Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Февруари, 2024 05:00 2 002 15

Една дълга война работи срещу Украйна и сигурността на Запада

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Истината е, че Русия все още, след две години пълномащабна война, е много по-ангажиран играч от Запада

Една дълга война работи срещу Украйна и сигурността на Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никой не искаше дълга война в Украйна. Русия не го бе планирала така и Западът не беше подготвен за това, пише Джеймс Никси за "Чатъм Хаус" - Кралският институт за международни отношения.

Украйна и нейните западни партньори се осмелиха да се надяват, че успехите от есента на 2022 г. може да доведат до срив на руската армия. Имаше подобна напразна надежда, че превратът на покойния Евгений Пригожин от юни 2023 г. ще успее - или поне ще отслаби хватката на Кремъл във войната. Тези надежди се оказаха наивни.

Русия, междувременно, очакваше кратка победоносна война от седмици, дори дни, такава, която едва ли щеше да бъде усетена от нейното население, освен да се похвали с поражението на Зеленски и неговия "нацистки режим". Това също се оказа наивна заблуда.

Но тъй като никоя от страните не постига удовлетворение, алтернативата - дългата война ("вечна война", казват някои) става по-вероятна и несъмнено е в полза на нашественика.

За Украйна дългата война не е нищо друго освен катастрофа. Дори и да желаеше, страната не може да смогне на броя, който Русия може да хвърли в бой с течение на времето. Освен това Украйна цени много повече човешкия живот от противника си, което означава, че неизбежно страда повече от продължителна война на изтощение.

Русия, напротив, се настани в това, което Натали Сабанадзе мрачно нарече "зона на комфорт". За Москва войната е управляема, президентът и елитът са сигурни и най-важното от всичко, решимостта на Запада изглежда крехка.

Трудно постигнатият пакет от финансиране на ЕС от 50 милиарда евро премина при втория опит, но бъдещото финансиране със сигурност ще бъде изправено пред подобни предизвикателства. Междувременно жизненоважна военна помощ от САЩ все още е заложник в Конгреса.

Каквито и да са бъдещите въпросителни относно западната подкрепа, дискусиите, проведени в Chatham House миналата седмица, показаха, че всички алтернативни сценарии на дълга война биха довели до ситуация, изискваща увеличаване на разходите за отбрана от Запада и последователна, ангажирана подкрепа за Украйна.

Визията на Украйна... и предпазливи съюзници

Украйна все още може да отбележи важни победи, дори ако те останат до голяма степен незабелязани от Запада: повторното отваряне на Черно море за търговия и продължаващото унищожаване на руския флот са големи успехи, засенчени от фиксацията на някои коментатори върху статичната фронтова линия на сушата.

Има причина за безпокойство в позицията на украинската армия: Русия в момента има предимство в огневата мощ 5:1, тъй като нейното производство и придобиване на снаряди се увеличи, докато доставките от Запада изпитват затруднения. Дори ако Западът увеличи производството и доставките, Украйна ще остане в неизгодно положение - и в отбранителна позиция - поне тази година.

Това можеше да бъде избегнато, ако политиката на Запада след пълномащабното нахлуване на Русия беше да помогне на Украйна да спечели войната, а не просто да оцелее. Тези правителства сега изглежда се събуждат пред заплахата от руска победа, но твърде късно, за да променят ситуацията тази година.

Въпреки това Киев преосмисля собствената си военна стратегия, с нов акцент върху подобрената технология и актуализираното командване и контрол. Може да е горчиво от бавната скорост на изпълнение и липсата на решителност на партньорите му, но това все още не се е превърнало в пораженчество.

Способностите на Русия

Някои анализатори смятат, че Русия има нужда от своите войни: те предлагат специфичен вид легитимност и зрелище, сега, когато има по-малко хляб. Последните три века със сигурност предлагат убедителни доказателства за това.

Но Русия притежава и уникална издръжливост, наблюдавана в продължение на стотици години. В съвременния си вид Русия е напълно в състояние да мобилизира обществото за една продължителна война и да действа, докато е под обсадата на санкциите (особено като се имат предвид всички вратички в тяхното прилагане).

Разходите за отбрана са над 10 процента от БВП и 40 процента от бюджета, за разлика от Запада - и Русия може да увеличи тази цифра по-бързо от враговете си.

Част от населението като цяло може да не е ентусиазирано от войната - и още по-малко от повиквателни - но няма съмнение, че биха предпочели да я спечелят, когато така или иначе вече са я започнали.

Така че Украйна също сега ще се опита да удари по-дълбоко: ударите вътре в Русия по летища и петролни рафинерии имат за цел да окажат психологическо въздействие и да доведат до намален износ.

Спешни приготовления

На този тревожен фон миналата седмица Chatham House свика дискусия за експерти и политици, съгласно Правилото - разглеждайки сценариите за това как може да приключи войната.

Въпреки широкия диапазон от възгледи, умишлено включени около масата, почти никой не смяташе, че жизнеспособен договорен край на войната е възможен, докато Владимир Путин остава на власт. Русия няма да се откаже, да си тръгне или да направи компромис с територия, която е завзела - и иска повече, както е посочено от "договорите" от декември 2021 г. и речите на Путин.

И докато единството между наблюдателите на Русия завинаги ще остане неуловимо, повечето заключиха, че явната украинска победа е единственият възможен резултат, който би намалил, а не увеличил, по-широката руска заплаха за Европа.

Направени бяха сериозни доводи за планиране на "насочване към прохода" от съюзниците на Украйна - тоест подготовка за неоптимални непредвидени ситуации, включително руска ескалация или наложен мир, който наказва Украйна.

Въпреки това стъпките, необходими за този вид планиране, са по същество същите като тези, необходими за гарантиране на победата на Украйна: увеличаване на разходите за отбрана, по-добра подготовка на въоръжените сили и обществата за конфликт, подобряване на способността за отблъскване на некинетични атаки и елиминиране на "сивите" зони" в Източна Европа - така че вече да няма никакво съмнение, че международно признати суверенни държави не съществуват в една остаряла сфера на влияние.

Превръщането на тази война в безсмислена и скъпа за Кремъл може да промени части от руския елит, като по този начин създаде пукнатини в системата.

Но Украйна и нейните съюзници все още се намират в почти невъзможна ситуация поради предишно пренебрегване от страна на Запада (политически избор както в началото на тази война, така и от 2014 г.).

Една тлееща война, със или без прекратяване на огъня, може да изглежда на мнозина като най-добрият вариант, но тя кристализира руските печалби и би ѝ позволила да се превъоръжи, без сигурността, че Западът ще запази курса и ще направи същото.

Това също би пропиляло уникалната възможност, създадена от Украйна, за постигане на европейска парадигма за сигурност, при която границите и суверенитетът се зачитат.

Но истината е, че Русия все още, след две години пълномащабна война, е много по-ангажиран играч от Запада. Този факт трябва да доведе до оперативно-политическо заключение, че тази война не трябва да е дълга и трябва да бъде спечелена от Украйна.

Тази логика все още не е приета достатъчно широко сред политиците, за да се предприемат действия. Но колкото по-бавно Западът променя отбранителната си позиция, толкова по-малка е вероятността Украйна да надделее или базираният на правила международен ред и западните ценности, каквито са, да оцелеят.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дучо

    41 4 Отговор
    Русия е велика и ще пребъде за ужас на евроатлантическите блата,жалкото че и ние сме в тия блата
  • 2 Акула

    37 2 Отговор
    Слава на Русия да Живее Бг
  • 3 Бандеровците

    33 2 Отговор
    Потъват и никой няма да ги спаси.
  • 4 Относно

    30 1 Отговор
    Границите ЕС удобно забравя че първо той ги промени създавайки Косово и променяйки насилствено границите на сърбия.а за сигурността на Европа беше по добре да пуснат Русия в НАТО а не да я изключват..тогава нямаше да е проблем че и Украйна ще е в НАТО, нали?? Но сигурна и силна единна Европа с Русия не е в интерес на Америка.....разделяй и владей са казали римляните
  • 5 Тити

    2 24 Отговор
    Ако НАТО се беше намесило в началото сега нямаше да има дълга война.

    Коментиран от #6, #7, #8, #12

  • 6 А на

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тити":

    Основание на кой член да се намеси отбранителния съюз НАТО...или е нападателен

    Коментиран от #13

  • 7 Спас

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тити":

    Нато се меси от самото начало....и стана за смях....сега за да прикрие резила си не позволява на зеления преговори...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Старец

    26 3 Отговор
    То се намеси. Тази война я започна НАТО, но явно жестоко се надцени. Просто учете история. В Русия си счупиха главите гении като Наполеон и Хитлер. Нима някой очаква сополанковци като Урсоля и Байдънчо да успеят.
  • 10 емил

    9 1 Отговор
    "Освен това Украйна цени много повече човешкия живот от противника си, което означава, че неизбежно страда повече от продължителна война на изтощение." Това като прочетеш разбираш статията и авторът ? Той и Хитлер така мислеше за тогава Западните страни по време на ВСВ бяха изчислили, предвидили най много Съветската армия 2.5-3 месеца е в състоjние да се отбранява ( операция Барбороса ) но в действителност бяха спрени , и унищожени пред Курск.
  • 11 Западните

    5 1 Отговор
    ценности са главно будалкане на европейския данъкоплатец, преклонение пред мултинационалките. Да кажеш на един англичани, който е под наем и който до края на живота си няма да си позволи собствено жилище, че трябва да се дадат повече средства за Украйна е меко казано подигравка.
  • 12 Яяяяяя

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тити":

    Така е , въобще нищо нямаше да има
  • 13 Член 666

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "А на":

    На основание на спасяване на хората и страната от безсмислено страдание и разруха

    На основание да не мигрират милиони Zaради война за НИЩО
  • 14 Анонимен

    1 0 Отговор
    Днес Украйна заяви, че спокойно може да воюва десетки години! На кого да вярваме?
  • 15 “ Оперативно Политически

    0 0 Отговор
    войната трябва да е кратка и Укр да спечели “
    Едновременно автора прогнозира че Русия
    ще бъде по добре 2024 .

    Как тогава ще се осъществи кратката победа ?