Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2024 18:41 4 206 116

ISW: Руският мир означава край на Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • авдеевка-
  • крим

Добре снабдените украински сили доказаха, че могат да попречат на руските сили да постигнат дори незначителни победи и няма причина да се съмняваме, че украинските сили с достатъчна западна помощ за сигурност биха могли да стабилизират настоящата фронтова линия

ISW: Руският мир означава край на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев публикува подробен призив за пълно премахване на украинската държава и нейното поглъщане от Руската федерация. Своя документ той евфемистично нарече "формула за мир".

Исканията на Медведев не са нови, а по-скоро представляват действителните намерения на Кремъл за Украйна.

Медведев започва "мирния план", като риторично лишава Украйна от нейния суверенитет, наричайки я "бивша" държава и поставя името ѝ в кавички. Той излага седемте точки.

Тезите на Медведев са тема на дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Седемте точки включват: признаване от Украйна на военното ѝ поражение, пълна и безусловна украинска капитулация и пълна "демилитаризация"; признаване от цялата международна общност на "нацисткия характер" на Украйна и "денацификацията" на правителството на Украйна; изявление на Организацията на обединените нации (ООН), лишаващо Украйна от нейния статут на суверенна държава съгласно международното право, и декларация, че на всички държави, наследници на Украйна, ще бъде забранено да се присъединяват към всякакви военни съюзи без съгласието на Русия; оставка на всички украински власти и незабавни временни парламентарни избори; украинските репарации да бъдат изплатени на Русия; официално признаване от временния парламент, който ще бъде избран след оставката на сегашното правителство на Украйна, че цялата украинска територия е част от Русия и приемането на акт за "обединение", който включва украинската територия в Руската федерация; и накрая разпускането на този временен парламент и приемането от ООН на "обединението" на Украйна с Русия.

Призивите, които той отправя, изглеждат крайни, но всяка една от седемте точки е част от идеологията на Кремъл и заявените военни цели и оправдания. Медведев единствено ги е синтезирал.

Руският президент Владимир Путин установи принципите в статията си от 2021 г. "За историческото единство на руснаци и украинци". Путин твърди в тази статия, че украинците и руснаците са исторически един обединен народ, който е бил насилствено и несправедливо разделен от външни престъпни сили. Путин използва статията, за да подкопае суверенитета на Украйна и претенциите върху нейното собствено политическо, социално, историческо, езиково и културно развитие - все предложения, които са в основата на призивите на Медведев за разпускане на Украйна като юридическо лице и пълното ѝ поглъщане в Руската федерация.

Путин и други руски официални лица отдавна са поставили информационни условия, за да определят Украйна като интегрална и неделима част от руската територия и са поставили целта на Русия в Украйна като "обединяване" на украинските територии с тяхната предполагаема историческа родина.

Така, според изложеното от двамата, става ясно, че мирът за Русия означава края на Украйна като суверенна и независима държава. Тези, които се застъпват за натиск върху Украйна да започне преговори с Русия, би било добре да се съобразят с тази постоянно повтаряна руска позиция.

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски заяви на 14 март, че неуточнени украински части, които са разположени на фронтовата линия от дълго време, са започнали ротации.

Сирски заяви, че тези ротации, по време на които дислоцираните части ще бъдат заменени на фронта с по-нови, ще помогнат за стабилизиране на оперативната обстановка, но не уточни къде по фронтовата линия се провеждат, за да запази украинската оперативна сигурност.

Украинските сили вероятно няма да могат да извършат значителни ротации в райони, където украинското командване прецени, че ситуацията е трудна или има риск от руски пробив. Докладваното начало на украинските ротации предполага, че украинското командване вярва, че ситуацията се е стабилизирала достатъчно, за да може украинските войски да се ротират.

Руските сили може в момента да ангажират тактически и оперативни резерви за боевете в Източна Украйна в опит да поддържат и потенциално да засилят темпото на текущите руски настъпателни операции. Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви на 14 март, че руското военно командване предоставя тактически и оперативни резерви за настъпателните усилия в Лиманското направление, близо до Бахмут и западно и югозападно от Донецка област. Целта е да попречи на украинските сили да стабилизират допълнително фронтовата линия в тези области.

Машовец заяви, че много от тези резерви са били предназначени да използват предвиден руски пробив на украинската отбрана, а не непременно да подкрепят настоящите руски настъпателни операции срещу стабилизиране на украинските отбранителни позиции.

Руските сили все още разполагат с подходящи резерви за по-нататъшно засилване на настъпателните операции, но тези резерви вероятно ще бъдат недостатъчни, за да позволят на руската армия да срине украинската отбрана.

Преди това се бореха да постигнат повече от постепенни незначителни тактически печалби в Украйна от средата на 2022 г. и въвеждането на тактически или дори ограничени оперативни резерви само по себе си не променя руските перспективи за оперативно значителни победи. Руските сили все още не са демонстрирали способности за извършване на здрави механизирани маневри за бързо завземане на големи участъци от територия.

Руската способност да постигне значителни победи обаче все още зависи от нивото на западната подкрепа за Украйна и продължаващите забавяния ще увеличат риска в дългосрочен план. Недостигът на украински материали може да направи сегашната украинска фронтова линия по-крехка, отколкото показва сравнително бавният напредък на Русия в различни сектори.

Добре снабдените украински сили доказаха, че могат да попречат на руските сили да постигнат дори незначителни победи и няма причина да се съмняваме, че украинските сили с достатъчна западна помощ за сигурност биха могли да стабилизират настоящата фронтова линия.

Трудните метеорологични и теренни условия през пролетта на 2024 г. вероятно ще ограничат ефективните механизирани маневри от двете страни на линията и допълнително ще ограничат руските възможности за постигане на значителен тактически напредък, докато земята все още е кална.

Руските сили вероятно ангажират тактически и оперативни резерви, за да поддържат темпото на своите офанзивни операции, за да натиснат настоящите предимства срещу зле подготвените украински сили, преди наземните условия да забавят общия оперативен темп в Украйна. Може също така да се стремят да запазят темпото на своите офанзивни операции до пролетта на 2024 г., независимо от трудните метеорологични условия и теренни условия, в опит да използват недостига на украински материали, преди обещаната западна помощ за сигурност да пристигне в Украйна. Съобщава се, че руските сили се подготвят за ново настъпателно усилие в края на май или лятото на 2024 г. и западната помощ за сигурността на Украйна вероятно ще играе важна роля при определянето на перспективите на това усилие.

Докладваното руско прехвърляне на тактически резерви в нови райони на фронтовата линия демонстрира вероятната способност на Русия динамично да балансира и преразгледа своите офанзивни усилия. Съобщенията на Машовец за прехвърлянето на елементи от 10-ти танков полк на ДНР югозападно от град Донецк и елементи от 272-ри мотострелкови полк на 1-ва гвардейска танкова армия в посока Лиман са забележителни, тъй като тези елементи вероятно са били резерви в други посоки, където Руските сили провеждат настъпателни операции.

Британският вестник The Times съобщи на 14 март, че британското правителство смята, че Русия умишлено е заглушила сателитния сигнал на самолет, превозващ британския министър на отбраната Грант Шапс обратно в Обединеното кралство от Полша.

Британски служители смятат, че руснаците са заглушили сателитния сигнал на изтребителя Dassault 900LX Falcon на Кралските военновъздушни сили, транспортиращ Шапс, неговия персонал и избрани журналисти обратно в Обединеното кралство, след като са наблюдавали ученията на НАТО Steadfast Defender в Полша. Съобщава се, че заглушаването на сигнала е повлияло на GPS сигналите за около 30 минути, докато самолетът е летял близо до Калининград, като също е попречило на пътниците да имат достъп до интернет на мобилните си телефони. Данните от сайта за проследяване на GPS смущения GPSJAM показват, че голяма част от северна и централна Полша и региона на Балтийско море са имали високи нива на заглушаване на GPS на 13 март.

ISW по-рано съобщи, че прекъсванията на GPS в Балтийския регион и голяма част от Полша в края на декември 2023 г. и началото на януари 2024 г. може да са били свързани с руската електронна война в Калининград.

Не е ясно дали руските сили умишлено са се прицелили в самолета, но като се имат предвид скорошните GPS смущения в този регион, Русия може и да стои зад това. Русия може да е реагирала на неотдавнашното съобщение на Шапс за удължаване на разполагането на британските системи за противовъздушна отбрана Sky Sabre в Полша до края на годината. Това прокремълски блогъри представиха като информационната операция за представяне на Запада като заплашващ Русия.

Продължаващите ограничени нападения от украинска територия към руските гранични региони вероятно ще принудят Кремъл да избере между заплащане на репутационни или ресурсни разходи в отговор на нахлуванията. Руски източници, включително руското Министерство на отбраната (МО), продължават да твърдят, че вероятни елементи от общоруския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) продължават атаките срещу руски гранични селища, главно Теткино, Курска област и Козинка и Спордарюшино, Белгородска област на 14 март, но руските граничари са отбили атаките.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 &&&&. Резултата &&&&&

    60 21 Отговор
    Тежко ранени, докарани от границата с Русия, се транспортират от летищата на Харков и Суми
    На летищата в района на Харков и Суми се забелязва повишена активност на "украинската" авиация: там масово се транспортират тежко ранени бойци от границата с Русия.
    "„След неуспешни „месни“ атаки противникът понася тежки загуби не само в техника, но и в жива сила.
    Линейки и редовни превозни средства непрекъснато пътуват от границата, извозвайки ранени бойци. В Харков за трети ден са обявени дни за кръводаряване за доброволци. Хеликоптерите активно транспортират особено тежки бойци, включително френската Super Puma. Има много ранени, те са откарани в различни големи болници, включително в Днепропетровск на името на Мечников.

    Коментиран от #9, #26

  • 2 опря ли ви яйцето на задника

    71 23 Отговор
    Това беше ясно на запада още с направата на Майдана 2014 година .

    Коментиран от #55, #113

  • 3 Мда

    69 21 Отговор
    значи край на западните колонизатори
  • 4 Кой разбрал, разбрал...

    21 43 Отговор
    Това само по себе си говори, че действията на Русия нямат нищо общо с казаните думи.
  • 5 КОТарАК

    18 63 Отговор
    винаги съм презирал използването на сила , там , където не е нужно! РФ начело с АНТИХРИСТА направиха точно това! вместо да изкупят Украина , ги направиха свои врагове за 100г. напред!само със загубите от санкции , щяха да сторят тва-КАЦАПите

    Коментиран от #67

  • 6 мдаа

    61 21 Отговор
    Другата възможност е да воюват до последния украинец, тогава резултата ще е същия.

    Коментиран от #19

  • 7 Рушия БЛАТОТО

    23 48 Отговор
    Надробяване на малки държави на етнически принцип и конфискация на ЯО

    Коментиран от #91

  • 8 Арестович:

    63 22 Отговор
    Путин е прав. Украйна стана марионетка на глобалистката ляволиберална машинария

    Коментиран от #42

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Укра да капитулира!

    48 23 Отговор
    Само така ще запази по голяма част от територията си!
  • 11 Няма как

    49 22 Отговор
    Да е край, защото " Украйна" преведено е " Покрайнина", " Крайна земя" Демек- Покрайнината на руската Империя. И сега пак ще си стане това което винаги е била, и е трябвало да бъде, а не някаква странна антидържавна свръхкорумпирана дупка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мда

    26 40 Отговор
    Само капитулация на терористичния кремълски режим, може да донесе мир в Европа!

    Коментиран от #45

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мдаааа

    22 41 Отговор
    Императора поробител. Ние ще сме следващите. Но нашите са приготвили вече хляб и сол и са се хванали за пръстите на краката. Плюем украинците, а те воюват за свободата си. Ние сме готови да я дадем даром и да колим и бесим българския народ, както турчин не го е клал!
  • 16 Скот Ритър:

    41 19 Отговор
    Украйна бе инструмент, но той се износи, сега го изхвърляме

    Коментиран от #22

  • 17 """""

    31 13 Отговор

    До коментар #12 от "Слава на украинските герои 🔱":

    когато украинците се върнат на земите, където са погребани тяхните предци, живите ще завиждат на мъртвите!"
  • 18 Скот Ритър

    53 20 Отговор
    Целта на колективния Запад винаги е била Владимир Путин да бъде свален от власт.

    Никога не е ставало дума за украински победа.

    На нас въобще не ни пука за Украйна.

    Нима има нещо неясно — 500 хиляди загинали украинци?

    И това ли не е ясно — 10 до 20 милиона бежанци?

    Един трилион долара загуби от унищожена инфраструктура?

    Нима това означава, че ние се грижим за Украйна?

    Защото никой няма да допусне това да случи с негов приятел, с наш приятел.

    Украйна — това е инструмент, който ние използвахме, за да нанесем вреда на Русия.
  • 19 ха ха ха...

    25 10 Отговор

    До коментар #6 от "мдаа":

    Не бъркай украинското бъдеще с парламентарни избори в България, където всички оставят цялото гласуване само на платените избиратели с надеждата да изберат пак същите, а после пищят като ощипана мома.
  • 20 За да има мир

    20 37 Отговор
    в Европа, фашистка р00сия трябва да бъде вързана, демилитаризирана, след което поробените народи да се отделят.
  • 21 Дедо ви...

    36 19 Отговор
    Искандер унищожи базата на бойците от нацисткия батальон в Одеса.
    Тактическата ракетна система "Искандер" на руската армия унищожи база в Одеса с лидерите и бойците на нацисткия батальон. В Украйна се опитаха да представят днешния удар като руска атака срещу мирна цел.
    Въпреки това местните медии съобщават, че сред загиналите са:
    ► командир на неонацисткия батальон „Цунами”, бивш зам.-началник на полицията и бивш зам.-кмет Александър Гостищев;
    ► военен Сергей Тетюхин, бивш зам.-кмет, напуснал кметството и мобилизиран през ноември 2023 г.
    Общо по последни данни са загинали 14 души, а около 50 са ранени.

    Коментиран от #27

  • 22 ЪХЪ

    24 21 Отговор

    До коментар #16 от "Скот Ритър:":

    И бащата на Зеленски се е бил с нацистите през 1943 година.
    Роден е през 1947.

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахахаха

    20 38 Отговор

    До коментар #1 от "&&&&. Резултата &&&&&":

    Пичага, когато ми даваш за хвалба, колко убити и ранени имало в украинската армия, а не виждаш че са три пъти повече в руската, това не е нито хвалба нито победа.

    Коментиран от #36

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ъхъъъхъхъхъ

    19 13 Отговор

    До коментар #22 от "ЪХЪ":

    ДЯДО МУ, бре Научи руски. Губиш се в превода от много @.къл.
  • 29 Велизар

    28 14 Отговор
    Да де ама на украин ца не му се воюва вече, тези много подскачаха са 2 м под земята, обикновенните,мислещи хора са за прекратяване на конфликта пък макар с териториални отстъпки.
    Или на тези главучи само земя и някакви граници са им в устите. Къде остана най-важното човешкия живот, нали всички виждат как ТКЦ ги ловят и товарят в бусове, просто на украинеца не му се воюва вече, не иска, това знак за край на тази безмозъчна глупост наречена война.
  • 30 Русия

    24 15 Отговор
    Не. Войната и амбициите за покоряване на Русия от сащ означават края на Украйна
  • 31 Хахахаха

    17 26 Отговор
    Русофилня, на вас кой ви е казал, че Украйна не съществува? Медведчо ли? Тук става въпрос, ако запада не помогне! Но запада НЕ Е КАЗАЛ, че няма да помогне.

    Коментиран от #34

  • 32 Полуидиот

    26 19 Отговор
    Украйна има бъдеще само в състава на Руската Федерация. Само Матушката може да изтръгне украинците от ноктите на западните лешояди.

    Коментиран от #37

  • 33 Скот Ритър

    27 15 Отговор
    Из интервю за Dialogue works на екс-офицера от разузнаването на САЩ Скот Ритър:
    Скот Ритър: Украйна бе инструмент, но той се износи, сега го изхвърляме (видео)
    Целта на колективния Запад винаги е била Владимир Путин да бъде свален от власт.
    Русия започва да воюва истински, укранците ги чака неминуема гибел .
    Никога не е ставало дума за украински победа.
    На нас въобще не ни пука за Украйна.
    Нима има нещо неясно — 500 хиляди загинали украинци?
    И това ли не е ясно — 10 до 20 милиона бежанци?

    Един трилион долара загуби от унищожена инфраструктура?

    Нима това означава, че ние се грижим за Украйна?

    Защото никой няма да допусне това да случи с негов приятел, с наш приятел.

    Украйна — това е инструмент, който ние използвахме, за да нанесем вреда на Русия.
    Този инструмент се износи. Стана неефективен. Дойде време да се избавим от този инструмент.
    Ние се избавяме от Украйна.
    Точно с това се занимаваме в момента.
    Понастоящем Западът се намира в положение, в което НЕ се опитва да окаже реална помощ на Украйна, а заема тази позиция, за да се види, че той се опитва да направи всичко възможно за Украйна, но в същото време е съгласен Украйна да умре.

    Това за пореден път доказва това, което винаги съм казвал: Западът никога не се е грижил за Украйна, никога.
    Нито веднъж.
    Ние никога не сме искали тя да победи.
    Никога не сме очаквали от тях победа.
    Всичко, което искахме — е да нанесат вреда на Русия.
    Значителен военен ущърб на Русия.
    Коле
  • 34 Отец Афанасий

    27 15 Отговор

    До коментар #31 от "Хахахаха":

    Господ да ни пази от западна помощ и подкрепа. Където стъпи крака на западните безбожници трева не расте.

    Коментиран от #38

  • 35 Бгг

    23 17 Отговор
    Руснаците я създадоха, и те ще я унищожат.
  • 36 Саши

    29 17 Отговор

    До коментар #26 от "Хахахаха":

    Не е хвалба, а е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. Както каза ген. Мили "Не може армия без артилерия като Украйна да има по- малко жертви. Руската артилерия коси украинците дистанционно, без да ползва пехота". Гледай интервюто, сладур.
  • 37 ЧистИдиот си

    16 20 Отговор

    До коментар #32 от "Полуидиот":

    Жалко безпомощни ватнници.Никой не е вярвал,че "втарая" е толкова безпомощна.
  • 38 Хахахаха

    17 18 Отговор

    До коментар #34 от "Отец Афанасий":

    Ами лек път към раша бе копейка! Какво все още ви държи в България? Опашки за раша защо не виждам?

    Коментиран от #98

  • 39 Жеко

    21 15 Отговор
    Идеята е повече от елементарна . Идеята на руснаците, затова и не бомбят Ж.П. линиите за доставки... Утре, ако конфликта се разрастне руснаците ще прегазят Европа като валяк цинкова кофа... Защото Европа и Сащ няма да имат оръжие, а докато си пренастроята иконимиките на военни релси руснаците ще се в Лисабон....Имайте на предвид, че руснаците никак не са тъпи, много добре са си направили сметката...

    Коментиран от #47, #51

  • 40 Някой

    18 13 Отговор
    Хм, а защо Русия да иска да преговаря за мир? Нима е в неизгодната позиция? Нима трябва да спре настъплението си, защото укрите подгънаха капачки и нямат боеприпаси? Нали това цели една война? Защо да се отказва от асата си, защото укрите и запада са със слаби карти?
  • 41 Бай Иван

    22 16 Отговор
    Какъв народ, какво възраждане-това са руските македонци! Всички са руснаци, само че т.н. украинци са от покрайнините на Руската империя и тези, които говорят украински (това е руско-полски диалект) са били под властта и на поляците! Нали ги пускат по нашите телевизии-70-80% от тях не знаят т.н. украински, а майчиния им език е руски у на него си говорят дори по нашите и западните медии! То и затова войната е така ожесточена, защото от двете страни на фронтовата линия воюват руснаци! По-скоро това е гражданска война! То това е една от причините, заради която Путин водеше така вяло войната и не искаше да унищожават инфраструктурата на покрайна! След намесата на Нато и Саш той видя, че така няма да стане и затова трябва да се действува като в истинска война!
  • 42 стоян

    15 23 Отговор

    До коментар #8 от "Арестович:":

    До 8 ком - другар явно не знаеш ама Украйна е независима държава призната от цял свят и кой е путин че да казва какво трябва да става в Украйна която си има парламент и президент избрани в честни избори а не като в русия
  • 43 Гатьо

    21 15 Отговор
    Става ми смешно да гледам украински телевизии ... на руски. Оня ден отивам до "Берьозка" да си купя нещо,а там нацвъкали нови продавачи. Питам го един какъв е на български а той ми отговаря на руски,че бил украинец. "А кажи ми нещо на украински"... ньц и мъц... ама изплю бил бесарабски българин. Сбъркани и зомбирани хора.

    Коментиран от #56

  • 44 Боруна Лом

    9 8 Отговор
    ДОБРО ЗАГЛАВИЕ! БРАВО!
  • 45 Някой

    19 16 Отговор

    До коментар #13 от "Мда":

    Според мен изчезване от лицето на Земята на Великобритания и САЩ ще има по-голям ефект при установяването на мир из Европа, и по останалите кътчета на света.

    Коментиран от #50

  • 46 изтрещяла работа

    14 18 Отговор
    На нова година честитих на украинкаПреди говореше на руски без да се стеснява.Сега нарочно я питах как е на украински честита нова годинаТрябваха и минута две да вдене.Явно присаден език за нея.Но нещата са стигнали далеч дори в България.На същата украинкамайката е аптекарка тук в България.И тя си позволява в аптеката да отпрати позната рускиня защото и е поискала лекарство на руски.

    Коментиран от #48

  • 47 Сметах, сметах

    15 11 Отговор

    До коментар #39 от "Жеко":

    Вече трябваше да са превзели Вашингтон.

    Коментиран от #102

  • 48 правилно е постъпила

    14 14 Отговор

    До коментар #46 от "изтрещяла работа":

    аптекарката.Не преживявай толкова.
  • 49 !!!?

    17 7 Отговор
    Злия дух на Хитлер владее Кремълския бункер !!!?

  • 50 Според мен,

    12 8 Отговор

    До коментар #45 от "Някой":

    никой не те пита?Загряваш?
  • 51 стоян

    15 18 Отговор

    До коментар #39 от "Жеко":

    До 39 ком - жеко още ли сънуваш детски сънища за победоносната армия от сесесерето - цял свят видя че руската армия не може да воюва и руските оръжия са стари модели и затова вече никой не купува руски оръжия
  • 52 Фалшива преценка

    9 15 Отговор

    До коментар #23 от "Реалност":

    Когато дойде края на войната, края на Украйна така както я знаеш, ще те търся тук, но няма да те намеря. Ще си се скрил и покрил.
  • 53 истината

    21 14 Отговор
    Наблюдател от Франция за изборите в Херсонска област:
    Тук има повече демокрация, отколкото у нас ??!!!

    Коментиран от #60

  • 54 Учуден

    23 14 Отговор
    Ами то и "американския мир" означава край на Ирак, Либия, Югославия ама дойчовците нещо не плачат. Украйна ще си съществува и ще е просперираща държава но в състава на РФ а не в НАТО или ЕС.

    И защо ли когато някоя държава влезе в ЕС не е анексирана но видиш ли ако влезе в РФ вече е анексирана. Последно щатът Тексас анексиран ли е или не е, а щатът Хавай или пък остров Сайпан. А колко държави превърнаха в колонии с назначени техни марионетки.

    Или за господарите може даже и земите никога да не са били техни но за другите не може даже и собствените си земи да върнат като Китай Тайван.

    Коментиран от #64

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Относно езикът.

    15 20 Отговор

    До коментар #43 от "Гатьо":

    Още от времето на Екатерина Втората на всички племена и народи, колонизирани от русийската империя е забранен майчиният език и е наложен със сила и терор руският език.

    Коментиран от #69

  • 57 Ми то.....

    18 15 Отговор
    Запада прее......ба Укрия , подкокуроса наркомана и хунтата му , излъга Русия със Минското споразумение и накрая дръпна за опашльока стария мечок , а сега реве !!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Запада умре !!!!!!

    17 15 Отговор
    Да живее изтока !!!!!
  • 60 Малии

    15 15 Отговор

    До коментар #53 от "истината":

    Направо трепвсм,когато руска под.лога ми говори за "истина"
  • 61 пиночет

    8 6 Отговор
    Путин,да приготвя тубата с бензин!
  • 62 Джърман Лопес

    15 14 Отговор
    Америка се оттегля от Украйна .
  • 63 пиночет

    15 11 Отговор
    Путин,да приготвя тубата с бензин!

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Mиcиpkи,

    18 14 Отговор
    Можехте да послушате Путин. И щеше да има държава Украйна, верно малко поокастрена.
    Сега или ще слушате Медведев или след две години няма да има и Литва, Латвия, Естония и половин Полша.
    Ама то за тая цел се иска акъл, пък то не е x0й да ви го набият...

    Коментиран от #75

  • 66 касата

    13 10 Отговор

    До коментар #63 от "пиночет":

    Путин,щом е приготвил тубата с бензин, го отпиши!
  • 67 Антитрол

    16 15 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    "винаги съм презирал използването на сила , там , където не е нужно"

    Аха значи всички държави които нападнаха господарите ти използването на сила беше много нужно нали - помня оправданието с едно шишенче с бял прах а за Либия даже нямаше оправдание. Избиването на 1200 евреи от Хамас е оправдание нали но избиването на 14 000 руснака от Киевската хунта не е никакво оправдание нали. И е много демократично нали да организираш кървав преврат и да сложиш неонацистки марионетки но използването на сила срещу тях не е нужно нали.

    Ех пусти опорки и двойни стандарти.
  • 68 Путин

    14 12 Отговор
    Тубата с бензин,вече е в бункера!
  • 69 Само питам

    21 18 Отговор

    До коментар #56 от "Относно езикът.":

    И сега като не е времето на Екатерина Втора , защо не говорят на украински бе .
    Украинците в България ми говорят на руски .
    Поляците в България ми говорят на руски ?
    Естонците в България ми говорят на руски ?
    Молдовците в България ми говорят на руски ??.....
    Бе страх ли ги е от някой тук в България ?

    Коментиран от #73, #78

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Ами чудесно!

    18 15 Отговор
    Това така и така си е било винаги покрайнина. От това държава не става. Имаха исторически момент, да се докажат и закрепят, ако искаха и можеха. НО те крадяха, като за последно, съсипваха си територията, почнаха да продават и земята на сащиянците, пуснаха ги и с военни разузнавателни поделения по границите с Русия, пуснаха и военни биолаборатории за разработване на опасни биооръжия, тормозеха и избиваха етническите руснаци и на края се доиграха... Еми няма да е отделна страна, то се видя. Тези НЕ могат, не са били никога страна, нямат традиции и история на държава и за това се провалиха... Колкото и да кряскат "слава на хххх ", нищо не става от тях! Повече от половината мъже са избягали, вместо да са на фронта! Не се чувстват граждани и патриоти, но и какво да защитават? Земите на Блкек Рок и Монсанто ли?
    Ще се върнат пак към Русия!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Па питай.

    16 14 Отговор

    До коментар #69 от "Само питам":

    Защото в соц.концлагера ни караха да учим руски.Без референдум.

    Коментиран от #82, #83

  • 74 !!!?

    18 9 Отговор
    Цялата История на днешната РФ, възникнала като сурогатно образувание на Монголската империя, обяснява защо тя е единствената страна в света която има самостоятелна дума за ВОЙНА, но самостоятелна дума за МИР няма !!!?

  • 75 Спечели 20 рубли

    13 11 Отговор

    До коментар #65 от "Mиcиpkи,":

    38 стотинки.
  • 76 Учуден на лъжите

    14 16 Отговор

    До коментар #64 от "Неучуден":

    САЩ никой щат не е завоювала!

    Хайде бе сигурно и Мексико продаде Тексас на краварите - то само с лъжи и опорки не става - пък за какво е била "гражданската война" в САЩ. Сигурно южните щати и тях са ги купили. Пък Хавай директно си го анексираха като свалиха президента му - вярно почти нямаше война защото Хавай почти нямаше армия. Пък Сайпан си го анексираха след доста воюване.
  • 77 Шарли Ебдо

    14 15 Отговор
    Ама,как някакъв тиран ще определя съдбата на хора,които са се самоопределили, като народ. Само на по- младите с махленско циничния език ще напомня,че СССР означава Съюз на съветските социалистически републики. Погледнете атлас с карта на СССР. Там са си очертани: Русия,Украйна, Молдова,Грузия и т.н. Отделно те имат сложна система на райониране: област,покрайнина и т.н. Украйна е самостоятелна държава с МЕЖДУНАРОДНО признати граници,както е цяла Европа,иначе трябва да сме постоянно във войни. За това падат границите и живеем в ЕС
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ти сигурен ли си в това

    13 13 Отговор

    До коментар #64 от "Неучуден":

    Как САЩ откраднаха територията от океан до океан .
    преди 120 години, на 30 април 1900 г., Хавайските острови са анексирани от Саш. Това не е първият подобен случай - две трети от съвременната територия на Саш просто са иззети от други страни .
    Анексирали са половината територия на Мексико .
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Антитрол

    15 16 Отговор

    До коментар #73 от "Па питай.":

    "да учим руски.Без референдум"

    Кога краварските подлоги направиха референдума за "английски" който изучаваме сега можеш ли ме подсети че нещо съм забравил.

    Пък навремето освен руски се учеше немски и френски че даже и английски, но при новите господари руския или китайския е забранен.

    Коментиран от #86, #90

  • 83 бе питам

    10 12 Отговор

    До коментар #73 от "Па питай.":

    Сега защо не ми говорят на родния си език бе ?
  • 84 Зомбайо

    16 14 Отговор
    Не искахте минските споразумения, украйна нямаше да изгуби нищо, сега ревете.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Сега всеки е свободен да учи

    15 13 Отговор

    До коментар #82 от "Антитрол":

    какъвто си иска език.Навремето през соца съм ходил в Унгария
    и Чехословакия ,опитвах да ги заговоря на руски,те се правеха,че не разбират и веднага обръщаха гръб.Въпреки,че там беше също задължителен.Бях очуден за омразата им към всичко руско.Е,явно са знаели защо.Понял?

    Коментиран от #97, #107

  • 87 Копейко,

    18 11 Отговор

    До коментар #70 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Чий го дириш в "краварника" ??? Я марш в Матушка ... рая на земята...и слушай "мъдростите"на някой Бурят...пък може някой чеченец да те хареса за харема си....

    Коментиран от #89, #104, #116

  • 88 Гост

    6 22 Отговор
    Колко време трябваше да мине за да го разберете...Путин няма да изпусне бившият сателит Украйна да отиде при ВРАГА...много се кефят на тази дума руските НЕхомосапиенс...
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Я,пак?

    15 2 Отговор

    До коментар #82 от "Антитрол":

    Къде е забранено да се учи китайски или руски???Да си чувал за руската гимназия
  • 91 БПФ

    11 15 Отговор

    До коментар #7 от "Рушия БЛАТОТО":

    Хайде, вървете да я надробите - докога ще чакаме? Вземи слатински, дайнов и тагаренко да ти помагат.
  • 92 По-добре си седи у

    16 7 Отговор

    До коментар #89 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Долни Цибър.

    Коментиран от #96

  • 93 Читател

    8 14 Отговор
    А добър ден сега ли го разбрахте това, трябваше когато краварите назначиха своите нацисти.
  • 94 Май...

    14 8 Отговор
    Медведката е завършен идиот.
  • 95 Бай той Толстой

    9 14 Отговор
    И по две украинки за всеки руски войник.За който иска-гол бандеровец ,наведен и вазелиниран!
  • 96 Па съм я бе

    4 14 Отговор

    До коментар #92 от "По-добре си седи у":

    Па он е от Горно Уйно бе!Искаш ли да му видиш бафора?!
  • 97 Бай той Толстой

    3 16 Отговор

    До коментар #86 от "Сега всеки е свободен да учи":

    Да,но руснаците ги онождахасумати и години,нали?Затова приличат малко на хора.
  • 98 Ицето

    3 13 Отговор

    До коментар #38 от "Хахахаха":

    А ТИ ЩО НЕ СИ НА ФРОНТА!?М?!
  • 99 Истина

    13 14 Отговор

    До коментар #14 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Русия е най-добрият и единствен добродетел и доброжелател на България през последните 150 години (с редки изключения).
    1. Освободи ни от тежкото турско робство. Без нея щяхме да говорим турски, както бившите българи от Одрин.
    2. През 1908 г. осигури De Jure признаването от Турция независимостта на България. Русия заплати/опрости на Турция милиони златни франкове.
    3. Русия защити, по време на разговори с Рузвелт и Чърчил, отнемането на Родопите ни от Гърция и югоизточна България от турците
    4. Осигури разширяване на територията на България със Южна Добруджа — България бе единствената страна, загубила войната, с такава привилегия.

    5. България все още съществува едва – едва, и то благодарение на постиженията на лошия комунизъм — соца:
    6. С помощта на Русия (СССР) бяха построени струкуропределящите Козлодуй, Нефтохим, ПАВЕЦ Чаира, Проходът на Републиката , даже НДК --то беше построено и наречено "Людмила Живкова" и мн. др. Метрото бе започнато при Тошо.

    Напишете името на друга държава, действаща като благодетел на България.
  • 100 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #89 от "САТЪРА НА ХАНА":

    с еднопосочен билет нали така...иди сега тада имаш възможност да отидеш на фронта....да дадеш своят дан за Матушка...
  • 101 Да бе....

    13 6 Отговор
    Този руски мир все нещо означава.... например, войни, кръв, разрушения, убийства, изнасилвания, грабежи и мизерия, пък този мир може и да означава край на руският мир, знае ли човек.
  • 102 Васко

    2 13 Отговор

    До коментар #47 от "Сметах, сметах":

    сметалото ти неважи...
  • 103 Българин

    16 8 Отговор
    Не се е раждал по-голям глупак на този свят от Медведев.

    Коментиран от #106

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 анонимин

    11 16 Отговор
    Има една приказка-Волът като рие,го хвърля на гърбът си.Същото е и окраиците-Да беха мирно седяли,не биха дръвцето гризнали!!!!
  • 106 Моряка

    6 16 Отговор

    До коментар #103 от "Българин":

    Голям български х.... лапни,голяма дума не казвай.
  • 107 Моряка

    4 16 Отговор

    До коментар #86 от "Сега всеки е свободен да учи":

    По времето на капитализма съм бил многократно с кораб в Клайпеда( Литва) и Талин (Естония).Хората бяха отзивчиви и навсякъде ни отговаряха на руски.Беше преди 15-18 години.
  • 108 Медведев

    4 14 Отговор
    Не е писал никъде че няма да има Украйна , защо да споменава “държавите след нея “ ако такава
    няма . Това е фейк PR . Укр и Русия са били векове един народ .
    С изключение Април 1918 - Декември 1918 Wiki , BBC Ukrainian history Timeline .
  • 109 Моряка

    1 16 Отговор

    До коментар #79 от "Прав си":

    А дали там расте лапад?Студеничко е.Като си се бърсал,да не си объркал нещо растеенията?
  • 110 Речено сторено

    2 16 Отговор
    Бъди сигурен колективен западе,че каквото Путин каже, това ще стане! Той не шикалкави!
  • 111 Чайковски Забранен

    3 16 Отговор

    До коментар #14 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Какво би станало в Европа ? Мир . Ако бяха послушали Роберт Гейтс -
    “ Разполагането на войски на Нато в Румъния и България е ненужна провокация “
    Путин поиска изтегляне и гаранции за мир . Отговориха с нарушаване на Мирния Договор
    и чистка в Донбас .

    За нещо казано от Раковски преди 100 г да мразим Русия ?
    Ами тогава как японците след Хирошима и немците след Дрезден са съюзници със САЩ ?
  • 112 РАЗБИРА СЕ!

    0 17 Отговор
    НЯКОЙ НЕРАЗБРАЛ ИМА ЛИ?!? НЯМА УКРАЙНА! ФИНИТО ЛА КОМЕДИЯ!!!
  • 113 ЗАТОВА И

    3 16 Отговор

    До коментар #2 от "опря ли ви яйцето на задника":

    САЩ ВЕЧЕ..Е ЗАЕТ... НЕ МИСЛИ... НЕ "ПОМАГА" НА. НАИВНИТЕ ЗЛОБНИ УКРОНАЦИТА! ЖАЛКО ЗА ЗАГИНАЛИТЕ МЛАДИ ХОРА...
  • 114 В.В.П.

    2 16 Отговор
    Всички хора да знаят ,да не слагат евреи в управлението дна държава си..За чафута тояга през краката и да хваща гората .Вършат геноцид в Газа ,както Хитлер вършеше срещу евреите ..Защото и той беше евреи..Прокълната семка
  • 115 Мир

    3 16 Отговор
    Т е Русия да прегърне Укр мир на Зеленски с лаборатории и бази на Нато
    в Севастопол и до границите си . Укр има право на избор .

    Да , ама не може руски в Куба или китайски в Самоа .
    Те нямат право , не е демократично .
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: