Last news in Fakti

18 Март, 2024 22:00 2 743 17

Илиян Василев: Марс е виновникът за затоплянето

  • марс-
  • климат-
  • земя-
  • затопляне

Бяхме изненадани да открием тези 2,4-милионни цикли

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Винаги съм бил скептик относно антропогенния харакетр на климатичните промени, без да отричам затоплянето. За него е достатъчно да си спомня зимите като дете и липсата им сега. Но идеята, че човекът на Земята е по-силен от влиянието на Слънцето и на Космоса ми се е струвало прекалено претенциозно, да не кажа надменно. Преди три дни излезе поредния материал, който доказва, че причините за затоплянето са извън нас, поне преоблаващо - линк към статията в коментари. Според ново проучване, публикувано тази седмица в списание Nature Communications, в един удивителен космически цикъл, който се случва на всеки 2,4 милиона години, гравитационното привличане на Марс променя пътя на Земята около Слънцето, затопля нейния климат и засилва активната циркулация в дълбоките океани.

"Влиянието на Марс върху климата на Земята прилича на ефекта на пеперудата", казва съавторът на изследването Дитмар Мюлер, геофизик от Университета в Сидни, Австралия, пред Джеймс Уудфорд от New Scientist. Той признава, че Червената планета е твърде далеч, за да окаже огромно гравитационно въздействие върху нашия свят. "Но има толкова много обратни връзки, които могат да засилят дори и фините промени".

Като преглеждат 65 милиона години дълбоководни седименти, изследователите анализират историята на поведението на океанските течения на Земята. Те взели проби от близо 300 сондажни ядра, които документирали как са се държали тези течения във времето. Прекъсванията в седиментацията показват наличието на енергични дълбоководни течения, докато непрекъснатата седиментация представлява по-спокойни условия.

Екипът установява, че силата на тези течения е намалявала и намалявала в рамките на 2,4-милионни годишни цикли, известни като "астрономически големи цикли". Сравнявайки тези колебания с астрономически събития, изследователите откриват неочаквана връзка: Всеки цикъл съвпада със записите на гравитационните взаимодействия между Земята и Марс.

"Бяхме изненадани да открием тези 2,4-милионни цикли в нашите дълбоководни седиментни данни", казва в изявление Адриана Дуткевич, водещ автор на изследването и седиментолог в Университета в Сидни. "Има само един начин да ги обясним: Те са свързани с циклите във взаимодействието на Марс и Земята, които обикалят около Слънцето."

Докато двете планети очертават орбиталните си пътища, гравитационните им полета си взаимодействат в процес, наречен резонанс, казва Мюлер в изявлението. Този космически обмен променя кръговата орбита на Земята около Слънцето - и съответно колко близо е планетата до слънчевата енергия. През периодите с по-голямо излагане на слънчева радиация Земята приема по-топъл климат. Установено е, че с този по-топъл климат се увеличава количеството на активните океански течения.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    43 2 Отговор
    Факт е, че човешката дейност влияе само 2% на изменението на климата. Останалото е е лицемерие. Те не отчитат другите основни фактори:
    Какво да направи човечеството и главно зелените, за да избегне изменението на климата:
    1. Да спрем протуберансите на слъцето???
    2. Да преуставим вулканичната дейност, създаваща огромно количество въглероден двуокис???
    3. Да издухаме на въглеродния двуокис (карбонов диоксид), когато няма фотосинтезата през НОЩТА. СО2 се разгражда само прз деня от разстителните видове вкл. от горите и бразилската джунгла и тайгата??
    4. Да спрем парниковия ефект, предизвикван главно от изпарението на океаните???
    5. Да изтрепем кравите, слонове, жирафи и др. защото изпускат метан 84 пъти по-опасен за природата от карбоновия диоксид. А домашите любимци кучета по 40-50 кг??? Затова пък само по едно дете или без него, заради въглеродния отпечатък.???
    6. Да спрем изменението на ъгъла на оста на Земята по отношение на слънцето???
    7. Да спрем намаляването на магнитното поле на земят???
    8. Да спрем цик1ла на Марс и 11 годишното циклично влияние на пръстените на Сатурнна климата ни???
    9. Да спрем движението на Слънчевата система и на галактика Млечен път във вътрешността на Вселената???
    10. Да разрушим HAARP и да спрем войните (това вече може би е е реално)!!!

    Забележка: През 2013 година О-бам-а заяви, че през 2017 година световният океан ще се повиши с 7 фийта (2.1 метра). Още чакаме. Но неотдавна той купил вила на брега на океана
  • 2 Файърфлай

    33 3 Отговор
    На 101 % съгласен.Мога да напиша цяла статия по въпроса,но ме мързи.Само ще кажа,че ако в атмосферата се е увеличил въглеродния двуокис ( СО 2 ) поради изгаряне на конвенционални горива,т.е. въглерод,то в тази реакция ( горенето ) участвува и кислород(О2) ,който съответно трябва да е намалял.А той ,кислорода си е 21%.Седи и не мърда.Затова долу ръцете от ТЕЦ ,,Марица Изток,, 2. и успех на колегите в борбата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Миии

    39 0 Отговор
    Ай сега да обясниш защо и кой въведе цени за търговия с квоти за въглеродни емисии във всички основни схеми за търговия с емисии? И къде отиват тези милиарди?
    Само България плаща по 2 милиарда за въглеродните си емисии!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 дааа

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Миии":

    Чекай ся, да не намекваш нещо че в ЕССР има разни схеми с енергетиката и ни дърпат под носа едни милиарди? Ако е така, то най-вероятно са руснаци организаторите. Илиянчо василев не може току-така да обвини ЕССР, без да приплюе руснаците! Само те ни точат енергетиката, помнете козяци!
  • 6 Файърфлай

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Миии":

    Въпросът ви е уместен и същевременно риторичен.Кой плаща е ясно-ние,потребителите на е.енергия.По-интересно кой прибира парите.За това питайте княз Дондуков Първи номер
  • 7 Добро утро

    34 0 Отговор
    Самото овцете още не са разбрали, че една шепа хора използват естествените природни цикли като оправдание за налагане на тотален контрол върху живота на всеки един човек. За съжаление овцете не са малко.

    Коментиран от #13

  • 8 Винкело

    5 4 Отговор
    Ами много ясно, че Марс. Що па да не е Венера? Ми щот не звучи страховито като Марс, затуй. Между другото, Марс може само да отдалечава периодично Земята от Слънцето, ай сетете се защо.
  • 9 Тоя евроджендър

    14 0 Отговор
    обикнобено повтаря като папагал на къса каишка от Козяк разни опорки и небивалици, но съм съгласен с едно - ако има промяна в климата, едва ли ние сме по силни от Природата и Космоса.

    Останалото ще го разберем рано или късно, ако до тогава децата ни - бъдещите учени и откриватели - не бъдат преждевременно превърнати в безполови йессърчета от евроалтантическите не-хора.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не задължително

    2 1 Отговор
    всичко в статията да е истина.
    . .. нито дори в коментарите.
    Всеки може да си напише тик каквото му харесва за истина.
    От мен по въпроса, толкова.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Обаче

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Добро утро":

    Въпросът е че дори да сме разбрали, ако си стоим на дивана и на правим нищо за да се прекрати това безумие , нищо няма да се промени.Ще ни направят роби, ако не нас, децата ни със сигурност.
  • 14 МОСКВА НОСИ ВИНАТА ,

    5 7 Отговор
    РУСИЯ НИ УНИЩОЖАВА - ХАРВАРСКИТЕ УЧЕНИ ОТДАВНА СА ГО ОТКРИЛИ , НО КОЙ ДА СЛУША !
  • 15 Чудо големо !

    8 1 Отговор
    То това се знае отдавна от научната общност.Но,важно е да има "зелени"паразити да ръсят глупости.
  • 16 БеГемот

    2 3 Отговор
    Някак много бързо стана това затопляне в рамките на няма век ...къде са два милионни цикли къде са сто години...естествено че има такива цикли но те не стават така от днес за утре...по скоро сме в природен пик които скочи ужасно бързо заради хората...иначе рано или късно ще има и ледникова епоха когато слънчевата система мине през някоя прахова област в галактиката има и такива цикли...
  • 17 Открих Топлата Вода

    5 0 Отговор
    Нарича се ,,цикли на Миланкович".
    Има и цикли на слънчева активност.
    Човешката дейност е под 1%.