Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 17:29 4 990 62

Прост начин да се унищожи военно-техническият потенциал на Москва

  • украйна-
  • русия-
  • въоръжени сили

В Русия няма оръжия, които да не използват западни технологии - транзитът на такива стоки трябва да спре

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евгений ЦИБУЛЕНКО, rus.delfi.ee

Наричат ​​Русия „колос с глинени крака“ – асиметрично слаба страна, разчитаща на ресурсен потенциал, което придава на икономиката ѝ предимно суровинен характер. Въпреки това, благодарение на Путин, след 24 февруари 2022 г. е по-уместно руската икономика да се сравнява с Титаник, който неотклонно се движи към своето унищожение.

Недостиг на храна в селскостопанска страна, рекордно покачване на цените на бензина, стотици хиляди замръзнали руснаци, горящи огньове в страна, произвеждаща газ, и накрая колапсът на военната и гражданската авиация на страна, която някога е имала водещи технологии - непълен списък на проблемите, които са били невъобразими в Русия преди началото на войната. Съответно от самото начало на пълномащабното нахлуване в Украйна усилията на руската пропаганда бяха концентрирани върху създаването на митове сред населението: за непобедимостта на руската армия, за липсата на жертви в нейните редици и накрая за устойчивостта и неразрушимостта на руската икономика. Митотворчеството е може би основната точка на концентрация на усилията на пула от водещи пропагандисти. Тяхната работа е щедро платена от Путин, за да убедят населението на Руската федерация, че няма проблеми и т. нар. СВО „върви по план“. Сухата статистика сочи обратното: западните санкции бавно, но стабилно засягат руската икономика и военно-промишления комплекс, въпреки че Руската федерация продължава да внася стоки с двойна употреба, използвани в производството на ракети и дронове по заобиколни пътища.

Професорът по икономика от Йейл Джефри Зонефелд разкрива реалното състояние на руската икономика след санкциите на Запада, които провокираха отлив на бизнес: заедно с чуждестранния капитал най-новите технологии частично напуснаха Русия. Руският нефтен и газов сектор също пострада от загубата на достъп до модерни технологии за производство и рафиниране на нефт. По-специално, Роснефт беше принуден да похарчи допълнителни 10 милиарда долара за капиталови инвестиции, което добави 10 долара към цената на всеки барел петрол. Общо след началото на войната изтичането на частен капитал от Русия възлиза на 253 милиарда щатски долара.

На първо място, западните санкции удариха руския износ за Европа. По предварителни оценки на Централната банка на Руската федерация руският износ през 2023 г. възлиза на 422,7 млрд. долара, което е с 169,4 млрд. долара (почти 30%) по-малко от година по-рано. Причината е гореспоменатата суровинна база: след руската инвазия в Украйна руската икономика не се срина поради високите цени на петрола, но сега „черното злато“ бързо поевтинява. През 2022 г. барел от основната марка руски петрол Urals е струвал $76,1, а вече през 2023 г. - $63. Ситуацията с газа е абсолютно същата: Русия загуби основния си експортен пазар - ЕС, поради което бяха загубени около 40% от руския износ на газ. Според Росстат през 2022-23 г. основният износ на суровини от Руската федерация се срина с 35%. Намаляването на износа на руски суровини, предимно на енергийни ресурси, провокира инфлация и в резултат на това повишаване на цените на всичко: от храна до бензин. Инфлацията в Руската федерация през 2023 г. е 7,42% - това е официалната статистика на Росстат, но цените на бензина през 2023 г. са се увеличили със 7,23% (в началото на 2024 г. започнаха да го продават на изплащане), а цените на яйцата за същата година нараства с 61.35%. Реалната инфлация в Руската федерация отдавна надхвърли 10%, но ръководителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина изкуствено поддържа курса на рублата до април 2024 г. - Кремъл не иска да разваля предизборната кампания на Путин, след което руснаците ще се изправят пред рязко покачване на цените и спад в стандарта на живот.


Въпреки факта, че Русия получи безпрецедентен пакет от санкции, което определено се отрази негативно на нейната икономика, както се потвърждава от горните цифри, руският военно-промишлен комплекс все още не е застрашен от пълен колапс. Да, много военни програми трябваше да бъдат значително намалени или затворени, но Москва уверено заобикаля наложените ограничения, като внася високотехнологични компоненти през Китай и други страни.


В Русия няма оръжия, които да не използват западни технологии, така че спирането на транзита на такива стоки може да унищожи военно-техническия потенциал на руските въоръжени сили.

В периода от март до декември 2022 г. Руската федерация е внесла 72% от тези компоненти от Китай - това е с 22% повече от предходната година. Парадоксът на ситуацията е, че над 60% от стоките с двойна употреба се произвеждат в САЩ - и, заобикаляйки санкциите, наложени от Запада, те все още се озовават в Руската федерация. В резултат на изследване на останките от свалени ракети и БПЛА американски части бяха открити в ракетите Х-59, Х-101, Калибър и Искандер-К, както и в такива видове дронове като Орлан-10, Шахед-131 “, „Шахед-136“. Американски компании като Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Intel Corporation и Advanced Micro Devices (AMD) осигуряват поне 52% от високотехнологичния внос, използван в руските ракети и UAV. Въпреки санкциите Русия има достъп до такива технологии, внасяйки ги „транзитно“ през съюзнически държави. Ако например Армения увеличи вноса на електроника с 560% за шест месеца, трудно е да се повярва, че това се прави за собствените ѝ нужди. Според ръководителя на Украинския център за сигурност и сътрудничество Сергей Кузан през 2022 г. руският военно-промишлен комплекс е произвел приблизително 512 ракети. През 2023 г. обаче тази цифра е била 1060 единици. Руският военно-промишлен комплекс е особено успешен в производството на ракети Х-101/Х-555 - най-малко 100 единици на месец. Същите тези ракети бяха използвани в най-големи количества по време на масиран обстрел на украински градове на 29.12.2023 г. и 02.01.2024 г. „Ефективният“ резултат от санкциите е очевиден.

Следователно тази статистика опровергава твърдението, че западните санкции са унищожили руския военно-промишлен комплекс, лишавайки го от модерни технологии: създаването на механизъм за потискане на „сивия внос“ в Руската федерация и въвеждането на вторични санкции срещу нарушителите е едно от най-важните задачи за отслабване на руския военно-промишлен комплекс. Пренебрегването на този проблем само окуражава Путин, който се готви за конфронтация с отворен край. В Русия няма оръжия, които да не използват западни технологии, следователно спирането на транзита на такива стоки може да унищожи военно-техническия потенциал на въоръжените сили на Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    24 66 Отговор
    бих искал някой умен русофил да ми обясни , защо Могучая не налага реципрочни санкции на запада , защо ,,президентът,,им се ОБЯСНЯВА пред западен журналист ,и нямаше ли , с тия пари , загубени заради война и санкции , умен човек да изкупи цяла Украина , барабар с хората , да им открие заводи и работа , и да го обичат!

    Коментиран от #14, #26, #28, #61

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРЪКА АЛКЕОС

    22 37 Отговор
    Русия с право обяви българите за врагове с тези зелени цигани и жълтопаветни маймуни
    Американците пък не са виновни че българите са шушумиги и все пак да живее САЩ, САЩ НАД ВСИЧКО
  • 5 Българин

    27 63 Отговор
    Русия ще загуби войната

    Коментиран от #18

  • 6 Един

    18 49 Отговор
    Само трябва да доставят огромни количества водка в Рашистан.
  • 7 Българин

    22 57 Отговор
    руснаците никога не са били силен военен капацитет

    Коментиран от #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Очевидец храбър

    64 14 Отговор
    По - големи лъжи скоро не бях чувал !!!
  • 10 Хасковски каунь

    57 12 Отговор
    Боже Господи ,
    колко са смешни! А Европа какво загуби?
    Ха сега де!
  • 11 Селянин

    39 19 Отговор
    Ядосвайте дотогава руския народ, докато не ви изпрати по градовете и държавите всичките си атомни ракети и снаряжения.
    Така може и да го оставите без оръжие.
    Ум умува, ум царува, ум патки пасе!

    Коментиран от #13, #55

  • 12 Опорка

    46 11 Отговор
    Пфхахахаа, колкото по-близо е крахът на укровермахта в цяло и джендърския запад като цяло, толкова по-олигофрeнcка е пропагандата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кресна

    37 11 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ако беше малко по умен щеше да го разбереш .На запад за разлика от теб ,има много умни хора и виждат къде отива запада .Защо да налагаш реципрочно санкции ,когато този който ти ги е наложил,се самоунищожава .Ако аз съм богат и в село има още един богат само и ти не получаваш от мен нужните неща за да живееш добре (Ефтимов суровини ) то другия богат се възползва от теб правейки те още по беден и напълно зависим от него ,то за какво аз да се занимавам повече с теб когато ти от дрипавите панталони минавах на без панталони и все по слаб от недояждане ,има ли полза някаква да се занимавам аз с теб ? В същото време не Русия ,с Европа ще иска рестарт с Русия отново ,но ще видим да ли Русия е готова за това ? Не трябва само да се говори ,трябва и да се чете и да се мисли .Не е нужно да слушаш само пропаганда ,вижда се високо и с просто око ( какъв беше живота в Германия и каква беше икономиката ,каква е сега ) стига да искаш да видиш нещата каквито са ,се виждат .

    Коментиран от #34, #54

  • 15 и като е така

    27 5 Отговор
    що не можете да и насмогнете само на снарядите бре?!?
  • 16 Истината

    34 8 Отговор
    Големи глупости драскат разните му там политолози,военни и икономически експерти,а факти.бг ги публикуват без дори и малко да проверят написаното.Най-голямата глупост е,че в Русия няма храни,хората са гладни ,горивата скъпи и т.н.
    В момента в Русия има свръх изобилие на хранителни продукти на достъпни цени,горивата и електроенергията са най-евтините в Европа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бегай !

    18 5 Отговор
    Глупости на търкалета.
  • 20 Косово

    25 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Щом руснаците никога не са била военна сила ,то румънците са били май великата .:)))?
  • 21 има моето момче,

    18 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    на цена 20-25 ст бройката, да ти чукна две?!? Или ти искаш от теоушовите по 1,6 еврака за бройка?!? Сори, свършиха, остана само евтинджоса!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Калпазанин

    24 6 Отговор
    Само заглавието :по голяма глупост не можахте ли да публикувате даже не си направих труда да прочета и ред, като е толкова прост начина какво чакате, сринете я
  • 24 Истината

    18 7 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Да има и то няма да повярваш,че два пъти по евтини отколкото в България.10бр.яйца размер M струват около 2,50лв.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Рошко

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Този въпрос го задай към себе си писанке, защото си по проста и от заглавието на "статията"
  • 27 Урюрвкос

    5 4 Отговор
    дано всички мислят така както автора на статията.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Да, бе

    14 6 Отговор
    И простият начин се оказва невъзможно труден за изпозападналият свят... Всеки да си прави изводите.
  • 30 Сор Рус

    19 5 Отговор
    То ако беше просто, колективните да са го направили вече. Просто е единствено гуведото, което вярва на пропаганда
  • 31 Реалист

    22 7 Отговор
    Циценбуцен не знае, че руснаците си произвеждат всичко вече 50 години,а колоса на глинените крака е Ротшилдския ЕС и ФАЩ които нямат суровини

    Коментиран от #48, #49

  • 32 Я па я !

    10 1 Отговор
    Ни прочетох материала , но ми хареса.
  • 33 123456

    16 3 Отговор
    Евгений ЦИБУЛЕНКО е поредния дезинформатор, намерил място в този сайт.
  • 34 КОТарАК

    5 15 Отговор

    До коментар #14 от "Кресна":

    от бръщолевенията ти , само психиатър би разбрал нещо..ся ми кажи кога Соловев ,Скабеева ,Симонян ще отидат при президента на САЩ да им се обяснява , защо помагат на Украина , и всички ще говорят 3 дена за това

    Коментиран от #42, #44

  • 35 Иван

    19 3 Отговор
    Скоро не бях чел, по-голяма пропаганда.
  • 36 Бай Митко

    24 5 Отговор
    Смешно и несъстоятелно, "колос с глинени крака". Що не кажете продължението на тези думи? – Наполеон Бонапарт или накратко Наполеон е император на Франция от 1804 до 1815 год.: "Русия е колос на глинени крака. Ще я унищожа"!? През м.Юни 1812 год. могъщата Наполеонова армия нахлува в Русия ..., а през 1814 год. в началото на м.Април след големия „пердах“ руските войски влизат в Париж! Главнокомандващ на руските въоръжени сили във войната е генерал-фелдмаршал, княз Михаил Кутузов!
  • 37 цури

    18 5 Отговор
    стига сте писали глупости.Русия и глинени крака.На Европа са глинени краката.Ако краварите ( а те вечем )повият опашка Европа е у кереча.

    Коментиран от #40

  • 38 ХАХАХА

    15 3 Отговор
    Ами хайде бе тарикат я се пробвайте ,та да видим кой кого ще унищожи! ХАХАХА
  • 39 Бай Дън

    17 4 Отговор
    Глупости, европейската и американската икономики са във възход нали. Европа е превзета от стачки, а американския президент е с рекордно нисък рейтинг конгреса му са ограничили средствата. Защо се занимавате само с Русия след няколко месеца всички ще ходят да им се извиняват!
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 11 Отговор

    До коментар #37 от "цури":

    Това са думи на Сахаров, много години преди да се напише тази статия.СССР е колос на глинени крака.А,русия няма нищо общо с колос!

    Коментиран от #47

  • 41 Тома

    15 4 Отговор
    За това забраниха руските телевизии да се гледат за да могат такива да си правят свободни съчинения Като гледам цените на всичко в цял свят са се вдигнали в пъти ама по този въпрос нищо
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Митко

    12 4 Отговор
    "Прост начин да се унищожи военно-техническият потенциал на Москва". Цирк НАТО.
    Ееее ми като било толкова просто какви бяха тези санкции към Русия, от които целият ЕС забуксува много яко, а сащ нещо си подви опашката.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бесен-_ Язовец

    10 8 Отговор
    Най лесния начин да затвориш устата сороска лъжлива е като удариш Киев с един Буревестник и сороските слуги ше отменят от ужас.
  • 46 Откриха начина

    10 3 Отговор
    Начина е много прост. Използва се българска пръдня. Специалитет на Факти.
  • 47 Бинго

    8 6 Отговор

    До коментар #40 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Плитко мислиш, дълбокия и нищо не виждаш!
    Наполеон Бонапарт: "Русия е колос на глинени крака. Ще я унищожа"!? През м.Юни 1812 год. могъщата Наполеонова армия нахлува в Русия ..., а през 1814 год. в началото на м.Април руските войски влизат в Париж!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хм Хм

    8 12 Отговор

    До коментар #31 от "Реалист":

    Русия не произвежда елементарни неща. Не произвежда процесори и интегрални схеми, но това е простимо, защото е извън руския капацитет. Не произвежда до 2008 г. инсулин, след това произвежда в такива количества, че се налага 96% внос. Не произвежда гвоздеи - пирони, изглежда това е висока топка. Ще се учудиш колко неща още не произвежда любимата ти страна.

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Въх

    15 6 Отговор

    До коментар #49 от "Хм Хм":

    Верно ли бе отворко? Брей като нямат пирони как в космоса отиват? Ти ни взе за канарчета май! Ходи някъде другаде да разпространяваш козяшката пропаганда. Смешник.
  • 52 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Хахахахахаха
  • 53 Васил

    5 7 Отговор
    Рашистите имат само празни варели нормално те са си примати.
  • 54 Абе

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кресна":

    нищо не ти се разбира...ега си объркания изказ.....
  • 55 Що не

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Селянин":

    не си пиеш пърцуцата на село и да си гледаш мотиката?!
  • 56 Русия попиля НАТО

    13 7 Отговор
    Русия - хиперзвуковата "бензинова колонка"... къде ти... Това са просто някакви си ракети пък били те и хиперзвукови! Изостанала работа, Америка пак е по-напред! Ето - сами преценете:

    1. Президента на САЩ има установена пряка връзка с отвъдното, общува с хора от миналото и духове, ръкува се с тях, маха им и те му отвръщат. Това са недостижими технологии без аналог!

    2. В САЩ са открити десетки нови полове неизвестни досега на науката и учените (тези с акъла си) и изследванията им не спират.

    🤣🤣🤣
  • 57 АлфаБанк

    5 4 Отговор
    Времето работи за Россия , каквото ще да ви приказват, тези даже се изхранват от самого й плюене, правете си сметката колко са богати. самите им икономисти знаят как работи западната машина и не можете да ги изненадате, затова само джаф джаф след кервана

    Коментиран от #58

  • 58 Сам ли

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "АлфаБанк":

    го измисли това или ти го спуснаха?!Щото е голяма тъпня.
  • 59 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Смотльо,":

    Преял си с тях, щом знаеш... 😂
  • 60 Дсса

    3 2 Отговор
    Наричат Русия Колос с глинени крака. Да, да, знаем, кой я е нарекъл така и как той свърши.
  • 61 ттт

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    ЕС налага санкции на Русия и понася огромни загуби. ЕС загуби производства, в момента загива и селското му стопанство. Юоже да кажете, че протестите на земеделците в България са организирани от руски агенти и някой да ви повярва, но да твърдите, че цялото земеделие на ЕС е завладяно от Русия е крайно несериозно.
  • 62 Бай Спас

    1 0 Отговор
    Кой да знае?
    Толкова просто било!
    Явно краят наближава. Сичкото пералня и прахосмукачка е разглобено, няма чаркове!
    Така прецакаха и китайците, спряха им чиповете и те моментално рухнаха и решиха да си го преместят в другия крачол. Хехе.