смъртта си винаги наричаше руснаците "братушките". Майка ми за пръв път е вкусила шоколад от съветските офицери, разквартирувани в къщата им в Сливен. Та такива ми ти работи... Много се плюе по Народния съд и вероятно има доста основания, но неясно защо никой не споменава, че подобни неща са ставали във Франция и на други места, без там да е влизала Червената армия.

    Коментиран от #48, #113

  • 15 Хохо Бохо

    29 6 Отговор
    Жалкопаветните учат новоистория по разкази на ицето морския пехотинец
  • 16 ТаУмВзе

    38 16 Отговор

    До коментар #11 от ""Професоре,"":

    Абе плавници, нали без цар Александър щехме да сме още Турска рая бре. Нереално е колко сте тръкнати на писта. Аре са краварите ни Занулиха и е много по добре а. Роби, които не знаят че са Роби се врътката най Лачено! Честито. Със такъв матрял сме във Последна Национална Катастрофа, без да сме нация де.

    Коментиран от #19, #32

  • 17 Интересно

    18 20 Отговор
    За какво са влязли ,тогава е нямало унитази и перални,ааа имало спирт на пристанище Бургас,ама той пък бил метилов

    Коментиран от #26

  • 18 Само и единствено

    14 33 Отговор
    Руснак или копейчица би оправдала тази жестока инвазия и окупация.
    Родни предатели!
  • 19 ТаУмВзе

    27 11 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Оставям настрана, че Тока от АЕЦ Козлодуй е от Руски реактори, за да може да се изрезвате. Хахахаха
  • 20 ХАХАХА

    36 12 Отговор

    До коментар #11 от ""Професоре,"":

    ГЛУПОСТИ! В България не е имало съветски войски след 1947 г. Не е имало и НИКОГА военни бази СССР в България? Никога!

    Коментиран от #25, #34

  • 21 Мдаа

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тошко":

    Какво чакаш, изнасяй се още сега.
  • 22 ТрампЛин

    16 27 Отговор
    В Пловдив: Прости ни, Апостоле, че си под ботуша на окупатора!
    В подножието на паметника на съветския воин бе поставена табела с надпис: "Този паметник е посветен на тези, които окупираха България, репресираха нейната интелигенция и я превърнаха от модерна европейска държава в изостанала съветски провинция“.

    Коментиран от #30

  • 23 Някой

    34 11 Отговор
    Браво!
    Някой да каже общоизвестнитеи документирани факти, които обаче са прилежно покрити от прозападната пропаганда.
    И истината е, че без СССР можеше днес да няма и България. Или да бъде силно орязана териториално.
    Отделно, победените държави са били окупирани от съюзническите сили, които вклчват САЩ, Великобритания и СССР (предимно). Така че, България е била окупирана от СССР по волята и на останалите съюзници. Тях защо не ги демонизирате за това им решение?

    Коментиран от #83

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТрампЛин

    17 28 Отговор

    До коментар #20 от "ХАХАХА":

    Цяла България беше Съветска война база! Ние нямахме собствена Армия, а подразделение на червената окупационна армия!

    Коментиран от #29

  • 26 ХАХАХА

    8 10 Отговор

    До коментар #17 от "Интересно":

    Е сега поне ще си напълнят танковете с перални? За сведение на по не просветените отвора на танка е само Ф40 см
  • 27 Някой

    17 8 Отговор

    До коментар #8 от "ТрампЛин":

    Хехе!
    Само забравяш, че историята е едно голямо колело, дето се върти. И миналото може да се окаже пак настояще... Тъй че, по полека с крайните изказвания.

    Коментиран от #43

  • 28 В.В.П.

    7 16 Отговор
    И все пак България тръгна ,, НАГОРЕ,СЕГА ВЪРВИ НА ДОЛУ...като по пързалка ..трети Украински с Толбухин ,безчинстват 3 год .Затуй има много хахля ,по тия земи..Бабите са заченали от окраински татари.
  • 29 ХАХАХА

    20 9 Отговор

    До коментар #25 от "ТрампЛин":

    НЯКОГА служил ли си та пишеш ПРОСТОТИИ?

    Коментиран от #33, #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Някой

    27 8 Отговор

    До коментар #11 от ""Професоре,"":

    А другата половина на Европа продължава все още да е окупирана. И какво излиза? Че руснаците са по-благосклонни и с по-широко скроена душа от англосаксите, дето и до сега държат в хватка зпадноевропейските страни?

    Коментиран от #35, #44

  • 32 Варненец

    8 13 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Цар Александър и целия му род е избит от тези комунисти, няма база за сравнение.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Варненец

    13 16 Отговор

    До коментар #20 от "ХАХАХА":

    Ние и народната армия тогава, бяхме съветската база на сесесерето
  • 35 ТрампЛин

    8 7 Отговор

    До коментар #31 от "Някой":

    Държат ги! И си личи! Загубилите войната днес спасяват Победителите от глад!
  • 36 ТаУмВзе

    11 3 Отговор

    До коментар #32 от "Варненец":

    Не различавате болшевики от комунисти, но се изрезвате де. Иде реч за Романови, но за единствената ви мозъчна клетка под наем, тва не е от значение.

    Коментиран от #41

  • 37 ТрампЛин

    8 14 Отговор

    До коментар #29 от "ХАХАХА":

    Още веднъж ще ти го напиша, пък нека ме изтрият!
    Да служил съм в далечната 1967….в Прага под командата на руски офицер!!

    Коментиран от #49, #99

  • 38 резервист

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Тошко":

    По маймунските приказки познах Тошко Африкански!
  • 39 българина

    20 11 Отговор
    трябваше да влезе турската армия, която е чакала, да видя какви паметниците щяхте да събаряте.... втора такава грешка руснаците с нас няма да направят
  • 40 Браво

    17 6 Отговор
    Браво на автора. Най накрая някой да напише истината, такова каквато е.
  • 41 Варненец

    11 14 Отговор

    До коментар #36 от "ТаУмВзе":

    Няма никаква разлика между болшевиките и комунягите, все окупатори и терористи . Само имената им различни

    Коментиран от #45

  • 42 В.В.П.

    22 12 Отговор
    По ,,съветско време , България стана фактор ..Днес е последната дупка на кавала ..3000 язовира ,централи ,ВЕЦ ,заводи фабрики ,дом за всеки ..кредити без лихва ,Щурците записа ,Вкусът на времето,,Иван Иванов изигра Вас в ,Комбина,,Ламбо изигра Никола Деянов ..в На всеки ,,,Пак ще се срещнем след години ..Сега е отврат от уурви ,мутри ,нагли шопи,и простотия ...+ Огромно борчове .и демо криза...

    Коментиран от #46

  • 43 ТрампЛин

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Надявай се! Ама гледай да не се НадЕнеш!
  • 44 Виждаме

    11 11 Отговор

    До коментар #31 от "Някой":

    " широко скроената руска душа" кви ги върши ПАК в Украйна....В 21 век,един милион убити украинци и руснаци..Една пета от Украйна Окупирана от руската армия..Война,разрушения,смърт и Руини след тази " руска душа"...
  • 45 ТаУмВзе

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Варненец":

    Щом си ДРЕСИРАН вече, не е от значение какво ще ти каже или Докаже. Тва са основните свойства на глупавите. Честито!
  • 46 ТрампЛин

    5 9 Отговор

    До коментар #42 от "В.В.П.":

    След всяка такава глупава тирада, не мога да спра да се смея🤣🤣🤣🤣🤣ти ми правиш деня толкоз весел…..
  • 47 В.В.П.

    6 7 Отговор
    Бай Тодор правешкия не премахна турските имена на местности в България..ТИЯ ШОПИ ДНЕС РЕЖАТ ПАМЕТНИЦИ...КОТО СТРОИХА ПРЕДИ 60 ГОД .АХАХА ..
  • 48 Адолф

    12 17 Отговор

    До коментар #14 от "И аз не спирам да се изумявам,":

    Прав си.Съдебни процеси е имало в цяла Европа, не само във Франция.Разликата обаче с нашия трибунал който се е провел тука е че в Европа колкото са били осъдени на смърт толкова са били убити, а в България осъдените на смърт са били около 2700 души а безследно изчезват около 29 000 души.Имаш ли някакво обяснение за тая разлика от около 27 000 души които са избити без съд и присъда?А относно шоколадите и съветските войници, аз от моя дядо пък знам че като са дошли "братушките" и мазетата във всяка една къща са били опразнени за една седмица точно.Всичко изяли а виното изпили.За жените няма да ти казвам, сам ще се сетиш какво са правили с тях твоите "братушки".

    Коментиран от #140

  • 49 ХАХАХА

    15 8 Отговор

    До коментар #37 от "ТрампЛин":

    Не си защото си объркал годината? Може Българската Народна Армия да е била на подчинение на съветската, но в България НЕ Е имало БАЗИ. Сега ИМА!

    Коментиран от #58, #65, #119

  • 50 В.В.П.

    13 10 Отговор
    България по Тошово време разви култура , енергетиката ,индустрия ..армия...Днес е нагли шопи ,и долни певачки.. ..

    Коментиран от #55, #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 явер

    9 17 Отговор
    Господин професоре, окупацията продължава до 1989г. не до 1974г., защото в периода 1944-1989г., ако кажеш нещо лошо за СССР или напсуваш някой съветски лидер публично си ликвидиран или например кажеш, че Брежнев е алкохолик си убит. В нашият град убиха един честен човек, затуй че казал на магазинерката, дай ми един шаран с глава колкото на Тато. Ние бяхме слуги на руснаците, дори предадохме българите в Македония.
  • 53 Агнето

    3 5 Отговор
    Младеньчо! Пълната глупост се ражда в празна глава.
  • 54 патриот

    4 0 Отговор
    Външно политическата ни ориентация е продиктувана, от инстинкта ни за самосъхранение и в резултат на направеният анализ, на грешките и провалите ни в миналото, на неблагоприятните стечения на обстоятелствата и безперспективните решения в наши дни и на предстоящите предизвикателства в бъдеще!
  • 55 ТрампЛин

    7 14 Отговор

    До коментар #50 от "В.В.П.":

    Единственото което направи Тодор Живков-да гори в Ада-беше да прогони над 350,000 български мюсулмани от Родината!!!
  • 56 Смешно

    7 4 Отговор
    Щом публикуват тук пасквили от Труд, да вземат да ни просветят с мъдрости от ПИК, блиц и пепи волгин.

    Коментиран от #63

  • 57 Агнето

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "В.В.П.":

    Диктатурата на пролетариата обезателно се превръща в диктатура над пролетариата.
  • 58 ТрампЛин

    6 4 Отговор

    До коментар #49 от "ХАХАХА":

    Толкоз си бос, че едва ли можеш да схванеш! И коя година викаш е била Пражката Пролет? Аз тази година няма да я забравя докато съм жив, момченце глупаво!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Фактопроверител

    7 10 Отговор
    Този чете историята, както дяволът - Евангелието.
    Да, това са известни факти. Чърчил и Сталин поделят Европа, както им се иска. Това е известно отдавна.
    Ама защо т.н."професор" забравя и останалите факти. Например, че Рузвелт е против и се съгласява само след като Сталин обещава избори в окупираните територии. Знаем обаче, какви са били тия избори.
    И това не променя обстоятелството, че съветската армия е окупационна, както и обстоятелството, че тя поставя комунистически режим начело на страната, превръщайки ни в колония на Сталин.
    Разбира се, това развитие на събитията има своята дълга предистория. Предистория на грешки извършени от нашия политически и военнен елит. От Независимостта нататък българските правителства грешно разчитат геополитическата ситуация и става тя, каквато става. Е, със задна дата е лесно да ги съдим, но това трябва да е за урок на настоящите управници.

    Коментиран от #66, #104

  • 61 Хммм

    5 6 Отговор
    Проф. Младен Григоров - известен български кардиолог. Какво общо има с написаното по-горе? Това е написано от подопечните на мутрофана Путлерова. Езикът не е на професор, а на най-обикновен пропагандатор на Кремъл.
  • 62 Агнето

    6 3 Отговор
    Комунистическо партийно нравоучение
    -Човек за човека е брат! Разбра ли бе, г а д!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Един

    7 8 Отговор
    Каквото и да се напише истината е, че сме нямали избор. Правили сме каквото са казвали великите сили. И тъй като сме далече от западните държави са ни натресли пишман братушките. Но за късмет се откъснахме вече от тях...до следващата голяма война след, която пак ще ни натресат някой душманин и така до безкрай.
  • 65 Ха ха ха

    7 7 Отговор

    До коментар #49 от "ХАХАХА":

    Ми като притежаваш цялата армия защо са ти бази бе, алакоолу????? ПРИТЕЖАВАШ ВСИЧКИ БАЗИ!!!!! То бива тъпизми, ама чак пък толкоз...

    Коментиран от #71

  • 66 ТрампЛин

    4 7 Отговор

    До коментар #60 от "Фактопроверител":

    За тях факти са какво Щяло да стане, Ако не било станало Еди какво си!!! Фантазиите стават Факти за другарите с дамгосана Петолъчка на челото.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Само да питам

    12 5 Отговор
    Сороси бг някакъв проблем ли имате с червената антифашистка освободителна армия а Европа?

    Коментиран от #70, #77

  • 69 ТрампЛин

    2 5 Отговор
    Защо и Как, е ясно!! Сега е време да разберат Защо и Как трябва да си обират крушите от Родината ни!!!
  • 70 ТрампЛин

    3 6 Отговор

    До коментар #68 от "Само да питам":

    Не! Нито меда, нито Жилото!!!
  • 71 ТрампЛин

    7 6 Отговор

    До коментар #65 от "Ха ха ха":

    Този по същата логика твърди че членовете на ЦКБКП никога не са крадяли?? От кого да крадат бе алан коолу? От себе си? Та нали те бяха собственици на Всичко! Народа това сме Ние!!! Всичко е Народно!!! След като прогониха и избиха собствениците на имоти от големите градове след 1944 и се нанесоха в техните домове, повече не са крали!
  • 72 !!!?

    10 11 Отговор
    Благодарско за "политкоректното" потвърждение от проф., че съветската армия е ОКУПАТОРКА, а не ОСВОБОДИТЕЛКА, както кремълските лакей са го написали на МОЧА и сега продължават лъжат по всички медии !!!?

  • 73 Интелект

    10 7 Отговор
    Нека не се подминава факта , че т.нар. съветска окупация е станала със съгласието на Великите сили (листчето на Чърчил) . Най близката до бълг. територия армия (американската) е била на 2000км. И помислете ! Ако да речем руснаците ни бяха заобиколили , тогава турци и гърци само това са чакали , Сега можеше да ни няма и на картата . Кой знае ? Била е война върху територията на цяла Европа. Не го забравяйте.

    Коментиран от #93

  • 74 Нашите селяндури усетиха момента

    8 9 Отговор
    да станат граждани и затова подкрепиха съветската армия. Иначе можеше да не се сменя общественият строй, както стана в Австрия и Финландия. Нашите селяндури въведоха съветският комунизъм за да вземат по един апартамент в София. Те това е цялата История.
  • 75 Професоре

    6 6 Отговор
    Малка поправка! Уинстън Чърчил е действал в самостоятелно и т.н. "срамна бележка" никъде на са упоменати САЩ! Именно с това действие той губи доверието на президента Рузвелт!
  • 76 Харон

    3 7 Отговор
    Но с лъжи нищо не се владее.
    Автор: Проф. Младен Григоров

    РФ и Путинофашистите все така си се опитват...
    Например Проф. Младен Григоров знае ли, че например само от Унгарските холокас спасили се хора 10-15000 отиват на Гулаг? Не се знае колко чешки, словашки, полски евреи са били интернирани. За сега е известно около 126 лагера където са държали евреи...Даже и в музеят мемориал Яд Вашем не знае от много умрели, че в някой концлагер или на гулаг са умрели....
    Само казвам.
  • 77 Проблеми има

    10 10 Отговор

    До коментар #68 от "Само да питам":

    Довеждат на власт най просите и необразовани хора,които на днешна дата 1945 г избиват цвета на нацията.Други интернират ,трети избиват в лагери.Като племенника на Вазов ,братята генералите Вазов почитани дори от враговете и синовете им.Кому истите дори не са искали Вазов да е в учебниците .

    Коментиран от #105

  • 78 Булба67

    6 1 Отговор
    Или Руска или Турска Окупация!А между другото ,,фашиското правителство" е чакало до последно ,,англосаксите" да ни окупират!
  • 79 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    историята е като най старата професия, услужлива и всеотдайна към власт имащите.
  • 80 копейкаджията

    2 2 Отговор
    се иzтропкал
  • 81 Борислав Дичев

    6 11 Отговор
    Лъжете, най-нахално лъжете, г-н професоре!

    На 1 септември 1944 г. в Кайро на България е предложен протокол за примирие, според което страната ни запазва сегашните си граници. Това означава с Южна Добруджа, г-н прфесоре! И ако не знаете, или се правите, пе не знаете - американци и англичани не допускат гърци и сърби в преговорите за примирие и отхвърлят всякакви техни териториални претенции. Националният предател Стойчо Мошанов дори не прочита протокола и отказва да го подпише. След това иска от новия министър-председател Константин Муравиев да бъде освободен от воденето на преговорите. През 1947 г. ще се хвали с писмо до Георги Димитров, че спрял "англоамериканското влияние в България". Другият национален предател, министърът на войната в правителството на Константин Муравиев, генерал Иван Маринов умишлено протака обявяването на война на Германия от България, за да може Съветския съюз да ни обяви война на 5 септември 1944 г. Когато съветският външен министър Молотов уведомява посланиците на САЩ и Великобритания в Москва за обявената война на България, те изразяват учудването си, че се обявява война на една страна, която води преговори за примирие със западните съюзници. Така че не правете евтини лъжливи пропагандни внушения, господин професоре някакви предварителни споразумения за съветската окупация на България. Не случайно не споменавате нито дума за предателската роля на генерал Иван Маринов. Ако искахте да сте обективен, щяхте да се поз
  • 82 Агнето

    4 7 Отговор
    Въпросите от статията са два- как и защо са влезли съветските руснаци. Как - е ясно, а защо- се вижда на снимката. Мешките са пълни с откраднато от народа ни. Толкова е очевадно. Да крадат. Това го умеят.
  • 83 Росиа

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "Някой":

    Носи само и единствено смърт.
  • 84 уйко калеко

    9 1 Отговор
    Това е една от малкото правдиви статии подплатена с исторически истини без идеологизми,сегашни или бивши. Истината е една .И в двете световни войни БЪЛГАРИЯ СЕ ОКАЗВА НА СТРАНАТА НА ПОБЕДЕНИТЕ И НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН.ПО ТОЧНО ИМА ВИНОВНИ И ТОВА Е ДИНАСТИЯТА НА САКСКОБУРГИТЕ И ТОГАВАШНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА КОИТО СА Й УГОДНИЧИЛИ, .ЩЕ ПЕРИФРАЗИРАМ МИСЪЛТА НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ ЗА МИРИЗЛИВИЯ КАЗАШКИ БОТУШ В СЛЕДНОТО,,ПРОКЛЕТ ДА Е ДЕНЯТ КОГАТО ЛЪСКАВИЯТ БОТУШ НА ФЕРДИНАНД СТЪПИ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ,,.
  • 85 Борислав Дичев

    5 8 Отговор
    Продължавам коментара си:

    Господин професоре, ако търсехте истината, а не да разпространявате лъжливи внушения, щяхте да се позовете на спомените на Константин Муравиев, на спомените на политическия секретар на Иван Багрянов, д-р Найден Найденов, на книгата на д-р Георги Боздуганов "България - военният трофей на Сталин", за да се знае следното, вместо да ни пробутвате лъжи: На 21 август 1944 г. българската делегация за примирие със САЩ и Великобритания установява за първи път контакт със западните съюзници. Уведомен е Съветския съюз за началото на преговорите. Как реагира Сталин - веднага на 22 август вика в Москва маршал Жуков и мъ нарежда да замине за щаба на 3-ти Украински фронт, за да го подготви за война с България. Дотогава Съветите все са ни критикували, че не разкъсваме съюза с Германия. И в момента, когато предприемаме стъпки към това, Сталин бърза да ни обяви война - за да не ни изпусне като плячка, нали, г-н професоре. Къде е тук някакво си предварително споразумение за яключването на България като запазена територия на Сталин?! Не разпространявайте лъжи, чиято цел е търсенето на оправдание за разбойнческата съветска окупация на България!
  • 86 Другата България

    11 7 Отговор
    Руската армия ,отново един ден ще дойде да си търси отрязаните ръце и крака на руския солдат от паметника на великата армия освободила света от нацизма. За българските евронацисти денят ще дойде. Ден на ярост,ден на разплата. България винаги е била срещу освободителката си Русия. А във втората световна война България е била верен съюзник на нацистките престъпници. И до днес България не е призната за съвоюваща страна срещу нацизма. И днес България официално е на страната на нацизма и активно помага на укронацистите и е член на престъпен съюз който се готви да воюва с Русия. Това ще бъде края на последната българска държава,унищожена от собствените си продажни много тъпи ,лъжливи управници. .

    Коментиран от #88, #103

  • 87 Да благодарим за окупацията ли?

    1 6 Отговор
    Григоров, ...... (ти си знаеш).
  • 88 Борислав Дичев

    5 9 Отговор

    До коментар #86 от "Другата България":

    Светът е освбоден от нацизма със задружните усилия не само на Светската (тогаваЧервената) армия, и с армиите на цялата антихитлеристка коалиция, ако Ви е известно, в които са воювали англичани, американци, французи, поляци, австралийци, новозеландци и пр. и пр. Няма защо да се опитвате да представяте един позорен паметник на съветско-болшевишкото поробване на България като паметник на "освобождение". И ако днес ръсите абсурди за "евронацисти" и "укронацисти" в момент,в който в Русия действат легално над 50 нацистки организации и очаквате ново путинско поробване на България, то съм сигурен, че Вие или такива като Вас предвидливо ще сте се изнесли в така хуления от вас Запад. Ако вече не сте там от години.

    Коментиран от #90

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Другата България

    9 5 Отговор

    До коментар #88 от "Борислав Дичев":

    Помнете Сталинград ! на 2.02.43 година цял свят разбира,че нацистите губят престъпнатаси война с ценностите. . Само българските монархофашисти не са го разбрали. Е, и днес ще го разберат по обратния начин.Въпрос на време.

    Коментиран от #97

  • 91 Борислав Дичев

    2 8 Отговор
    Светът е освбоден от нацизма със задружните усилия не само на Светската (тогаваЧервената) армия, и с армиите на цялата антихитлеристка коалиция, ако Ви е известно, в които са воювали англичани, американци, французи, поляци, австралийци, новозеландци и пр. и пр. Няма защо да се опитвате да представяте един позорен паметник на съветско-болшевишкото поробване на България като паметник на "освобождение". И ако днес ръсите абсурди за "евронацисти" и "укронацисти" в момент,в който в Русия действат легално над 50 нацистки организации и очаквате ново путинско поробване на България, то съм сигурен, че Вие или такива като Вас предвидливо ще сте се изнесли в така хуления от вас Запад. Ако вече не сте там от години.
  • 92 Шаран БГ

    8 2 Отговор
    По смисълът на Хагската конференция в началото на миналия век и после допълнителните документи от Женева в 1949 година, в България ОКУПАЦИЯ от страна на СССР НЕ Е ИМАЛО !! Присъствието на съветските войски се е състояло само няколко месеца. До 1989 година в страната ни има съветници по всички линии на стопанския, икономическия и политически живот. ОКУПАЦИЯ НЕ Е ИМАЛО !!
    Сега окупирани ли сме от САЩ ?? Защото години наред има американски / преди всичко/ и общо войски на НАТО на наша територия ?? Мерете с един аршин, че иначе буздиствате шаяка - потури не можете да ушиете !!

    Коментиран от #95

  • 93 Борислав Дичев

    4 6 Отговор

    До коментар #73 от "Интелект":

    Не е вярно, не пишете лъжи! Когато на 1 септември 1944 г. в Кайро САЩ и Великобритания ни прелагат проект за примирие той признава сегашните граници на България, т.е. с Южна Добруджа. Сърби и гърци изобщо не са допуснати до преговорите, териториалните им претенции са отхвърлени от САЩ и Великобритания. Преди да говорите наизуст и да ръсите лъжите на комунистическата пропаганда, повече четете.
  • 94 Чиба

    8 1 Отговор
    Чиба бе. Има споразумение между съюзниците сепаративни преговори да не се водят, тоест преговорите в Кайро не са легитимни и нямат стойност. Същата стойност имат преговорите на Алън Делес с немците в Швейцария - от тях няма резултат.Турция се е натискала да влезе в България като съюзник на съюзниците, но Сталин и Рузвелт са я отрязали, а Чърчил я е лансирал.

    Коментиран от #96

  • 95 Борислав Дичев

    2 10 Отговор

    До коментар #92 от "Шаран БГ":

    Само няколко месеца присъствие на съветски войски в България ли?! Я да ги сметнем - от септември 1944 г. до декември 1947 г. са 40 месеца. За издръжката на съветската окупационна армия България харчи 133 милиарда лева. Това си е реална окупация и тя продължава дори и след подписването на Парижкия мирен договор с България на 10 февруари 1947 г. Ето затова е окупаци - обявена ни е война, окупирани сме и сме третирани като победена държава.

    Коментиран от #98

  • 96 Борислав Дичев

    1 8 Отговор

    До коментар #94 от "Чиба":

    Защо не вземеш да четеш повече, вместо да пишеш глупости!
  • 97 Борислав Дичев

    2 11 Отговор

    До коментар #90 от "Другата България":

    За кои монархофашисти говорите?! Когато на 5 септември 1944 г. Съветския съюз ни обявява война и нахлува брутално в странатани, България има антинацистко, демократично, прозападно правителство. В него са земеделецът Константин Муравиев, демократът Никола Мушанов, убедени антинацисти като Атанас Буров и пр. Те обявиха война на нацистка Германия! Те ли са според Вас "монархофашистите"?! Отвратителното е, че Съветския съюз обяви война точно на това правителство, за да ни окупира разбойнически.

    Коментиран от #101

  • 98 Факт

    9 2 Отговор

    До коментар #95 от "Борислав Дичев":

    Ами победена държава сме!Нашата коалиция обяви война и я загубихме.Как да ни третират?Пак добре,че руснаците не са уважили претенциите на Гърция и Югославиякъм нас.А ние ако бяхме спечелили,шяхме ли да им простим?

    Коментиран от #102

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Като хиена

    7 2 Отговор
    Турция през цялата война шикалкави. През 1939г. Англия и Франция дават на Турция сирийската провинция Хатай за да им стане съюзник срещу Германия. През 1940г. след краха на Франция, Турция се изсулва като върбов клин и води политика в полза на Германия. Чака да падне Сталинград за да се включи в грабежа на каспийския нефт. След Курск и особено през 1944г. си предлага услугите на Сталин но следва отказ. Пробва чрез Чърчил и Рузвелт, но Рузвелт държи за Нормандия и не се съгласява.Лятото на 1944г. турската армия е съсредоточена в Източна Тракия и дебне като хиена да отхапе пак парче от съседка. Затова съветските войски първо се дислоциран на турската граница.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 'ква я мислихме, тя 'ква стана...

    2 3 Отговор

    До коментар #60 от "Фактопроверител":

    Само това, което си написал, е достатъчно! : " От Независимостта нататък българските правителства грешно разчитат геополитическата ситуация и става тя, каквато става."
    Иначе, срещу България и българите, заговорите са многопластови, а не малко от тях се дължат на факта, че сме крайно непредвидими и всеки момент може да се очаква да заемем изцяло страната на Русия, а сме на много стратегическа територия и това би предизвикало голяма бъркотия в света, а не само в региона. Доказвали сме и на практика как в различни моменти имаме нагласа за диаметрално противоположни позиции. Преди Руско-турската война (1877 – 1878) позицията е неясна и колеблива, след войната твърдо на страната на Русия (за което ни се оспорват и отнемат много територии, и излаза на Егейско море), само след 7 години, провеждайки "Съединението България" заставаме директно срещу Русия. Точно това ни донася и успеха, но непостоянството на по късен етап отново ни вреди.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Мишо

    9 3 Отговор
    Крайно време е управленческата прослойка у нас да прекрати внушенията за съветска окупация и ролята на съветски сателит на България, след като България е била включена в съветската зона за отговорност по изричното настояване на Великобритания и Съединените щати с оглед на техните предпочитания и интереси в Гърция и други страни на Стария континент.

    Недостойно е политическата прослойка да манипулира минали събития и да превръща историята в своя слугиня. Има нескрит стремеж на безродни космополити, лобисти, съвременни еничари и платени русофоби да внушават на добродушната българска общественост "политическата целесъобразност" от чуждото имперско "присъствие", публично изразявано и постигнато за премахване на паметника на съветската армия. И ако мине - вместо на Царя Освободител, да се издигне мемориал на Сюлейман "Безумний" или на някой друг известен завоевател.
  • 107 Мара подробната

    2 2 Отговор
    От списъкът на Чърчил е видно, че България най-малко ги интересува. И от уж 25% тяхно участие е станало на 0% . Еми не сме вкусна хапка! Поне розово масло да бяхме произвеждали, та да си парфюмират зниците.
  • 108 Сталинград

    4 0 Отговор
    След разгрома при СТАЛИНГРАД германските нацисти в Берлин провели съвещание.Там престъпникът Гьобелс ги запитал, ,искате ли тотална война ? Искамееее ,крешяли нацистите .Искамеее крещяли техните помагачи в цяла Европа. Историята днес се повтаря !
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    След 2.ІХ. 1944г. правителството на Муравиев за няколкото дни, в които то е на власт, България прекъсва дипломатическите си отношения с Германия. Започва изтеглянето на българските войски от Югославия. Иска примирие от САЩ и Великобритания на тайни преговори в Кайро... Англичаните и американците са съгласни, но има една пречка, нямат свободен военен контингент, който да изпратят в България за окупационен корпус, който да контролира примирието. Тогава се договарят да се изпратят турски дивизии, тъй като Турция е вече техен съюзник. Съветското разузнаване се научава за този план. Маршал Толбухин предлага на Сталин да се навлезе преди турците в България. Сталин склонява. Незабавно започва навлизането на командвания от Толбухин ІІІ-ти Украински фронт, без да бъде върнат в тила за възстановяване и доокомплектоване, от които има голяма нужда, след кръвопролитната Яш-Кишиневска операция. Признателните Българи съборихме след 10.11.1989г. паметника на маршал Толбухин в София в градинката срещу СУ, докато русофобите чехи, пазят в Прага до Площада на героите /Витезне намести/ паметника на маршал Конев "спасителя" на Прага.

    Коментиран от #111

  • 111 До последно

    3 0 Отговор

    До коментар #110 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    САЩ не са били съгласни турски войски да влизат в България. Турция влиза във войната много късно,края на 1944 или началото на 1945г. Това което си описал е само мушингиите до последно на Чърчил.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Тя и

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "И аз не спирам да се изумявам,":

    Навярно и бял шакалад е вкусила за пореден път
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    На 114 Професор
    В смутните за България времена в края на август и началото на септеври 1944 година, армията остава без командване. Големите герои от ПСВ, генералите - командващи армиите се спотайват треперещи от страх- сибирската мечка е на добруджанската граница, ЦАРСКОТО ОФИЦЕРСТВО своеволно напуща и Македония / в Скопие два полка - артилерийски и пехотен под командването на английския агент -генерал Бойдев - единствен неосъден на смърт от Народния съд - Англия се застъпва за него. Интерниран е в Стражица, Г.Оряховка околия, а синът му Стефан Бойдев духва във Англия / и Беломорска Тракия. Редовите войници, кой както свари, гледат да се приберат в "стара" България. Имал е известна възможност – макар и много късно– бай Добри Терпешев да спре това спонтанно напущане на Скопие и Кавала. НО НЯМА КОМАНДЕН СЪСТАВ !! Офицерите още в началото на септеври са се изнизали тихомълком. И Сталин е бил бесен. Ако българската войска е останала в Беломорска Тракия / най-вече – Скопие толкова не го е интересувало/ той е щял да се застъпи и да драска със зъби и нокти Беломорска Тракия да остане българска. Т.е. с излаз на Средиземно море и за СССР. Главата на Д.Терпешев е спасена от Георги Димитров в разговор със Сталин. Разяснил му е положението .............. До тук с "комунистическите слагачи"

    Коментиран от #116, #120

  • 116 Съгален съм

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Шаран БГ":

    с теб шаране, даже в началото на 1944г. американския посланик в Анкара предава на посланик Бакалов,че САЩ няма да се противопоставят на оставането на българския окупационен корпус, а Сталин също много държал на оставането. Американците нямало да се противопоставят защото разчитали на участието на СССР във войната с ЯПОНИЯ! Така СССР щял да ни окупира заедно с Българската Беломорска Тракия и да ни компенсира част от загубите от ньойския мирен договор! Но уви българските политици и тогава са били прости и продажни. Един от тях е бил Атанас Буров.
  • 117 реалист

    1 0 Отговор
    България е окупирана от Трети Украински /Бандеровски/ фронт, за тези които не знаят.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 стар кашик

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "ХАХАХА":

    Тогава нямаше нужда от бази, щото България си беше една голяма съветска база.. ние покривахме южния фланг на ВД, а Джуров носеше маршалска звезда, щото при конфликт ставаше командващ фронт. Всъщност.. като бивш работещ в едни военни заводи, мога да свидетелствам от първо лице, че последната приемка на изделията се правеше от съветски офицери, които живееха тук заедно със семействата си.. а МНО бе фрашкано със съветски военни съветни ци, които единствени вземаха важните решения, а ние само изпълнявахме..така че остави тия локуми дето теглиш..
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 А защо в Кайро

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Професор Грант":

    Питането ми е защо опозиционните ни политици търчат за преговори в Кайро ? Ако бяха сондирали мнение в Москва щеше да им кажат да не бързат да се изтеглят от където и да е. На Гърция Сталин с пазарлък щеше да върне райони северно от Солун ,но щеше да ни запази излаза на Бяло море. На Сърбия Сталин да не бърза да връща нищо защото Тито много шикалкавеше. С проекта си за обща държава Димитрова и Тито вбесиха Сталин и нашата шушумига беше наказана. Тито не посмя да стъпи при Сталин и остана жив да мърсува.

    Коментиран от #122

  • 122 Професор Грант

    3 1 Отговор

    До коментар #121 от "А защо в Кайро":

    „ Моята мисия в Кайро“ на Стойчо Мошанов:
    Видният български политик, англофил и масон Стойчо Мошанов (1892-1975), председател на Народното събрание (1938-1939), е изпратен от правителството на Багрянов с дипломатическа мисия в Истанбул и Кайро през август 1944 г., за да сключи примирие със САЩ и Англия.
    Шеф-регентът Богдан Филов, верен докрай на Райха, го изпраща с думите:
    "След две седмици събитията ще направят коренен обрат и Германия ще бъде победителят"
    Дори премиерът Иван Багрянов, инициатор на мисията, в таен доклад до княз Кирил от 31 август пише:
    "Българският народ в сърцето си е верен на Германия… През септември ще лавираме… Нашето решение е да залагаме до последния момент на Германия"
    "В Кайро Мошанов разбира, че главна цел на англичаните и американците е чрез договора за примирие от отечеството ни, третирано като верен сателит на хитлерова Германия, да се откъснат немалки територии и да се подарят на Гърция.
    Той бързичко осъзнава, че това няма да се случи само ако Съветският съюз обяви война на България и така придобие право да участва в преговорите за примирие — но вече не във враждебно Кайро, а в Москва.
    И Мошанов започва да работи за този вариант.
    Подпомаган само от един експерт — военния ни разузнавач полк. Димитър Желязков, прави блестящи дипломатически ходове, за да забави подписването на подготвеното от Велика Британия и САЩ сурово за нас примирие.
    А английските щабове са готови с военните си планове и чакат сигнал от Кайро, че

    Коментиран от #123

  • 123 Професор Грант

    5 1 Отговор

    До коментар #122 от "Професор Грант":

    А английските щабове са готови с военните си планове и чакат сигнал от Кайро, че примирието е сключено, за да нахлуе армията им в България, ведно с гръцката, а и турската.
    Но Червената армия ги изпреварва. Надеждите на Мошанов се сбъдват — Сталин не допуска в Московското примирие клаузи за присъединяване на български територии към Гърция.
    Предстои нова жестока битка за териториалното оцеляване на България — Парижката конференция за мир. В Пaриж при cключвaнeтo нa мирнитe дoгoвoри (1947 г.) победена Бългaрия e рaзглeждaнa кaтo фaшиcткa държaвa-caтeлит нa нaциcткa Гeрмaния ( Гърция и Югославия не).
    Било е напълно възможно границата между България и Гърция днес да минава покрай Пловдив.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Не баш

    1 1 Отговор

    До коментар #124 от "Професор":

    Разпадът на окупационните войски в Гърция и Македония започва още през м.август. Това не оневинява Г.Диюитров и Добри Терпешев , но и дотогавашните ни политици са още по-големи телета - мислели са само за себе си.Я Румънският крал е по-умен и преминава на страната на СССР. Румъния има много по-голяма вина пред Сталин защото участва с няколкостотин хилядна армия на страната на немците и въпреки това минава метър.

    Коментиран от #126

  • 126 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #125 от "Не баш":

    Съсредоточи се -- говорим за коридора, който беше НАПЪЛНО ЗАЩИТИМ по Ньойския договор. Питах КОЙ нареди опразването на ТОЗИ коридор. Именно ТОЗИ коридор иска Сталин от Чърчил на 23-и юли 1945 г. в Потсдам, а Чърчил отговаря положително, но общо.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Професор Грант

    0 1 Отговор

    До коментар #127 от "Професор Грант":

    Според чл. 16 "българските търговски съдове, независимо дали са в български или в чужди води, ще бъдат подчинени на оперативния контрол на съюзническото (Съветското) Върховно командване". Според чл. 17 "Правителството ... ще осигури, в случай на нужда, използваането на намиращите се на българска територия индустриални и транспортни првдприятия, средства зз връзка и транспорт, електростанции, предприятия за обществени услуги и инсталации, запаси от гориво и др. материали, в съответствие с инструкциите, които ще бъдат дадени (к.м. - б.а.) по време на Примирието от Съюзническото (Съветското) Върховно командване."
    ..и т.н. и т.н.

    Коментиран от #130

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #128 от "Професор Грант":

    Това препраща дискусията към фаталния за България ден на 13-и декември 1941 г., когато правителството на Филов и Народното Събрание обявяват ВОЙНА на Великобритания и САЩ, понеже... след вероломното нападение на Япония над Пърл Харбър, САЩ обявяват война на Япония и ТЯ задейства съответната клауза в Тристранния пакт. ТОГАВА можехме ПОНЕ да пошикалкавим, да отлагаме, да твърдим, че сме влезли в Тристранния пакт при условие да не воюваме -- все нещо да измислим, а не ДА СЕ НАТЕГНЕМ, както обикновено става у нас... То, впрочем цар Борис се опитва -- НЕ подписва укази за обявяване на войните. НО -- посланиците са изгонени, посолствата са закрити -- този трик не минава, въпреки че американците изчакват цели 6 месеца (!) преди и те да обявят война на България. Та, пак да кажем -- СЛАГАЧЕСТВОТО ВРЕДИ. Запишете сия тази проста истина на ниското си чело с дебел черен неизтриваем фулмастер. Отделно, ако искате да помогнете, вземете една стълба и в потайна доба се качете с един чук и едно длето на фасадата на Народното събрание, откъдето ИЗВАДЕТЕ девиза "Съединението Прави Силата" и го заменете с "Никога С Германия." Не забравяйте точката накрая -- важна е. Друго не ни трябва. Просто НИКОГА с Германия. Това е.

    Коментиран от #131, #134

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Професор Грант

    3 1 Отговор
    Коментар -127
    От гантови интернет глупости грантов професор се става , друго си е човек да седне и прочете една документална книга за онова време.

    Московското примирие от 28 октомври 1944 г.
    "ОФ правитвлство в лицето на П. Стайнов (министър на външните работи), Д. Терпешев (министър без портфейл), Н. Петков (министър без портфейл) и П. Стоянов (министър на финансите) подписва в Москва примирие с т. нар. Обединени народи, по тогавашната официална терминология, т.е. със СССР, Великобритания и САЩ. "
    Условията, залегнали в това примирие, слагат подписалата го страна на колене. В случая победена България.
    Титулна страница на документа "Условия за Примирие с България", издаден в Лондон през 1945 г., копие на който в непълен вид има в ЦДИА:
    Според член 2 на това примирие: "Българските въоръжени сили и администрация трябва да бъдат изтеглени в предварително определен срок от територията на Гърция и Югославия. В съответствие с предварителните условия, приети от българското правителство на 11 октомври 1944 г..."
    Първото ОФ правителство е подписало предварително споразумение на 11.10.1944 г.

    Според чл. 15 на Московското примирие правителството на България се задължава да извършва редовни плащания в българска валута и да доставя стоки (гориво, храни, продукти и др.), инсталации и услуги, каквито могат да бъдат поискани от Съюзническото (Съветското) Върховно командване". Според чл. 16 "българските търговски съдове,

    Коментиран от #135

  • 134 Професор Грант

    1 0 Отговор

    До коментар #130 от "Професор":

    Това не "препраща дискусията", а е изместване темата поради незнание.

    Коментиран от #136

  • 135 Професор

    1 0 Отговор

    До коментар #133 от "Професор Грант":

    Ти самият се кръсти Грантов професор. Мене не ме мисли -- аз съм в Америка. Ти му мисли. Тук говорим за КОРИДОРА на Дедеагач, осигурен ни от Ньойския договор. Питам те: българската делегация за примирието в Москва, състояща се предимно от типове без портфейли, ПОСТАВИЛА ЛИ Е ИЗОБЩО въпроса за ТОЗИ коридор, излизащ на Дедеагач? Въпросът е риторичен -- отговорът е НЕ. И има причина за това-- от НАТЯГАНЕ, те са опразнили ВСИЧКИ територии много ПРЕДИ това примирие.. Моята теза е проста - ако се бяха ПОЗАБАВИЛИ, ако бяха ПОШИКАЛКАВИЛИ само за това коридорче до края на юли 1945 г., ЩЯХА да го получат. Например, можеха да споменат на руснаците за него и да им го предоставят ТЕ да го заемат, докато всичко се уточни. Но нали са били БЕЗ ПОРТФЕЙЛИ, ето го резултата...

    Коментиран от #138

  • 136 Професор

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "Професор Грант":

    Оказа се, че ТИ не знаеш за коридора до Дедеагач, даден ни по Ньойския договор, но останал неосъществен. Говоря за ТОЗИ коридор. Него Сталин поисква от Чърчил на 23-и юли 1945 г. на Потсдамската конференция. Пак повтарям -- ако този коридор ТОГАВА беше в наше или на руснаците владение, щеше да остане наш и до днес. Самият Сталин е възмутен, че сме опразнили ТОЗИ коридор без да сме го уведомили и без да поканим руските войски да го заемат. Ето ЗАТОВА той поисква главата на бай ти Добри Терпешев.

    Коментиран от #137

  • 137 Професор Грант

    2 0 Отговор

    До коментар #136 от "Професор":

    Пълнеж и безсмислени неща.
    Потсдамската конференция е над половин година след Московското примирие.
    Всеки знае, че Гърция по Ньойския договор е задължена да допусне български икономически излаз и свободно пристанище на Бяло море в Дедеагач, което Атина отказва да направи.
    Българите е трябвало да имат свое свободно пристанище в Дедеагач. Но страната ни след войната е в международна изолация и не може да осъществи този икономически излаз заради нежеланието на гърците.
  • 138 Професор Грант

    2 0 Отговор

    До коментар #135 от "Професор":

    Г-н Грант Професоре, в Историята която е наука няма " моя теза" и "ако". Щото
    "Ако" баба бе мъжка немаше а пъшка.
  • 139 Горски

    0 1 Отговор
    Съветската армия идва на власт, благодарение на германофила проф. Богдан Филов, който подписва договора за присъединяване на България към тристранния пакт, с което се слага политиката на неутралитет и става Съюзник на Германия. На 2 септември идва правителството на Константин Муравиев и още на 4-5 септември обявява война на Германия. Спрян е бил от ген. Иван Маринов, военен министър, известен с преданост към БКП. Това дава възможност на Вячеслав Молотов да обвини Муравиев в неискреност и да обяви война. А на " Звено " Дамян Велчев да направят преврата в София. За " награда " след няколко години е изгонен от България. Част от войските на Трети украински фронт остават в България до 1947 г , за да подсигурят и гарантират установяването на Българската комунистическа партия, която взема властта с преврат на 9.09.1944г. Остават в страната до подписването на парижкия мирен договор, с който се прекратява война на " Царството " с великите сили Сащ и Англия.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.