Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 09:12 2 957 8

Спас Пaнчев пред ФАКТИ: Ако има идея да се сменя профилът на Италианския лицей, да се обсъди с учители и родители

  • спас-
  • панчев-
  • италиански-
  • лицей-
  • горна баня-
  • училище

В образователния процес резките движения не са нещо положително, казва председателят на училищното настоятелство

Спас Пaнчев пред ФАКТИ: Ако има идея да се сменя профилът на Италианския лицей, да се обсъди с учители и родители - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква ще е съдбата на Италианския лицей в Горна баня? Ще има ли промяна на профила на училището… Какво е "Колелото на късмета"... Какво мислят родителите… Във ФАКТИ пуснахме два материала по темата, но се свързахме и със Спас Пaнчев, председател на училищното настоятелство.

- Г-н Пaнчев, във ФАКТИ пуснахме няколко материала относно притеснения на родители за случващото се в Италианския лицей в Горна Баня. Вие сте председател на училищното настоятелство. Какви сигнали има до вас. Какво знаете, какво се случва в училището…
- За съжаление, се чуват притеснителни неща. Говори се, че ръководството има желание да се промени статутът на училището. Все пак говорим за Италианския лицей в София, училище с традиции, постигнало много успехи, градено толкова години като имидж. И сега, в средата на учебната година да се говори, че ще се смени профилът му… В Италианския лицей в момента има над 1000 деца, които имат една много ясна идея за бъдещето си, родителите им също. И да промениш това с нещо ново, но без това да е минало през допитване до родителите, до децата… Най-малкото не е редно. Изглежда, че някой иска да реализира една своя идея без дори да е обсъдил това с преподавателския състав. За мен това е неправилно. Говорих с г-н Капурдов и той ме увери,че такава идея няма. Но, за съжаление, това са неща, за които се говори сред работещите в училището.

- А реално нещо черно на бяло пред вас имате ли, нещо като поставен документ на масата…
- Говорих с г-н Капурдов и той ме увери, че такава идея няма. Към момента не съм запознат да има нещо поставено на масата, но между родителите се говори, че такива идеи има като бъдеще. Това за мен е неприемливо и е недопустимо. Дали се прави от директор, от заместник-директор... Когато се говори за такива големи промени, родителите са притеснени. Толкова години нещата са вървели по един познат и добре утъпкан път, а сега… Досега родителите и учителите съвсем ясно са знаели как се работи, какво ще даде училището на децата им, какво ще бъде тяхното бъдеще… Ако нещо такова трябва да се направи, ако има идея да се сменя профилът на училището, трябва целият колектив да знае, да се обсъди и с родителите, не те да бъдат изненадани. В образователния процес резките движения не са нещо желано.

- Предвиждате ли среща с ръководството, на която да обсъдите тези въпроси?
- Днес аз виждам едно напрежение между ръководството, преподавателите и родителите, защото в момента нещата се решават еднолично между двама души - директор и заместник-директор. Имаме оплаквания и от преподаватели, че и на тях не се обръща достатъчно внимание, не се провеждат срещи между преподавателите и директора или заместник-директора. Нещата някак се движат еднолично в обучението, но има Наредби, които трябва да се спазват, има въпроси, които трябва да бъдат решавани в педагогическия съвет. Неслучайно Наредбата дава право на настоятелството на училището да вземаме отношение, а в момента на настоятелството се гледа като на враг на училището, а не като на партньор, чиято цел е да помага, да съдейства за по-добрата работата на училището и по-добрите условия за учениците. Аз не си представям идеята, която чухме, че се лансира от новото ръководство, да няма повече рейсове, които да возят децата до училището, да няма стол, в който да се хранят – храната се приготвя ежедневно и мнението на по-голямата част от децата е, че е вкусна и отговаря на техните изисквания. Говори се, че има идея да се мине на друг вид услуги за учениците. Вижте, в Италианския лицей учат деца от всички краища на София, от покрайнините също. Ние – родителите, сме организирали транспорта с договор с една от водещите фирми, която притежава много рейсове в добро техническо състояние и професионални шофьори, чиято работа се оценява много високо и коректно, която работи и изпълнява абсолютно навременен транспорт до училището и обратно. Имаме рейсове, с които организираме екскурзии и зелени училища на децата. Това е нещо, изградено с времето и прието от родителите. Ако тази услуга отпадне, това ще е сериозен проблем за училището, за децата и за техните родителите. Нека си представим, ако един родител трябва да води всяка сутрин своето дете на 4, 5, 6, 7, 8 години… Какво би струвало на тези хора? В гимназиалния клас децата са по-големи, те биха могли да се движат с градския транспорт. Но транспортът при малките дава шанс на родителите да не са ангажирани с това, а също гарантира сигурност и навременно пристигане в училището.

- Каква е ролята на ръководството на училището в уреждането на транспорта или той е свързан само с инициатива на настоятелството?
- Уреждането на транспорта е свързано с десетилетия работа на настоятелството. Ръководството на училището няма ангажимент към това. Настоятелството го прави като услуга за децата, за да може те да бъдат навреме докарани и върнати вкъщи. Настоятелството поддържа и столовата. Транспортът и храната са ангажименти на родителите. Настоятелството правим всичко това единствено с грижата на добри родители, за да има по-добри условия за децата.

- Имали сте кореспонденция с Министерство на културата относно приема в осми клас. Как ще е тази година?
- Получихме отговор от министерството, че за тази година няма да се променя Наредбата. Така че не допускам тази година да има промяна в приема. Но това, което се говори, че ще се потърси възможност да се промени профилът на училището от Италиански лицей в природно научна гимназия, то там нещата вече са по-различни и аз, честно и откровено, не виждам как това може да бъде решено просто така за училището в Горна баня.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    17 0 Отговор
    Връзкар до връзкар,мила моя майнольо...при този човек.
  • 2 Нено

    17 0 Отговор
    Сапсчо и Шиши си помагаха на изборите
  • 3 Мислител

    21 0 Отговор
    Щом Спас Лакомото е там, значи е кочина яко.
  • 4 Питомниците

    17 0 Отговор
    в едно реномирано и добре организирано държавно училище , и един клас няма да изкласят !

    Коментиран от #5

  • 5 Сила

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Питомниците":

    ТОЧНО!!!...... Един срок даже!!!
  • 6 Орел

    8 0 Отговор
    Този се пръква навсякъде, където не очакваш.

    Коментиран от #8

  • 7 Инкубатор

    5 0 Отговор
    За пошли и неудовлетворени души не даващи нищо.
  • 8 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Орел":

    Корумпиран до мозъка на костите.