Last news in Fakti

3 Март, 2024 06:01 1 371 10

Гимназии "Made in Italy": за гордост и патриотизъм

  • образование-
  • гимназия-
  • италия-
  • училище-
  • патриотизъм-
  • джорджа мелони-
  • култура

Критици гледат на нововъведението като на проект за патриотарско възпитание

Гимназии "Made in Italy": за гордост и патриотизъм - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как правителството на министър-председателката Джорджа Мелони си представя училището на бъдещето, може да се види в Остия, недалеч от столицата Рим, отбелязва ARD. "Вярваме, че това средно училище ще повиши уважението към страната и ще я придвижи напред", казва заместник-директорът на училището "Джовани Паоло", където от есента ще има нов гимназиален курс под наименованието "Made in Italy".

Какво представляват гимназиите "Made in Italy"?

Новият тип образователни институции в Италия ще се предлагат на 92 места под официалното наименование "Made in Italy". Министърът на образованието Джузепе Валдитара казва пред ARD, че целта е да сe "насърчи, популяризира и защити италианската изключителност". С други думи, гимназията с английско име ще се стреми да възпитава гордост от достиженията на Италия. И по-конкретно на италианската икономика.

Масимилиано Панарари, професор по социология в Университета в Модена и Реджо Емилия, обяснява, че новите гимназии са част от политическа стратегия, с която правителството на Мелони променя страната: "Гимназията "Made in Italy" е част от визията на новото дясно правителство, което иска да доминира, включително чрез културата и чрез символите – с други думи чрез меката сила".

Училищата, които правителството създава, са част от един много по-обширен културен проект. В края на миналата година италианският парламент без много шум прие тъй наречения закон "Made in Italy", елемент от който са и новите гимназии, коментира ARD.

Не са само училищата

Освен новите училища, законът въведе честването на национален ден "Made in Italy", който ще се отбелязва на 15 април, както и специален фонд, чрез който правителството иска да подпомага национално значими икономически сектори в страната.

Социологът Панарари коментира, че този закон е част от политическата логика на т.нар. „идентитарно движение“, която е типична за действията на популистката партия "Италиански братя" на министър-председателката Мелони. Обяснителните бележки към закона изрично използват думата "идентитарен". Оценката на Панарари гласи, че "идеологическото измерение" на този закон е очевидно. В гимназиите "Made in Italy" ще се преподават предмети като икономика и право, но положени в контекста на общата "културна рамка", в която ще влизат например историята, литературата и изкуствознанието. Два съвременни чужди езика също са задължителни за учениците. Ще бъдат преподавани и "техники и пазарни стратегии за компаниите "Made in Italy".

Широка палитра от знания

Ди Паоло от училището "Джовани Паоло" в Остия обяснява широтата на учебната програма в новата гимназия: "Made in Italy" означава перспектива от 360 градуса - от занаятчийството, през маркетинга до изкуството и културното наследство". АRD обаче отбелязва, че интересът сред учениците и родителите към новия тип училища засега е скромен. Според медийни публикации, до крайния срок за подаване на молбите за прием, са постъпили малко под 400 заявления от цялата страна. След лятото гимназиалният клон "Made in Italy" в Остия вероятно ще тръгне с не повече от десет ученици.

Автор: Йорг Зайселберг ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    3 1 Отговор
    "Да се насърчи ,пополизира и защити италианската изключителност". Тя една изключителност като на нашите тука братчеди. Явно затова добре се вписват в интериора там.
  • 2 Тино

    6 4 Отговор
    В Италия е прекрасно. Спокойствие, без бързаме, Арт навсякъде, храна и море. Рай.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Даааа

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тино":

    Да, за екскурзия на море или исторически забележителности е прекрасна държава....
    но всичко хубаво свършва с това, обаче.... 🤣
  • 4 Итали

    3 1 Отговор
    Похвална инициатива въпреки огорчението на либералните пропагандисти. Скоро и в други страни.
  • 5 защо

    2 0 Отговор
    "Made in" - политическата логика .
    Кой разбрал - разбрал.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.