Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 20:59 2 776 61

Палестинска държава - ако трябва и без съгласие от Израел?

  • израел-
  • палестина-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

За двудържавно решение в Близкия изток се застъпват САЩ и арабските държави Йордания, Египет, Катар и Саудитска Арабия

Палестинска държава - ако трябва и без съгласие от Израел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел категорично отказва да признае евентуална палестинска държава. В страната растат обаче и опасенията, че САЩ и Европа може едностранно да се решат на подобна стъпка. Има ли шансове за решителен пробив?

За двудържавно решение в Близкия изток се застъпват САЩ и арабските държави Йордания, Египет, Катар и Саудитска Арабия. Външната министърка на Германия Аналена Бербок също се изказа одобрително за подобно решение пред израелска телевизия. “Най-голямото поражение за Хамас и онези, които отричат правото на съществуване на Израел, ще бъде, ако арабският свят постигне мирен договор с Израел, в който правото на съществуване на Израел не само да бъде ясно признато, но и гарантирано в мирните договори с всички негови съседи. В същото време ще започне и признаването на палестинския народ, а оттам и на неговата собствена държавност“, каза Бербок.

САЩ виждат възможност за пробив

Вашингтон вижда много добра възможност за решителен пробив тъкмо сега. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза при посещението си в Катар, че подкрепя осъществим, обвързан със срокове, и непроменим път, водещ към създаване на палестинска държава - в мир с Израел, припомня АРД.

В Израел обаче тази идея не се приема добре. Премиерът Бенямин Нетаняху постоянно подчертава, че той смята лично да гарантира, че Палестина никога няма да бъде държава. Министърът от кабинета на Нетаняху Амихай Шикли също отправи остри критики срещу плановете за признаване на Палестина. По думите на Шикли, цитиран от АРД, това би означавало, че палестинците “ще бъдат възнаградени с признаване на държавата им заради терористичните удари на 7 октомври”. Той дори заплаши, че ако се вземе решение за едностранно признаване на Палестина, Израел ще се отметне от Договорите от Осло.

Едностранно признаване на Палестина?

Стъпките към едностранно признаване на Палестина са свързани с изказванията на британския външен министър Дейвид Камерън. Той коментира, че Лондон може да признае палестинска държава. САЩ също могат да предприемат такава стъпка - това би повлияло положително на отношенията с арабските държави, отбелязва АРД. Така те също ще могат да участват във възстановяването на ивицата Газа и да подпишат споразумения за нормализиране на отношенията с Израел.

Остава единствено въпросът дали властите в Израел и от палестинска страна ще имат волята да започнат един такъв процес. Възможно е този план да е постижим само при смяна на властта и от двете страни. Вече има идеи за ново временно правителство в палестинската автономия. Президентът Махмуд Абас може да се оттегли в по-представителна роля, пише АРД. За момента обаче няма знаци, че в Израел ще има смяна на властта. Страната изглежда единна не само по въпросите на войната срещу Хамас, но и в категоричното отричане на възможността за палестинска държава.

Консенсус против решението за двете държави

Израелският политик Зеев Елкин, който е бил министър в различни правителства в страната, а сега е част от опозицията, потвърждава, че в Израел има консенсус против признаването на палестинската държава. Въпреки това съществувала “опасността”, както я нарича Елкин, САЩ, Европа и ООН едностранно да вземат решение за признаването на палестинската държава.

Но дори и първата стъпка към подобен процес – а именно прекратяването на огъня - засега изглежда твърде отдалечена, коментира АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Израел

    33 4 Отговор
    Не бяха ли изкуствено създадена държава,
    като УКраИна ?

    Коментиран от #3, #4, #61

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Реалист

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "Израел":

    Цялата историята на Израел е измислица Стария Завет е абс измислица крали са шумерски текстове дори не са имали Храм на Соломон не са били и в Египет. Историята за Исус Навим и Йерихон също е измислица.

    Коментиран от #6, #7, #8, #9, #14, #36

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    9 22 Отговор
    Добре звучи - палестинска държава на египетска територия, или в пустинята на СА,
    или в Иран, а може би в русията?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русофил

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    По-голяма измислица е Новият завет, който е творчески прочит на Стария.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мойше

    23 4 Отговор
    Неслучайно евреите от векове ги прочистват всеки 60-70 години

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факти са забавна комунистическа медия

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Професор Герджиков":

    Колко изборно трият коментари
    а на разни прУфесори им ги пускат !

    Коментиран от #16

  • 14 Цъко Гуменката

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Прехвалената Тора е всъщност книга 1 до 5 от Стария завет. Израел си е измислена история от - до ... Бени премиерчето подскача, но скръцнат ли САЩ със зъби с подкрепата на Великобритания и Европа и ще седне в ъгъла... Както създадоха Косово, така ще създадат и Палестина, все тая, че е Израел... Англия така или иначе е в дълг към арабските държави от 40-те, понеже излъга тях в полза на Израел. Сега явно идва времето за обратното...

    Коментиран от #15

  • 15 Да бе...

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "Цъко Гуменката":

    Ще скръцнат ама друг път !
    Още не знаеш кой управлява Америка.Защо мислиш си избират такива президенти дето не стават ?!

    Коментиран от #24

  • 16 Баш нашенец

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Факти са забавна комунистическа медия":

    Така е щото коментарите му са органични, а сега на мода е органичното.
  • 17 М да

    6 20 Отговор
    Арабски държави дал Господ цели 19 и какво да дали на човешката цивилизация.....нищо. още една повече няма да промени нищо щото 0+0=0. А еврейската държава е една и трябва да и се помогне да оцелее в противопоставянето и с варварите

    Коментиран от #20, #21, #27, #28, #30, #32

  • 18 Объркано Атлантиче

    19 5 Отговор
    Бившият шеф на ЦРУ и държавен секретар на САЩ Майк Помпео поздрави братята по оръжие от армията за отбрана на Израел за впечатляващото постижение – само за 130 дни в Ивицата Газа са ликвидирани 36 671 терористи, от които 33 590 "маскирани" като мирни жители, 8 122 – като жени и 14 031-като деца.

    От името на целия американски народ г-н Помпео предаде на героите възхищение от техния безпрецедентен подвиг, но отбеляза, че работата все още не е свършена и че целият свят, без дъх, следи техните успехи.
    --
    Вече е доказано, фашизмът и нацизмът са инструменти за управление, който могат да бъдат отгледани върху всякаква почва.
    Дори и върху народите спасени от това зло.
    Невежество, бездуховност и консуматорство са способни да превърнат всяка нация в подивяло стадо кръвопийци.

    Украйна и Израел са днешните примери - Световната Жаба дори проявява някаква сатанинска ирония в организирането на зверствата и престъпленията им.
  • 19 ДБил

    16 4 Отговор
    А защо бомбиха сърбите? Не беше ли за същото етническо прочистване? Двуликия яАнус е ЕС.
  • 20 Факт

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "М да":

    Добре де как така евреите живеят на една територия с арабите.Пък едните много развити другите не.Няма логика в думите ти.Ядат една и съща храна пият една и съща вода тъковът се помежду си и различни как така.Истината е че евреите са се разселили към Европа и това им е помогнало да се развият.Айнщайн например цялата му теория на Относителността преписана от Поанкаре само дето Поанкаре въвежда гравитона носител на Гравитационното взаимодействие, Айнщайн го отхвърля ама дори и там греши защото се доказаха Гравитационните вълни 2017 и няма как да няма Гравитон при наличието на Гравитационни вълни.
  • 21 ДБил

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "М да":

    Коментар "17" е написан на АРАБСКИ ЦИФРИ...Ама от козяк ви оперират малкия мозък. Не си виновно....

    Коментиран от #23

  • 22 Хасан Хаспела

    3 9 Отговор
    Каква "Палестинска Държава"? Управлявана от Хамас или от Хизбула? Няма как да стане. И това го знаят много добре и на Запад и на Изток. Израел най-вероятно ще окупира Газа отново. Никой не смее да се противопостави на Израел. Нито Иран, нито Русия, нито Турция, а западняците само си чешат езиците.
  • 23 Цццц

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "ДБил":

    Арабски са друг път. Запомнете го най- накрая бе хора ИНДИЙСКИ са И Н Д И Й С К И. Арабите са само приносител и нищо повече
  • 24 Пилотът Гошу

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе...":

    Военната промишленост и кликата покрай нея.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ООН признава Палестина

    11 4 Отговор
    Със столица Ерусалим и Израел се подлага на пълна изолация и санкции. Това е изхода. За 5 месеца Израел ще е на купони за кашерен леб

    Коментиран от #29, #51

  • 27 Ъхъъъъъъ мозък

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "М да":

    Нищо а? Само дето в Европа всичко от там е дошло. Математика, физика, астрономия, медицина и квото се сетиш още дори и сапуна
  • 28 Ти да не си от НБУ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "М да":

    бре а?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Виж обаче еврейската "държава"

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "М да":

    Действително не е дала нищо на света.
  • 31 Герасимов ,

    1 2 Отговор
    Нема Украйна , нема Палестина .. толкова е просто . Коня сега да изцвили ...
  • 32 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "М да":

    Ти сериозно ли? Даже за цифрите да те питам и няма да знаеш какво питам, нали?
  • 33 Сък Май Диk

    12 2 Отговор
    Палестина трябва да има .Иначе и Израел трябва да се закрие.Аман от богоизбрани 4ифyти
  • 34 Тази кочина Израел

    10 2 Отговор
    Не е нужно въобще съгласие за нищо да дава. Санкции са нужни и международна изолация. И като излезе израелтянин случайнно от там директно в най близкият арест за да е на сигурно място
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 МТБ

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Обратното Палестина е измислена Евреите са били там още преди 5000 години. И ще бъдат там. А някакви си си га ни да си мислят квото щат. Утре ако макетата си поискат югозападна та част от България и дори до Старозагорско ще им го дадем ли. Като се има предвид че баща му Филип Македонски прави Пловдив ( Филипопол ) своя столица. Или да поискат нещо друго от гърците и албанците . Прави са евреите неможе някакви си туземци да реват и да им дават безкрай.

    Коментиран от #40, #59

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Фелдмаршал Паулус

    5 3 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация вие държите затворен контролнопропускателният пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители.
  • 39 Генерал Колев

    5 9 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа.Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Натаманяху

    7 2 Отговор
    Да свалят и осъдят Нетаняху и няма да има проблем. Той не е Израел.
  • 46 Палестинска държава

    3 4 Отговор
    Може но само на територията на западна Европа Да си вземат 2 милиона палестинци и да си ги обгрижват. В Израел -- не.

    А колкото до едностранно признаване -- подлогите на Сорос си правят си сметката без кръчмаря. Сорос -- етнически евреин но антиционист и срам за еврейския народ.
  • 47 ежко

    5 1 Отговор
    САЩ питаха ли първо собствените си евреи какво мислят по въпроса?Щото ми се струва,че те дърпат конците там.....
  • 48 Българин

    7 4 Отговор
    Юдеите са мръсно, лъжливо зло племе.С право са ги преследвали през вековете трябва и сега това да стане и светът щее малко по добър без тях.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българка

    3 4 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    На теб лично, какво лошо са ти сторили евреите, че така злобно се изказваш по техен адрес.

    Коментиран от #54

  • 51 Хмм

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "ООН признава Палестина":

    Нещо си сънувал.
  • 52 Пи ар и реклама

    3 1 Отговор
    Самолетоносачи около арабския полуостров, бомбардировки на суверенни територии, милиарди военна помощ за бедния Израел и хоп - пак сме на чело на хуманни инициативи. Айде стига лицемерие и популизъм. Цял свят ви знае. Няма нужда са се правите на костюмирани благородници, гробари такива.

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българка

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Турчин":

    Поправка: тъпата ви религия
  • 57 Българка

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Пи ар и реклама":

    Гробарите на 7-ми октомври 2023г, светът видя кои са.
  • 58 Това е димка

    0 2 Отговор
    Израел няма защо да се опасява и реално едва ли се опасява че западните държави едностранно ще признаят по палестинска
    държава
    Дори не е нужно да се обяснява защо
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.