Last news in Fakti

18 Март, 2024 18:05 3 080 76

Защо Русия няма граници

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл

В момента тече второ мащабно проникване в територията на Русия – Белгородска и Курска област – на три доброволчески подразделения, съставени от руски граждани, но базирани в Украйна и борещи се против путинския режим

Защо Русия няма граници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нито руското държавно ръководство, нито обществото реагират на пробивите през границата. Гледат встрани и лъжат, че няма проблем. Русия няма граници – най-малкото няма отбранявани граници, пише проф. Евгений Дайнов.

Има ли Русия граници? Напоследък руските телевизионни пропагандатори отново изобилно се позовават на цитат от Путин, че „границите на Русия никъде не свършват“. Това е нескопосан опит за заклинателска магия: казваш нещо („наричаш“ го) и то се случва. В случая: границите на Русия ще се разширяват, докато не остане накъде.

Само че на терена се случва друго. Още в началото на войната предупредих, че тезата „Русия няма граници“ много лесно може да се обърне против самата нея. Вместо тези граници да се разширяват навън, могат да се свиват навътре. И това може изобщо да не направи никому в Русия впечатление: нали все пак границите се движат и не е ясно, свършват ли някъде?

В последните месеци виждаме точно това: свиване на границите на Русия и пълно безразличие, в Русия, към това.

Линии на карта, които никой не иска да отбранява

Всичко започна с бунта на Пригожин през юни 2023 година. Заедно със съществена част от частната си армия „Вагнер“, бившият готвач на Путин реши да напусне фронта в Украйна и да настъпи към Москва, за да се разправи с онези – Шойгу, Герасимов, Медведев и подобни – които държеше отговорни за лошото снабдяване на руските войски и за идиотската стратегия на „месните щурмове“, т.е. зариването на противната страна с трупове.

Пригожин беше подлъган да спре похода си към столицата на 200 км от нея. Междувременно бе превзел, без един изстрел, Ростов на Дон и без всякаква съпротива заобиколил Воронеж. Ростов на Дон за руската армия днес е нещо като Сливен за Трета българска армия преди 1989 година – най-важният военен център. Пригожин не само го превзе и не само бе посрещан от населението като герой, но и привика местните руски генерали да им се кара пред камерите. И те дойдоха и клюмаха в ефир.

Граници, видя се още тогава, в Русия няма. Или дори и да има, те са линии на карта, които никой не иска да отбранява.

Второ проникване в територията на Русия

Ще кажете: граници е нямало за Пригожин, когото много руснаци виждаха като някакъв нов, обещаващ и по-млад от Путин император. Инак граници си има и те са отбранявани.

Не е така. В момента тече второ мащабно проникване в територията на Русия – Белгородска и Курска област – на три доброволчески подразделения, съставени от руски граждани, но базирани в Украйна и борещи се против путинския режим. При първото си навлизане през руската граница доброволците откриха нещо много важно: никой не иска да им се противопоставя. Редовната армия бяга презглава, а населението си наляга парцалите. Разликата с първите дни от нахлуването в Украйна е поразително. Спомнете си кадрите от северните квартали на Киев от края на февруари 2022 година: зад всеки ъгъл се подаваше ръка, хвърляща коктейл „Молотов“ по някоя руска бойна машина; от всеки балкон по танкове и БТР-и се сипеха същите запалителни смеси. Помня кадър, как украински цивилен тича по улицата след руско МТЛБ и се опитва да го уцели с РПГ. Успя чак на четвъртия път (според мен на първите три снаряда беше забравил да отвинти капачката на взривателя) – но не се отказа.

Нищо подобно не виждаме в Русия – нито при първото проникване на руските доброволци, нито днес, когато те заявяват своята решимост да не си тръгнат, както миналия път, а да освобождават от Путин територията на Русия.

Нито руското държавно ръководство, нито обществото реагира на пробивите през границата. Гледат встрани, лъжат, че няма проблем, чакат някой да направи нещо. Местното население бяга на изток, натоварено с бохчи. Русия няма граници или поне – няма отбранявани такива.

За границите по въздуха

Във въздуха е същото, даже е по-зле. В първата зима на войната руските „военно-космически“ сили се опитаха да ликвидират украинската енергийна инфраструктура с цел на украинците да им стане студено и те да се предадат. Това не е станало и до днес, тъй като украинците успешно удържат своите граници по въздуха. Затова руснаците не могат да нанасят прецизни удари по важни инфраструктурни и военни цели: украинците не им позволяват. И руснаците просто „пуцат“ в посока на, да речем, Киев или Одеса с надеждата да уцелят някой голям панелен блок, изпречил се на пътя на съответната ракета.

Междувременно украинците планомерно унищожават, с прецизни удари от въздуха, руски военни и инфраструктурни обекти. Дотук са атакувани 12 процента от руските нефтопреработващи предприятия. По места в Русия се въвеждат ограничения за зареждане по бензиностанции, а Путин се принуди да прекрати износа на нефтопродукти – основно перо на приходи в бюджета.

Въздушните граници на Русия не съществуват по толкова очевиден начин, че дори главният руски пропагандатор Соловьов бе принуден да кресне, обръщайки се към руските рафинерии: „Стига сте разчитали на държавата! Тя не може да огрее навсякъде! Сами се отбранявайте от украинските удари! Правете си частна противовъздушна отбрана…“.

За границите по вода

Руските граници по вода също на практика не съществуват. Без да имат собствен военноморски флот, украинците вече успяха не само да ликвидират една-четвърт от руския, но и да го изгонят от Черно море и заключат в Азовско.

Ето как на мястото на огъващи се граници се появяват нови: Черно и Балтийско море станаха вътрешни морета на НАТО; а по сухопътните граници на Русия в западна посока всичко, което не е Беларус или Украйна, пак е НАТО (а и Украйна ще бъде член на алианса в обозримо бъдеще).

Изчезват важни вътрешни граници

Под напора на разпадащите се сухопътни, въздушни и морски граници, вътре в Русия изчезват и други важни граници, особено – в икономиката. Всеки месец властта национализира над 200 частни фирми и предприятия. От останалите изземва целия валутен приход, замествайки го с рубли; в последните седмици държавата взема 65 на сто от тия рубли за нуждите на войната. Вървят масови фалити, някои от които – „по руски“. Газпром, например, доведен до просешка тояга от грабителството на властта, тия дни бе субсидиран от същата тази власт с няколкостотин милиарда рубли. Откъде са взети тия рубли? От останалите все още живи стопански субекти.

Да не говорим за разпадането на границите в политиката, където Путин се появява като единствен реален кандидат за президент, думата „избори“ не фигурира в речника на официалните лица, а прокуратурата вече заплашва да арестува различни категории избиратели в и около избирателните секции.

"Който сее вятър, жъне бури"

Обратното на тезата на Путин, че Русия няма ясни граници, е руският израз „беспредел“ – без-граничен, без-пределен произвол и хаос без ясен изход. В момента наблюдаваме как, докато държавните граници на Русия се разпадат, вътре се развихря именно „беспредел“.

Където няма граници, няма и мяра. А където няма мяра, иде катастрофа. „Който сее вятър жъне бури" - пише го в Библията, даже на чист руски език. Но не вярвам „православните“ полковници в Кремъл да са чели точно тази книга.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 15 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска и е вечна.

    Коментиран от #75

  • 2 Московска стражевая

    8 24 Отговор
    Бау , бау , бау ..
  • 3 ха ха хааа

    17 21 Отговор
    Защо ли ?! Защото си мисли , че е СССР ... 🤭😁
  • 4 12340

    32 15 Отговор
    глас от хоремага на село Миндя
  • 5 Мишел

    42 13 Отговор
    Фейк до фейка, DW.
    Надявате се на руски ядрен удар в Украйна , но няма да ви се отвори парашута.

    Коментиран от #14

  • 6 име

    41 20 Отговор
    Щото не е територия, колония и т.н., а е империя. Щото не се управлява от краварски марионетки и брюкселските слуги на ФАЩ.
  • 7 А бе

    27 38 Отговор
    Скоро ще има много граници из руската федерация, след като всички републики се отделят.
  • 8 Смях

    41 20 Отговор
    Фашистката медия Дойчо веле с нов пропагандистки, безсмислен "материал". Хер Хитлер и той ги е ползвал навремето. Сигурно вече ползват ценния архив от ония славни времена.

    Коментиран от #23

  • 9 Дебил

    36 21 Отговор
    Цар ВОВА да ни вземе и нас .Тия от Запад ни закопаха живи.

    Коментиран от #19, #37

  • 10 Търновец

    9 34 Отговор
    ,Аз съм бил в Съветска Русия - още преди години на дъното на Северния Океан бяха открити нефт и газ и Русите издигнаха тезата че това дъно е продължение на техния континентален шелф и с подводници почнаха да пускат вимпели с руското знаме. Там обаче имат интереси Канадци Американци Норвежци Датчани. Танковете на Русите в Украйна са морално стари и без протекции но пари има за нови подводници

    Коментиран от #43

  • 11 Е. Д. Айноф

    18 12 Отговор
    Се похвалил пред приятелите си, че изразил ненавистта си към Путин и Русия, осквернил Червения площад като се лапортзи. Приятелите му: Браво, много яко, много си смел. Но я кажи, какво стана после, не те ли арестуваха? Ааа, не аз хапорт в гащите!
  • 12 Така е

    18 31 Отговор
    Московията не може да защити границите и колониите си. Факт !
  • 13 DW - Пропаганден машинен

    27 16 Отговор
    Брех, ще вземе някий да ви повярва на фантасмагориите Хахахахахаха
    Жалки гьоблесчета!
  • 14 Мишель ,

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мишел":

    Още ли си у Съпротивата ма ..
  • 15 Реалист

    24 29 Отговор
    Само да припомня
    След като се отвори концлагера България и хората можеха да пресичат границата без риск да ги застрелят, 3 милиона българи избягаха от все още властващата ДС-КГБ мафия и всички в посока на Запад.
    Никой не се излъга да отиде в рая на монголските руZи !
    Та защо като попитам някой путлераZт, би ли живял в руския рай и започва да гледа и мучи като вол.
  • 16 Асен

    28 22 Отговор
    Тези дето се готвят да нападат руснаците ,ще оставят костите си там! Русия е необятна , сплотена и миролюбива страна, за ужас на фашистите!!

    Коментиран от #17, #20, #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Евгейни

    28 14 Отговор
    Евгейни Л"@йнов много се е разтревожил за границите на Русия, а не поглежда нашите граници, каква кочина са. Но нормално, той не е българин да милее за трагичното състояние на нашите си граници, а е соросоид и го интересува само безсмисленото плюене по Русия
  • 19 Варненец

    7 8 Отговор

    До коментар #9 от "Дебил":

    Ама верно си дебил, предполагам на 15 години.

    Коментиран от #27

  • 20 Да.........

    12 18 Отговор

    До коментар #16 от "Асен":

    Вярно, раша е огромна, затова ще бъдат натикни в Сибир.

    Коментиран от #28

  • 21 Офф, кво пак се размириса?

    14 6 Отговор
    Аааа, професор Генчо коментира.
    Коментирай професоре,коментирай.
    Добре, че си онлайн та по=малко да мирише, че иначе щяхме да сме с противогази.
    Абе генчо, твоите студенти с противогази ли идват на лекции?
    Или те въобще не идват?
  • 22 Тоя е много прост

    15 7 Отговор
    но какво да очакваш от бивш комунист, сега върл евроатлантик
  • 23 Жалки продажни копейки 🤪🤡

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "Смях":

    Щом копейките казвате, че е фейк значи е така 😂😂😂

    Коментиран от #29

  • 24 Историческа логика

    13 11 Отговор

    До коментар #16 от "Асен":

    През 1939 година поляците нападнаха Русия в Полша, а финландците - във Финландия. През 1956 година унгарците нападнаха Русия в Унгария. През 1968 година чехите нападнаха Русия в Прага. През 1979 година афганистанците нападнаха Русия в Афганистан. През 2008 година грузинците нападнаха Русия в Грузия. През 2014 г украйнците нападнаха Русия в украинския Крим и Донбас, През 2022 г украйнците нападнаха Русия в цяла Украйна. Най-вероятно в близкото бъдеще ще се окаже, че молдовците са нападнали Русия в Молдова.
    Звучи логично, нали? Бистра, точна и най-вече диалектическа историческа мисъл ... мисъл на хомосъветикус

    Коментиран от #35, #39

  • 25 Гроздьо

    14 8 Отговор
    А българската граница какво представлява? Защо без проблеми минават бежанци откъде ли не през нея? И ги спират евентуално някъде около Траянови врата?! Кой и с какво ще пази българската държава в случай на нужда? Да припомня ли, че танковата бригада в Звездец отдавна не съществува, а селото е поредната циг-ан-ска колония в България. Армия съществува само проформа. НАТО има четири бази, но тяхната цел е не да пази страната ни, а да прави мръсно на руснаците. Направиха ни прифронтова държава, но иначе обсъждаме границите на Русия и какъв диктатор бил Путин. Като вземат да се изказват разни галфони, Борели, Тикви, Шишита и Габриели и започва студена пот да ме облива.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 россиян..

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Варненец":

    Медведевь..след одесса-одессос,и трети път никакво освобождение на тиквуните..
  • 28 россиян..

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Да.........":

    Да си тиквунски сглобкаджийски заличитель-това звучи гордо.
  • 29 россиян..

    6 6 Отговор

    До коментар #23 от "Жалки продажни копейки 🤪🤡":

    Жалки тиквеници-сглобкаджийте ви заличавать исторята-а вие им плескате,ама така требва да бъде,когато са били два века под византия,пет века под тюркистань,и кой кво минал-все семе е посел,а дедо иван два раза.
  • 30 Руснаците са 1/3

    9 13 Отговор
    от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението. Заемат всички управленски постове заедно с местните колаборационисти в държавната администрация, полиция, армия и други силови структури. Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БПФ

    11 3 Отговор
    Съжалете дайнов. Тоя некъпан дегeнepат сигурно се гърчи като червяк след категоричната победа на Путин.
    Истината е, че тия терористи и диверсанти ги избиха още на границата. Нз и те на какво изобщо са се надявали...
  • 33 хахаха

    11 1 Отговор
    тука има и хора, които помнят тая случка с границите на Русия...Путин попита детето къде свършва границата на Русия, а мочето не можа да отговори...и тогава Путин му каза, че границата никъде не свършва, щото е кръг, т.е. затворена крива...тъполявите мисирки де разбрали, де не разбрали, почнаха да виждат в гая детска задачка по геометрия някакви експазионистични мераци на Путин...и простфесора дай нов се оказа ...миндиниец...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 За Грузия дори ЕС призна

    9 5 Отговор

    До коментар #24 от "Историческа логика":

    че вината е на Грузия и Саакашвили.
    За Крим кво да ти кажа, даден от украинеца Хрушчов на Украйна по време когато не е имало значение дали ще е на Украйна или на Узбекистан.
    И имаше огромна опасност Крим и Севастопол, за когото са пролели кръв толкова много руснаци, да попадне в ръцете на САЩ.
    Все едно Пърл Харбър на китайците.
    И после глупакът Горбачов не си го взе.
    А Украйна сама си го търсеше и си го намер, след като се продаде и то не замного пари на САЩ.
    И сега САЩ я ползват срещу Русия.
  • 36 Ъхъ

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Руснаците са 1/3":

    айде сега вместо голо дърдорене, суха статистика/има я даже в уикито/: по данни от преброяването на РФ през 2020 г. от близо 190 етноса, само 6 имат над един милион население - руснаци, татари, чеченци, башкири, чуваши и авари...руснаците са 105 579 179, татарите са 4 713 669, а чеченците 1 600 000.

    Коментиран от #41, #52

  • 37 Кадир бей....

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Дебил":

    Заповядайте, ще ви обичаме много, да не забравите, Костя, Цончо готения, волгата и Карбовски, и Баце и Делян😉
  • 38 Русофил

    6 3 Отговор
    С кой граничи СССР?
    С който си поиска...

    Коментиран от #44

  • 39 хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Историческа логика":

    логичния, ето ти една логическа задача: днес украински дрон е взривил вертолет в Приднестровието, което е признато като част от Молдова...Молдова ще обяви ли война на покрайнината? ЕС ще осъди ли наглата агресия на покрайнинците върху суверенната Молдова?

    Коментиран от #47

  • 40 Демократ

    5 9 Отговор
    Русия е единствената държава в света без граници, защото тя сама ги определя и не се знае кога кой луд император ще реши, че съседна държава е руска собственост и колко от чуждата територия счита за своя. Ленин е казал за комунистическата собственост преди 100 години - всичко мое си е мое и всичко твое е мое. Сталин преди 100 години е решавал коя държава от съседните на Русия ще стане съветска с терор и насилие, днес Путин продължава това. Русия няма как да се промени, тя си има ленинизъм,сталинизъм и путинизъм. Светът да му мисли как да се отърве от този терор.
  • 41 Истинските руснаци са

    0 8 Отговор

    До коментар #36 от "Ъхъ":

    дори по-малко. Има 5млн. в САЩ и 5млн. в ЕС, а преди това бяха със затворени граници като нас. По престижно е да си руснак, причините съм ги посочил - те са "господарския" етнос и затова децата от смесени бракове се пишат руснаци дори да са с дръпнати очи, Шойгу руснак ли е? Нашите цигани и те бяха започнали да се пишат българи, но сега видяха, че като роми имат по-големи права. Определено са под 90 мил. и постоянно намаляват - само при мобилизацията избягаха над 1мил.млади мъже, а преди войната някои се усетиха навреме с целите си семейства. На руските данни трябва да се вярва колкото на резултатите от сегашните избори.

    Коментиран от #45

  • 42 Хайли лайкли

    4 2 Отговор
    Истина е,..... руската сила, руската мощ, руската душа, руската любов, руската красота нямат граници, те са безгранични, Дайнов!
  • 43 ха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Търновец":

    Има пари за подводници. Сега са на почивка е установил американският разузнавателен самолет над Черно море!

    Коментиран от #71

  • 44 ВИЦА ТИ Е ТЪП

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Русофил":

    А НЕ СМЕШЕН.
    МЕЖДУ ДРУГОТО, БЕЛГОРОД КЪДЕ Е.
  • 45 Ъхъ

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "Истинските руснаци са":

    празно дърдорене отново....ти дори не знаеш, че няма етнос руснак. Думичката РУССКИЙ е прилагателно, част от съчетанието "русский человек" и не значи нищо повече от човек, приел РУССКИЙ МИР. Между другото и "българин" не е етноним...но са ти набили в кратуната, че има бълргарски ЕТНОС...
  • 46 ха ха

    2 7 Отговор

    До коментар #34 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Това не е ли онази Северна Добруджа, която Русия си взе за безплатното "Асвабаждение"? Онова, дето полираните мозъци празнуват на Шипка...

    Коментиран от #59

  • 47 ха ха

    0 7 Отговор

    До коментар #39 от "хахаха":

    Това е провокация. Вертолетът е паркиран и неизползваем от години на летището. Има репортажи и снимки. Приднестровието е неудържимо за малкия руски контингент там. Ще го пометат за отрицателно време.
    Не е изключено това с дрона да е демонстрация на уязвимостта на територията. Да си траят и да не разлайват кучетата.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Комсомолец

    5 1 Отговор
    Един ярък продукт на кадровата школа на БКП,който разбира от всичко и най -вече от Русия.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Р.К.И.

    1 6 Отговор
    Огромни граници; 28 гранични държави; рядко населена територия. При тотална война, Русия и Господ не може да я спаси.

    Коментиран от #56

  • 52 Р.К.И.

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "Ъхъ":

    Вярвам само на ДНК.
  • 53 Русия няма граници

    4 2 Отговор
    Защото е безгранична!
  • 54 дедо

    5 1 Отговор
    гензоо генчо много си зле заавала
  • 55 Има

    3 6 Отговор
    Границитте на Русия са в радиус няколкостотин километра от Кремъл !
  • 56 дедо

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Р.К.И.":

    точно обратното е помисли къде се спънаха наполеон и хитлер в логистиката
  • 57 дедо

    3 1 Отговор
    точно обратното е помисли къде се спънаха наполеон и хитлер в логистиката
  • 58 Кольо

    5 7 Отговор
    Владко нали уж тръгна да спира НАТО и да гарантира сигурността на Русия? НАТО добави още две държави и 1340 км към границата си с Русия, а тя е ежедневно атакувана по въздух и земя. Владко не може да направи нищо и буксува на 10 км в Донбас. Никога не е късно да станеш за резил.

    Коментиран от #60

  • 59 Антитрол

    8 3 Отговор

    До коментар #46 от "ха ха":

    "която Русия си взе за безплатното "Асвабаждение"? Онова, дето полираните мозъци празнуват на Шипка..."

    Ами да не бяха те освобождавали ли бе полирания - турците редовно щяха да те полират под гърба. Ама пък може и това да искаш и за това да не харесваш освобождението.

    Как може всичките подлоги на краварника да сте такива българомразци.
  • 60 Запознат

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "Кольо":

    "Владко не може да направи нищо и буксува на 10 км в Донбас"

    Бе щом казваш че над 20% от територията на Укрия е нищо ще ти вярваме - нали за това се напъваш да лъжеш.
  • 61 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    6 2 Отговор
    Какви ГЛУПОСТИ пише Дайче Веле - границите на Русия са там, където тя си реши...
  • 62 калъфи

    6 2 Отговор
    Дайнов пак громи СССР във Фейсбук. Защо смятате това за актуална новина.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Правоверен Евроатлантик

    1 0 Отговор
    Оле, миндялът се изпусна...
  • 69 Мнение

    6 0 Отговор
    Чудесна статия, поздравления, но напоследък леко се прибързва със заключенията.
    Дали Русия има граници и какви са точно те, времето ще покаже скоро и всички ще разберат.
  • 70 Манго

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "Чуждестранният легион":

    Чуждестранния легион яде бой на почивки в Африка. В Украйна от тях не вземат в плен остават на място.
  • 71 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "ха ха":

    Може би разбирате погрешно - Путин все повече използува стари физически и инженерно отживели танкове и БМП и не само че нямат външна активна или пасивна протекция но нямат и обикновени тръбни винкели поне частично да спират чужди ракети. А руските загуби в танкове и БМП са значителни. Путин плаща за нови подводници и торпеда заради големите залежи на дъното на Северния океан а сам Путин е собственик на ценни книжа от нефтени фирми
  • 72 МАХМУД

    0 0 Отговор
    И ПРЕЗ ВСВ БАЙ ХИТЛЮ ОБРАЗУВА РОА..... РУСКА ОСВОБОДИТЕЛНА АРМИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ УКРО ФАШИСТКИ ДЕЗЕРТЬОРИ И ПРЕДАТЕЛИПРОДАЖНИЦИ. СЕГА ВСИЧКО СЕ ПИВТАРЯ
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 А невеликата Простотия

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Запълва пространството, слагайки нелепите си коментари на първо място след всяка статия критикуваща Русия! Нещо като мерудията на всяка манджа!
  • 76 Мухаа ха!

    0 1 Отговор
    Този- некъпания,дебатира новини,както рогатия чете Евангелието.Една тълпа наемници,нахлуха в Белгородска област.А губернатора и местната власт простичко ,но в синхрон със спецчастите евакуираха местните за да няма жертви сред населението.Последва центрофуга.Нали се сещате ,как центрофуга мачка грозде,когато няма кой да пази? Смляли са ги до един.Руския Генщаб,дори не ги споменава в ежедневната сводка.