Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 09:00 4 337 6

Адвокат Аделина Натина пред ФАКТИ: Интересно е да се сблъскаш с европрокурорите

  • адвокат-
  • аделина-
  • натина-
  • дело

Екипът на Кьовеши работи много активно в четири държави в ЕС – България, Румъния, Испания и Италия, казва юристът

Адвокат Аделина Натина пред ФАКТИ: Интересно е да се сблъскаш с европрокурорите - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, приключи с 6-месечна условна присъда за „търговия с влияние“ и оправдание за получен рушвет. Това се разбира от произнесената присъда на втора инстанция в Софийския апелативен съд, а обжалването пред Върховния касационен съд е завършило с оттегляне на протеста. Как работи европейската прокуратура… Пред ФАКТИ говори адвокат Аделина Натина.

- Адвокат Натина, българска прокуратура и европейска прокуратура. Вече сте се сблъсквали и с двете. Да разкажем за приликите и разликите…
- По принцип системата на работа на Европейската прокуратура се различава структурно от българската. В европейската прокуратура системата е такава, че всяко едно досъдебно производство, по което се работи, всеки един протокол за разпит се превежда на английски и се качва в тяхната информационна система. Освен разследващите от българска страна и делегираният прокурор, който е в София, има още двама прокурори, които са тясно свързани с делото. Единият от двамата чужди прокурори не е българин, а другият е Лаура Кьовеши. Те, заедно с делегирания прокурор, преглеждат всеки един протокол за разпит, дават указания наравно с българския прокурор как да се работи делото, в каква посока и какви въпроси да се задават. Аз имам обилна практика и като довереник на свидетел, освен като защитник на обвиняем, но сега се сблъсках с това как се правят допълнителни разпити и очни ставки на свидетели, които са по изричните указания на прокурор от Брюксел. Иначе задължително делегираният прокурор, който наблюдава делото от българска страна, присъства на всички съдебни заседания, независимо на коя инстанция е делото. Прокурорът, който е внесъл обвинителният акт, го поддържа до края. Няма рокада на прокурора. Делегираният прокурор лично качва всеки един протокол в тяхната система. И после получава указания от Брюксел какво да прави. Всичко се контролира от Брюксел. Такава е моята скромна преценка. В този смисъл, според мен, делегираният прокурор у нас няма много голяма оперативна самостоятелност. Но това е за добро, защото никой не може да каже, че има натиск или каквото и да било. Все пак трима прокурори работят по делото и всичко е синхронизирано. Няма изчезващи доказателства, няма „загубени“ протоколи от разпити, няма излишно вкарване на свидетели. Всичко по едно дело е синхронизирано.

- И Лаура Кьовеши следи всяко дело в ЕС. Така ли да разбираме?
- Вижте, на ниво ЕС не се водят чак толкова много дела от европейската прокуратура. Доколкото на мен ми е известно, европрокуратурата работи много активно в четири държави в ЕС – България, Румъния, Испания и Италия. Другите страни не представляват толкова голям интерес и там европрокурорите не са толкова активни. Така че чисто оперативно според мен е възможно да се обхванат делата в тези страни. Също така нека имаме предвид, че у нас има 15 разследващи полицаи, които работят по дела на европейската прокуратура. Така че делата у нас не са чак толкова много.

- И вече имаме финализирано първото дело, по което имаме внесен обвинителен акт от европейската прокуратура, а вие участвахте в защитата на обвинения…
- Съдебното производството беше прекратено през януари 2024-а година, защото обвинението оттегли иска си пред Върховна касационна прокуратура. Имаме престъпление през 2021-а, първата присъда 2022-а, втора 2023-а и край на делото януари 2024-а. Действа се бързо, оперативно и стегнато, за да се приключи делото. За мен този срок е нещо, което не важи за голяма част от делата у нас по принцип. И ще ви дам пример. Сега имам един обвинителен акт за едно дело на мой клиент, което визира престъпление, извършено преди 10 години. Сега обвинителният акт на Софийска градска прокуратура е внесен в съда. В същото време давността на това престъпление е 15 години. Имаме 100 свидетели… Дали ще минем през всички съдебни инстанции за 5 години… Въпросът е отворен, но ще видим.

- Този обозримо кратък срок, в който е приключило делото на европейската прокуратура, се дължи на работата на европрокуратурата или на достатъчно добре събраните доказателствата…
- Когато беше внесен обвинителния акт на европейската прокуратура, всичко беше много стегнато и прецизирано. Без излишни свидетели за размиване. Пак ще направя сравнение с предстоящото ми дело, в което имаме 100 свидетели, но прогнозирам, че 2/3 от тях нищо няма да кажат. Но те са свидетели. При европрокуратура няма такова нещо, всичко е много прецизирано, всичко вървеше много стегнато, ритмично и без излишно губене на време. Протоколите от съдебните заседания се превеждат и всичко се изпраща по имейл в Брюксел. Така разследващият прокурор у нас не би могъл да скрие нищо, всичко се извършва много ритмично и много подредено.

- ВКС реално потвърждава присъдата на Софийския апелативен съд…
- При ВКС се случи нещо интересно. Делото почна в Специализирания съд, но нали го закриха, после отиде в Софийския апелативен съд, който излезе с присъда. При закриването на Спецсъда и преминаване на делото на Софийския апелативен съд, нещата малко зациклиха, защото апелативните съдии още не са се сблъскали с работата на европейската прокуратура. Но нещата минаха и там по нормален начин. ВКС имаше две заседания, но за първото явно не бяха уведомили европейската прокуратура. От екипа на Кьовеши веднага реагираха, че не са призовани. На второто заседание делегираният европрокурор оттегли протеста си.

- В смисъл…
- Така не протестира присъдата на Софийския апелативен съд и тя вече стана окончателна. Като цяло е интересно да се сблъскаш с европрокурорите, защото двубоят се основава и се движи само по правилата на правото. Трудно е да се каже същото за другите дела в България…


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    17 0 Отговор
    Прокурората не Служи ли на мафията
  • 2 кьовеши явно е

    10 0 Отговор
    работила с Божанов . За да им минават по бързо делата , а да не се точат и влачат . сега го няма Божанов . Няма кой да им свърши набързо работата . хахахахаха пак ще се влачат . Татарчев стоеше зад кокинов и оня николай дето го гръмнаха . неоткриха убиеца . битово убийство . седем патрона в главата на прокурора николай - 2000 или 2001. битово сигурно . старците дърпат конците и в америка . няма пенсия за големците в правната система . Да .гешев цацаров го тури . и цацаров го срита .
  • 3 защо

    7 0 Отговор
    "Делегираният прокурор ... И после получава указания от Брюксел какво да прави. Всичко се контролира от Брюксел."
    "Но това е за добро, защото никой не може да каже, че има натиск или каквото и да било."

    Кой разбрал - разбрал.
  • 4 делата у нас не са чак толкова много.

    9 3 Отговор
    Ще призная, че румънската фръцла нещо работи ако бъдат обвинени ОПГ-етата на ББ, ДП, Сокола и т.н. Засега е една кръгла нула.
  • 5 Ха ха

    9 2 Отговор
    Глупости на търкалета!Европрокуратурата е по-смехотворна и от нашата даже!Вижте им резултатите, за няколко години едно дело с условна присъда и то за търговия с влияние, за подкупа – оправдателна.
    Това е показателно и за хората, които работят там и за капацитета им да се борят със сериозната престъпност!
    Реално те не могат да оправдаят и една десета от разходите по това дело с ефекта от смешната присъда!
  • 6 Гандалф

    4 1 Отговор
    Хубаво..но да не забравяме, че присъдите се издават от българския съд...и винаги можеш да намериш вратичка в съдебната система..а нали се сещате, че съдените не са от обикновените хора...