Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Февруари, 2024 17:17 3 780 101

Владимир Путин залага на военна стратегия от времето на Сталин

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • крим-
  • донбас

Руските сили се опитват да приложат съветската теория за дълбоката битка за оперативно планиране с цел бърз пробив на украинската отбрана, но не успяват да постигнат ефекта на съветските операции в дълбока битка

Владимир Путин залага на военна стратегия от времето на Сталин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец съобщи, че руските сили се опитват да възстановят маневреността на бойното поле чрез съветската теория за дълбокия бой, но засега се затрудняват с прилагането на съветския дълбок бой поради настоящите украински възможности.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Машовец заяви, че руските сили се опитват да приложат съветската теория за дълбоката битка за оперативно планиране с цел бърз пробив на украинската отбрана, но не успяват да постигнат ефекта на съветските операции в дълбока битка.

Теорията за дълбоката битка е продукт на съветското оперативно изкуство, разработено през 20-те и 30-те години на ХХ век, което има за цел да възстанови маневреността на бойното поле след Първата световна война чрез ангажиране на противника на няколко фронта и в дълбочина на тактическо и оперативно ниво чрез атакуване на противниковите средства на всички ешелони с артилерия, въздушни удари и атаки срещу тила на противника в синхрон с фронтални атаки за пробиване на отбранителните линии на противника.

Теорията за дълбоката битка също така твърди, че успешното оперативно планиране включва последователни планове за последователни операции, за да се попречи на защитника да възстанови съгласувани отбранителни позиции след пробива и неговото експлоатиране.

Ключовите оперативни постулати на теорията за дълбоката битка са все още валидни в съвременната война и руската армия би могла да възстанови маневреността на бойното поле и да преодолее украинската отбрана, ако успее да планира и проведе успешно оперативно обосновани кампании, използвайки теорията за дълбоката битка. Украинските сили също биха могли да използват теорията на дълбоката битка.

Украинските сили също биха могли да използват теорията за дълбоките битки, за да възстановят маневреността на бойното поле в своя полза, ако западните им поддръжници им предоставят подходящи ресурси.

Машовец обаче отбеляза, че настоящите ограничени възможности на руските сили, по-специално при воденето на ефективен контрабатареен огън, нанасянето на удари по цели в оперативна дълбочина, прикриването на концентрацията на силите от противника и борбата с украинското технологично равенство, пречат на руските сили да постигнат изненада на оперативно ниво, необходима за пробив на украинските линии и провеждане на дълбоки бойни операции.

Машовец заяви, че руското военно командване не успява да внедри някои технологични иновации в оперативното планиране, включително дистанционното поставяне на мини; мащабните операции с безпилотни самолети; командването и контрола; и комуникациите, използващи съвременни технологии.

Настоящите украински бойни способности, които лишават руските сили от възможността да възстановят маневреността на бойното поле при руски условия, до голяма степен зависят от предоставянето на западна военна помощ в ключови системи, много от които само САЩ могат да предоставят в голям мащаб. В момента украинските сили имат предимства в технологиите за противодействие и възможностите за нанасяне на удари на средни и дълги разстояния благодарение на предоставената от Запада военна помощ.

Западните държави предоставиха на НАТО 155-милиметрови артилерийски системи и боеприпаси, способни да поразяват цели на по-дълги разстояния от съветското оборудване, както и превъзходни радарни системи за борба с батареите, които осигуриха на украинските сили предимства при насочването.

Осигурените от Запада системи със среден и далечен обсег, включително HIMARS, ATACMS и ракети Storm Shadow/SCALP, позволиха на украинските сили да постигнат значителни резултати, като освободят западния бряг на Херсонска област и сериозно влошат състоянието на руския Черноморски флот, наред с други.

Предоставените от Запада системи за противовъздушна отбрана лишиха руските сили от въздушното превъзходство, необходимо за безопасното използване на въздухоплавателни средства в подкрепа на руските настъпателни операции, включително хипотетични операции в дълбока битка.

Украинските сили няма да могат да запазят тези предимства и да лишат руските сили от възможността да възстановят маневреността на бойното поле при руски условия без допълнителна помощ от страна на Съединените щати и техните страни партньори в краткосрочен и средносрочен план.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски представители вече изтъкнаха надеждите си да надживеят западната помощ за сигурността на Украйна на бойното поле, а руските сили се опитват да разработят технология, която да се адаптира към настоящите украински възможности.

Машовец отбеляза, че руското военно командване се учи и в момента демонстрира по-голяма оперативна гъвкавост, отколкото в началото на войната, включително чрез създаване на нови артилерийски батареи за увеличаване на огневите възможности, засилване на разузнавателните способности, използване на дезинформация за подаване на фалшиви сведения за движението на руските сили и фрагментиране на движенията на по-големите си формирования.

Машовец заяви, че руските сили също така активно разработват собствени технологии, за да противодействат на украинските възможности и да развиват свои собствени способности, включително системи за електронна война (ЕВ), морски безпилотни летателни апарати, системи за бойно управление.

Украйна ще загуби сегашните си предимства на бойното поле, ако западните държави, особено САЩ, прекратят преждевременно помощта за сигурност на Украйна, преди продължаващите усилия на Украйна за съживяване на отбранителната индустриална база (ОИБ) да направят ОИБ до голяма степен самостоятелна.

Ако САЩ прекратят военната си помощ сега, руските сили могат да възстановят бойните си способности, необходими за възстановяване на маневрирането на бойното поле при руски условия, което би поставило Русия в много по-добра военна позиция в средносрочен и дългосрочен план.

Сенатът на САЩ прие законопроект за допълнителни бюджетни кредити, с който на Украйна ще бъде предоставена помощ за сигурност в размер на около 60 млрд. долара, по-голямата част от които ще бъдат предоставени на американски компании и персонал. На 13 февруари Сенатът прие със 70-29 гласа пакет от 95,3 млрд. долара за подпомагане на Украйна, Израел и Тайван, от които 60,6 млрд. долара са за Украйна.

Приблизително 16% от бюджетните кредити, свързани с Украйна, в законопроекта ще отидат директно за подпомагане на украинското правителство и икономика, докато останалите 84% от бюджетните кредити са специално обозначени за американски производители и американски или съюзнически правителствени структури, подкрепящи Украйна.

Руски източници умишлено преувеличават украинските жертви при руския удар край Селидово, Донецка област, на 13 февруари.Други руски източници твърдят, че ударът е причинил много по-малко жертви, и публикуват кадри, за които се твърди, че са от руски удар срещу Цукурине (южно от Селидово), които не съответстват на големия брой жертви, за които твърдят други руски източници.

На 13 февруари украински военни съобщиха, че руски източници са започнали целенасочено да разпространяват дезинформация за украинските загуби след руския удар край Селидово и заявиха, че на 13 февруари руските сили са нанесли удар с ракетна система за залпов огън (РСЗО) срещу Цукурине, Донецка област, който е нанесъл щети на гражданската инфраструктура, но не е довел до жертви.

Информационната служба на Кремъл ТАСС засили твърдението от предполагаем неофициален канал в Telegram на украинска бригада, потвърждаващ загубите на украински личен състав при удара.

По-късно този неофициален канал в Telegram се отрече от първоначалното си твърдение.

Официалната страница на украинската бригада във Фейсбук не е публикувала нищо във връзка с предполагаемия удар към момента на публикуване на тази статия.

През декември 2023 г. Украинският център за борба с дезинформацията съобщи, че руски участници планират да насърчават информационни операции, насочени към понижаване на украинския морал, чрез мрежа от фалшиви канали в Telegram, прикрити като официални акаунти на украински регионални служители и военни бригади.

Изглежда, че Кремъл заявява правото си да прилага законите на Руската федерация по отношение на служители на правителства на държави - членки на НАТО, за действия, предприети при изпълнение на служебните им задължения на територията на собствените им държави.

Руското министерство на вътрешните работи (МВР) е включило десетки правителствени служители от страни от НАТО в списъка на издирваните лица в Русия заради предполагаеми нарушения на руското федерално законодателство, извършени извън юрисдикцията на Руската федерация.

На 13 февруари руското опозиционно издание Медиазона заяви, че е получило достъп до списъка с издирвани лица на МВР и че руското МВР е включило в списъка с издирвани лица министър-председателя на Естония Кая Калас, държавния секретар на Естония Таймар Петеркоп, министъра на правосъдието на Латвия Инезе Либина-Егере, министъра на финансите на Латвия Арвилс Асераденс, министъра на земеделието на Латвия Армандс Краузе и бившия министър на вътрешните работи на Латвия Мария Голубева заради предполагаемо унищожаване на съветски паметници в Естония и Латвия - което потвърди и информационната служба на Кремъл ТАСС.

Медиазона посочва, че 59 депутати от литовския Сейм, 15 депутати от общината в Рига, литовският кмет на Клайпеда Арвидас Вайткус, заместникът на Вайткус, 13 членове на градския съвет на Клайпеда, шестима депутати от градския съвет на Вилнюс, полският кмет на Валбжих Роман Шелемей и полският заместник-министър на държавните активи Карол Рабенда също фигурират в списъка на руското МВР за издирване във връзка с унищожаването на съветски паметници в балтийските държави и Полша.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че балтийските служители са издирвани за "враждебни действия срещу историческата памет и Русия".

Говорителят на руското Министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова заяви, че Калас "активно провежда политика на разрушаване на паметници и подигравка с паметта на съветските войници" и че трябва да бъде подведена под отговорност за "богохулство".

Захарова призова руските правоприлагащи органи да проведат разследвания "в рамките на своите правомощия и отговорности в съответствие със законодателството на Русия". Захарова заяви, че длъжностните лица трябва да "отговарят за престъпленията си" и че "това е само началото".

Член 243 от руския Наказателен кодекс гласи, че унищожаването или повреждането на обекти и паметници на културното наследство се наказва с лишаване от свобода до шест години.

Русия обаче не разполага със законови правомощия да преследва чужди граждани за предполагаемо нарушаване на руските закони в чужди държави. В миналото Русия е използвала по-специално въпроса за съветските паметници, за да оправдае тактиката на хибридната война срещу държави от НАТО, когато през 2007 г. Русия предприе мащабни кибератаки срещу Естония, след като Естония премести съветски военен паметник от Втората световна война и останките на съветски войници от центъра на Талин в гробището на отбраната на Талин.

Въпреки че не е ясно дали руското правителство е планирало да оповести включването на европейски официални лица в списъка, преди Mediazona да разкрие тази информация, това може да е част от продължаващите руски усилия за създаване на информационни условия, които да оправдаят евентуални руски ескалации срещу държави от НАТО в бъдеще, както ISW обширно съобщи.

Кремъл също така се позовава на наративи, свързани с историческата памет за Втората световна война, за да оправдае и поддържа пълномащабното си нахлуване в Украйна.

Съобщава се, че санкциите на САЩ ограничават усилията на Русия да заобиколи петролния таван на Г-7 на фона на продължаващите индикации, че Индия може да преосмисли нарастващата си позиция като клиент на руски петрол. На 13 февруари агенция "Блумбърг" съобщи, че поне 21 от 50-те танкера, на които САЩ са наложили санкции от октомври 2023 г. за превоз на руски суров петрол на цена над 60 долара, определена от Г-7, са спрели да превозват руски петрол и петролни продукти.

"Блумбърг" съобщи също, че през последните два месеца приблизително половината от 14-те нефтени танкера на празен ход, превозващи руски петрол за Индия, са се обърнали от местоназначението си, без да разтоварят.

Неотдавна индийски правителствени източници съобщиха, че Индия иска да се дистанцира от Русия поради войната в Украйна, което ограничава възможностите на Русия да предоставя на Индия боеприпаси.

Увеличеният износ на енергия за индо-тихоокеанските държави, предимно Индия и Китай, и широко разпространените руски усилия за заобикаляне на ценовия таван на Г-7 чрез флот от танкери с неясна собственост и застраховка позволиха на Русия да увеличи значително приходите си от петрол през 2023 г.

През 2023 г. Русия разчиташе на приходите от петрол, за да подпомогне федералните бюджети на фона на увеличените разходи за войната си в Украйна, а ефективните санкции на САЩ и преразглеждането на търговските отношения на Индия с Русия може да усложнят тези усилия през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 19 Отговор
    Вчера на Летището са ме гледали 6 млн.

    Коментиран от #33, #36, #59, #67, #96

  • 2 Отец Дионисий

    68 59 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.

    Коментиран от #35, #37, #47, #60

  • 3 Механик

    73 47 Отговор
    Оказва се, че всеки знае какво мисли Путин, ама не знае как да му противостои.
    Хем изостанали стратегии, пък контранступа спря още преди да почне.
    Хем танковете му от втората световна, па набиха натовските леопарди.
    Хем ракетите му "мултики", па удрят яко и не си поплюват.
    Не разбрахте ли, че с приказки няма да стане тая украинската победа? На пропагнада го докарвате, а на бойното поле ви бахмутат как си искат.

    Коментиран от #6, #16, #75

  • 4 Европеец

    38 28 Отговор
    На какво друго да залага тоя т"ъпанар?
  • 5 Sкаnкhunt42

    29 49 Отговор
    Стратегията на рашия винаги е била да хвърля пушечно месо,без значения от броя на жвртвите!
    В рашия човешкият живот не струяа нищо...

    Коментиран от #8

  • 6 Това което си написал

    25 29 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    съвпада единствено с халюцинациите ти.
  • 7 Слава на рода Дуло IYI

    25 45 Отговор
    По времето на сталин, украинците бяха войните, а блатните татари бяха пълнеж .
    Украинците са студени убийци. Те убиват веднага.
    Убиват последователно и методично, без емоции, без думи и заплахи.
    Сега всъщност става ясно какви воини спечелиха Втората световна война .
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини на сталиновата армия.

    Коментиран от #15, #29, #66, #85

  • 8 Отец Дионисий

    23 24 Отговор

    До коментар #5 от "Sкаnкhunt42":

    Да загинеш в бой с Фашизма е привилегия и чест.

    Коментиран от #72

  • 9 Калпазанин

    29 19 Отговор
    Дайте да помислим каква стратегия прилагат англосаксиите и ционистите от 09,11 например че и от как съществувар като държави досега

    Коментиран от #41

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нищо ново.

    21 14 Отговор
    Бият се и мрат като мухи.
  • 12 Братска Русия

    33 22 Отговор
    Само напрет другарю Путин, да строшиш главата на змията докато е мъничка.

    Само така.

    Признателност и Слава ние помним 3ти МАРТ.

    Коментиран от #17, #24, #25

  • 13 Сатана Z

    27 15 Отговор
    Глупости.Путин е политик и не му е работа да планира военни операции.Има си Ген.щаб за тази цел.За такива операции са нужни няколко армии с над 3-4 милиона войници.Тъпа статия.Що ли си губя времето с ламери като вас?
  • 14 слава на Русия

    24 17 Отговор
    Колективният Запад не можа да победи и подчини Русия въпреки 12-те пакета санкции и опразнените складове на НАТО.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сметах, сметах

    19 18 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Вече трябваше да са превзели Вашингтон.

    Коментиран от #46

  • 17 На 3 март на Шипка

    18 21 Отговор

    До коментар #12 от "Братска Русия":

    Ще бъдат само варненските цигани.

    Коментиран от #40

  • 18 Реалност

    17 28 Отговор
    Руслямия е в икономически, социален и продоволствен колапс! Милиони в РФ мръзнат и гладуват.
    Не могат да си плащат таксите даже в организациите, в които членуват..
    Колко още може да издържи, преди да се сгромоляса както СССР и се разпадне на 25 Републики ?
    Руските митници съобщиха за срив на почти 30% от експортните приходи на руската икономика. Износът на суровини спада с 34%, на метали - с 15%, на химически продукти - с 35%, на дървесина - с 30%, на машини и оборудване - с 25%.
    За путинския режим започна обратното броене. Включени сте като статисти в сериала „Краят на империята“. Сега се смеете, хихикате и не ви се вярва. Но сте свидетели на залеза на Московията.

    Коментиран от #95, #101

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кратка история на есвео-то

    11 21 Отговор
    Тръгнаха за Лондон, стигнаха до Авдеевка.

    Коментиран от #28

  • 21 САЩисан вие на поляна

    20 12 Отговор
    Простотията няма почивен ден. Военните стратегии ги правят военните/не Путин/, а нашите мисирки имат силикон в главата...козяшките вувузели също.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ники Хрусчов

    9 12 Отговор
    Той кат Сталин ще пукне като😕🦮... съдба... 😁
  • 24 Sкаnкhunt42

    14 11 Отговор

    До коментар #12 от "Братска Русия":

    Къде ви намира Копейката толкова негр@мотни?!
  • 25 Клети неграмотни копейки

    13 14 Отговор

    До коментар #12 от "Братска Русия":

    Какво е това напреТ ?
    Видно е, че кондукторката от посоль има проблеми с наемането на кадри и е прибягнала до пациентите на д-р Гълъбова и такива с незавършен 3-ти клас. 🤪🤡
  • 26 Ссср

    8 7 Отговор
    Си имаше маршал Жуков и американски доставки на припаси
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ехаа

    15 5 Отговор

    До коментар #20 от "Кратка история на есвео-то":

    кой е тръгнал за Лондон ве неориентиран..в Лондон ходят българите юнаци, пакистанците и арабите
  • 29 АРГОН

    8 10 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Каква слава те гони бре?

    3-ти Украински фронт беше армията, която окупира България през 1944 г.

    Кефиш им се а?
  • 30 Хистъри

    14 13 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Ходът на войната се обръща през декември 1941 с включването на САЩ във войната.Даже катюшите са ги монтирали на Студебейкъри.
  • 31 Иванушка 🇷🇺

    12 10 Отговор
    "... руското военно командване се учи в момента...."

    Това е толкова типично руска тъжна картинка от кошмарите на Достоевски. Да се "учиш" с цената на стотици хиляди живота не си го е позволявал дори и Хитлер. Честно Братушките са Пълни Олигофрени, затова им бутат паметниците, къщите и всичко 😆😆😆
  • 32 ТаУмВзе

    12 7 Отговор
    Праведната Пропоганда пак се изрезва клекнала! Тва е висотехнологична месомелачка! Сталин е бичил Изпепелена земя, тук случаят е съвсем друг. Z
  • 33 Здрасти

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти,ли беше до онзи с празната тиква?
  • 34 Е СЕГА НА БОЛШЕВИКИТЕ....

    7 5 Отговор
    UJR ИМ ПРИЛАГАТ ТАКТИКА...
    „ДЪЛБОКО ГЪРЛО”.....
  • 35 Кажи го на

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    арестуваните невинни и на близките на убитите цивилни от диктатора военопрестъпника и терорист пусин .
  • 36 Батак

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Бареков ти ли си вее
  • 37 отец бил

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Отец Дионисий е защитник на лъжец,крадец ,убиец ..На такива
    хора е отредено място в пъкъла!
  • 38 Бай Яни

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Защо изобщо се исказваш като неразбираш от история въобще. Ставате смешни дори за децата ни. Аман от малоумници.
  • 39 Петър

    6 14 Отговор
    Стратегията на Сталин беше Америка да го спаси. Стратегията на Путин е Китай да го спаси. Светът, обаче, много се е променил за последните 80 години. Днес никой няма да те спаси и да ти опрости дълговете. Русия няма да миряса докато не рухне.
  • 40 Филко русофилков.....

    11 7 Отговор

    До коментар #17 от "На 3 март на Шипка":

    И аз няма отида, ще мажат с пак с кравешки гувна, ще пеят руски песни, ще развяват руски знамена, ще целуват ръце и г@.z.ве на Митрофанова и на Гундяев, ще носят портрети на Путин и ще оплюват и излагат България, ще си стоя в къщи и няма да празнувам, на 6ти септември ще отида в Пловдив и тогава ще отпразнуваме националният ни празник.
  • 41 АРГОН

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Калпазанин":

    Евреите от край време са си откровени терористи.
  • 42 Реалист

    6 11 Отговор
    Логично е, цялото московско блато живее в началото на миналия век.
    Това е една от причините да напада и унищожава съседите си. Няма как да обясни на клетите ватници, защо съседите живеят в 21-ви век, а те са още в началото на 20-ти век.
  • 43 😆😆😆

    7 3 Отговор
    Що за глупости и кой им вярва?🙄
    Ще ви набутат няколко ☢️🚀 и всичко ще приключи весело 👏👏👏

    Коментиран от #53

  • 44 Уж доклад на ISW

    12 2 Отговор
    с "изследване на войната", пък то било просто копи-пейст на отчаяни украински брътвежи, гадаене на пъп и заклинания:):)
    Също като британското разузване, дето само "разузнава" какво пише в УНИАН и подобни.

    Дайте нещо за душата бе! Примерно за победите на елитната 3-та бандеровска "азовска" бригада, дето Северния Леопард Груз 200 прати към Авдеевка.

    Коментиран от #57

  • 45 Пусин е пpoZ милиционер

    8 7 Отговор
    Никога не е имало начело на московията толкова npoZ и злобен мелеZ !
  • 46 Сметах, сметах

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Сметах, сметах":

    Използвайки натюфската аритметика и натюфски калкулатор с GPS.
    Перемогата трябваше да се движи с 30 км на ден ? !
    А то няма и 17км за година.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Цървул

    7 4 Отговор
    Ма ти всеки ден и под всяка статия смяташ и така и не се научи да смяташ, там в американското посолство по какви учебници ви преподават математика???
    Ако беше учил правилната математика щеше да знаеш, че Вашингтон сам ще дойде при Путин с призив за милост и мир!, защото знаят че Путин е великодушен , но точно Вашингтон той няма да пощади!
    Очаквам под следващата статия да си пресметнал правилно.

    Коментиран от #83

  • 49 Ъхъъъъъъ мозък

    7 5 Отговор
    "дълбокия бой" никога не е бил стратегия на СССР. А "бомбеният килим" от който Украйна още нищо не са видели.
  • 50 Смях

    5 2 Отговор
    Кои пък ще ви чете мозъчните тумори бе?
    Добре е че сте преписали всичко иначе е загубено време
  • 51 Всичко е по план

    6 7 Отговор
    Започна здраво хленчене в Z-пропагандните канали след днешното унищожаване на поредния руски голям десантен кораб.

    "Черноморският флот е най-позорният и безразсъден флот от всички. Това не е никакъв флот", пишат руските пропагандисти. 😆

    Коментиран от #64

  • 52 Русия най-могъщата

    6 6 Отговор
    Слава на великия Сталин! Слава на непобедимата Червена армия!
  • 53 Жалки наведени копейки

    9 9 Отговор

    До коментар #43 от "😆😆😆":

    Путинофилът е вярващ - за него фактите са измислени от Запада, за да унищожат Русия. Той вярва в Путин по-силно отколкото се вярва в Бог. Дори ядрена ракета да удари страната ни, путинофилът ще гледа ядрената гъба със светнали очи и чувство на топла благодарност.

    Коментиран от #56, #70

  • 54 Бесен-_ Язовец

    9 3 Отговор
    Кой ше чете този 3 метров си.гаски пасквил бе комедианти?

    Коментиран от #69

  • 55 2226

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "Музафер ходжа.....":

    Голям плюс от мен! Много се смях!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Не пускат нищо за душата

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Уж доклад на ISW":

    защото не това им е работата. Пък и трябва да се яде,
  • 58 Ще падна от смях

    7 2 Отговор
    Тези лопатки по времето на Сталин са били абсолютно същите но ....винаги печелят битките на руснаците защо трябва да купуваме самолети и ракети при положение че лопатките са по-евтини 😃😃
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Нацепен Американец

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Иначе Дисагите упират ли ти във брадата или ли даваш на зад?

    Коментиран от #82

  • 61 мухаха

    3 5 Отговор
    Ако ще и от пещврната епиха да е стрстегията, важното е, че е печеливша. А хамериканската държава е пред разпад.

    Коментиран от #71

  • 62 ХА ХА

    4 3 Отговор
    путин нищо не залага, това са онияпразноглавци от ген-щаба дето не са ходили в казарма и гледат само "великата отечествена"
  • 63 Последния софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #59 от "Тачо Пармака":

    Лапай ми .ура и викай ура,пен делл сгърчен.
  • 64 Пропаганда

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Всичко е по план":

    Задаваш ли въпроса, за точното съвпадение по време, с "кораба" веднага след елитната азовска бригада изпратена към Авдеевка?????
    Случайно ли е?
  • 65 Румен Димитров

    3 1 Отговор
    Някой чете ли го докрай?Ако да за силните нерви и воля,заслужавате бутилка евтино уиски.С ръка на сърцето си ми изпратете име и адрес и ще ви пратя 20тачка.
  • 66 И сега е така!

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Само че сега укрите са от страната на фашистите! Слава Россия!

    Коментиран от #74

  • 67 Еакулатора

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мнооо си падам по надъхани путинофилчета със запотени шпионки
  • 68 Някой

    1 4 Отговор
    Цитат:
    "Русия обаче не разполага със законови правомощия да преследва чужди граждани за предполагаемо нарушаване на руските закони в чужди държави."
    Тогава защо това прави САЩ и МНС? Никой по света извън където действат, не им е длъжен да им знае законите. И не могат да налагат международни санкции.
  • 69 ХА ХА

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Бесен-_ Язовец":

    Гаранция бесната язовска ливада го е прочела.
  • 70 Някой

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "Жалки наведени копейки":

    Ако ядрена ракета удари страната, за това ще са виновни местните предатели, които правят всичко възможно да се случи! Прочети член 98 от НК, престъпления срещу държавата, раздел предателство и шпионство. Нас войната в Украйна не ни засяга. Нас ни карат да се включваме в нея.
    Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
    (2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.
    Предателите в парламента и правителството, в затвора!

    Коментиран от #79

  • 71 ХА ХА

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "мухаха":

    Викаш печеливша ХА ХА ХА
    за тия две години на блатото ше му требат 20 години да въстанови загубите, каде са им т14 и су57, 20 години ги праат и още ги нема. Урал вагон завод още зглобява т72 с ламаринени кубчета по него, дето нема смисъл от тях шот купола лети са се кубчетата.

    Коментиран от #80

  • 72 ХА ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Отец Дионисий":

    Попе,явно ти не си запознат какво е фашизъм и къде е?

    Коментиран от #98

  • 73 Швейк

    3 1 Отговор
    Той за всичко гледа от Сталин
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Грогу

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    + + + + + + + + + +
  • 76 Ццц

    2 4 Отговор
    С какво друго да се финансира война на 10 000 км. от дома, освен с бюджетни кредити? Безсмислена политика, безсмислена война, безсмислена държава...
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #70 от "Някой":

    То го решава съдЪ, не ти.
    Но според твойте приказки треба да приберат сичките копейки, щото те метат денонощно ядра по берлин, париж, лондон, лисабон, вашингтон, брюксел, а оня костадиновияминдил дето го изгониха от изроденаждането беше поръчал и едноядро за министерския съвет.

    Коментиран от #81

  • 80 Леля Дора - класната

    2 2 Отговор

    До коментар #71 от "ХА ХА":

    Ей тъъ Пирр,да се върнеш в 3 клас да зе научиш на правопис ,кууха Лейко.

    Коментиран от #86, #99

  • 81 Някой

    5 2 Отговор

    До коментар #79 от "ХА ХА":

    Когато няма съд, има Народен съд 2.0 .

    Коментиран от #90, #100

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Валенка надупчена

    4 5 Отговор

    До коментар #48 от "Цървул":

    Галошите ти текат! Ще има мнооого да чакаш Вашингтон да дойде до затихващата империя!Той само я занулява!!

    Коментиран от #91

  • 84 Артилерист

    5 3 Отговор
    Прекалено масивен сбириток, за да си губи човек времето да го чете. Що се отнася до тактиката на дълбокия бой, разсъжденията в материала са напълно несъстоятелни, да не кажа глупави. Това е така, защото няма никаква аналогия с компонентите на обстановката при настъпателните операции на Червената армия през Великата отечествена ВОЙНА и сега при специалната военна ОПЕРАЦИЯ. Първата цел на СВО е да демилитаризира Украйна и тя щеше да е изпълнена отдавна, ако не бяха исипваните оръжия и пари на американците и техните подчинени западни послушници. Това наложи систематично обезкръвяване на укронацисткия консуматив по предния край и близката дълбочина -до позициите на АРТИЛЕРИЯТА-на противника и само НОЩЕМ нанасяне на удари с далекобойни средства по цялата дълбочина за снижаване на военния му потенциал.
    Освен това отбраната на укроармията се крепи на дълговременно подготвяни полоси, райони и участъци, които е безмислено да се щурмуват фронтално, при положение, че е налице многократно огнево превъзходство.
    Тактиката на руските войски е адаптивна с условията на обстановката и тя дава добри резултати. Укрофронтът е силно оредял откъм защитници, пука се повсеместно и руснаците икономично, но методично напредват...

    Коментиран от #88

  • 85 Хохо Бохо

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Хохли в превод знаеш ли какво означава? Най-долното и продажно племе, колаборационисти и сътрудници на Хитлер. Питай поляците, те още помнят кой изби жени, деца и старци.
  • 86 ХА ХА

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "Леля Дора - класната":

    Ти да дойдеш в пред училищната група ,да те научат как да се държиш възпитано!Защо не си ме научила на правопис???
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Старшинка

    2 3 Отговор

    До коментар #84 от "Артилерист":

    Стига дига само лозунги! Нито руската, нито украинската армии са способни на широко мащабен пробив!!Конфликта се замразява изкуствено, като позиционна война.Явно и двете страни искат това!
  • 89 Дълбок ГРУZ 200

    4 3 Отговор

    До коментар #77 от "ФАКТ":

    важното е че ГруZ 200 не спира!! мобилните крематориуми са задръстени от преработване на ушанки , ванки и козари
  • 90 А бре

    4 3 Отговор

    До коментар #81 от "Някой":

    Няма народен съд,има сегашен съд и може са си в качество на подсъдим, за агитация в полза на вражеска държава! понимаеш.......
  • 91 ОНЗИ

    2 2 Отговор

    До коментар #83 от "Валенка надупчена":

    Ей нахуйник пробит,я се разкарай гроzz Нико.
  • 92 Баце ЕООД

    3 2 Отговор
    само като видите от къде преразказват и ти става ясно... Украйна приключва до 2-3 $ дни
  • 93 Аспарух

    4 3 Отговор
    Правилно путя залага на военната стратегия на Сталин безсмислени атаки и с колосални загуби За путлеру, за родину.Това е тактиката и 400 000 при Кабзон и за по малко от две години война около 30 генерала дадоха фира.
    Във всички военни Академии в света ще изучават руската тактика и как НЕ трябва да се води война
  • 94 Франц Халдер

    1 1 Отговор
    Дълбоката битка е руската версия на Блицкрига на фюрера. С тази тактика за една есен Вермахта сгъна два ешалона на Червената армия и да плени 3.6 милиона войници.
  • 95 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Реалност":

    До 18 ком - интересно защо нямаш опониращ путинофил - срещу тези истини с цифри и проценти не знаят какво да ти опонират а остават в шок че матушката им потъва от ден на ден
  • 96 Гледам те на камерите

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    От 11 до 14:30 миеш чинии в ресторанта. Иначе щеше да си уволнен.
  • 97 Скалони

    3 1 Отговор
    Всеки втори украинец е водещ военен експерт или наблюдател. С лопата да ги ринеш и всичките с претенции за световни капацитети. Шляхи.
  • 98 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "ХА ХА":

    Абе тоя че не е наясно, е ясно.
    Ама аре избери си нещо друго, например ХИ ХИ.
  • 99 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Леля Дора - класната":

    Бех у трети клас, за това отдзаде спускаш 3 цола.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Старшинка

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Реалност":

    Сега се смееш. Смея се и аз. Но накрая ще стане обратното.
Новини по държави: