Last news in Fakti

9 Декември, 2023 17:41 5 700 42

От Африка до Германия без документи? Нищо сложно няма.

  • бежанци-
  • африка-
  • германия-
  • мигранти-
  • убежище-
  • средиземно море-
  • италия

Десетки хиляди са мигрантите, които стигат до Италия без валидни документи и искат да продължат нататък

От Африка до Германия без документи? Нищо сложно няма. - 1
Снимка: Shutterstock

Районът около приемателния център за мигранти в южния италиански град Таранто не изглежда особено уютен: от едната страна има индустриална зона, от другата - затлачена от боклуци улица, описва ситуацията АРД. В сивата декемврийска сутрин вратите на центъра се отварят за 44 новопристигнали мигранти, сред които са и двама братя от Сирия - Мохамед и Ибрахим. За тях италианското крайбрежие е само отправна точка за достигането на набелязаната мечтана страна - Германия. И няма значение, че европейските правила предвиждат друго, пише германската обществено-правна медия.

Мигрантите принципно да имат право да кандидатстват за убежище само в страната, която първа ги е регистрирала, припомня АРД. Италианските власти ги регистрират, но Мохамед и Ибрахим не подават молби за убежище. В крайна сметка са откарани в друг център за бежанци на 80 км, близо до Лече. Данните, с които разполага германската медия, сочат, че само десет процента от мигрантите, достигнали до Италия (над 130 000 души през тази година), са подали молби за убежище там.

Целта е ясна: Германия

Мохамед има съвсем конкретен план, който споделя с журналистите от АРД. "Искаме да отидем в Германия. Това е една много демократична страна със силна икономика и много възможности за работа." Най-важното в очите на сирийците обаче е това, че Германия "предоставя най-сериозна помощ на хората, които имат нужда от нея".

31-годишният бивш студент по машиностроене и 25-годишният му брат Ибрахим са от Дамаск. Двамата разказват, че районът, в който са живели, не е засегнат от войната, но се опасяват да не бъдат мобилизирани. През 2021-а година двамата отиват в Либия, където са работили две години и половина, за да спечелят парите за пътя до Германия. Трафикантите им поискали 4000 евро за пътуването до Италия, пише германската медия, пред която Мохамед разказва за трудното прекосяване на Средиземно море. Корабът "Geo Barents" на хуманитарната организация "Лекари без граници" спасил братята и ги откарал до Таранто.

"Трудните времена създават силни мъже"

Центърът за задържане, в който Мохамед и Ибрахим са настанени, е от отворен тип - мигрантите могат да го напускат и да се движат свободно из страната. След само една нощ в Италия братята не искат да губят повече време и вече са събрали багажа си, както споделят с АРД. Мохамед е обсъдил с останалите обитатели на центъра как се стига най-бързо до Германия. "Питах къде е железопътната гара. Сега ще отида да купя билети и тръгваме", обяснява той. На въпрос на АРД дали знае, че ще му се наложи да прекосява граници, което не му е позволено, Мохамед отговаря на английски с усмивка: "Трудните времена създават силни мъже".

Пътуването с влак не крие особени рискове

Двамата братя впечатляващо бързо успяват да завържат контакти с други мигранти, за да си улеснят пътуването до Германия, коментира германската обществено-правна медия. На гарата в Лече си купуват билети за нощния влак до Милано, откъдето ще продължат на север. "Имам приятели в Мюнхен, Берлин, Щутгарт и Дюселдорф", изброява Мохамед. С брат му биха искали да отидат в Мюнхен, разказват пред АРД двамата. Около 80 процента от пътниците в нощния влак са мигранти. Късно през нощта трима италиански полицаи влизат и извършват проверки на случаен принцип. Мохамед и Ибрахим минават между капките и на сутринта те вече са в Милано. Междувременно, след разговори с други мигранти във влака, Мохамед е променил плановете си - решил е да пътуват до Щутгарт. "Търся град, в който е по-лесно да получа документи", обяснява сириецът пред АРД.

Точно за три дни до заветната цел

В Милано двамата се разделят за известно време с германските репортери и изчезват за няколко часа в града. Същата вечер получават паричен превод от сестра си, купуват си нови дрехи и се подстригват. Планът вече е да пътуват до Швейцария, а оттам - за Германия. Късно вечерта братята от Дамаск изпращат на репортерите на АРД своя снимка от Цюрих. А на следващата сутрин - и съобщение от Щутгарт. Три дни, след като са пристигнали в Южна Италия, Мохамед и Ибрахим са стигнали до Германия без валидни документи.

Автор: Йорг Зайселберг АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Редник

    44 3 Отговор
    Ето така ЕС се самоубива. Нищо лично против емигрантите, но не може да идват и да чакат наготово. Кораб, влак, самолет и обратно.
  • 2 Казвате,че сте украински бежанци

    37 5 Отговор
    И проблеми няма.Получавате 5 звезден хотел.И се оплаквате,ако интернетът не е бърз.Или ако има скумрия за вечеря.

    Коментиран от #8, #9

  • 3 Хохо Бохо

    25 5 Отговор
    Да бяха отишли в охраине да се пишат охраинци, от там за 4к евро щяха да ги изведат в Полша и после в Германия. Така щяха да са охраински бежанци, пивече помощи и нямаше да им се налага да работят, щяха да са по курорти и реномирани хотели. Само веднъж седмично трябва да крещят "Сало охраине"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РЕАЛИСТ

    7 22 Отговор
    Да бе, нищо сложно нямало да стигнеш Германия от Африка. Авторът що не пробваш. Да се качи на претоварена лодка, дето може да не издържи товара и да потъне. Може трафикантите, като видят брегова охрана да те изхвърлят във водата. Ако стигнеш Италия, ще трябва да катериш Алпите и да замръзнеш , щото в Африка такъв студ не си видял. Границата с Германия трудно се минава, щото са гори, трябва ти водач и трябва да те прекарат поне на 30 километра навътре, щото иначе на всяка гара дебнат гранични полицаи. Пак трябва да плащаш на превозвачи, но ако ги спипат всички горят и язък за парите. Някои мигранти предпочитат да умрат, щото са продали жилища и всичко , което имат , за да стигнат до заветната Германия.

    Коментиран от #12, #35

  • 6 ЕС сам си е виновен.

    34 2 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.

    Коментиран от #38, #40

  • 7 Най лесното е

    27 1 Отговор
    да не се дава никаво убежище за граждани на страни в които няма война на тяхна територия. Сега войните са Украйна - Русия, но на територията на Украйна, Израел-Хамас на територията на Ивицата Газа. Другаде в света няма такива мащабни войни, в Сирия е само в северозападната част. Всички останали пришълци-мързеланковци вън от Европа! ЕС е само 500млн., не може да изхранва 1,2млрд. араби и 1,3млрд. африканци.

    Коментиран от #13

  • 8 Така е.

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "Казвате,че сте украински бежанци":

    Затова всички русняци избягали от Рая,показват украински паспорти и викат;Я из Украине.

    Коментиран от #21

  • 9 Освен в Украйна

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Казвате,че сте украински бежанци":

    и северозападна Сирия къде има дългосрочна и голяма война? Афганистанците победиха всички възможни световни сили, в Африка няма война, някои правят преврати само, в Азия няма война. Оня ден имаше статия за един от Шри Ланка дето спял пред белгийското посолство да получи документ. Почти всички са млади мъже, мюсюлмани (90%), а бягат в християнска Европа при неверниците. ЕС е 500 мил., не може да храни 1,2млрд. араби и 1,3млрд. африканци.
  • 10 Решението на повечето

    19 1 Отговор
    сегашни световни проблеми е едно - всеки да си знае държавата и който е в чужбина да се върне откъдето е дошъл. Това може да стане доброволно или насила от засегнатите от емиграцията държави, най-вече тия от ЕС. Не може социален закон написан за германци да облагодетелства афганистанци, сомалийци и други пришълци-готованковци.
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    13 1 Отговор
    Френдовете от Д -аво.с ви убиват немският ген, а вие крещите Раша виновна и Друмев.


    Т ъ-п и немски бройлери !

    Коментиран от #14

  • 12 И аз това казвам.

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Не оставяйте мигрантите да се движат с такива примитивни лодки и корабчета. Пращайте им круизни кораби с капацитет по 5-6 000 души по двама в каюта. Хем бързо, хем безопасно и подобаващо луксозно - все пак не са тръгнали да мизерстват както в собствените си страни. Басейни, момичета (бели), рум-сървис, да свикват.
    По време на пътуването се прави интервю с всеки - къде предпочита да живее, каква религия изповядва, каква помощ за безработни да получава, какво жилище, каква кола иска, какъв тип жени харесва и.т.н. По-евтино ще излезе отколкото да ги гони по морето "Фронтекс", да ги претоварва на други кораби, да издирва удавените, да се плаща за заплати, горива, приемни центрове и др. подобни харчове. Ето един подходящ кораб, не като този на снимката.

    Коментиран от #28

  • 13 Знахарова

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "Най лесното е":

    Протестирам!Ами ако тавришч Байден изгони десетте милиона росснаци из Ю ЕС Ей?!Да паладееш!

    Коментиран от #16, #25

  • 14 Върхът на лицемерието

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    е Германия. Правителството им е отпуснало средства на НПО да събират с кораби по Средиземно море емигранти (да не се удавят, не било хуманно) и ги карат в... Италия. Италианското правителство протестира, но му беше отговорено, че имало квоти за прием по целия ЕС. Да ги поканиш (Меркел) и после да ги водиш в съседа ... просто нямам думи.

    Коментиран от #41

  • 15 Нас какво ни интересува

    11 3 Отговор
    Не виждам никакъв проблем . Меркел ги покани и хората пристигат . Щом са те поканили на гости ти сам решаваш дали да отидеш или не. Не съм чул до сега поканен гост да си е заплатил за гостоприемството. В нашата к0чи-на никой не иска да остава така ,че това не е наш проблем.
  • 16 Ами Путин

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Знахарова":

    с удоволствие ще ги приеме, поне 1 мил. ще моб/гилизира в армията да затвърдят любовта си кън Матушка. Там военни действия не се водят, някое заблудено дронче да падне ама то страна агромная.
  • 17 Име

    2 2 Отговор
    Навремето се подигравахме на социалистите - че дават пари за развиващи се държави, че приемаме студенти, че им строим язовири и т.н.

    Ама ето резултата - като са оставени милиарди буквално сигурно в бедност. При тях е същото - искат добър живот, нямат земеделие, изостанали са. Да не ти се случва.

    Какво ще правят и те в Европа - ама да се разходят.
  • 18 Ами добре бяха

    17 1 Отговор
    в уредените европейски държави - джамията, дюнерджийнцата, кафенето, магазините, алкохол, жени, социал, квартира, мед. обслужване, безплатни кухни...айде отивайте в Саудитска Арабия, джамии бол.
  • 19 Търновец

    14 1 Отговор
    ЕС постепенно се превръща в новата Отоманска империя - ислямизиране и многокултурен. Италия отдавна трябваше да спре да ги приема
  • 20 Уволнената британска

    10 0 Отговор
    министърка на вътрешните работи Сюела Бравърман(емигрантка) обвини днес премиера Риши Сунак(също емигрант), че няма резервен план за мигрантската политика, който да бъде задействан, в случай че Върховният съд блокира политика за депортиране в Руанда на кандидати за убежище. Едно гениално решение се проваля - вижте къде на картата се намира тази гостоприемна и мила страна. Племето Хуту ще охранява кандидатите за убежище от евентуални скинхедс.
  • 21 90% от тези които

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Така е.":

    смятате за украинци у нас са ... руснаци. Руснаците в България имат 400 000 закупени жилища по морето. Как различавате руснаците от украинците, по цвета на кожата или по езика който говорят(руски)? Естествено руснаците ще твърдят, че са украинци за да получат съчувствие и да не си създават излишни проблеми. Не ви ли прави впечатление, че и помежду си говорят на руски, просто не знаят украински. Истинските украинци са малко, с нас говорят на руски защото техният не се разбира, някои говорят на английски, но пък малко българи, особено по-възрастните го знаят. Има също украинки омъжени за западноевропейци, турци, араби с които също говорят на руски.

    Коментиран от #24

  • 22 От Русия избягаха

    6 5 Отговор
    1 000 000 руснаци, най-вече млади мъже когато обявиха "частичната" моб(г)илизация, а по-досетливите в началото на войната. Избягаха в Монголия, Казахстан, Грузия и да считаме ли, че ако имат апархотели у нас няма да дойдат тук? Руснаците които имат 400 000 апартхотели у нас са тук и се преструват на украинци, държат се нагло и нахално да компрометират истинските украинци както нашите роми в чужбина се правят на българи. Да смятаме ли, че са си дали под наем жилищата на украинци;)?
  • 23 Чакайте бре другари

    6 3 Отговор
    Нали сега русия и Сирия се побратимиха, къв го дървят сирийските братя на руснаците в Германия, нали руската икономика процъфтявала а и са братски народи вече?

    Коментиран от #31

  • 24 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "90% от тези които":

    Вярно е и за съжаление руската мафия отдавна лета у нас - преди време по БНР съобщиха в София са арестувани руски мафиоти - издирват възрастни без наследници и им намират фалшиви от РФ - аз още Рускоговорящи да работи не съм видял. А имат около една шеста от сушата на земята, празна земя колкото искаш
  • 25 Той вече изгони Иля Медведев

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Знахарова":

    Да Иля Медведев на Димитрий Медведев синчето го изгониха от САЩ, от там нанатък Димитри Медведев стана много агресивен в телеграма

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Медведя вместо

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Той вече изгони Иля Медведев":

    да се радва, че синът му няма да пострада от Посейдоните, Сарматите, Авангардите, Цирконите, Кинжалите на Путин, а ще прави компания на тати с водката в путинския бункер, се закахърил горкия.
  • 28 РЕАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "И аз това казвам.":

    Ами няма лошо. Баба Меркел официално ги покани. Ще им се осигури тогава приятно пътуване с кораби, като този на снимката. Германия страдала от застаряло население, липса на работна ръка и невъзможност да плаща за пенсии. Млади африканци идат, че и жените доволни ще бъдат, щото немците от тая бира такъв корем имат, че ме могат да си го видят.
  • 29 Шенген, шенген

    13 1 Отговор
    Тъпа лъжа и измама за балъци... Високо в тази Европа вече е в канала. Кой може да върне милионите такива, които идват, заради социалните помощи? И кой ще е съгласен да дава данаци 80% от доходите си, за да издържа такива??
    Ние най-после трябва да разберем всичките, че Евросъюзът и Европата, която сме мечтали, я НЯМА. Това, което е, не е изобщо приемливо за нас. Или искате Урсула да даде заповед и от западна Европа да ни прехвърлят 2 милиона такива, да ги "интегрираме"?? Баба ти да получава 300 лева пенсия, а един такъв, неевропеец да получава от съюза 1000 евро месечно? Къде са 150 евро за нашите баби и къде са 1000 евро за такива навлеци??? Искате ли това?? Аз категорично НЕ. И още по-малко искам да живея в такава смесена страна, дето няма нищо традиционно, всичко ще бъде нападнато заради тези, да не ги "обидим", без елхи, без гайди, без кръстчета на врата? Без наша ръченица, без национална носия, без народни песни, без народни хора... Товя правят в Европа. Да не се яде вурст, понеже бил със свинско месо и това новите не го ядат ...

    Коментиран от #33

  • 30 СЗО

    5 0 Отговор
    После България не пазела границите на ЕС....
  • 31 Ван

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Чакайте бре другари":

    Русия си има кадри за всичко и навсякъде и не дава социални помощи ей така.
    Имайки предвид това, дори и рядък кадър, чужденец, родом извън бившия соцлагер трудно може да си намери работа, а за нископлатени работници направо невъзможно-имат си и от бившите съветски републики.
    От друга страна на младите немци масово не им се работи, а и да работи, той ще си иска всичките полагащи му се привилегии, а мюсюлманите в Европа и Англия са евтина работна ръка, а в Лондон кмета е пакистанец, на Британия индиец, на Шотландия арабин, в Германия кметовете на някои големи градове и шефовете по някои от големите фирми са турци и араби съответно.
    САЩ и Канада дори няма да ги говоря-те по принцип са емигрантски държави, там дори и индийци и бедуини да са им президент и премиери, е все тая и пак ще си е в реда на нещата.
  • 32 Българин

    5 2 Отговор
    Кажете сега трябва ли ни присъединяване към шенгенската зона.? Нищо против украинците, но с ограничени на права 75% от тези на българите.

    Коментиран от #34

  • 33 Преди години

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Шенген, шенген":

    (около 100) един друг етнос беше започнал да прави почти същото в Германия, та се наложиха едни мерки дето после се наложи цял свят да ги спира.
  • 34 Правиш ли разлика

    10 3 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    между украинците и тия за които става въпрос? Там наистина има война и то голяма, друга такава в момента няма. Виж и състава на бежанците - 90% жени, деца, стари мъже, а не 90% млади мъже като араби и африканци.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Жени и деца има

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "Правиш ли разлика":

    Но повечето са мъже от юношеска възраст до 45 години. Това са "бежанците", които заляха западна Европа. Има и украинци, повечето са семейства, пенсионери. Мъжете им също се скътават тука, за да не отидат да ги убият на война. Ама все пак, бежанец в класическия смисъл след войната си отива в своята страна. А всичките тези нямат намерение да се връщат... На кой му трябват тука?
  • 37 Фори

    12 1 Отговор
    Германците ще разберат по трудния начин че афганистанци африканци и араби не идват в Европа за да работят!
  • 38 Голям

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЕС сам си е виновен.":

    си,Браво. На едно мнение сме.
  • 39 сигурен съм

    2 1 Отговор
    вече защо че германците бяха разделени 45 г.огини.....
  • 40 Точно

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЕС сам си е виновен.":

    така е...а ние, които сме в ЕС оставаме втора ръка-няма Шенген, няма Еврозона...ЕВРОЛИЦЕМЕРИ !!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Герова

    0 0 Отговор
    Имигранти на падът цялата Европа. Това е, част от плана на Сорос и компания кампания добре платена от същите. Не си мислете, че плаща Германия, не парите идват от горе споменатите от мен, като фондове за социални помощи. Не виждам какъв им е проблема на тези мъже да си пътуват без проблем.
Новини по държави: