Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 16:00 2 160 34

Александър Йорданов: Похвални думи за македонците

  • скопие-
  • македонци-
  • българи-
  • ес-
  • антибългаризъм

Дори Питу Гули, който също се споменава в македонския химн, не е македонец. Той е от влашко семейство и също е български революционер

Александър Йорданов: Похвални думи за македонците - 1
Снимка: Фейсбук/Александър Йорданов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През месец май в съседна Северна Македония ще се проведат единадесетите за тази държава парламентарни избори. За сравнение в България сме провели 48 пъти парламентарни избори, което е доказателство, заедно с много други естествено, че сме утвърдена демократична държава.

Това коментира във "Фейсбук" европейският депутат от ЕНП Александър Йорданов.

Предизборната кампания официално не е стартирала, но неофициално тя не е спирала.

Партията ВМРО-ДПМНЕ вече води активна антибългарска кампания.

Тя води такава от години, но преди избори е още по-активна. На нейните лидери все България им е в устатата, все змии и гущери бълват те срещу нас. Това е партията, чието правителство реализира известният, но и много спорен, обвиняван и за корупция, проект „Скопие 2014”. Това е проектът, чрез който в центъра на Скопие бяха издигнати паметници на исторически личности, фонтани, скулптури и нови административни сгради в „македонски барок”, с цел да се подмени народностната идентичност на част от местното население и дори да се препратят неговите корени в античността.

Целта бе да се утвърди във физически образи и архитектура доктрината на македонизма, която не е нищо друго освен антибългаризъм в постоянно действие. Десетки, а някои твърдят, че и стотици милиони евра са напълнили нечии македонски политически гуши покрай проекта „Скопие 2014”.

Само за 5 години са поставени 136 статуи, като 20 от тях се появяват за едно денонощие. В началото правителството на премиера Никола Груевски е било предвидило за тях 80 милиона евро бюджет, но до 2020 г. той набъбва на 500 милиона евро.

Близо 8 милиона евро струва само централната статуя на площада „Воин на кон”, която някои по неуки македонци си мислят, че е на Александър Велики. Според гърците това не е така и в един момент македонците се съгласиха, че наистина не е така. Никъде другаде по света няма такова чудо – да се придава постфактум „античен” вид на един град, в който най-голямата забележителност е изграденият през Средновековието Каменен мост, минаващ над река Вардар и свързващ централния площад със Старата Скопска чаршия.

Този мост е символ на града, затова и го откриваме на неговия герб. Похвално е, че македонците са издигнали на площада и много паметници на именити български владетели, а така също и на български революционери. Разбира се, не споменават, че те са българи, но ние си знаем. Достатъчно е да спомена статуите на царете Самуил, Гаврил Радомир и Иван Владислав, на революционерите Гоце Делчев, Даме Груев, Васил Чакаларов, Христо Узунов, Павел Шатев, Христо Татарчев. А любопитното е, че войводата Гоце Делчев не само е българин, но и както е добре известно, никога не е яздил кон. Това не е попречило на скулптора да го покачи именно на кон. С което и той показва, че историческата истина му е чужда.

В момента в Северна Македония управлява временно правителство,

което трябва да гарантира честното провеждане на парламентарните избори. Негов премиер е македонски гражданин от албанско потекло – доскорошният председател на Парламента Талат Джафери. Той е бил офицер от македонската армия, но през април 2001 г. дезертира и се включва в албанската Армия за национално освобождение. В нея е известен като Командир Форина. На 27 април 2017 г. бе избран за председател на парламента, а това предизвика мощен щурм на институцията, осъществен от привърженици на партията ВМРО-ДПМНЕ. Станаха побоища, имаше пострадали.

През май миналата година имах възможност отново да се срещна и разговарям с г-н Джафери. И след разговора, в който взеха участие и членовете на Смесения парламентарен комитет ЕС – Северна Македония, му благодарих, че напълно откровено сподели, че до новите парламентарни избори през май 2024 г. българите, които са коренно население на тази страна, няма да бъдат вписани в Конституцията.

Точните му думи бяха: „Аз бих искал това да се случи, но знам, че няма да се случи”. Така съм ги записал. Вписването на българите в Конституцията на страната е европейското условие, което тя е приела, за да могат да стартират преговорите ѝ за членство в Европейския съюз. Днес прочетох в пресата, че колегата евродепутат Илхан Кючюк от ДПС, се е срещнал също с г-н Джафери и е научил това, което аз знаех още през май миналата година.

Това, че днешните македонци почитат български национални герои като Гоце Делчев е похвално. Конят си е кон, важен е човекът. А той е български революционер. Похвално е също така, че в държавния химн на Северна Македония освен Делчев се споменават и още двама българи, също наши национални герои - Даме Груев и Яне Сандански. Спомням си, че когато в Брюксел ме питаха защо се възпяват българи в химна на тази страна, аз обясних, че това е така, защото днешните македонци нямат свои национални герои. Комунистите, които те също възпяват, аз не ги смятам за герои. И за хора не ги смятам, защото са избивали българи.

Дори Питу Гули, който също се споменава в македонския химн, не е македонец.

Той е от влашко семейство и също е български революционер. Спомних си. Опасни са тези белгийци. Продължиха да питат защо македонците си нямат свои национални герои. Спомних си какво им отговорих. Отговорих им, че е така, защото по времето, когато се раждат такива герои, т.е. в периода на борбите за национално освобождение, народът, който е водил тези борби в Македония е бил българският народ. Хората тогава са се самоопределяли като македонски българи.

Така както в Добруджа българите са били добруджански, в Тракия - тракийски , а в Мизия – мизийски българи. Особеностите на тези географски области – Македония, Добруджа, Тракия и Мизия, са се отразявали в битови детайли, езикови особености, в песни и народни хора, но това не е променяло техният български народностен и национален характер. Хората са се самоидентифицирали като българи. В този смисъл, така както баварците са германци, така македонците са българи. Имало е народ български и респективно той е имал своите герои на цялата територия на която е живял.

Но понеже в началото споменах за доктрината на македонизма, то би трябвало да поясня, че понятието „македонска нация” е изфабрикувано в Москва, столицата на световното зло, в държава, която вече не съществува - СССР.

Факт е, че го няма Съветският съюз, няма я и бившата Югославска федерация, която не даваше десетилетия свобода и независимост на днешните македонци, репресираше македонските българи, но опитите да се афишира македонска нация не престават, както и още по-глупавите опити да се фалшифицира българското културно-историческо наследство в Северна Македония. Въпреки това аз благодаря на всички македонски граждани, които в своя химн почитат българските национални герои!

Дразни ме чисто естетически и „Проект 2014”, но пък е хубаво, че днешните македонци са вдигнали паметници на български национални герои. Обръщал съм на това внимание в Брюксел и пак ще обърна. Обещавам.

А на снимката виждате паметниците на Гоце Делчев и Даме Груев на централния площад в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МРЪСНА ДЕБЕЛА

    26 12 Отговор
    СВИНЯ

    Коментиран от #24

  • 2 Ал Йънди

    27 7 Отговор
    А тлъстия шопар, какво прави като посланик в Макдоналдс 10 години?!? И с какво подобри отношенията между двете страни?

    Коментиран от #25

  • 3 КОТарАК

    7 15 Отговор
    тоя го вижте много добре-той е единственият , последен СДСар-неоткраднал нищо , необлгодетелствал се! винаги се отчитал и като ЕС депутат кво е свършил за БГ-дата по дата , ден по ден! уважение за последните БГта

    Коментиран от #18, #22

  • 4 Македонски

    13 5 Отговор
    Те и шоп.ариете не са българи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отвратен

    20 5 Отговор
    12000 Евра на месец и 40 кюфтаци на сеанс.
  • 7 Хахаха

    8 12 Отговор
    Ауууу какви тролчета злобни са се навъдили, тези са същите които врякат за Руски МИР. Очевидно платени клакьорки ….
  • 8 Сатана Z

    12 6 Отговор
    Ал.Йорданов -почетен гражданин на Ястребино
  • 9 Маке

    4 25 Отговор
    Нищо не е вярно. Всички изброени са чисти Македонци. Бугарете нямат герои, ако имат - те са с македонски корени. Справка: не е само цар Самуил, но и Калоян, Иван Асен, Симеон Велики. Защо не се замислите за Светослав Тертер и Иван Шишман - типично македонски фамилии. Ами пр. Ехвалените ви артисти, музиканти, учени? 99% са с македонски корени.

    Коментиран от #10, #13, #15, #30

  • 10 Ще е маке

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Маке":

    Се е л@йнА
  • 11 Тома

    13 3 Отговор
    Тамън да забравим дебел сашко и той пак ги изяде
  • 12 Комунистически интернационал

    9 3 Отговор
    Нова ракия "цар Самуил". На 100 души пили от нея, един с едно око и вижда, а останалите са слепи. Титовска Югославия е майстора на тази напитка предлагана на българите живели след 1945 г в географска област Македония. Сега резултата е от 100 северни македонци един се чувства българин.
  • 13 Виж сега,

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Маке":

    Маке. Ти не си виновен, че някой те е учил със заблуди. Обаче, ако търсиш и искаш да узнаеш истината, да прозреш кой си, откъде си, що си, ще научиш. Само ако искаш! Ако не го направиш, ще те манипулират всякакви хора, ще се възползват от незнаенето ти, а и ще си виновен пред децата ти. Ти избираш!
  • 14 Какво Пък

    16 4 Отговор
    В интерес на истината Сашко е написал една хубава и полезна статия
  • 15 Браво бате Маке

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "Маке":

    Ако влезеш в Уикипедия, цял свят пише че са българи, но света е прост, той не знае че Земята, Луната, Галактиката, Люк Скайуокър, Хан Соло, Хари Потър, Мастър Йода, всички са Македонци и пишат и четат на български писан на сръбска машина, на която на табелката и гордо е стои надписа" Сделано в СССР".

    Коментиран от #26

  • 16 Обръщал си

    6 2 Отговор
    Кюфтета и кебапчета,това си обръщал,с червено вино!С ви ня!
  • 17 Нито един

    5 4 Отговор
    официален протест от Българската Държава нямаше по повод склупторите на Български герои,обявени за македонски такива в Скопие!Нито за кражбата на история,нищо!Тоя пишещия, беше посланник там по това време,нищо не направи,а сега пише неща,които са ясни и на децата!Тая"дръжава" или трябва да я игнорираме съвсем,или да им набием канчетата като през 43!
  • 18 Ъхъ!!!

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    За малко да ме разплачеш от умиление, само дето не мога да ти повярвам. Целият български народ го знае светиня му колко е "д0бър и честен". Сигур си от най - приближените му, ъ?! Я си кажи, че ти му слагаш и сваляш вратовръзките.

    Коментиран от #20

  • 19 Име

    1 0 Отговор
    То - читав човек - не се хваща и с политика - ако си добър в една област - няма да търсиш на друго място.
  • 20 КОТарАК

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Ъхъ!!!":

    какво е откраднал , присвоил Йорданов? като не знаете-не пишете! със Виденов са единствените честни в прехода , идеалисти

    Коментиран от #33

  • 21 Джо

    4 2 Отговор
    Моля,не публикувайте национални предатели и крадци!
  • 22 уйко калеко

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Този господин(АЛ.ЙОРДАНОВ) е от най вредната партия(КОАЛИЦИЯ) за БЪЛГАРИЯ(СДС) ОТ ВРЕМЕТО НА ПРЕХОДА..НАВРЕМЕТО НИ КАРАХА ДА СКАЧАМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ.От тях ни остана само физкултурата,.Първо разбиха селското стопанство(1992 г.)и после ни таковаха майката с КОСТОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ (1997-2001),В сравнение с тях БОКО и ГЕРБ ряпа да ядат.

    Коментиран от #23

  • 23 КОТарАК

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "уйко калеко":

    не помня Йорданов да е карал някой да скача по площадите! нито аз съм скачал на Клинтън-опозориха се и там ,,русофили,,те
  • 24 ТтТ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "МРЪСНА ДЕБЕЛА":

    Тебе Путин ще те оправи!
  • 25 ТтТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ал Йънди":

    Това е двустранен процес умньо!
  • 26 Лудия

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Браво бате Маке":

    Има световна конспирация против Македония, не знаете ли? Те са първоизточника на човешката цивилизация обаче целия свят искат да скрият истината.

    Коментиран от #29, #32, #34

  • 27 Е да де,

    1 0 Отговор
    С всичко съм съгласен, с малки и незначителни забележки. Защо отново критиката се акцентира върху "удобния проблем", а не върху истинския? РСМ е едва 38% от територията населената с македонци или както цялата област е прието да се нарича според жителите ѝ "Македония". В територията на днешна България попадат едва 10%. Всичко останало е в територията на днешна Гърция, което на всичко отгоре не е завоювана, а подарена територия по различни международни договорености след няколкото войни на Балканите в които дори Гърция няма активно участие, но за там нито дума. Нима македонците в "Гръцка Македония" са по малко българи от останалите? Те и до днес говорят помежду си на македонски (стар български) език, но само когато между тях няма и един грък. Появи ли се един грък в групичката или непознат не споменават дори и дума на македонски, защото ако някой сигнализира на съвременните власти започва едно мъчително преследване и малтретиране съвсем според законите, а не незаконно, но последствията са съсипване на бъдещето на човека.
  • 28 Търновец

    2 3 Отговор
    Това че Александър Йорданов е евродепутат е още едно доказателство че в България демокрация няма, а многото парламентарни избори са цирк стил Ганю Балкански плюс борби на чужди групировки. Скопие е основано от Основните преди 6000 години - Британика - а Александър е рушил убивал и заробвал най културно напредналите преди хилядолетия страни - Египет и Финикия.
  • 29 Ненормалнив

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Лудия":

    Само Слънцето е по-старо от Смакедония, и всички смакедонци са произлезли от "татарите" както ни наричат.
  • 30 13675

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Маке":

    Няма как да ви се сърди българския народ, когато знаем, че сте болен, народ, народ без история, без слава нямаш нищо.... Маже само да ви съжаляваме
  • 31 Перо

    3 0 Отговор
    За пръв път оценявам нещо похвално за автора! Дано образова и информира еврчиновниците, отговорни за преговорите с РСМ за сегашните и историческите реалности!
  • 32 Анджо

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Лудия":

    Ти си не си добре, Филип се кръщава македонски , когато завзема областа македа или това означава майката земя и тогава става Филип македонски. На Александър му казват Александър велики.
    Българите са в основата на човешката цивилизация и ти самият кадето се наричаш Българин; не знаеш какво означава името. Ариите са първите образовани хора на планетата и това са БЪЛГАРИТЕ.
  • 33 Анджо

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "КОТарАК":

    Котарак не разбрали , че русофила и безмозъчно същество . Ти му казваш истината но той си остава мекотело. Има наши професори такива, продължават да преподават грешна история. Сега ако му напишеш , че Москва е създадена от Български владетел ще скачат залого ,,но пак ще кажат , сме луди. Затова има доказателства , но нали имаме още русфилски професори.
  • 34 Дееваа

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Лудия":

    Кое се появило първо,гомното или макето?