Last news in Fakti

1 Март, 2024 09:00 4 106 36

Как се поставя диагноза: В България - години, Турция – 13 часа, Германия – 3 минути… Мариана Александрова пред ФАКТИ

  • мариана-
  • лександрова-
  • аназарка-
  • диабет

Да знят хората - където диабетът мине, гази организма, споделя тя

Как се поставя диагноза: В България - години, Турция – 13 часа, Германия – 3 минути… Мариана Александрова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аназарка! Или когато тялото ти започне да отказва, но ти не искаш да се предадеш „без бой“. Пред ФАКТИ говори Мариана Александрова, която е председател на Фондация диабет и предиабет.

- Г-жо Александрова, как се стигна до вашето заболяване?
- Наложи ми се да тръгна по доктори през 2004 година, когато бях един доста красив човек, красива дама без никакви усложнения. Изведнъж животът ми се обърна за 24 часа. Единствената ми вина беше, че исках да имам още едно дете. А бременността, както се знае, не е толкова безобидно нещо, колкото повечето хора смятат. И така. Между осмия и деветия месец направих еклампсия (б.р. - с термина еклампсия се означава появата на гърчове по време на бременност, несвързани с предшестващи неврологични състояния. Еклампсията протича, също така, с мускулни болки, силна раздразнителност и/или загуба на съзнание. Точните причини за появата на еклампсия са неизяснени. Смята се, че значение могат да имат фактори като съдови заболявания, неврологични състояния, хранене и генетични особености на индивида.) Това е много тежко състояние на организма и вследствие на него поредица от органи започнаха да отказват в рамките на 24 часа. Истинско чудо е, че лекарите в Александровска и във Втора градска тогава ме спасиха при тези показатели, които имах. Аз съм жива! Естествено, детето нямаше шанс, детето почина. Последва диабет, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност, белодробна недостатъчност и т.н. Да знят хората - където диабетът мине, гази организма.

- Но това е било преди години. В последно време пак сте имала срив на организма. И така започва пак сагата ви?
- Българските лекари в един момент вдигнаха ръце. И казаха: „Не можем да помогнем. Просто чакай края!“ Аз чувах как казват на роднините ми: „Чакайте я!“ Е, аз им казах, че това няма да стане. И започнахме да търсим възможности в чужбина. През контакти се свързах с клиника в Турция, която ми отговори, че могат да ме приемат, за да направим всички изследвания. Взех едно момиче от моите приятелки, отидохме в хотел за една нощ, прекрасно изживяване. На другия ден точно за 13 часа се поизнесоха - аназарка! (б.р. - Аназарка: състояние, характеризиращо се с излив на течност в извънклетъчните пространства, причиняващо оток на цялото тяло (генерализиран оток). Съпътстващи симптоми може да бъдат слабост, недостиг на въздух, анемия, мускулни крампи, безсъние, промени в кръвното налягане, еклампсия, липса на апетит и други. Аназарка може да се развие в резултат на сърдечна недостатъчност, цироза на черния дроб, бъбречна недостатъчност и други. Състоянието може да засегне и плода по време на вътрематочното му развитие, в резултат на генетични мутации синдром на Пепър (Pepper), синдром лимфедем-атриални септални дефекти-лицеви аномалии, болест на Гоше-перинатална смъртоносна форма и др.)
България лекарите не можаха да го разберат за 20 години, а едва в последните 7 месеца го установиха! В Турция за 13 часа разбраха за какво става въпрос. Наеха ми лимузина, после на автобус, защото бях изпуснала последния самолет за България. Слава Богу бързо намерих къде да се лекувам. Отидох в интензивното отделение по пулмулогия на „Иван Рилски“ и източиха 33 литра вода с много скъпи апарати за около две седмици. Живи и здрави да са българските лекари, казаха, че за първи път спасяват човек със сатурация 30... При под 60 се умира. Преди дни ходих да видя лекарите в „Иван Рилски“, цялата клиника се изсипа в кабинета на шефа - те ме гледаха изцъклено, никой не можеше да повярва, че съм жива, че тичам и се движа без инвалидна количка... Оживях.

- А животът не спира да ви подлага на предизвикателства, нали така…
- Така е. Последното беше в Германия, защото от фондацията работим по много европейски проекти. Това ми е работата – свързана са диабет и предиабет. Преди дни се върнах от Германия, където направих криза и двама парамедици, без да знам немски, направиха същите тези изследвания, но за 3 минути..... Не се шегувам, те казаха диагнозата на третата минута - аназарка. И просто ме качиха в линейката, без да ме питат дори, и ме закараха в болницата в Хьохстер, после в Дортмунд, а след това във Франкфурт на Майн и така се прибрах в София - и не платих нито стотинка. В Германия викаш линейка, но може да дойде и полиция. Това е така, защото идва или полиция, или пожарна, когато няма линейка. Просто може да те транспортират до болница. Болницата и хостелът, в който бяхме настанени, бяха на 6 километра.

- Има ли нужда да вадим поука от разказа ви…
- Дано да има. Дано да разберем защо турската и немската здравни системи работят, а българската здравна система не работи. Три минути им трябваха в Германия, за да установят всичките ми заболявания и дали е спешно, или не е, това, което ми се случва, а у нас трябваха години, а в Турция 13 часа. В Германия го направиха за три минути. Няма да спра да го повтарям. И го направиха парамедици - хора със средно медицинско образование. След това ме заведоха в болница, където имаше още малко изследвания. След това ми казаха, че трябва да се направи това и това, но много бързо ме стабилизираха. Когато бях в болницата, имаше показатели, повечето от които бяха в червено. За няколко часа всичко стана в зелено - в норма. Няма размотаване, няма ходи в тая лаборатория, донеси това лекарство, върни се с листчето, занеси това там… Ясно искам да кажа, че ние имаме лекарите, имаме капацитета, имаме болниците – говоря основно за големите градове, имаме апаратурата. Просто всичко опира до организацията, а тя у нас е абсурдна.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тотален скандал

    28 7 Отговор
    МВР са си направили незаконни затвори в цяла България за изтезания, замаскирани като Болници!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 и тая търси без пари лечение

    7 64 Отговор
    като толкова и харесва в германия да заминава за там

    ама данъците са немски там не като тук кои плаща кои не плаща

    заплатите на немските лекари не са съизмерими със немските, що тогава искате те да работят като немски лекари?

    колко плащат толкова получаваш бг поговорка

    петел за 5лв, пее като за 5лв

    Коментиран от #11, #22

  • 4 Абе

    65 2 Отговор
    Който не е имал работа с българското здравеопазване, той не знае за какво става въпрос.

    Коментиран от #14

  • 5 Акула

    46 2 Отговор
    пази Боже да не се разболее Човек нямаш ли Късмет връзки пари да платиш края често е летален
  • 6 Да бе

    8 23 Отговор
    Тая и лепвам диагноза диабет само по снимката. Какви минути, часове и години? От пръв поглед се вижда, че или го има или е въпрос на време..
  • 7 Калинке

    6 12 Отговор
    Толкова ли извратен вкус имате, че боцнахте тази снимка на една дама!
    Аз биз Ви съдила, за този фотошоп???
  • 8 Ковид вакцини с наночип

    1 9 Отговор
    Искуствен интелект - части от секундата.
  • 9 Край

    5 28 Отговор
    Поредната наплювателска изява за това колко скапани сме българите. За нищо не стават и докторите ни и сме най загубените хора с най скапаната държава. Как ви не омръзна 30 години да плюете и хулите безродници такива. За да не ви омръзне - някой плаща.

    Коментиран от #18, #36

  • 10 Жмуц

    19 9 Отговор
    От чуждопоклонничество българите не успяват да имат държава. " В други държави си свалят правителствата, тук си свалят радиаторите!"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Германеца

    13 8 Отговор
    Какви три минути ма,
    Четири месеца чакаш за рентген .
    Пропаганда , всички Мисирки ви пожелавам да ви лекуват там.

    Коментиран от #21

  • 13 Край

    11 13 Отговор
    Според заглавието българите 13 години не можем да вденем нещо което турците разбрали за 13 часа а немците за 3 минути. Това как ви звучи! Като вярно и много родолюбиво пред 3 март ли. Ами като сме толкова големи нещастници -да взимаме по едно въже и да тръгваме към гората. Кой и защо 30 години прави тази отродителска пропаганда. Защо това се извежда в заглавие, като е толкова далече даже от написаното в този пасквил.
  • 14 Край

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    Както български лекар ще помогне на българин - никой друг лекар по света няма да помогне. Нито новозелански маор нито американски каубой нито немски вурстояд. Така трябва да бъде и Е така. Който не му харесва - да събира пари и в чужбина с радост ще му ги приберат, пък после тук ще събираме пари да върнем тялото му - случай такива много.

    Коментиран от #33

  • 15 Нов

    6 9 Отговор
    Га яде кИфтетата не рИва. Който се е освинил, само въпрос на време е да тръгне и по болници. И искат ние да им ги платим и организираме. Болестите не идват случайно. Те са следствие от мисловно и физическо неглижиране
  • 16 дядо поп

    5 1 Отговор
    А къде по колко се чака защо не пишете!
  • 17 Йо Несбьо

    6 2 Отговор
    Това е манипулация! Първо, в Германия се чака с месеци за много специалисти. Записва се час. Второ,не всеки специалист е добър или си върши работата на 100%. Трето, Турция е добра дестинация за здравен туризъм, но и там често има оплаквания. Примерно недобре закрепени коронки на зъбите.

    Падне, ще трябва да ходиш пак.

    Късметът на тази е, че е минала в Германия по спешност, а лекарите имат опит. В Турция пък има изобилие от болници и лекари - няма да върнат никого.
  • 18 Чукча пише, Чукча не чете

    23 0 Отговор

    До коментар #9 от "Край":

    Чети внимателно, после коментирай. Жената благодари на лекарите спасили живота и. Каза, че имаме добра материална база, добри специалисти а ни куца организазията в здравната система.

    Коментиран от #30

  • 19 Големи философи тука

    17 0 Отговор
    За всички новоизлюпени "германци" дето коментират ще кажа, че прием по спешност е с приоритет пред болки и ходене на лекар. Чака се с месеци за специалист ако ЖИВОТА НЕ Е В ОПАСНОСТ! Има разлика и Ганя трябва да я разбере или да се върне в България.
  • 20 Доктор паричко

    10 1 Отговор
    Права е жената. Вече и епикризи не дават,няма диагнози в амб. лист, но прилгат лечение, няма резултати, няма препоръки и т.н. Само пари искат и все им са малко.

    Коментиран от #34

  • 21 Ха ха ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Германеца":

    Германец си викаш? От тия дето всеки им е крив, живее в българско гето и на социала. Явно не знаеш какво е Notfall и въобще немския начин на живот ти е чужд.
  • 22 Ббб2

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "и тая търси без пари лечение":

    Почти всички лекари карат чисто нови автомобили,да кажеш че изкарват малко пари,не отговаря на истината.За повечето,бизнеса е на първо място.

    Коментиран от #26, #31

  • 23 Тома

    9 2 Отговор
    Цялата здравна система е измислиха за да се крадат милиарди и да умират повече хора от отрочетата на д.с. и бкп
  • 24 Айларипи

    8 0 Отговор
    😂😂😂 Като кажеш на българина,че е цървул,веднага скачат десетина "коментатори" да ти обясняват,че не е така.Като им каже някой -много добре живеем,те-а,добре,виж кви цървули сме.

    Коментиран от #27

  • 25 1234

    5 11 Отговор
    Това са пълни глупости!
    Аназарка може да е постави третокурсник.
    Причината доколкото разбирам и в Германия не са посочили.
    Реклама на Турско здравеопазване???(добре платено) за толкова пари в България ще и свършат повече работа!?!?
    Или храчки срещу Българските лекари.
    БЛС спи ли? Защо няма позиция, съд.
  • 26 хихи

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ббб2":

    Ако карат каруци по-щастлив ли ще си? По-богат ли ще си? По-здрав ли ще си?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Урюрвкос

    3 2 Отговор
    фантастика и реклама----имаше показатели, повечето от които бяха в червено. За няколко часа всичко стана в зелено - в норма.
  • 29 ЧОЧО

    4 0 Отговор
    Четете конентара,жената казва,че открили болеста в Турция. Лекували са я маши лекари даже им благодари.
  • 30 Край

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Чукча пише, Чукча не чете":

    Е я виж какво е изведено в заглавието. Нещо добро там за българите и България видя ли.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Народа мре като мухи

    3 1 Отговор
    Новите огромни гробища в Орландовци се запълниха за 1 година.
  • 33 Какви пари бе

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Край":

    В Германия съм имал проблеми, не са ми взели 1 евро. Аман от сбъркани русофили.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 лекар от китай

    2 2 Отговор
    като тука вземете да плащате на докторите какво им се плаща във германия може да имате същите претенции!

    докато тук се плаща по 3-5лв за преглед.. ще ви лекуват шамани или фелдшери

    щото тия доктори специалистите учат по 15-20 години па вие искате да му дадете пари като за баничка..ми и аз да съм няма да ви лекувам като подигравате .. с дребни стотинки.. със здравето си
  • 36 ТИГО

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Край":

    Мой човек доктор ме прати на преглед за болки в ръката .Избацаха скенер ,минах по вторият начин ! Диагнозата бе скъсани връзки доктора ме пита дали мога да бродирам , ако не се направи операция ще бродирам до края на живота си .Операция , викам добре слагат се някакви винтове от титан ! Минимум 3 броя по 900 лв единият ,тегля заем и към болницата .Сядам и чакам прием !Излиза една кака и казва 50 лева за тест !!!!! Къв тест кви 50 лева ??? Кзава за ковид ,да обаче некъв доктор казва не е за ковид !! Мен ми светна червената лампа ,викам "опа ще те прецакат за още неща " като поповете "Здасти и дай" както си седях станах и се махнах от болницата на метрото и дома !! Поболя ме още 2 седмици с парите си оправих банята и никога няма да бродирам ,по мнението на докторчето ! Ще спестя имена .И така "Здравеопазване"