Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 08:56 1 841 58

Възможно спиране на помощта на САЩ и НАТО за Украйна, ако Тръмп бъде преизбран, безпокои света

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Спиране на американската помощ за Украйна, разпад на НАТО и отслабване на американското лидерство: дипломати и експерти предупреждават за последиците от преизбирането на Доналд Тръмп на изборите през ноември

Възможно спиране на помощта на САЩ и НАТО за Украйна, ако Тръмп бъде преизбран, безпокои света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спиране на американската помощ за Украйна, "разпад" на НАТО и отслабване на американското лидерство: американски дипломати и експерти, включително бившият държавен секретар Хилари Клинтън, предупреждават за последиците от преизбирането на Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Под егидата на Клинтън, претърпялата неуспех на президентските избори през 2016 г. срещу Тръмп, Колумбийският университет в Ню Йорк, където тя сега преподава международни отношения, проведе вчера симпозиум за "бъдещето на Украйна" след близо две години руска инвазия.

"Намираме се в ключов момент не само за Украйна, но и за Запада и НАТО", предупреди бившият държавен секретар (2009-2013 г.), чийто край на мандата съвпадна с началото на влошаване в отношенията между САЩ и Русия след преизбирането на президента Владимир Путин през 2012 г.

Според бившата сенаторка от Ню Йорк "начинът, по който ние, САЩ, реагираме или няма да реагираме, ще има неизмеримо въздействие върху световния ред през 21-ви век".

Вашингтон е основният военен поддръжник на Киев, с над 110 млрд. долара, опуснати досега от Конгреса, но водещата световна сила от месеци не успява да одобри нови средства за Украйна.

Заради спорове между републиканците, над които Доналд Тръмп упражнява влияние, и демократите на президента Джо Байдън Конгресът отложи за днес гласуването на помощта за Украйна и Израел.

Хилари Клинтън, която беше държавен секретар на Барак Обама (2009-2017 г.) и подкрепяше американския интервенционизъм в чужбина, каза, че "е срам, че помощта за Украйна продължава да бъде задържана от Конгреса заради дребнава политика".

Тя отправи призив "руската агресия и страданията на украинците да не бъдат оставяни без отговор".

Седемдесет и шест годишната бивша лидерка от Демократическата партия каза, че в противен случай това ще бъде "подарък за Владимир Путин и удар по световното лидерство на САЩ в защита на свободата и демокрацията".

Според още по-мрачната прогноза на Кимбърли Мартен, преподавателка по политически науки в колежа "Барнард" към Колумбийския университет, президентът "Путин ... смята, че Доналд Тръмп вероятно ще спечели следващите избори и когато това се случи, НАТО ще се разпадне".

Бившият президент на Републиканската партия (2017-2021 г.) и бизнесмен Тръмп, вероятен опонент на Джо Байдън през ноември за втори път, често е показвал, че се отнася със съмнение, а понякога и враждебно, към продължаването на американската помощ за Украйна и дори е заплашвал, че САЩ ще напуснат НАТО, ако той се върне в Белия дом.

Според бившата посланичка на САЩ в Украйна Мари Йованович "ако не им помогнем, те (украинците) ще загубят (подкрепата си) във Вашингтон и ще загубят на бойното поле".

Американската дипломатка също така смята, че "руснаците разчитат на победа на бившия президент Тръмп", което би имало за последица "излизането ни от НАТО".

"Много, много мрачна картина за Украйна, където ще изоставим нашите съюзници, за да помогнем всъщност на нашите противници", добави Йованович.

Иън Бремър, от изследователския център "Евразия" и преподавател по международни отношения в Колумбийския университет, изрази по-нюансирано становище: той не вижда как страната му може "да напусне НАТО", ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом на 20 януари догодина.

"Това ще бъде по-скоро въпрос на равнището на ангажираност на САЩ" със Севернотлантическия алианс и Европейския съюз, обясни експертът.

Особено като се има предвид, че "популистките и евроскептичните движения са във възход, ще получат по-голяма подкрепа на европейските избори в страни като Франция и Германия и вероятно ще се присъединят към Тръмп", прогнозира Бремър, според когото "отношенията в рамките на НАТО и трансатлантическата система достигнаха своя връх миналата година".

Това обаче "ще се промени, ако Тръмп стане президент", заключи той.

От своя страна посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова потвърди, че нейната страна, кандидат за членство в НАТО и ЕС, иска "да бъде европейска" и вижда себе си "в трансатлантическото семейство".

превод от френски език: Алексей Маргоевски, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    20 60 Отговор
    мечтите на руснаците

    Коментиран от #13, #23, #36

  • 2 Българин

    19 49 Отговор
    толкова е зле положението,че Хаяско вярва в чудеса
  • 3 Българин

    19 63 Отговор
    Русия катастрофира в Украйна и сега чака Тръмп да я спаси

    Коментиран от #15, #16, #47

  • 4 Ффф

    15 50 Отговор
    Не, не е възможно. Аз и близките ми ще помагаме на Украйна до пълната и победа, както бихме помагали на Русия, ако някой я беше нападнал.
  • 5 КОТарАК

    9 38 Отговор
    Тръмп няма да промени нищо/ машината вече е задействана
  • 6 Киро факиро

    57 9 Отговор
    САЩ не са длъжни да плащат за която и да е война по света. НАТО не е САЩ.... Прав е Тръмп, браво. Като сложиш чертата на края и явно се вижда, че със сегашната политика не излизат сетките.

    Коментиран от #56

  • 7 Сандърс

    59 4 Отговор
    Кой свят безпокои подобни решение ? Златният милиарда? Защото останалите 7 милиарда не се безпокоят....
  • 8 Долу сащ и нато

    53 9 Отговор
    Напротив,радва света, защото ще свърши тази и безумна прокси война, която САЩ провокира по обясними причини!

    Коментиран от #17, #39

  • 9 Аз съм веган

    6 27 Отговор
    Мокри сънища в мордор
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    41 15 Отговор
    След като САЩ се изнесе от Европа хора като Орбан и Радев ще струват теглото си в злато защото те ще преговарят с Русия.

    Коментиран от #14

  • 12 реру

    23 6 Отговор
    "... Това обаче "ще се промени, ако Тръмп стане президент", заключи той..."


    Възможно е... Кой да ни каже...

    Коментиран от #29

  • 13 Последния Софиянец

    30 11 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Запази ли си място на колесника?
  • 14 ГРЪКА АЛКЕОС

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    И да ти кажа честно дошъл е момента вече
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Старец

    37 11 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    НАТО катастрофира в Украйна, и никой не може да я спаси.
  • 17 реру

    35 2 Отговор

    До коментар #8 от "Долу сащ и нато":

    "Напротив,радва света, защото ще свърши тази и безумна прокси война..."


    Вече две години, но не ви изнася да използвате истинския термин за това, което искате - КАПИТУЛАЦИЯ...
  • 18 Пич

    25 3 Отговор
    Не е възможно , а е сигурно !!! Нашите паветници да питат чичовото за супата !!!
  • 19 Не ми

    28 3 Отговор
    Пука, нито за Русия, нито за ФАЩ... Пука ми за България и ЕС в който сме и който ще се разпадне, заради марионетните политици, които правят всичко друго, но не и всичко за ЕС и държавите си...
    Така, че...дано се преибърнат нещата и спре тая измислена и изкуствено поддържана война...
  • 20 Старец

    33 6 Отговор
    Безпокоят се само евроатлантическите пед...си, начело с нашите управляващи мисирки. Останалия свят се надява, тази провокирана и поддържана от САЩ война най после да свърши.
  • 21 Аха

    33 1 Отговор
    От кога 1 млрд стана света от 7 млрд?? Пуделите на САЩ... запада се тревожи останалите държави не подкрепят Украйна и не ги интересуват оръжейните доставки
  • 22 фактите

    31 5 Отговор
    Светът се радва, че няма да дава повече пари на зеленото джу - дже клоун. Безпокоят се крадливите политици - само и единствено те.
  • 23 Мите

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ЗабрАви..."Русия загуби и тази война"!....Не може така! ...Хайде сега отначало!
  • 24 Уса

    21 5 Отговор
    Напротив сащ ще се възстанови след байдновата окупация и разруха,инвеститорите ще бъдат по-сигурни,долара ще остане сигурен и конкурентен,всички нормални хора по света искат мир.Плюсовете ще бъдат повече от минусите,когато Тръмп се върне
  • 25 Всъщност,

    30 4 Отговор
    Спирането на помощта за Украйна в никакъв случай не безпокои света. Това безпокои само атлантистите.
  • 26 Перо

    27 3 Отговор
    Да, Украйна ще спаси света от Путин! Глупости на куб! Истината е, че парите се хвърлят за спасението на ционисткия режим, а не за запазването на Украйна и народа и! Не случайно Зеленски си засекрети всички сметки с отпускането на траншовете!
  • 27 Търновец

    19 2 Отговор
    Гражданка Хилари Клинтън беше изборът на десетина свръх богати Евреи е САЩ за президент и ако беше станала щеше да има война с Персия и един барел нефт щеше да надмине 150 долара. Виктория Нюлънд е спонсорирана от Клинтън и е анти Европейка взела дейно участие в Украйна. А Тръмп преди да стане президент беше с доказани дългове от около 2 милиарда долара - някой сигурно е инвестирал в него. Аз очаквам Тръмп да изведе Американците от Сирия а ние ще бъдем изнудени да купуваме още стари оръжия от САЩ - радари ПВО, стари танкове.
  • 28 нннн

    14 2 Отговор
    Тревожа се и сън ме ме лови, че САЩ и НАТО може да спрат помощта за Украйна... И....и!

    Коментиран от #38

  • 29 ГанЧо

    19 9 Отговор

    До коментар #12 от "реру":

    Това са глупости. Истината е, че вратите по цял свят, включително и на Кремъл са били винаги отворени за Тръмп. Той е дипломат и бизнесмен.

    Коментиран от #34

  • 30 Порно

    20 2 Отговор
    Не виждам света да е обезпокоен.А. , да , който не вярва на тая пропаганда, не го имат за човек.
  • 31 амиии,

    17 1 Отговор
    мен въобще не ме безпокои! Виж тоя дето си говори с духовете ме безпокои!
  • 32 Отговорът

    19 2 Отговор
    Светът не се безпокои, безпокоят се либерал-комунистите на Хилъри и компания

    Коментиран от #40

  • 33 Гого

    13 2 Отговор
    Хич не безпокои света да живее Тръмп мир а реда и белият човек останалите да се безпокоят
  • 34 реру

    14 2 Отговор

    До коментар #29 от "ГанЧо":

    "... Той е дипломат и бизнесмен."


    Обаче друг от фаворитите на българофобите има по-особено мнение...

  • 35 Бацо Гацов

    17 5 Отговор
    Какво по хубаво от това, да се спре помощта на Украйна от САЩ и НАТО.?... Всъщност това е войната САЩ и НАТО срещу Русия чрез Украйна.
  • 36 Бацо Гацов

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Верно ли си българин?
  • 37 дядо поп

    9 2 Отговор
    Кой свят , света на сатрапите ли?
  • 38 Търновец

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "нннн":

    Години наред не съм виждал в Търново жив Американец а все повече руско говорящи се настаняват, годишно около 500 Руси получават Български паспорти
  • 39 Хахахаха

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Долу сащ и нато":

    Долу пусин.
  • 40 реру

    15 4 Отговор

    До коментар #32 от "Отговорът":

    "... безпокоят се либерал-комунистите на Хилъри и компания"


    Както им е присъщо, съветските другари преди време "доразвиха" марксизма и получиха марксизъм-ленинизъм, а българските им последователи в наши дни са решили да обогатят обществено-политическите науки с поредното направление - либерал-комунизъм...
  • 41 1111

    12 6 Отговор
    Крайно време е да се спре помощта за Украйна и всичко да приключва по-бързо.Войната се отрази зле на целия свят и затова е виновен единствено запада.
  • 42 ТОВА Е ТО

    9 7 Отговор
    ЗАКОНОММЕРНОСТ...НЯМА НИЩО СТРАШНО! НАПРОТИВ МНОГО Е УСПОКОИТЕЛНО. ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ! САЩ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА...
  • 43 Бай Иван

    10 10 Отговор
    Спирането на помощта безпокой не света а западните идиоти.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българин

    9 5 Отговор
    Това не безпокои света,а безпокои само шепата ционистка и хазарска сг@н ,шепата содомути назначени за управници тук и в западния свят и шепата мисирки правейки се на журналя които обслужват същите тези ционисти и джендърясали паразита в Брюксел,Фашингтон ,Тел Авив ,Киев и тук в министерския съвет у София.
    За всички осатанали хора по света победа на Тръмп в президентската надпревара и победа на Русия на бпйното поле ,значи победа на доброто над злото.
  • 46 Кресна

    8 4 Отговор
    Не света ,безпокои запада и най вече Европа .Правете разлика ,Африка ,Азия Латинска Америка не са със САЩ и Европа .
  • 47 Данко Харсъзина

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    То бива да си тъп,но пък чак толкова като теб...
  • 48 БАНко

    5 5 Отговор
    ТОЧНО ОБРАТНОТО !!! СВЕТА ОЧАКВА ТРЪМП ЗА ДА СИ ОТДЪХНЕ ОТ ВОЙНИТЕ НА САЩ , БАЙДЪНЧОВЦИ И УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО !!!
  • 49 Лампе

    7 7 Отговор
    Украйна ще победи и трябва да победи! САЩ и Европейският съюз ще подпомогнат Украйна! Тръмп никога няма да спечели изборите,ако въобще има право да участва! Ще победи демокрацията и мира! Може дълго да продължи военният конфликт ,но диктаторът и агресор Русия трябва да падне! Светът очаква това събитие! Без победата над Русия и разбиването на тая фашиска путинска диктатура няма да има мир в Европа! А Вие там русофили и предатели на България си хващайте пътя и право при Фашиста Путин!

    Коментиран от #51

  • 50 сусо

    5 1 Отговор
    Кой точно от света се бои от спиране на войната че не разбрах?
  • 51 бай Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Лампе":

    Запази си прогнозите, за да си ги сравниш с това което ще се случи в действителност. И никога не играй тото. Трудно ще го докараш и до тройка.

    Коментиран от #55

  • 52 крис

    4 1 Отговор
    Напротив радваме се,че ще има край на войната.
  • 53 Няко.й

    5 3 Отговор
    Ха, света не е западните "елити". Убеден съм, че повечето граждани на западните страни не са съгласни с помощта за Украйна. А останалите страни, които не се числят към Запада?
    Тъй че, такива гръмки тези, че светът се безпокоял от спирането на помощта за Украйна, са крайно подвеждащи.
  • 54 От чужбина

    3 3 Отговор
    Тръмп беше казал, че може да спре войната за часове. Едва ли света ще се притеснява от подобно изказване! Притесненията за за тези дето ще им спрат печалбите от войната - производителите на оръжия.
  • 55 От чужбина

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "бай Иван":

    Напълно те подкрепям!
  • 56 Да, Тръмп е против

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Киро факиро":

    САЩ да плащат повече от половината харчове за помощ на Украйна, а европейците да се снишават след катотази война засяга най-много тях. САЩ също си имат проблеми и затова искат ЕС да плаща повече. Иначе САЩ няма да имат нищо против да продават оръжия на Украйна стига парите да са от ЕС. Досега са дадени $100млрд., колкото е БВП на малка и бедна България при условие, че БВП на ЕС е $17 000 млрд., а на САЩ $25 000млрд. Отделно още $13 000млрд имат ОК, Япония, Ю. Корея, Канада, Австралия.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Факти,

    1 1 Отговор
    Цензурата, който налагате на грамотно написани и без нецензурни изрази коментари, само защото не възхваляват любимите ви САЩ, щи ви изяде главата! Възстановете коментар 57!