Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 10:01 1 408 36

България: защо липсват учители, лекари, медицински сестри

  • лекари-
  • медицинска сестра

Агенцията по заетостта в България преформатира начина, по който събира данните за търсенето на труд, така че е доста трудно да кажем със сигурност дали това са трайни тенденции

България: защо липсват учители, лекари, медицински сестри - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво трябва да се промени в образованието и изискванията на пазара на труда, за да има в България достатъчно медицински сестри, работници в туризма, учители? Икономистът Адриан Николов за проблемите и решенията.

ДВ: Според актуалното проучване за потребностите от работна сила, което Агенция по заетостта публикува, най-големият недостиг на специалисти в България има при медицинските сестри, лекарите и учителите - над четири хиляди души недостигат във всяка една от трите ключови професии. Задълбочава ли се проблемът?

Адриан Николов: Агенцията по заетостта в България преформатира начина, по който събира данните за търсенето на труд, така че е доста трудно да кажем със сигурност дали това са трайни тенденции. Въпреки това данните достатъчно ясно ни показват доколко са подсигурени с кадри тези ключови за държавата структури. При учителите е особено интересно, защото при тях имаше голямо увеличение на заплатите през 2018 година. Трайното повишаване на доходите беше съпроводено и от покачване на интереса към специалностите във висшите учебни заведения, които подготвят специалисти в сферата. Но очевидно тези две обстоятелства не са били достатъчни, за да създадат необходимото предлагане на труд. Възможно обяснение е и застаряването на преподавателите - голяма част от тях се пенсионират в последните години и вероятно не могат да бъдат заместени своевременно от младите кадри. Средносрочно се прогнозират още по-големи дефицити в тази сфера, което означава, че това, което е направила държавата, не е достатъчно.

При медиците обяснението е по-просто - от една страна образованието е много тежко. Медицинските сестри, за разлика от много европейски държави, са с пълен четиригодишен бакалавърски курс на обучение. При лекарите е много по-дълго. Заплащането пък е ниско и дори много от тези, които успеят да завършат, бягат в чужбина, за да практикуват.

ДВ: Специализантите също са ниско платени, което отказва много лекари да продължат кариерата си в България.

Адриан Николов: Да, освен това хора от медицинската сфера са ми споделяли, че специализантите и младите лекари заместват труда на медицинските сестри, където дефицитът е по-голям, което допълнително демотивира.

ДВ: Предложението на правителството висшето образование да стане безплатно може ли да помогне за разрешаване на проблема с недостига на работна ръка?

Адриан Николов: Надали. Към повечето специалности - например преподавателските - има достатъчно голям интерес сред студентите, дори когато поемат част от разходите по образованието. Не това е казусът. По-скоро специфичността на професията спира мнозина и фактът, че ръстът на заплащането не се движи достатъчно бързо, особено в големите градове.

За всяка професия си има различни решения. При преподавателите няма много какво да се направи освен цялостна реформа на учебните програми и премахване на административната тежест, с която са натоварени те. При медицинските сестри проблемите са много по-дълбоки - едно от решенията е съкращаване на периода на образование, но и заплатите са много важни. В медицинската професия има гигантска ножица - при лекарите с повече опит възнагражденията са доста високи, а при медицинските сестри - много ниски.

ДВ: Броят на незаетите работни места е по-голям от броя на безработните. Прави ли се достатъчно за преквалификацията на хората?

Адриан Николов: Не. Най-ясна представа имаме какво се случва от гледна точка на държавата. Разполагаме с разчети за начина, по който се изразходват средства за активни политики на пазара на труда. Като цяло те се стремят да направят две неща - да създават временна заетост и да дават допълнителна квалификация и умения. Към момента почти целият бюджет се харчи за временна заетост. Не знаем обаче какъв е дългосрочният ефект от тези проекти, тъй като често те са със срок от девет месеца или година и няма практика да се проследява какво става с тези хора след това. Финансирането от гледна точка на придобиване на допълнителна квалификация или дори ограмотяването е ограничено. Що се касае до работодателите - много малка част от тях посочват директно, че провеждат обучения и подобряват квалификацията на своите служители. Към 2015 година се изчисляваше, че около 300 хиляди човека преминават през някаква форма на обучение на работното си място годишно, но очевидно това число е безкрайно остаряло - никой не знае дали след пандемията от Ковид тази практика се е засилила или забавила.

ДВ: Застаряването на населението и емиграцията със сигурност най-много допринасят за тези проблеми. Виждате ли друго дългосрочно решение освен вкарването на работна сила отвън?

Адриан Николов: Структурата на тези незаети места до голяма степен ни подсказва решението. Виждаме много ясни дефицити в част от промишлеността - тези, които са с по-ниска добавена стойност - шивачи, оператори в цехове за дрехи. В туризма има много незаети места най-вече заради ниските заплати и лошите условия на труд. Икономическата трансформация в следващите години вероятно ще доведе до натурално свиване на тези работни места, тъй като за тях хронично няма да има търсене.

Много по-малко хора след пандемията се насочват към работа в туризма - там би могло да се мисли за заместване с чужденци от трети държави, ако се разхлабят режимите за регистрация и изискванията към работодателите. Ако погледнем към потенциала за провеждане на политики, фокусирането върху подобряването на уменията на настоящите работещи е голямото решение за мен. Не да мислим как да увеличим броя на работната сила, а с тези, които са останали, да направим максимално много, като увеличим производителността на труда им. Това става с инвестиции в механизация, но и с повишаване на уменията, постоянно преквалифициране, а защо не и завръщане във висшето образование, ако някои професии спрат да бъдат релевантни.

ДВ: Изкуственият интелект възможност ли е или опасност за работния пазар?

Адриан Николов: Очакванията се обърнаха с главата надолу. Конвенционалното мнение беше, че автоматизацията заплашва най-ниско образованите, сега се очаква, че изкуственият интелект посяга на труда на креативните работници - като копирайтъри, художници. В този смисъл не бих смял да прогнозирам накъде ще се развие тази технология средносрочно, но на този етап отпадането на човешкия фактор не изглежда много сериозно. Най-вероятно работниците, които се научат да работят добре и да допълват своя труд с изкуствен интелект, ще бъдат успешни на пазара на труда. Разбира се, при всяка една фундаментална технологична промяна, а изглежда сме на прага на такава, има сериозно преформатиране на пазара на труда, включително отпадащи професии, но досега всяка подобна фундаментална промяна е довела до по-голяма заетост за сметка на безработицата. От тази гледна точка изкуственият интелект е по-скоро възможност, стига да се качим рано на влака и да се научим как да го ползваме максимално адекватно в работата си.

Адриан Николов е старши икономист в Института за пазарна икономика. Фокусът на работата му е бедността и неравенството, пазара на труда, образованието и регионалното развитие.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краватар

    23 5 Отговор
    защото демокрацията се оказа не само банани и дънки...

    Коментиран от #31, #33

  • 2 ТаУмВзе

    20 3 Отговор
    То и матряла или измре или се евакуира с 200. Тепърва следва Официален Крах на територията! Как да има Лекари и Учители, когато им се плаща стотинки, че Бой им хвърлят де.

    Коментиран от #5, #11

  • 3 Пловдив

    24 2 Отговор
    Пари, заплати, доходи... И нито дума за основния проблем: Ужасните условия на труд. Всеки един медик по всяко време може да бъде нападнат на работното си място. Никой учител няма елементарна защита от келешите и самозабравилите се родители. Не питайте разни наср@ни експерти, а питайте хората, които работят в тези ресори!
  • 4 честен ционист

    7 4 Отговор
    Защото липсват и българи
  • 5 Г Бар

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    така свършват всички колонии, примери безброй, но ганаеца си гледа гъбите

    Коментиран от #7

  • 6 Българин

    16 8 Отговор
    Защото комунягите управляващи страната не считат за необходимо да дават заплати. Все пак те крадат достатъчно за да получават първокласни медицински грижи на запад.

    Коментиран от #8

  • 7 Българин

    5 13 Отговор

    До коментар #5 от "Г Бар":

    Така е! В колонията вече има 400 000 руснаци с имоти. Следва излизане от НАТО и специална военна операция.

    Коментиран от #12

  • 8 хихи

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    На калпав демократ 30 годишна вълна Му пречи...

    Липсват в целия ЕС

    у нас се добавя и наличието на особено измамни управляващи...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    9 1 Отговор
    Затваряме панайра. Последни напъни са тва. Разглобиха ни зглобките

    Коментиран от #16, #20

  • 11 др Гей Билтс

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Когато затворите се напълнят с лекари убийци, и с директори на училища издаващи дипломи на неграмотници, всичко ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #17, #35

  • 12 хихи

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    На калпав демократ 30 годишна вълна Му пречи..
  • 13 Перо

    13 0 Отговор
    Какво трябва да се промени? Трябва да се смени мафиотската политическа система, където една партия или коалиция спечелила изборите завладява всички власти, посредством квотния принцип и еднокамарния парламент! Политическата структура и организация се оплита като пиле в кълчища от постоянните законови промени или узаконяване на лобистки и чужди интереси!

    Коментиран от #18

  • 14 дядо поп

    13 0 Отговор
    Ами защото в България не липсват партии , политици , разни анализатори , политически и финансови съветници , генерали и забележете всичката паплач от всякакви анализатори са , я с докторат , я професори и доценти. Колкото си искаш директори , изпълнителни директори , технически директори на знайни и незнайни НПО та. Сега лансират безплатно следване , ами направете го за тези специалности които са най търсени в България , след завършване на образованието да са задължени най малко 10 – 15 години да упражняват професията си в пределите на България. Смятам , че ако не помогне , поне няма и да навреди!
  • 15 Урюрвкос

    14 0 Отговор
    трудно се управлява Държава с развита медицина и образование. Троянския кон е оглупяването и болестите.
  • 16 Генерал Гъби Гъбев

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    и гъбите, и гъбите
  • 17 ТаУмВзе

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "др Гей Билтс":

    1во Всичките политяги у Панделата и Конфискация на Краденото 35 годин! И гледай как за макс 2 години ще дръпнем яко от Дъното.
  • 18 Г Бар

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    и народът, и народът ни е калпав - гъбари и предатели. Такава пасмина няма бъдеще, съвсем закономерно
  • 19 Студопор

    13 2 Отговор
    Веднага мога да им кажа на Дойче Зеле защо! Защото в България да си учител или медицинска сестра е почти толкова рентабилно, колкото и да си магазинер. За лекарите - те се из асят в чужбина, защото там професията е по-добре платена. Тука остават само тия, дето не могат да напишат и болничен и не ги искат навънка.
  • 20 в грешка си

    1 13 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Всичко се прави с цел да се покаже колко лоша е демокрацията. Мъчат се да върнат комунизма.

    Коментиран от #24

  • 21 ЕВРОНЮЗ

    9 0 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, изобщо не съм ви чел. Отговарям на заглавието.. Няма, защото България няма национална политика а колониална.... След като 35 години " ЦИВИЛИЗАЦИЯТА" финансира в България Учиндолския професор и НПО - та ще се пребира реколтата от това което е посято
  • 22 Татко Барва

    9 0 Отговор
    просто е - за да могат да продължат ТЕ да живеят добре, НИЕ трябва да живеем все по-зле. Отговорете си на база на вашите наблюдения кои са ТЕ
  • 23 Наблюдател

    7 1 Отговор
    С африкански заплати няма кой да ти работи. Велев и Сие, така и не искат да го разберат.
  • 24 Енгелс

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "в грешка си":

    Комунизъм никога не е имало. Ограмоти се.

    Коментиран от #26

  • 25 Това с повишаването

    6 2 Отговор
    на заплатите е добре, но е в последните 4-5 години. Системата е много инертна и не би вада забравяме, че учителите са нископлатени през последните 60-70 години. Едно дете с мерак да стане учител може да се възхищава на знанията на учителя, но вижда мизерния начин на живот на учителите. Помое време навлизаха масово леките автомобили като символ за престиж, но никой от моите учители не можа да си купи. Иначе високото заплащане ще мотивира сегашните студенти да следват педагогика и постепенно ще изместят тия некадърници отишли в училище от нема и къде.
  • 26 така ли

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "Енгелс":

    А откъде се взеха комунистите като теб тогава?
  • 27 Мдааа

    8 0 Отговор
    Всички плюят хората, които работят. Лекарите плюят учителите, те плюят работниците, те пък плюят лекарите... Голямото плюене едни други. А ни ограбват едни мафиоти и некадърници и ние си вадим очите едни други. За това и сме на тоя хал!
  • 28 Благой от СОФстрой

    10 0 Отговор
    Ужас е да се работи с деца и младежи възпитани от простаци родители и подобно общество!
  • 29 Ха ха ха ха

    7 0 Отговор
    "защо липсват учители, лекари, медицински сестри?"
    Защото психопатите са решили да няма българи.
  • 30 Анонимен

    5 1 Отговор
    За работа като учител трябват връзки от кмет нагоре! Няма и деца както някога.
    Медицинските сетри в някои болници 90% са пенсионери.
  • 31 цигарите "марлборо" къде ги забрави бе?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Краватар":

    ами уискито?
  • 32 Аватар

    7 0 Отговор
    И трите професии са не престижни поради липса на кариерно развитие,притиснати от една страна от министерски изисквания,от друга - от претенциите на хората,които считат,че имат само права,но игнорират задълженията си .Не се плаща за качество,а за количество и в образованието,и в здравеопазването.И на този фон се вихри една журналистика,която настройва работещите в тези сфери и хората едни срещу други.А по средата стоят едни държавни чиновници,които направиха и двете системи неработещи .
  • 33 Не, защото все още дърти, крадливи

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Краватар":

    комунисти са на ръководните позициив тези сфери!
    И това е съвсем сериозно!
    Това е ИСТИНАТА!
  • 34 Търновец

    3 1 Отговор
    Аз търсих работа като учител с математика Английски безуспешно. Голям цирк
  • 35 Фъпо жювотну си, Гейу

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "др Гей Билтс":

    ама много фъпо.
    Но не се коркай, след 5 години няма да ги има.
    И ще ходиш при врачката на пазара да те лекува.
    Ако си още жив, де.
  • 36 Бял мечок

    7 0 Отговор
    За сметка на това имаме много политолози ,созиолози ,а най много адвокати,да не забравим и журналисти,там никога няма липса на кадри.