Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 21:01 1 290 13

Европа при изолационистка администрация в Белия дом с Доналд Тръмп начело

  • сащ-
  • нато-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън

За разлика от първата администрация на Тръмп, Европа няма да има друг избор, освен да превърне "стратегическата автономия" в реалност при потенциална втора администрация на Тръмп

Европа при изолационистка администрация в Белия дом с Доналд Тръмп начело - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите в САЩ през 2024 г. ще бъдат наблюдавани отблизо по света, особено в Европа. Съединените щати са най-важният партньор на Европейския съюз, гарантиращ сигурността на Европа чрез Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Потенциална промяна към по-малко интернационалистка и по-изолационистка външна политика на САЩ би имала дълбоки последици за континента, пише за CSIS Макс Бергман, директор на Програмата за Европа, Русия и Евразия и Центъра Стюарт по евроатлантически и северноевропейски изследвания към Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, окръг Колумбия.

Ако президентът Джо Байдън бъде преизбран, е вероятно неговата администрация да продължи политиките и подходите към трансатлантическите отношения, които характеризираха първия му мандат. Що се отнася до въпросите на отбраната, това включва традиционен фокус върху съживяването на съюза на НАТО и увеличаването на присъствието на американските сили в Европа. Администрацията подкрепи Украйна чрез солидна военна и икономическа помощ, както и чрез сътрудничество с Европейския съюз за налагане на санкции срещу Русия. Освен това по икономически и търговски въпроси администрацията се опита да намали напрежението по дългогодишните търговски спорове и разработи нов официален механизъм за координация, Съвета за търговия и технологии САЩ-ЕС. Байдън също даде приоритет на разширяването на отношенията с Европейския съюз и разви силни отношения с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Няколко републикански кандидати за президент, като бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, възприеха традиционно ястребови консервативни позиции по отношение на външната политика, включително застъпничество за увеличаване на помощта за Украйна с по-малко ограничения. От друга страна, има и гласове, които се застъпват за по-малко интернационалистки и по-изолационистки подход към външната политика. След решителната победа на бившия президент Доналд Тръмп в събранието в Айова, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви, че отпада от надпреварата, което го превръща в състезание между двама души между губернатора Хейли и президента Тръмп. Тръмп обаче води в социологическите проучвания и се смята за категоричен фаворит за номинацията на републиканците. Възможността Тръмп да се върне в Белия дом повдига въпроси в Европа относно последиците за трансатлантическите отношения при един по-изолационистки президент.

Как биха могли да реагират европейските трансатлантици на по-изолационистка администрация, особено на втора администрация на Тръмп? Европейските лидери вероятно ще предприемат по-силен и вероятно по-конфронтационен подход към Тръмп, отколкото по време на първия му мандат. Те обаче биха могли също така да се стремят да ангажират втора администрация на Тръмп с поглед към запазването на трансатлантическия съюз колкото е възможно повече, като признават, че потенциалното отслабване на ангажимента на Съединените щати към НАТО ще създаде дълбока криза в Европа. И все пак с кризата идва възможност и тези лидери могат да се възползват от шанса да предприемат смели действия за подобряване на сигурността на Европа. По този начин те биха положили основата за бъдещо трансатлантическо съживяване, в което Европейският съюз ще стане по-равноправен партньор и по-малко зависим от Съединените щати.

Дипломатическата позиция на Европа спрямо Първата администрация на Тръмп

Избирането на Доналд Тръмп през 2016 г. беше шок за европейските лидери. И все пак това не доведе до драматични промени в политиката от двете страни на Атлантика. Вместо да се противопоставят агресивно на неговата администрация или да приемат мащабни промени в политиката, за да намалят зависимостта си от Съединените щати, европейските лидери се опитаха да сведат до минимум напрежението, надявайки се на възможно най-малко промени в трансатлантическите отношения. Нямаше значителни усилия за увеличаване на разходите за отбрана, например. Въпреки че е ясно, че много европейски лидери не мислеха много за президента Тръмп, конфронтациите бяха малко - и когато се случиха, бяха предприети стъпки за обезвреждането им.

Ето защо, въпреки всичките усилия на Франция да проправи пътя напред към "стратегическата автономия" на Европа, Европейският съюз в крайна сметка предприе много малко действия, за да намали зависимостта си по време на администрацията на Тръмп. Но също така е трудно да се твърди, че подходът на ЕС е бил провал. Континентът успя да избегне катастрофален разрив в алианса и да запази статуквото в трансатлантическите отношения до избирането на нов, по-трансатлантически настроен президент. Избирането на Байдън през 2020 г. донесе връщане на традиционния ангажимент на САЩ с Европа. Ако целта беше да се запазят трансатлантическите отношения такива, каквито бяха, тогава "изчакването" на Тръмп се оказа ефективно.

Какво да очакваме от изолационистка администрация или Тръмп 2.0

Потенциална втора администрация на Тръмп вероятно ще бъде далеч по-различна от първата. Европейците могат да погледнат назад към първата администрация на Тръмп и да отбележат, че докато тонът на отношенията беше лош, действителните трансатлантически политики на Белия дом всъщност бяха много в съответствие с традиционните подходи на САЩ. Финансирането за европейски инициативи за сигурност, като Европейската инициатива за възпиране, дори се увеличи при Тръмп. Гледайки напред, европейците може да се надяват, че втора администрация на Тръмп, подобно на първата, може да се бори да приложи нов радикален политически курс към Европа и НАТО. В края на краищата това вероятно няма да е основният приоритет на новата администрация и хората, избрани да ръководят Държавния департамент и Министерството на отбраната, както и съветникът по националната сигурност, може да подкрепят до голяма степен запазването на статуквото. Въпреки това, макар да е възможно втора администрация на Тръмп да прилича на първата, когато става въпрос за Европа, това също е малко вероятно. Причините за това са няколко.

Първо, втора администрация на Тръмп вероятно ще има политически назначени лица, по-тясно свързани с президента и неговите възгледи, които следователно биха били готови и нетърпеливи да приемат политически насоки от Белия дом. Първата администрация на Тръмп се бореше да наеме персонал в администрацията си с хора, съгласни със собствените възгледи на Тръмп, особено за роли във външната политика. Назначени лица от политическата общност на Вашингтон - като секретарите на отбраната Джеймс Матис и Марк Еспър, съветника по националната сигурност Х. Р. Макмастър и държавния секретар Рекс Тилърсън - често не са съгласни с президента Тръмп, както беше отразено в тези агенции за национална сигурност. И все пак поддръжниците на Тръмп предприеха нови, експанзивни усилия, за да създадат богат списък от лоялни политически назначени, готови да служат в бъдеща администрация. Например проектът за президентски преход през 2025 г. на консервативната фондация Heritage Foundation (или "Проект 2025") има за цел както да разработи политически идеи, така и да назначи ветерани. Втората администрация на Тръмп вероятно ще се движи много по-бързо при назначаването на посланици и други висши позиции.

Второ, нова администрация на Тръмп вероятно ще се стреми да отслаби държавната служба. Много ветерани от администрацията на Тръмп смятаха, че усилията им в правителството често са осуетявани от кариерни служители, които възпрепятстваха усилията за промяна на политиката и не успяха да действат според указанията на президента. Президентът Тръмп издаде изпълнителна заповед в края на своята администрация, която щеше да позволи на президента да превърне всеки държавен служител в политически назначен, като по този начин премахне защитата на заетостта им. Тази разпоредба "Списък F" беше отменена от президента Байдън, но по-широкото усилие за радикална реформа на държавната служба беше широко подкрепено от водещите републикански първични кандидати, включително губернаторите ДеСантис и Хейли. Републиканците са формулирали няколко предложения за премахване на защитата на заетостта и за разрешаване на администрацията да уволнява по-лесно кариерни служители, ако се смята, че не изпълняват инициативи на администрацията или се съпротивляват на определени предложения. Заплахата от отстраняване е предложен механизъм за подтикване на кариерни служители към подчинение.

Трето, Конгресът може да окаже по-голяма подкрепа за външната политика на Тръмп. Изборна победа за Тръмп може да доведе до пълен контрол на републиканците над Конгреса. Понастоящем и Сенатът, и Камарата на представителите са разделени почти поравно, като демократите имат мнозинство от едно място в Сената, а републиканците имат много малко мнозинство в Камарата. Картата на Сената се смята за изключително неблагоприятна за демократите през този изборен цикъл. Тъй като се очаква демократите да загубят Западна Вирджиния, като се има предвид пенсионирането на сенатор Джо Манчин, те имат много трудности, за да запазят 51-те места, които ще им трябват, за да запазят контрола в Сената с контролиран от републиканците Белия дом (вицепрезидентът е решаващият вот в 50- 50 Сенат). Демократите ще трябва не само да задържат места в тежки щати като Аризона, Монтана и Охайо, но и да победят действащ републикански сенатор, като Флорида и Тексас вероятно са най-добрият им шанс. Следователно е трудно да се видят избори, в които демократите да държат Сената, като победят действащ президент в щат като Флорида, като същевременно загубят президентството. По-осъществимо е демократите да си върнат контрола върху Камарата, докато губят президентския пост. Предишните цикли на президентски избори показаха силна зависимост, че партията на кандидата, който има най-много гласове, печели места в Камарата. Възможно е Тръмп да спечели президентския пост и да загуби гласуването. Например, демократите спечелиха шест места през 2016 г. и две места през 2000 г. в Камарата на представителите, въпреки че не претендираха за Белия дом. Въпреки това през 2020 г. демократите загубиха 13 места, въпреки че Байдън спечели с повече от 4 процента на национално ниво.

По този начин победата на републиканците за президент е най-вероятно да осигури контрол на републиканците и над двете камари поради гласуване с нисък процент. Въпреки че републиканците също контролираха Конгреса през първите две години на Тръмп, те не бяха напълно съгласувани с външната му политика и неговата програма "Америка на първо място". Конгресът одобри значително финансиране за Европейската инициатива за възпиране и прие Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции въпреки възраженията на Тръмп. Въпреки това републиканците в Конгреса станаха по-изолационистки, както се вижда от битката дали да се помогне на Украйна. Ако Тръмп спечели изборите, той вероятно ще засили още повече преместването в партията от ястребовия интернационализъм, което ще доведе до по-силна подкрепа в Конгреса за програмата му за външна политика. Поради това е малко вероятно Конгресът да успее да приеме законодателство за противодействие на усилията на администрацията, дори ако демократите успеят да поемат отново контрола над Камарата на представителите.

Четвърто, преди изборите самоопределящите се поддръжници на президента Тръмп формират по-ясна и по-конкретна политическа програма за новата администрация, отколкото през 2016 г., която включва намаляване на подкрепата на САЩ за НАТО. Що се отнася до Европа, нарастват призивите към Съединените щати да намалят подкрепата си за европейската сигурност. Имаше много внимание към въпроса дали президентът Тръмп ще изтегли Съединените щати от НАТО. Това накара Конгреса да включи разпоредба в Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA), която да изисква мнозинство от две трети в Сената за одобряване на официалното оттегляне на САЩ от НАТО. Новата администрация обаче не трябва официално да се оттегли от НАТО, за да промени драматично естеството на ангажимента на Съединените щати към НАТО. Например, ако президентът Тръмп заяви, че Съединените щати няма да изпълнят ангажимента си по член 5 да се притекат на помощ на страна-членка на НАТО, ако тя бъде атакувана, Конгресът не може да направи много. Един известен доклад на Сумантра Майтра в Центъра за обновяване на Америка призовава за "спящо НАТО". При този подход Съединените щати ще се оттеглят от финансирането на организацията, като по същество ще поставят "НАТО във фризера, само за да се активира по време на криза". Този модел също "принуждава Европа чрез фиксиране на времева рамка, след която танкове, логистиката, артилерията, разузнаването и пехотата преминават в ръцете на Европа", като оставя ядрения чадър на САЩ на място. По подобен начин Кристофър Милър, пишещ за проекта 2025 на Heritage Foundation, се застъпва за "трансформиране на НАТО, така че съюзниците на САЩ да са в състояние да разполагат с по-голямата част от конвенционалните сили, необходими за възпиране на Русия, като същевременно разчитат на Съединените щати предимно за нашето ядрено възпиране и изберат други способности, като същевременно намалят позицията на американските сили в Европа.

Дипломатическата позиция и послание на Европа

Трансатлантиците вероятно ще възприемат различен подход към потенциална втора администрация на Тръмп. Победата на Тръмп на изборите би създала усещане за криза сред европейските трансатлантици, което би могло да стимулира драматични усилия за укрепване на способността на Европейския съюз да отстоява своите интереси и ценности в световен мащаб. Това може да означава, че Европа не само ще предприеме драматични стъпки в областта на отбраната, но също така ще следва по-активна и координирана външна политика в чужбина - по-специално като се стреми да поддържа международни институции като ООН и Световната търговска организация.

Европейският съюз вероятно ще се опита да бъде по-силен и по-уверен, отколкото беше по време на първия мандат на Тръмп. Американците често характеризират Европа като слаба, безпомощна и неспособна да продължи; Европейците биха се опитали да променят този разказ. За да направят това, те ще се нуждаят от силни политики, които поставят Европейския съюз на стабилна основа, особено по отношение на отбраната. За да могат американците да свързват Европа със сила, увереност и единство, Европа трябва да демонстрира сила, увереност и единство. Вместо перформативни конфронтации, които нямат много политическа цел, Европа може да се стреми да докаже своята полезност на Съединените щати, с цел да бъде възприемана като по-уважаван актьор от един по-изолационистки Вашингтон. Общуването с президента Тръмп обаче ще бъде по-скоро изкуство, отколкото наука и може неизбежно да се окаже безплодно за отдадените трансатлантици. Има обаче няколко дипломатически подхода, които Европа може да предприеме.

Първо, европейците биха могли да предадат на администрацията на Тръмп, че войната в Украйна ги е променила, карайки ги да приемат отбраната сериозно и ги подтиква да намалят зависимостта от Съединените щати. Те биха могли да подчертаят пред Вашингтон колко важна е Украйна за европейската сигурност и как са се засилили и предоставят по-голямата част от подкрепата. Европейският съюз може да наблегне на масивните си покупки на продукти от САЩ - особено след инвазията на Русия в Украйна, втечнен природен газ (LNG) и оръжия. Съединените щати представляват 46 процента от общия внос на втечнен природен газ в Европейския съюз през 2023 г. Европейските разходи за отбрана са се увеличили с близо една трета от 2014 г., като общите разходи на ЕС сега възлизат на 240 милиарда евро през 2022 г. Голяма част от тези разходи отиват в САЩ, за отбранителни компании да придобият системи от висок клас, като изтребителя F-35 на Lockheed Martin.

Второ, Европа може да подчертае важността си да се противопостави на Китай. Въпреки че Европейският съюз няма съществена военна роля в Индо-Тихия океан, той е важен участник в справянето с Китай по геоикономически въпроси. Пазарът на ЕС е масивен, еквивалентен по размер или на Китай, или на Съединените щати, което означава, че санкциите на САЩ и контролът върху износа са значително по-ефективни, когато се извършват в тандем с Европейския съюз. Блокът също така е все по-сплотен по отношение на политиката към Китай. Например фон дер Лайен първа прокара концепцията за "намаляване на риска", вместо за разединяване на западните връзки с Китай. Европейският съюз също се конфронтира с Китай относно субсидиите за електрически превозни средства и е разработил инструмент за борба с принудата, за да отговори на китайските усилия да тормозят или отмъщават на отделни европейски държави за техните търговски или дипломатически политики. Новият Съвет за търговия и технологии САЩ-ЕС, стартиран от администрацията на Байдън, отразява това схващане, че привеждането в съответствие на подходите на САЩ и Европа по геоикономическите въпроси би помогнало за оформянето на глобалния икономически пейзаж и "включването" на Китай.

Трето, европейците може да напомнят на Тръмп за размера на тяхната икономика и значението на трансатлантическата търговия. Докато една администрация на Тръмп може да не се интересува много от НАТО, тя може (донякъде изненадващо) да има много повече време за Европейския съюз. Традиционният скептицизъм към Европейския съюз сред много консервативни външнополитически лица, най-вече бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, може да не се споделя от Тръмп и неговите съветници, които може да уважават силата му по търговски и икономически въпроси. През 2017 г. избухна търговска война между Съединените щати и Европейския съюз, като администрацията на Тръмп наложи мита върху европейската стомана и алуминий. Въпреки това Брюксел отговори силно, налагайки реципрочни мита и насочвайки се към американски продукти - като мотоциклети Harley-Davidson, дънки и бърбън - във важни държави на политическо поле. Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия по онова време, дойде в Белия дом (рядко срещано явление) за напрегнати разговори за търговията и запази своето. Силният подход на Юнкер сигнализира на администрацията на Тръмп, че Европейският съюз може да наложи реципрочни разходи и предотврати ескалацията на търговската война.

Четвърто, европейските лидери с по-близки лични отношения с Тръмп биха могли да предадат политика от името на Европейския съюз. Например, докато бившият германски канцлер Ангела Меркел имаше ужасни отношения с президента Тръмп, френският президент Еманюел Макрон имаше много по-сърдечни отношения. Освен това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг създаде работни отношения с администрацията на Тръмп, нещо, което следващият генерален секретар може да се опита да възпроизведе. Освен това, консервативни или десни европейски лидери - може би италианският премиер Джорджия Мелони - може да са готови да служат като събеседници от името на Европейския съюз. Дали Мелони или други крайнодесни лидери могат да спечелят доверието на лидерите на ЕС, за да играят такава роля, е открит въпрос. Ключовото предизвикателство за Европа ще бъде намирането на събеседник, който може да установи контакт с Тръмп, като същевременно запази доверието на другите лидери на ЕС. Някои от крайната десница на Европа може да успеят в първото, но да се провалят във второто. Освен това, както се вижда от изненадващо продуктивните ангажименти на Юнкер, може да бъде трудно да се предвиди кой може да се свърже с президента Тръмп. По този начин Европейският съюз няма да може да избере предварително определен събеседник на Тръмп, но неизбежно първо ще премине през период на проба и грешка, докато ангажира Вашингтон.

Пето, Европа вероятно ще се опита да остане единна в ангажимента си със Съединените щати. Това ще бъде трудно за Европейския съюз, тъй като крайнодесни лидери като унгарския Виктор Орбан ще се стремят да развиват двустранни отношения с нова администрация, като по този начин подкопават европейското единство. Брюксел обаче би могъл да използва вътрешния си лост за възпиране на такива дезертьорства от договорените политически позиции.

И накрая, европейците може също да се стремят да укрепят отношенията си извън Вашингтон. По време на първата администрация на Тръмп европейските лидери и правителства развиха тесни връзки с някои отделни щати, като Калифорния, които предприеха решителни действия по политиката за климата. Освен това европейските лидери биха могли все повече да се ангажират на поднационално ниво и да използват базирани в ЕС компании - които са основни инвеститори на американския пазар, поддържащи работни места в цялата страна - за изграждане на връзки с губернатори както в републиканските, така и в демократичните щати в опит да поддържат положителен отношения.

Как Европа може да подходи към отбраната, Китай, търговията и климата

НАТО и отбраната

Ако Тръмп спечели, Европа ще трябва да се примири с незаинтересоваността на новата администрация към НАТО и европейската сигурност. Тръмп вижда ангажимента на САЩ за сигурност в Европа като позволяващ на европейците да инвестират недостатъчно в отбраната; от тази гледна точка единственият начин Европа да приеме отбраната сериозно е Съединените щати да се отделят от НАТО и европейската сигурност. Това ще натовари европейците да се организират, за да осигурят европейската сигурност.

Проблемът обаче не е само в разходите, а в това, че европейската отбрана се организира и управлява от Съединените щати чрез НАТО. Отбраната в Европа е национална компетентност и в резултат на това самите европейци не са организирани да осигуряват собствената си сигурност. Вместо това отделните нации допринасят за НАТО, военна организация, водена от САЩ, и Съединените щати са тези, които в крайна сметка са фокусирани върху и осигуряват способностите за европейска отбрана. Това включва всичко - от осигуряване на критични средства, като зареждане с гориво във въздуха, транспорт и тактическо разузнаване; командване и контрол на бойното поле; и високобоеспособни сили, които разполагат със значителни запаси от боеприпаси, нещо, което липсва на повечето европейски страни. По този начин НАТО е организиран около европейските сили, които по същество се присъединяват към воден от САЩ план за кампания.

По този начин предложенията за "спящо НАТО" биха създали вакуум и потенциална криза на сигурността в Европа, като премахнат гръбнака на европейската отбрана: армията на САЩ. Няма ясна замяна на Съединените щати. Дали Европа може да се организира, за да се справи със своята отбрана, е открит въпрос, като мнозина са дълбоко скептични от двете страни на Атлантическия океан. И все пак, с реваншистка Русия, граничеща с Европейския съюз, отговорът на този въпрос може да изглежда екзистенциален за някои европейски страни и за европейския проект като цяло. Както показаха събитията от последното десетилетие, когато европейският проект е застрашен - независимо дали чрез Брекзит или Covid - Европейският съюз реагира. При нова администрация на Тръмп Европейският съюз вероятно ще предприеме значителни действия в областта на отбраната, но също така ще се опита да спечели време - може би ще поиска от президента да му даде няколко години, за да завърши прехода от ръководен от САЩ НАТО към ръководен от Европа.

Европа може да предприеме драматични стъпки не само за увеличаване на инвестициите, но и за преструктуриране на европейската отбрана. Без Съединените щати европейските нации ще трябва да си сътрудничат и да интегрират своите сили по безпрецедентен начин, като вероятно ще се стремят да създадат самостоятелен европейски стълб в рамките на НАТО. Европейският съюз трябва да има парламентарни избори през юни и дневният ред на новата Европейска комисия вероятно ще бъде доминиран от отбраната. Това може да послужи като импулс за смели действия на ЕС, които могат да добавят тласък към призивите за реформа на договора, за да се даде възможност на Европейския съюз да приеме по-силна отбранителна роля. То може също така да послужи като катализатор за нови, по-продуктивни отношения както с Обединеното кралство, така и с НАТО. Лейбъристката партия на Обединеното кралство определи отбраната като потенциална област на сътрудничество с Европейския съюз, докато НАТО вероятно ще бъде ръководен от нов генерален секретар, най-вероятно произхождащ от държава-членка на ЕС.

Междувременно Европа вероятно ще поиска от Тръмп да запази ядрения ангажимент на Съединените щати. Въпреки че Франция и Обединеното кралство притежават ядрено възпиращо средство, много европейци го смятат за по-малко ефективно и се съмняват дали тези две страни биха го използвали за защита на континента. Въпреки че новата администрация на Тръмп също може да не е склонна да защитава европейските страни, дори неясната заплаха от ядрено отмъщение на САЩ може да помогне за възпиране на Русия и други участници.

Освен това европейците може да похвалят Тръмп за това, че ги е подтикнал да засилят отбраната. Докато агресивните европейски инвестиции и действия в отбраната до голяма степен биха се дължали на съмнения относно надеждността на САЩ, европейците биха могли да похвалят лидерството му, като ги принуди да действат. Подобна похвала, дори и неискрена, може да накара Тръмп да инвестира в успеха на Европа, да намали напрежението и потенциално да направи администрацията по-съпричастна към европейските искания за по-дълго време. Това също може да има малък ефект върху Тръмп, но опитът с ласкателства струва малко.

Украйна и Русия

Борбата за преминаване на финансирането за Украйна през контролиран от републиканците Конгрес предвещава динамиката, която вероятно ще съществува в друга администрация на Тръмп, като Конгресът не желае да одобри подобни разходи, а Белият дом не желае да ги приложи. Тежестта на Европа ще бъде не само да подкрепи Украйна, но и да възпира Русия и да гарантира европейската сигурност.

Европа първо трябва да приеме тази реалност и да запълни празнината, оставена от Съединените щати. Това ще изисква масово разширяване на европейската помощ за сигурността на Украйна, по-специално инвестиции за увеличаване на производството на отбранителна промишленост. Това усилие, съчетано с необходимостта от замяна на гръбнака САЩ-НАТО, ще наложи огромни фискални разходи.

Европа може също да насърчи Тръмп да играе ролята на миротворец, дори ако подобни усилия се окажат безплодни. По време на първия мандат на Тръмп той нетърпеливо търсеше възможности да помогне за разрешаването или уреждането на конфликти, като например в Северна Корея и Косово, като някои спекулираха, че той жадува за Нобелова награда за мир. Брюксел може да поиска от Тръмп да използва отношенията си с руския президент Владимир Путин, за да настоява за мирно уреждане в Украйна, колкото и малко вероятна да е тази перспектива. Но докато биха могли да очакват край на подкрепата на САЩ за Украйна, европейските лидери биха могли да предадат на Тръмп, че мирно споразумение може да бъде постигнато само ако Путин вижда Украйна като силна - и че Тръмп ще изглежда слаб в очите на Путин и други противници на САЩ, ако администрацията спира да предоставя оръжие или друга подкрепа на Украйна, като например чрез споделяне на разузнавателна информация и военно сътрудничество. В крайна сметка администрацията на Тръмп наистина продаде смъртоносни оръжия на Украйна, което означава, че продължаващата подкрепа на САЩ не е изключена.

В крайна сметка Европа ще трябва да приеме стабилна стратегия за възпиране и сдържане на Русия. Съществуват големи рискове за европейската сигурност в свят, в който Съединените щати оттеглят както подкрепата си за Украйна, така и ангажимента си в НАТО. Ако Русия напредне на бойното поле и излезе победител в Украйна, Кремъл може да се възползва от възможността да предизвика отслабения НАТО и Европейския съюз. Предотвратяването на такъв сценарий би изисквало Европа да развие не само координиран военен капацитет за възпиране на Русия, но и по-сплотена и гъвкава способност за провеждане на външна политика и вземане на решения. Следователно екзистенциалният характер на предизвикателството за сигурността може да подтикне към по-смели действия, отколкото много анализатори смятат за възможни.

Китай

Сътрудничеството между САЩ и ЕС по политиката за Китай може да бъде от решаващо значение за спасяването на по-широките трансатлантически отношения. Европа вероятно ще подчертае пред потенциална втора администрация на Тръмп, че има значително трансатлантическо приспособяване към Китай. И ако Тръмп вижда Европейския съюз като важен партньор в справянето с предизвикателството, отправено от Китай, това може значително да смекчи напрежението по други въпроси като търговията и НАТО. И все пак дори на фона на общо привеждане в съответствие, администрацията на Байдън има само ограничен напредък в укрепването на икономическите и технологични връзки. Съветът за търговия и технологии САЩ-ЕС има няколко забележителни резултата. Това отчасти се дължи на факта, че е изключително трудно да се постигне консенсус по технически геоикономически и регулаторни въпроси между два сложни съюза. Въпреки това ангажирането на администрацията с Китай е може би най-добрият политически път на Европа към запазване на трансатлантическите отношения.

Търговия и климат

Европа може да очаква да се изправи пред подновени търговски напрежения при второто управление на Тръмп. В крайна сметка първата администрация на Тръмп започна с търговска война. Вероятно ще възникне напрежение около регулациите на ЕС - може би по отношение на платформите за социални медии в САЩ, поверителността на данните или регулациите за изкуствен интелект. Както Кирън Скинър, бивш ръководител на отдела за планиране на политиката на Държавния департамент по време на администрацията на Тръмп, написа за Project 2025, "САЩ трябва да предприемат цялостен преглед на търговските споразумения между ЕС и Съединените щати, за да гарантират, че бизнесът на САЩ се третира справедливо и за изграждане на продуктивна реципрочност." В същата публикация Дъстин Кармак твърди, че Съединените щати ще трябва да се конфронтират с Европейския съюз относно рамката на Privacy Shield, регулираща трансграничния трансфер на данни:

"Съединените щати никога не са се противопоставяли сериозно на ЕС; сега е моментът. Един бъдещ президент трябва да поиска незабавно проучване на прилагането на Изпълнителна заповед 14086 (за подобряване на разузнавателните сигнали) и да спре всички разпоредби, които прекомерно натоварват събирането на разузнавателна информация. В същото време, в преговорите с европейците, Съединените щати трябва да изяснят, че продължаването на споделянето на разузнавателна информация с държавите-членки на ЕС зависи от успешното разрешаване на този въпрос в рамките на първите две години от мандата на президент. Време е за истинско решение, а не 30-те години прекъсвания, наложени от Брюксел".

Друга вероятна възпламенителна точка се върти около налагането на въглеродни тарифи от Европейския съюз чрез Механизма за коригиране на въглеродните граници (CBAM). Ако преизбраният Тръмп оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение (както направи по време на първото си управление) и отмени регулациите за климата, както и важните енергийни и климатични разпоредби в рамките на Закона за намаляване на инфлацията, Европейският съюз вероятно ще наложи въглеродни мита срещу американски компании. Въпреки че лидерите на ЕС биха били подложени на огромен обществен натиск от собствените си избиратели да направят това, това също би довело до търговски ответни мерки на САЩ.

Въпреки това, способността на Европейския съюз да действа като един и да реагира силно на тарифите на САЩ със собствени търговски политики създава баланс в отношенията. Брюксел трябва да напомни на Тръмп, че също може да предприеме силни ответни действия срещу американски компании - и да предложи, че вместо трансатлантическа търговска война, по-добрият подход би бил да се засилят икономическите връзки и да се координира контролът върху износа и технологиите срещу Китай.

Освен това европейските лидери ще бъдат изправени пред изпитание дали са загрижени повече за действията в областта на климата или за икономическата си конкурентоспособност. Като се има предвид, че Законът за намаляване на инфлацията е в основата си масивен законодателен акт, който се прилага веднъж на поколение, предназначен да ускори зеления преход, неговото връщане би представлявало огромна неуспех за усилията на САЩ в областта на климата. Въпреки това Европейският съюз беше възмутен, че някои европейски компании са били възпрепятствани от достъп до зелените субсидии и по този начин са в неизгодно конкурентно положение. Освен това премахването на субсидиите на IRA вероятно ще спре растежа на зеления индустриален сектор в Съединените щати, което може да бъде в икономическо предимство на Европа. По ирония на съдбата европейските лидери биха могли да станат най-добрите защитници на запазването на ИРА, не като изнасят лекции на Тръмп за значението на изменението на климата, а като говорят за икономическия потенциал на прехода към чиста енергия и изразяват възмущение от субсидиите на САЩ, които поставят европейските компании в неравностойно положение. По-малко вероятно е Тръмп да се опита да откаже ИРА, ако го смята за икономическо предимство на Съединените щати.

Заключение

За разлика от първата администрация на Тръмп, Европа няма да има друг избор, освен да превърне "стратегическата автономия" в реалност при потенциална втора администрация на Тръмп. Освен това ще трябва да се опита да запълни празнината, оставена от Съединените щати в Украйна, и да възпира Русия без голяма, ако има такава подкрепа от САЩ - усилие, което ще изисква харченето на стотици милиарди евро повече за нейната отбрана и сигурност. За да контролира подобна промяна, Европейският съюз ще трябва също да засили способността си да провежда външна политика. Въпреки това, предприемайки тези стъпки, Европа може също да постави основата за бъдещото възраждане на трансатлантическите отношения. И вместо тези отношения да се върнат към предишния си вид, те биха се превърнали повече в равнопоставено партньорство.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 6 Отговор
    Тръмп ще изтегли войските от Европа и тогава хора като Орбан и Радев ще струват теглото си в злато защото те ще преговарят с Русия.

    Коментиран от #3, #4, #10, #11

  • 2 да забрави

    2 5 Отговор
    Тази врата няма да му се отвори.
  • 3 111

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Мечтииии....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Перо

    7 2 Отговор
    Джендърията в Европа да не се надява на изборна победа на Байдън, нито ционисткия фишек в Киев!

    Коментиран от #6

  • 6 нее

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Остави джендърята, вашата кауза не е справедлива и ще загубите. Така ви е писано.
  • 7 Хасан Хаспела

    1 1 Отговор
    Бай Дончо ще стегне европейската про путинска бюрокрация, да се охарчи за отбрана. Тръмп въобще не е идиот, а още по-малко русофил. Както по време на първият му мандат, САЩ продадоха доста оръжие на Украйна, включително "Джавелин", при евентуалната му победа, нещата няма да са по-различни. Навремето в Кремъл "отваряха шампанско", но после се вкиснаха, когато Тръмп утрепа Касем Солеймани и американците в Сирия "демилитаризираха" над 300 от спецназа на Путин. Това, че извива ръцете на демократите, въобще не означава, че е фен на бункерното старче.
  • 8 мирът е неизбежен

    2 1 Отговор
    Ще гласувам за Тръмп.! А Вие ?
  • 9 ивелин

    1 1 Отговор
    Евро..гейовете нямат никакви шансове ако Тръмп спечели даже да му лизнат за...ника няма да им помогне нищо. При Джо по точно при Бай Дем(деменция ) нещата бяха по различни защото му се усмихваха мазно , мазно особено кривокраката усойница коятo не сваляше поглед от него за да бъде забелязана на (G7като се събираха ). Освен да отидат при Путин там как би ги посрещнал не знам.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИНЖ1

    1 0 Отговор
    ЕС има достатъчно финанси и технологии, за да се справи и с това предизвикателство.