Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 18:23 2 981 70

Белият дом: Допуснахме сериозни грешки около войната в ивицата Газа

  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • палестина

Липсва увереност, че Тел Авив ще предприеме сериозни стъпки към създаването на палестинска държава, което може да бъде важно условие за установяването на дипломатически отношения между двете страни

Белият дом: Допуснахме сериозни грешки около войната в ивицата Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Подходът на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън към разрешаването на палестинско-израелския конфликт съдържаше редица грешки. Това заяви заместник-съветникът на Байдън по националната сигурност Джон Файнър, предава The New York Times.

Изявлението на Файнър е направено на закрита среща с американски граждани от арабски произход в Мичиган. Там представителят на Белия дом е признал "грешките" на американските власти в началото на ескалацията на конфликта между Израел и ХАМАС и е отбелязал, че Вашингтон е трябвало бързо да осъди резките изявления на израелски официални лица срещу жителите на Ивицата Газа.

Официалният представител също така е говорил за мерките, които се предприемат в Белия дом за прекратяване на боевете в Ивицата Газа. Файнер е споменал за един от тях - опит за установяване на дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия, което може да изисква определени "политически жертви" от всички страни.

В същото време той е посочил липсата на увереност, че Тел Авив ще предприеме сериозни стъпки към създаването на палестинска държава, което може да бъде важно условие за установяването на дипломатически отношения между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    9 40 Отговор
    Варварите светът ги видя на 7-ми октомври 2023г., какво правиха с ножове и ятагани в кибуците на Израел. Ужас. Гада е та Израел. Египет и другите арабски държави да приемат палестинците на своя територия. Израелците и палестинците не могат да живеят заедно.

    Коментиран от #5, #70

  • 2 Русия е Боклук

    5 37 Отговор
    Защо Русия все още съществува?

    Коментиран от #8

  • 3 КОТарАК

    5 29 Отговор
    още доста преди интервюто , разбрах че Тъкър всъщност работи за Мъск..подозренията ми , че и самият лаладжия марсиански-Илон, бачка за Кремъл се потвърждават! тва ще е най-големият скандал , след Уотъргейт , ако се разследва
  • 4 САЩ са жалки

    39 6 Отговор
    Не могат дори бясното си куче да озаптят. Толкова нелепи кретени се оказаха, че за смях на света станаха.

    Коментиран от #32

  • 5 Българка

    5 30 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Поправка: Газа е на Израел
  • 6 Ъхъъъъъъ мозък

    26 3 Отговор
    Липсата на увереност, че Тел Авив ще предприеме сериозни стъпки към създаването на палестинска държава много лесно се компенсира със санкции и пълна изолация на тази нацистка държава.
  • 7 Руснаков

    17 2 Отговор
    Ама само тези ли са грешките...я се обърнете назад и вижте колко още сте направили и от доста време кой най си пати от тези грешки...И ппосле Перчемлията ще плаши да си плащаме за НАТО...Който се прави на велик и греши...той да плаща за НАТО...нали иска той да поръчва музиката...
  • 8 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русия е Боклук":

    Пак си объркал Форума. Тук темата е друга.
  • 9 Генералисимус Сталин

    5 25 Отговор
    Няма грешки! Евреите не се подиграват на никого, а достойно защитават своята държава, нападната по фашистки от терористите на зловещата групировка ХАМАС. Тяхната победа ще бъде пълна! ХАМАС ще бъде унищожена. Справедливостта ще възтържествува, въпреки крясъците на един или друг нечестивец.
  • 10 А никой ли в САЩ не се е сетил

    27 3 Отговор
    Че се извършва грубо нарушение на законодателството на САЩ, забраняващо помощта на правителства, замесени в нарушения на правата на човека, и т.н и т.н .... Дали не знаят или просто са нагли престъпници ?
  • 11 Като признават че

    20 2 Отговор
    """разрешаването на палестинско-израелския конфликт съдържаше редица грешки""" да бият шута моментално на оня Блинкен ....
  • 12 да де

    12 3 Отговор
    дъра бъра , докато касапите си работят
  • 13 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    10 10 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Иран трябва да бъде изключен от ООН. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен.

    Коментиран от #37

  • 14 Да имат да вземат

    21 4 Отговор
    признал "грешките" ...... Не са "грешките" а съучастие в геноцид ! И САЩ трябва в Хага да бъде съден

    Коментиран от #17

  • 15 ФЕЙК - либераст

    15 2 Отговор
    Байдън към Натаняху: Не слушай какво приказваме! Действай както си знаеш !
  • 16 Лумпен

    21 3 Отговор
    Санкции за Израел!
    А май е време и за бойкот на САЩ !
    Не сме видели нищо добро от тях !

    Коментиран от #19

  • 17 Генералисимус Сталин

    4 21 Отговор

    До коментар #14 от "Да имат да вземат":

    Пишеш глупости. Няма геноцит. Израел с пълната си мощ защитава целостта на държавата от вероломното нападение на фашистите от ХАМАС.
  • 18 САЩ са терористи и

    20 4 Отговор
    Носят солидарна отговорност заедно с престъпният ционистко нацистки режим в Израел. Въобще да не се правят на ударени с мокър парцал. Няма кого да излъжат

    Коментиран от #20

  • 19 Българка

    3 19 Отговор

    До коментар #16 от "Лумпен":

    Виж се какви глупости пишеш. Цял свят тича в САЩ да емигрира и живее, нашият ислямски манипулатор седнал свободни съчинения да прави.

    Коментиран от #22, #26

  • 20 Българка

    3 19 Отговор

    До коментар #18 от "САЩ са терористи и":

    Продължаваш да пишеш глупости против САЩ. Много си нагъл.

    Коментиран от #31, #39

  • 21 то и други грешки допуснахте

    15 3 Отговор
    че се заядохте с Русия и китай. Ще ви се стъжни живота .

    Коментиран от #24

  • 22 ха ха ха ....готин

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Ти би ли отишъл да живееш там където 17 служби слухтят и контролират населението . Където на всяко кръстовище има полицейска кола . Където не си сигурен че ако отидеш до мола няма да те гръмнат ....

    Коментиран от #29

  • 23 Поне на всички става ясно

    15 2 Отговор
    Що за лъжлива и гнусна е политическата олигархия на САЩ. Гнусно е да четеш глупостите на този заместник-съветникът на Байдън по националната сигурност Джон Файнър..... Доказани мръсници .... признал "грешките" ..... И колко хиляди са децата, жените, старците, учените, журналистите, служителите на международните организации и т.н ? Колко са "грешките" ?
  • 24 Гост

    2 14 Отговор

    До коментар #21 от "то и други грешки допуснахте":

    Беше ти казано, да си намериш Форумът, но ти проявяваш завидна наглост да дразниш тукашните коментиращи, като ругаеш САЩ..

    Коментиран от #27, #28

  • 25 ха ха

    14 3 Отговор
    от 10тина години световното лидерство на сащ е неадекватно , време е да сдават поста
  • 26 дават ли ти виза ?

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Защото едни други си минават като през бустан през Мексиканската граница . На моменти до 10 хил човека месечно .
  • 27 Само питам

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Моеш ли ми облиза любовния мускул ?
  • 28 а на тебе ти знаем

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    номера на подметките . не бери грижа .
  • 29 Българка

    2 14 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха ха ....готин":

    Що ми задаваш този глупав въпрос? Цял свят ходи там да живее. И Христо Стоичков златното момче на Бъргария със семейството си и той там отиде да живее. Всички искат там заради високият стандарт на живот в държавата.

    Коментиран от #33, #41

  • 30 Артилерист

    14 2 Отговор
    Всичката политика на американците с въоръжаването и безусловната подкрепа за Израел е брутално престъпление срещу човечеството. Израел са проводник на насилствената им политика в региона и затова те подкрепят дори очевидния им геноцид спрямо палестинците. 30 000 убити и пълно разрушаване на местата за живеене на палестинците-това варварство само американците не го виждат. По същия начин навремето т. нар. "велики сили" не са виждали геноцида над българите под турско робство.

    Коментиран от #36

  • 31 Тишо , ти кога смени

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    речния бряг ?
  • 32 Калпазанин

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "САЩ са жалки":

    Не са жалки а нагли лицемери каквото винаги са били, счия по ощ евреите извършват този геноцид
  • 33 ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Целия Свят ако се изсипе , трудно ще съберат само Китайците там .
  • 34 Механик

    8 0 Отговор
    Слипи Жо-то си го каза,
    че за САЩ е важна Газа.
    И по таз добра причина,
    няма парасъ за О-краина.
  • 35 стария свят си заминава благодарение на

    9 2 Отговор
    кравите .
    Дните на Германия като индустриална суперсила може би са към своя край поради конкуренцията от страна на гаучисите , намаляващия интерес към германските стоки в Китай и енергийната криза .
  • 36 Маршал Жуков

    2 12 Отговор

    До коментар #30 от "Артилерист":

    Има достатъчен видеоматериал какви ги вършеха терористите на 7 октомври 2023г. Някои хора със по слаби сърца може да получат удар от видяните зверства извършени от ХАМАС. Ето защо, фашисти и нацисти са терористите от ХАМАС. Да погледнем фактите. На 22 юни 1941г., фашистите нападат внезапно СССР. По същият фашистки начин на 7-ми октомври 2023г., ХАМАС нападна изненадващо Израел. Затова сега ще си получат заслуженото. Ще бъдат унищожени., така както фашистите на времето бяха унищожени. Това е
  • 37 5 къщи

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри":

    ПОстоянно бръщолевиш една и съща глупост . защо арабите не приютили бедстващите палестинци.....А ми евреите това чакат ...палестинците да напуснат газа и там да заселят за постоянно еврейски заселници и това арабите го знаят много добре затова правят така че еврейския номер няма да мине . Цял свят го разбра само пост 13 не го разбра .. типично за соросоид.
  • 38 на Германия и свърши горивото

    7 1 Отговор
    Това е плашещо, не само за Германия, но и за съседите й. Отчаяна държава е както отчаян човек. От отчаян човек може всичко да се очаква. Да се самоубие или да убие някого. Не случайно Шолц започна да говори за война.
  • 39 Марш от форума

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Само мърсиш с нелепите си писания. Съгласно мерките, поставени от МС на ООН, трябва да : 6 точка ......предотвратяват и наказва всякакви публични изказвания, които биха могли да се считат за подбуждане към извършване на геноцид в Газа..... Ти попадаш в тази дефиниция на 101% ....но по важното за мен е че си неграмотна и дразнеща персона. Не е тук мястото колегите да ограмотяват подобни на теб индивиди .
  • 40 евреите се готвеха за шетдневна война

    6 2 Отговор
    , а няма да смогнат и за шест месеца . И то за една територия колкото Бургаска област .
    А мунициите и оръжията свършват .
    После да не стане плячка на съседите .
  • 41 Да бе

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Всички там (в САЩ) като Стоичков мечтаят в България да се върнат и реклами на салами и лютеница да правят. Я у лево
  • 42 Българка

    3 8 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.

    Коментиран от #55, #61

  • 43 бг резерват

    5 2 Отговор
    Художника от австрия щеше да направи голяма услуга на света ..... за да няма такива изпълнения. Е..все някога ще стане това .
  • 44 колкото и да се пънат

    8 2 Отговор
    времето не работи в тяхна полза . Икономиката буксува , ракетите за купула свършиха , снарядите също .
  • 45 Света е полудял

    9 1 Отговор
    Виждам повторение на краха на Ваймарската република и идването на Национал-социалистите на власт (Хитлер). Ако дивотиите със зелените и въглеродните безсмислици плюс бежанската политика продължат, хората в Европа ще изберат новия силен лидер, който ще дойде от крайно националистическите партии. И на сегашните политици няма да им е виновна Русия за този избор.
  • 46 Българка

    10 3 Отговор
    САЩ са също гнусни терористи и нацисти като Израел ! Носят пълна солидарна отговорност с ционистите на Хитлеряху

    Коментиран от #48

  • 47 Алън Дълес

    3 9 Отговор
    Доста фашистка смрад се е събрала тук в защита терористите от ХАМАС.

    Коментиран от #49

  • 48 Българка

    4 7 Отговор

    До коментар #46 от "Българка":

    Това ли измисли болният ти мозък, да пишеш и коментираш от мое име като плюеш по САЩ. Никой не може да заблудиш ислямски манипулаторе.

    Коментиран от #51, #60

  • 49 Ъхъъъъъъ мозък

    8 3 Отговор

    До коментар #47 от "Алън Дълес":

    ционистите на Хитлеряху са се събрали тук, мен да питаш, и от преди седмица са много активни. Преди това ги нямаше. Предполагам че са в някое мазе до израелското посолство и тролят здраво

    Коментиран от #50

  • 50 Алън Дълес

    4 5 Отговор

    До коментар #49 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Терористите на Хитлеряху светът ги видя на 7 октомврши 2023г., какви злодейства шзвършиха в кибуците на Израел.

    Коментиран от #54

  • 51 Цял свят

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "Българка":

    "плюе" по САЩ и Израел от години и има защо ! Сега ли го разбра ? Самият заместник-съветникът на Байдън по националната сигурност Джон Файнър в статията признава че не са у ред нали ? Или НЕ си я чела статията как мишката се оправдава. Лошото обаче е че са изкарали не Блинкен а някакъв "заместник-съветник"

    Коментиран от #53

  • 52 Палестинка

    3 3 Отговор
    Обръщаме се за помощ към САЩ и ЕС да въздействат на богатите арабски държави. Нищо не пречи богатите арабски държави да ни вземат под крилото си. Да мигрираме в Катар, ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Саудитска Арабия, Иран и т.н. Ама не ни искат, само приказват и до тук. Дори Египет една вяра сме и те не ни искат. Защо е това лицемерие? Искат само такива богаташи като Роналдо и Меси. Ами ние обикновените мюсюлмани? Да мрем ли? Посочените арабски държави са потънали в злата и изобилие и въпреки това не искат да мигрираме там. Да сме ходели в Европа. Да, ама Европа вече не не иска. Тогава, какво правим? Ходжите и емирите помислили са това? Въртят си синжирите и това е...
  • 53 Българка

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Цял свят":

    Ти си тежък психологически случай. Нуждаеш се от лечение.
  • 54 Да беее, обаче също видяхме

    6 3 Отговор

    До коментар #50 от "Алън Дълес":

    октомври как едни израелски хеликоптери избиха собствените си хора на един паркинг и в една маслинова горичка. 35 дена наблюдатели не допуснаха също.... Видяхме и как израелски танк стреля по къща в кибуца с 22 заложника вътре, видяхме как израелски снайперисти застреляха собствените си хора голи до кръста развяващи бялото знаме....ама не само ние в България го видяхме ами и в Израел го видяха и разбраха и в израелската преса дори е пълно с публикации. А когато след време в съда стане ясно, че повечето убити октомври са точно от "приятелски огън" тогава какво ще говориш а? И ме разбери правилно никакъв тероризъм не оправдавам, независимо от кой. Аз съм пацифист впрочем.

    Коментиран от #63

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тези умности от коя флашка са

    5 3 Отговор
    И впрочем нещо добро да е видяла България от САЩ или Израел че за да защитаваш така яростно престъпленията им ? Ще споделиш ли ?
  • 57 Колега

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "картечари":

    Не и обръщай внимание на тази оФФФца
  • 58 ционистите на Хитлеряху

    5 2 Отговор
    им предстои второ изслушване в Хага след 15 дена. За сега имат само жълт картон. ЮАР хубаво им заведе дело, но сега още 9 страни ще ги подпрат на парапета. Отделно може и ООН колективно. САЩ и те почнаха да усещат жегата
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 плюеш по САЩ и то основателно

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Българка":

    Няма нужда да се оправдаваш. Просто си объркала флашката без да четеш какво копираш. Разбираме те.
  • 61 Донки Хот и Сан Чопанса

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Българка":

    Нямаш акъл за две стотинки, ама иначе държиш да го покажеш 😁😁😁
  • 62 Тези израелци верно мозъците им

    5 3 Отговор
    Живеят в 9 век. Колко живота струва един декар според тях. Психопати.
  • 63 Алън Дълес

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Да беее, обаче също видяхме":

    Това са свободни съчинения.

    Коментиран от #65

  • 64 Няма смисъл от излишни приказки

    8 2 Отговор
    САЩ носят пълна и солидарна отговорност за всички престъпления на Израел ! От 1971 г до днес са наложили вето на над 57 резолюции на ООН осъждащи Израел. Кое не е ясно в случая ?
  • 65 Колко точно да са "свободни" съчиненията

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "Алън Дълес":

    Като всичко това го има във израелският "The Times of Israel" .....
  • 66 САЩ реално признават

    4 0 Отговор
    Че НЕ са никакъв международен фактор и нямат никакви механизми за въздействие над Израел ! Това реално ни казва заместник-съветникът на Байдън по националната сигурност Джон Файнър, съобщено чрез The New York Times..... и изникват логичните въпроси "Да им вярваме ли или НЕ ?"...." Може ли да се вярва на САЩ ?".... "За първи път ли САЩ лъжат или това е стандартна практика за тях ?" ..... "Какво внушение се опитват да направят на читателя" ..... "Опит да избягат от отговорност ли е това ?" ..... Защо не е казано от Байдън или Блинкен, а от някакъв "заместник-съветник" ? ............. "Смешни и жалки ли са реално или нагли в случая ?"
  • 67 Американски медии

    4 0 Отговор
    =====Решителните усилия на Вашингтон да гарантира, че неговото куче за нападение може да продължи да избива палестинците в Газа, подчертава, че ужасяващите престъпления, извършвани там, са част от стремежа на американския империализъм да установи американско надмощие в Близкия изток....Всичко това е в грубо нарушение на законодателството на САЩ, забраняващо помощта на правителства, замесени в нарушения на правата на човека, и на ядрени държави или държави, които се стремят да използват такива средства за разработване на ядрени оръжия. Израел никога не е признавал, че притежава ядрени оръжия, но е публична тайна, че има ракети, насочени към всички свои съперници в региона. Сиймор Херш в книгата си „ Вариантът Самсон“ документира пряката роля на последователните президенти на САЩ, Айзенхауер, Кенеди и Джонсън, в ядрената програма на Израел.====
  • 68 Американски медии

    2 0 Отговор
    САЩ са предоставили на Израел повече помощ след Втората световна война, отколкото която и да е друга страна, общо 158 милиарда долара некоригирани спрямо инфлацията в двустранна помощ и финансиране за противоракетна отбрана, което се равнява на 260 милиарда долара през 2021 г. (коригирани спрямо инфлацията) щатски долари . Израел получи значителна икономическа помощ между 1971 и 2007 г., Обикновено помощта от САЩ е обвързана с конкретни проекти и закупуването на американски стоки и услуги и се контролира от правителствената агенция USAID; но по-голямата част от помощта на САЩ за Израел отива направо в хазната като паричен трансфер. Помощта обикновено идва под формата на заеми, които имат задължения за лихва и връщане. Повечето от военните заеми за Израел обаче са превърнати в безвъзмездни средства, като останалите военни заеми са „простени“ от Конгреса, като в крайна сметка се плаща за закупуването на американско оръжие – задкулисна субсидия за военно-промишления комплекс. Само икономическата помощ трябваше да се върне с лихва.
  • 69 Американски медии

    2 0 Отговор
    Дори годишните помощи за Израел многократно са били недостатъчни. През 1992-96 г. САЩ се намесиха, за да осигурят 10 милиарда долара гаранции по заеми, което позволи на Израел да заеме средства на по-ниска цена, за да предотврати реален фалита на държавата. Вашингтон също осигури политическо прикритие на Израел в ООН. От 1972 г. насам САЩ са наложили вето на най-малко 57 резолюции в Съвета за сигурност, критикуващи политиката и действията на Израел в окупираните територии, като са използвали заплахата за вето, за да накарат резолюциите да бъдат оттеглени или смекчени в безброй други случаи.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.