Last news in Fakti

9 Декември, 2023 19:05 3 199 53

Защо детска градина в Хамбург се отказа от коледната елха

  • мигранти-
  • хамбург-
  • детска градина-
  • коледа-
  • религия-
  • германия-
  • деца-
  • коледна елха-
  • мюсюлмани

Не искаме да изключваме нито едно дете с неговата вяра, заявяват от една детска градина

Защо детска градина в Хамбург се отказа от коледната елха - 1
Снимка: Shutterstock

За много деца Коледа е най-хубавото време в годината - със снега, курабийките и празнично украсената елха. Хамбургската детска гардина "Моби" обаче решава да се откаже от коледното дърво - в името на религиозните свободи. До родителите било разпратено специално писмо, в което се казва "Решихме да не слагаме елха, тъй като не бихме искали да изключим нито едно дете с неговата вяра". Декорацията по празниците била съобразена с това.

Но не се натъкнала на разбирането на родителите. "В Германия елхата е част от Коледа. Според мен е тъжно, че децата в тази градина ще си останат без украсено дръвче", е цитирана да казва една баба пред вестник "Билд". Други намират случилото се за "много жалко" и говорят за прекомерна "култура на отричане". Баща е споделил пред "Хамбургер Цайтунг": "Всички сме толерантни, но този отказ от традиционния символ на мира, излизащ дори извън рамките на християнството, е труден за разбиране за много родители и деца."

Родителският съвет на детската градина от своя страна излиза с отворено писмо, в което се казва: "Становището на представителите на родителите е, че детската градина "Моби" се застъпва за културното многообразие, за диверситета и за надрелигиозната общност". От съвета не крият и неприятната си изненада от предизвиканите от решението негативни коментари.

Как въпросът стана политически

Вълнението, предизвикано от елхата, т.е. от нейното отсъствие, се превърна и в политически въпрос, както отбелязва "Франкфуртер Рундшау". Решението бе коментирано на най-високо ниво, включително от баварския премиер Маркус Зьодер, а фондацията, която управлява детската градина, се принуди да разясни фактите на своя сайт.

В него се посочва, че след разпространението на информацията от медиите към нея били отправени "остри заплахи" - расистки, лични, обвинения и опити за изнудване. Казва се и, че в градината "Моби", която съществува от 10 години, досега само три пъти е имало коледна елха. Липсата ѝ през останалите години обаче изглежда не е притеснявала никого, посочва "Франкфуртер Рундшау".

От случая не закъсняха да се възползват от хамбургското представителство на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", откъдето отправиха към местните власти въпрос под заглавието "Детство без Коледа", в който се интересуват дали детската градина получава средства от държавата.

Безплатна елха за детската градина

В крайна сметка детската градина получи безплатна елха като дарение. Дарителите - магазин за градински стоки - я донесли в двора, нарекли я "изненада" и подчертали, че "коледната елха е просто част от празника". Само че се натъкнали на отпор от страна на ръководството на детското заведение - то отстранило елхата и подало жалба срещу магазина за "нарушение на неприкосновеността на имота".

"Хамбургер Моргенпост" от своя страна припомня, че "Моби" не е първата детска градина от региона, която бива "разпъната на кръст" заради проявяваната в културен план деликатност. През 2019-а друго детско заведение от хамбургския квартал Отензен изпратило писмено предупреждение до родителите, че за карнавала костюмите на индианци и на шейхове не са желателни. Това писмо също предизвика възмущение навремето, както и призиви за прекратяване на държавната издръжка на детската градина.

"Моби" е към фондация, в чието разпореждане са 30 детски заведения. Всяко от тях има автономното право да решава как да бъде празнувана Коледа. А както посочва "Райнише Пост", за никого няма да е болезнено да се запознае с обичаите на другите, включително да поседи край елхата. Поради това изданието определя аргументация на детската градина като погрешна. Още повече, че фондацията управител изтъква как мисията на едно отворено към света детско заведение е и да дава представа за различните празници и култури.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    120 1 Отговор
    Наколенки има навсякъде еле пък в Джермани! Грозна съпричастност с паразитите поканени от тантето.
  • 2 ХРИСТИЯНИН

    119 2 Отговор
    Пуууу - затрихте хубавата държава.
  • 3 Защто са

    100 0 Отговор
    евроатлантически настроени, а отделно от това половината деца изповядват другата религия... тази дето повелява да се режат главите на неверниците...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кондуктора

    97 3 Отговор
    Скоро на швабите ще им раздават фесове, чалми, ермолки и всичко това ще го приемат доброволно, защото ги поканиха и казаха че ще се справят!

    Коментиран от #51

  • 6 РЕАЛИСТ

    77 0 Отговор
    Във всяка стая в училище в Германия имаше християнски кръст над черната дъска. Докъде стигнаха. Да не смеят една коледна елха да поставят. Четох за приема в християнски училища и колежи в Англия. За внуците се интересувах. Научих, че приемат и ученици от друга вяра. Парадокс.Кво му е християнското тогава.

    Коментиран от #45

  • 7 Христо

    80 0 Отговор
    И имената си сменете, какви са тия немски християнски имена
  • 8 Българските турци

    6 29 Отговор
    Аллаху Акбар

    Коментиран от #52

  • 9 ВКК

    66 0 Отговор
    Каквото си направиш сам, ще си го сърбаш!!! Дано се осъзнаят германците все пак, дори и късно!
  • 10 Немците

    83 0 Отговор
    Скоро ще бият празните си кратуни в земята в джамиите и ще им вият на главата по пет пъти на ден. Важното да са толерантни. Няма такива добичета.
  • 11 Буквоядец

    62 2 Отговор
    Тази простотия ще дойде и тук! Но хората са казали " Прехвален светец и Богу не е драг"!
  • 12 Политкоректността и мултикултуризма

    63 0 Отговор
    на Запад ще доведат до края на Западната цивилизация, такава каквато я познаваме!
    Основните идеолози на тази сбъркана догма са евреи от т.нар. Франкфуртска школа, които се спасяват през тридесетте години на 20 век от желанието на Хитлер да ги превъзпита. Така неомарксистите и неофройдистите от Франкфурт - Ерих Фром, Херберт Маркузе и др. избягаха в Америка и оттам разпространиха отровните си идеи, които ускоряват моралната агония на най-богатите страни. Този случай ще бъде последван от много други, ако Западът не се вземе в ръце скоро. В Нидерландия вече 15% от населението не са коренни жители, затова и нас не ни искат!
  • 13 Някой

    48 0 Отговор
    Тъпи шваби! Затова ще изчезнете!
  • 14 Хохо Бохо

    70 1 Отговор
    И за да не накърнят чувствата на малцинството лишиха мнозинството от празника. Много евроатлантическо, много демократично. Една миниджамия няма да навреди
  • 15 Това е пълна глупост

    68 0 Отговор
    Коледа се празнува в християнска Европа.Араби, въобще хора с друга религия да си празнуват техните празници в техните страни! Защо не се опитате да забраните например на китайците празнуването на тяхната нова година, нищо, че 90 процента от тях са атеисти?!Децата се радват и на елхите и на дядо Коледа, подаръците, въобще на цялата приказна обстановка.Децата са си деца и няма значение дали са европейчета, азиатчета, африканчета! Не им отнемайте тази радост с фалшивата си "толерантност"!
  • 16 Пълна

    68 0 Отговор
    лудост и дискриминация на християнските деца !
  • 17 Наката

    55 0 Отговор
    Ами те християнчетата са малцинство в детската градина сигурно… защо да слагат елха. Хубава държава беше…
  • 18 Тра-ла-ла

    61 0 Отговор
    После продължавайте да плямпате, че Русия била заплахата за Европа. Дано не съм жив, но като гледам с какво темпо се случват нещата ще видя времето в което Нотр Дам наистина ще е джамия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 факуса

    43 1 Отговор
    а тез обидените що не се откажат от хануки байрями и прочее
  • 21 абсолютно безумие

    50 0 Отговор
    От тази толерантност започна да ми горчи - няма край това мнимо уважение към кого и какво ли не. Вече и виц не можеш да кажеш, защото може, случайно, да не проявиш толерантност към определена група хора, или към някоя религия, или не дай Боже да засегнеш някой кучкар. Ужас веднага - расист си, не знаеш какво е хуманност и т.н.
  • 22 вятъра на промяната

    61 0 Отговор
    В моя дом празниците ги празнувам така както аз искам. На ,,гостите" които не им харесва да не ми идват в къщи. Тези тарамбуки не разбират от жестове. Тълкуват го като слабост и стават все по нахални.
  • 23 1020

    48 0 Отговор
    Що за уважение е това, ако се правиш, че няма празници в собствения ти дом, защото твоите празници обиждат някого? Голямо извращение е това!
  • 24 Мъдрият

    38 0 Отговор
    Направили сте го защото сте безбожници! Мръсни толерасти!
  • 25 Питам:

    18 0 Отговор
    Децата на какво се радват: Рождество Христово или дядо Коледа ? За тези, които, които имат капацитета /сега му казват "експертиза"/ да си отговорят !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Как

    39 0 Отговор
    Децата са на мигрантите от близкия изток а директорката е туркиня.
  • 29 Защо ли?

    29 1 Отговор
    За да може хората да се дразнят, да се настройват един срещу друг, за да не могат да се обединят и да потърсят заедно един по-добър и справедлив живот!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Още един пример

    21 3 Отговор
    За вредата от религиите
  • 32 Сега тази

    28 0 Отговор
    Детска градина А след няколко години всичките
  • 33 Аршлох

    30 0 Отговор
    Стига сте плакали толерантни швулета,скоро в Германистан Коледа или Вайнахтен по вашему няма да има,щото не е толерантно,но пък ще имате в замяна Байрам и Рамазан.Така че всичко е точно и снощи правих кекс,кекс..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 бай Даньо

    25 0 Отговор
    Аз пък си помислих да не е нещо екологично,... абе който го чувства оразник нека си го празнува, и после според мен това с дяо Мраз ли, дядо Коледа ли, швенти Николаус ли, няма значение, важното е децата да се радват
  • 36 Дано

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Буха ха":

    донесат за твойто.

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дядо Йоцо

    31 0 Отговор
    В Европа е имало партизанска съпротива срещу нацистките нашественици. Сега няма никаква съпротива срещу тези нашественици. Как е възможно европейците да деградират за такова кратко време? Изгубен ли е инстинктът за самосъхранение?

    Коментиран от #42

  • 40 Зомбайо

    9 6 Отговор
    Подкрепям с две ръце! Германските фашисти това заслужават - тотално обезличаване като нация последвано от етническо асимилиране от внесените емигрански маси.
  • 41 путин

    23 0 Отговор
    ами да не ядем и свинско заради тези неверници бе дупедайци такива
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 вацата

    13 0 Отговор
    само Бенямин Нетаняху ще ги оправи , дайте му да управлява Европа за един месец и всичко ще си дойде на мястотот
  • 44 Не се учудвам

    18 0 Отговор
    Не се пенете, бе хора. Хамбург е градът с най-много мюсюлмани в Германия след Берлин. Бях в квартал където германец нямаше. Магазини, училища, детски градини, навсякъде по улиците само такива, но не и германци. Така е и във Кърджалийско, Разградско, Руенско и доста общини в България където български не учат и не знаят. Факт.
  • 45 Само питам

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    А пита ли православни християни дали приемат? Защото предпочитат някой индус или паки католик да направят,но знаят,че с православните е трудно .Разбира се може и да не сте православни българи.Христиански религии дал Бог .
  • 46 Диамантената ръка

    13 0 Отговор
    Каква елха в двора, няма място, там вече за децата е построена джамия...
  • 47 Реплика

    3 5 Отговор
    Толкова ли е трудно децата да празнуват освен Коледа и останалите празници на децата от други културни общности?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кондуктора":

    Явно знаеш от опит?
  • 52 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Цървул, българските турци никога не са викали аллах акбар!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: