Last news in Fakti

6 Януари, 2024 06:00 3 093 33

Защо все повече германци пращат децата си в частни училища

  • германия-
  • германци-
  • частно училище-
  • ученици-
  • деца-
  • образование

Проблемите в германското образование са многобройни

Защо все повече германци пращат децата си в частни училища - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Ако имах пари, щях да изпратя дъщеря си в едно от онези училища за богати хора. Само така се излиза от тази система”, казва Луиза (името е променено). Децата ѝ са в местните държавни училища, но тя смята, че там не получават нужното им образование. Учителите често били болни, а много деца почти не говорели немски. “Толкова много деца са със специални образователни потребности, че талантливите деца не получават нужното внимание”, обяснява Луиза.

Жената все пак е намерила решение за себе си – дала е децата си в едно католическо училище в Берлин. Казва, че не го е избрала по религиозни причини, а защото там има силно развито чувство за общност, а и месечната такса не е непосилна - между 180 и 360 евро, в зависимост от доходите на семейството.

За разлика от държавните училища, за частните отговарят независими организации - религиозни или социални, различни дружества, партньорства или частни лица. Държавните училища и университети в Германия са безплатни. Но все повече родители предпочитат да плащат средно по около 2000 евро на година, за да запишат детето си в частно училище. Не много хора обаче могат да си го позволят - средният месечен доход в страната е под 4000 евро преди данъци. В последната година обаче близо 10 процента от учениците са учили в частно училище.

Проблеми на образователна система на Германия

Германия е четвъртата по сила икономика в света, но образователната система в страната запада – училищните сгради са в лошо състояние, често се нуждаят от основен ремонт и саниране, дигитализацията изостава, няма достатъчно учители. Мнозина напускат учителската професия, защото са изтощени ог големите натоварвания, а условията са лоши.

Резултатите от последното международно изследване PISA показа, че германските деветокласници се справят по-зле от всякога – и то по основни предмети като математика, четене и природни науки. Една от причините за влошените резултати е големият брой деца с миграционни корени. Около 217 000 украински деца ходят на училище в Германия. “Но резултатите са много влошени и в гимназии, където няма бежанци. Това е по-сериозният проблем”, казва Марсел Хелбих - експерт от Института по образователни технологии „Лайбниц“.

Социални разделителни линии

Много експерти смятат, че истинският проблем е структурата на училищната система. В Германия тя се решава на ниво федерална провинция. Това води до многообразна система с най-различни видове училища. Решението дали детето може да отиде в гимназия се взима много рано – след трети или четвърти клас, когато учениците са на 9-10 години.

Професорът от Дъблинския университет Щефан Кьопе казва, че родители с висше образование, които живеят в някои от по-бедните квартали на Берлин, не искат децата им да учат в най-близките училища. “Проучвания показват, че родителите дори фалшифицират адресите си, за да могат децата им да идат в по-добри училища в друг район”.

Това, което може да е добро решение за отделното дете, не е непременно добро решение от социална гледна точка. Това е така, защото децата в неравностойно социално положение са изтласкани и изолирани в държавните училища в по-бедните градски квартали. В крайна сметка това е вредно за социалното единство в обществото, казва Марсел Хелбих. Той посочва пример с малък град в Тюрингия, в който има две държавни и две частни училища. В частните няма деца с мигрантски произход или с родители, които са зависими от социални помощи.

"Много родители с по-високо образование са привлечени от модела на частните училища. Наистина е трудно да се каже дали те смятат, че образованието там е толкова по-добро, или това е свързано с факта, че не искат да дават децата си в държавни училища, защото делът на мигрантите там е толкова висок", казва Хелбих.

Път към социалното неравенство?

Това е и най-голямата опасност: социалното неравенство да бъде подклаждано от образованите богати родители, които обръщат гръб на държавните училища. Щефан Кьопе смята, че образованието в частните училища в Германия не е непременно е по-добро от това в държавните. Успехите в образованието в Германия все още зависят твърде силно от социалния и икономически статус на родителите.

Германия е още далеч от социалното разслоение, което се наблюдава в частните училища в САЩ или Великобритания. “Но с течение на времето частното образование може да доведе до по-големи неравенства и тук”, смята Кьопе.

Автор: Хелън Уитл


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ден

    60 0 Отговор
    Питайте Меркел тя ви насади така,а сега бабичката взима голямата пенсия.
  • 2 Д В пак не е разбрало

    38 7 Отговор
    В Германия няма никакви проблеми.Швабите с а. проспериращи и щастливи със 1 2 0-те американски в о е н и. б а зи
  • 3 Мехмет - немски ученик

    63 4 Отговор
    Мен пък ме водят на нормално училище и е перфектно. Освен кюрдски, научих фарси и урду от съучениците си. Немски по нататък, че много граматика има..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 В.В.П.

    19 19 Отговор
    Глупостите на ДВ ,нямат край.нон стоп..Бълвочи .
  • 6 Изгубени в превода

    45 6 Отговор
    Освен другите глупости, не разбрах как в католическото училище 360 евра такса на Месец е много евтино, а в частните училища - 2000 евра на Година е много скъпо?

    Коментиран от #11

  • 7 Пламен

    44 5 Отговор
    Е как бе, на Запад не бяха ли всички богати?

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт

    15 7 Отговор
    Германия трябва да бъде разделена на Френска част до Берлин а нататък на Полска част а Берлин поравно между двете със стена.
  • 10 Дора

    43 1 Отговор
    До седми клас училищата в Германия са районирани. Ако не живееш в супер елитен квартал, децата в училище са афганистански и арабски. Същото е и у нас, само че децата са ромски и също не знаят български език. От тридесет години минавам покрай основно училище в квартала ни. Промяната е огромна. . Почити всички деца вече са ромски

    Коментиран от #16, #31

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кирил

    7 21 Отговор

    До коментар #7 от "Пламен":

    Тия като теб, които ги мързи не са богати. Тези които работят са добре, не се тревожи за тях
  • 13 ИмеИве

    16 0 Отговор
    Не знам какъв човек трябва да си - да постъпваш така с деца.

    Явно им е такава системата. Някакви класи и т.н.

    В Индия също е на касти.

    Няма нищо тревожно, с оглед на ситуациите, но - едва ли е правилно да се поддържат неграмотните.
  • 14 Смех

    19 7 Отговор
    Как така ако имах пари ма нали всите сте богати в най големият концлагер на Света

    Коментиран от #15

  • 15 Кирил

    13 19 Отговор

    До коментар #14 от "Смех":

    За сведение на неграмотните, държавите с най голямо социално неравенство са русия Индия Бангладеш и Пакистан. Аре марш натам

    Коментиран от #28

  • 16 Сила

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дора":

    На Стамболийски, срещу Димитър Петков, нали........

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дора

    31 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сила":

    В кв. Христо Ботев в София е училището,.... предполагам, и при вас е така.
    За провинцията е тотал. Те не знаят български и завършват 8ми клас
  • 19 ЕВРОПЕЕЦ

    27 3 Отговор
    Германия има сериозни проблеми - не само образователни и социални. Няма как 15% от обществото да са неграмотни и да не произвеждат нищо и държавата да вървяи. До 5 години ЕС ще е само история.

    Коментиран от #30

  • 20 ПРЕЖИВЯЛ ПРЕХОДА

    33 3 Отговор
    Когато цвета на българската нация - хора образовани, отговорни и възпитани - бяха подмамени да вършат най-черната работа в Германия и България умря, на германците им беше добре. Е сега нека африканските лекари и инженери да ги оправят.
  • 21 Верно ли

    33 1 Отговор
    Добре дошли в новия свят, образование и здравеопазване само за избрани - останалите в кюпа с новите граждани на Европа в гетото!
  • 22 DW?? ИМА ЕДНА ПЕСНИЧКА:"СУТРИН рано,

    27 2 Отговор
    Сутрин рано..... "И вие тогава започвате да плюете по някой и нещо!! В Държавните Училища се напълни с" патлижани"не знаят Езика, пасли са кози преди това!! Меркел ги покани, няма кой да работи Мръсната работа!! Турци, Сърби, Албанци станаха търговци, Украинките Коври, не работят! И Няма кой!!! За това Германците пращат децата си в Частните Училища!
  • 23 Аса

    10 2 Отговор
    А бе, ФАКТИ, лъжете бе! Вижте си вица, писали сте, че по-голямо чудовище от енергото няма. Лъжа! Най-голямо чудовище е ВиК.
  • 24 Жа саФикнат...

    11 1 Отговор
    На немчурите нещо неомарксическият цоциализъм почва да им излиза през носа? Нищо, жа сФикнат. Нал първия марксизъм го измислиха у Тех!
  • 25 Уса

    14 3 Отговор
    Първите частни училища са създадени от сорос.Тяхната е цел е била да унищожат народната наука и медицина и положат основите за манипулация и регулиране на населението.Създадени са с лоши намерения
  • 26 То е ясно !

    11 1 Отговор
    Защото трябва да ходят с бурки и чалми иначе ще ги изколят.
  • 27 Щото

    14 0 Отговор
    В държавното станаха много виолетовите. Хората държат на произхода си.
  • 28 Дон Бидон

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кирил":

    Да, така е. Но от богатите държави никъде няма такова социално неравенство както в Германия. Подозирам,че и да си ходил там, това е било само като турист. Наясно ли си примерно,че в Германия към 1 милион спят на улицата? Или че е почти невъзможно да си наемеш жилище дори да имаш пари ,защото за едно жилище под наем кандидатите са няколкостотин човека? Нещата в Германия хич не са розови. Също да добавя ,че 20% живеят на минимална заплата и плащат наем ( ако са успели да са под наем както вече споменах). След удръжките на минималната заплата остават към 1600 евро чисто. Наемите на гарсониера в голям и средно голям град са към 1000 евро без сметките ,а с тях към 1200-1300 и сметки какво остава от минималната. За пенсионерите там да не говоря как са. Сигурно 40% от тях получават до 1000 евро , особено жените,които едно време само във ГДР са работили,а тия от бившето ФРГ често нямат стаж и живеят мизерно получавайки безплатно храна от социалните кухни. Да,не е като в Русия сигурно и поне храна имат подсигурена,ама говорим уж за богата Германия. Също да добавя ,че в Германия за разлика дори от България няма социална пенсия и не си ли работил няма и да получиш нищо ако не те одобрят социалните да ти дават нещо. Така че много зависи до конкретния случай в Германия,а разделението на класите там е огромно.

    Коментиран от #29

  • 29 фантазиите на дон бидон

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Дон Бидон":

    Глупости. Училищата са си много добри и децата учат, а не се занимават с частни уроци като у нас! Германия е най-социалната държава.Не вярвайте на платените с копейки журналисти!
  • 30 руски европеец :)))

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ЕВРОПЕЕЦ":

    Май си европеец копейка?!? ЕС ще стане държава до 10 години!
  • 31 аман от руски лъжи

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дора":

    В Германия вече 50% от децата са от смесени бракове ,но си владеят прекрасно немски!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Като имах пари

    1 0 Отговор
    А като нямаш, си на бунишето, западен модел е рова, няма що