Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 16:04 1 433 7

Руслан Трад: Чудо е, че в Близкия Изток няма по-широка война

  • руслан трад-
  • чудо-
  • близък изток-
  • война

"Иран разполага с много голяма мрежа от милиции, които стават все по-силни. Може някоя от тях "да натисне копчето“ и да се стигне до повече напрежение ", коментира журналистът 

Руслан Трад: Чудо е, че в Близкия Изток няма по-широка война - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съединените щати нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак в отговор на убийството на трима американски войници при атака с дрон в Йордания. Над 85 са били целите на атаките, извършени от самолети. Президентът Байдън заяви: "Нашият отговор започна днес, ще продължи когато и където решим“. Напрежението в Червено море също не стихва. Водената от САЩ военноморска коалиция се бори с йеменските бунтовници хути, които продължават с ударите по търговски и военни кораби.

Журналистът Руслан Трад, изследовател на Близкия Изток, обясни пред БНР, че са ударени позиции, които са добре известни на наблюдатгелите в района, защото са постове на проирански милиции.

"През тези райони минават конвои с оръжия, които биват изпращани на "Хизбулла" и "Хамас". Иран успява да разшири своята инфраструктура в тези райони.

Според държавните медии в Сирия има значителен брой щети и жертви. Кадрите показват сериозни удари върху складове с оръжия. Те са много добре пресметнати.

Предполагам обаче, че и днес ще има критики към администрацията на Байдън, че се е очаквал доста по-сериозен удар.

Всички изказвания на администрацията на американския президент показват, че може да се очакват серия от подобни атаки".

От друга страна Вашингтон и Техеран не искат конфликт помежду си, посочи журналистът в предаването "Събота 150".
"И двете страни са изправени пред трудни избори. Байдън трябва да се справя с вътрешни проблеми.

В същото време имаме случая с атаката в Йордания, което е сериозна ескалация. От Корейската война насам не е имало загинали американски войници при вражески въздушен удар. Това е нещо, което се дискутира в САЩ.

За Иран войната също не е желан резултат. Трябва да се справя с вътрешни и редици регионални проблеми. Въпросът е дали може да се избегне по-широк конфликт".

Да не забравяме също, че Иран търси път към ядреното оръжие, отбеляза Трад.

"Има данни, че след атаката на "Хамас“ на 7 октомври срещу Израел Иран е увеличил с 83% обогатяването на уран, което притеснява всички западни сили.

Това е една перфектна буря, която може да предизвика по-широк конфликт. Цяло чудо е, че в Близкия Изток няма по-широка война".

Иран разполага с много голяма мрежа от милиции, които стават все по-силни, отбеляза анализаторът.

"Това са военни единици. Някои от тях разполагат с ПВО системи, с танкове и тежко оръжие. Става дума за около 120 хиляди души само в района на Ирак и Сирия. И това не е пълният потенциал на тези милиции - една от структурите, които САЩ посочиха за стоящи зад над 160 атаки срещу американски позиции след 7 октомври.

През последните два дни имаше изказвания на иракската "Хизбулла" – много мощна милиция, която стои зад редица атаки през последните седмици. Тази милиция обяви спиране на атаките срещу американски обекти. Вероятно заради натиск от страна на Иран.

Милициите, опериращи на територията Сирия, обаче нямат намерение да спрат операциите срещу САЩ. Това подсказва, че Иран не упражнява пълен контрол върху своите милиции. Може някоя от тях "да натисне копчето“ и да има повече напрежение, което да избие в по-открит конфликт".
Руслан Трад анализира вероятността за създаване на Палестинска държава.

"Политиката на Нетаняху е насочена към категоричен отказ за създаване на Палестинска държава. Той е и срещу примирие в Газа. Но западните му партньори ще се опитат да притиснат или убедят, че единствен вариант за спиране на регионалното насилие е създаването на Палестинска държава.

Към този момент не мисля, че това е възможно. Не е ясно какво ще обхваща тази Палестинска държава.

В същото време в Израел има все по-голяма съпротива срещу военните действия. Заложниците все още не са освободени. Не знаем колко от тях са оцелели.

Водят се преговори, но те буксуват. Дори да се обяви примирие, на територията на Газа в момента воюват различни фракции срещу Израел. Не става дума само за "Хамас“. Няма просто решение.

Западният бряг е територия, на която живеят над 3 милиона палестинци. Те имат присъствие в политическия живот на Израел и са много са критични към управлението на Махмуд Абас.

Чудя се ако бъде създадена Палестинска държава, кой ще бъде начело. Вероятно това ще е един от първите сблъсъци".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    6 2 Отговор
    самоходната верижна деменция ударила 85 цели и се вайка че няма отговор
  • 2 Гориил

    7 2 Отговор
    Нетаняху звъни в Москва всеки ден.
  • 3 оракул

    5 2 Отговор
    И това ще стане, скоро. Голямата война е неизбежда. Това е исторически факт.
  • 4 купонплюс

    12 3 Отговор
    Малко извън темата, защо не се коментира, корупционното желание на сглобката, да правим ядрено хвостохранилище за американските боклуци от атомната електоцентрала? В коя част на страната ще се изссерат? Предлагам да е някъде около София, защото софиянци са постоянно на гъби и за гъби.
  • 5 Гълфуор

    0 1 Отговор
    Е, вече има.
  • 6 Верно ли че

    4 3 Отговор
    """От Корейската война насам не е имало загинали американски войници при вражески въздушен удар."""" ? А и да питам ракета земя-земя дали е въздушен удар и дали във Виетнам е нямало подобни случаи или там с копия и прашки са били ?
  • 7 az #СВО

    5 3 Отговор
    Този е толкова военен специалист, колкото аз съм космонавт!
    Помня как навремето ни убеждаваше, че дните на Асад били преброени въпреки намесата на руснаците.....
    Смях!