Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Март, 2024 23:01 2 055 36

Как Русия принуждава чужденци да се бият в Украйна

  • мобилизация-
  • путин-
  • владимир путин-
  • руска армия-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • чужденци-
  • индия

Много индийци и непалци са принудени да се сражават за Путин

Как Русия принуждава чужденци да се бият в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия има проблеми с осигуряването на достатъчно войници за фронта в Украйна и е започнала да набира чуждестранни бойци на договор - най-вече от Индия и Непал.

Има обаче все повече индикации за това, че тези мъже не се бият и не умират по бойните полета в Украйна по своя воля, а са привличани в руската армия от трафиканти на хора, включително с лъжливи обещания. Властите използвали и заплахи. Индийското правителство вече е потвърдило смъртта на няколко души. С темата се занимава популярното предаване ZDF frontal.

Още новини от Украйна

Разказ от фронта: "Ако някой откаже, го бият"

По-рано този месец в новините на обществената телевизия беше съобщено за група индийски войници на договор в Украйна, които в драматично видео се обръщаха към индийското правителство с молба да се намеси, за да бъдат демобилизирани. Техният зов за помощ обаче изглежда е останал глас в пустиня, тъй като междувременно беше потвърдено, че тези мъже принудително са били изпратени да се бият в Южна Украйна. Репортерът на ZDF Арндт Гинцел е успял да се свърже по телефона с един от тях, а записът на разговор беше излъчен в предаването на ZDF .

От него става ясно, че индийците биват изпращани да се бият в предните линии, че не им дават никаква храна и че се страхуват да не се разболеят. "Картината е много мрачна. Не получаваме нищо за ядене. Всички ще се разболеем. Няма нищо за ядене, нищо. И накъдето и да погледнеш - само мъртви хора. Всички сме толкова уплашени", казва Гурпрет Сингх.

По-нататък той описва драматичната ситуация на фронта - атакуващи танкове, непрестанни експлозии и нападения с дронове. В неговата част са били 17-18 момчета, от които само трима или най-много четирима са се върнали, а другите са загинали. И никой не знае къде лежат телата им. На въпрос на репортера от ZDF как са попаднали на фронта, 20-годишният индиец казва следното: "Те използват принуда. Блъскат ни, ритат ни. Ако някой откаже, го бият."

Сингх разказва, че се намира в село Садове в Запорожка област, на няколко километра от град Токмак. Там от месеци се водят тежки сражения, а социалните мрежи са пълни с кадри на унищожения и ранени войници, които включително се самоубиват, разказват още журналистите от германската обществено-правна телевизия.

"Отидохме като туристи в Русия"

От ZDF са открили майката на момчето в едно индийско селце в щата Пенджаб. "Моля се синът ми да се върне", казва Балджиндер Каур. Жената вече е установила контакт с индийските власти, които се опитват да върнат у дома на тези войници по неволя. Индийски федерални прокурори дори са започнали разследване за трафик на хора, научаваме още от предаването.

Известно е и как тези млади момчета са се озовали в руската армия: били са туристи в Русия и в хотела се записали за туристическа обиколка. Визите на част от хората в групата били с изтекли, на други още важали, разказва Гурпрет Сингх. Те били арестувани и заплашени с 10 години затвор, ако не постъпят в руската армия. Първите 2-3 дни мъжете се противили, но ги оставили без всякаква храна. Не им позволявали и да говорят помежду си, докато накрая не склонили да подпишат.

На въпрос на ZDF frontal какви други мъже има в неговия отряд и кои са убитите, Сингх казва "Тези, които бяха там с нас, бяха от Камерун, само двама или трима бяха руснаци. Ние заварихме там още двама или трима индийци. Единият беше улучен в крака, а на другия половината от тялото му беше отнесено от експлозия."

Путин се опитва да мобилизира чужденци

Подобни истории се чуват от хора с различни националности. НЦЦ разказват за киргизстанеца Бекназар Боругул уулу, който е работел в Русия, но е извършил престъпление и е вкаран в затвора. Мъжът е вербуван и пратен на фронта в Украйна, където успява да оцелее, но при завръщането си в Киргизстан е осъден на пет години затвор, защото се е бил за чужда армия.

В началото на януари Владимир Путин подписа указ, който улеснява получаването на гражданство от чуждестранни войници, които се бият за руската армия. Той е доказателство за усилията да се направи военната служба възможно най-привлекателна за чужденците, коментира НЦЦ. Случаи като този на индиеца Гурпрет Сингх повдигат сериозни въпроси доколко участието им е доброволно.

Редактор: Емилиян Лилов


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еми ПРО сиа умре

    7 25 Отговор
    ГРУЗЗ 200
  • 2 да набере

    13 30 Отговор
    и нашенските копейки

    Коментиран от #7

  • 3 Брат Румен Ралчев

    13 3 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 име

    34 8 Отговор
    Една и съща пропаганда всяка седмица, всеки ден! Я пак ни пуснете колко добре е защитена ос раинската енергийна мрежа, поне да се посмеем.
  • 6 На дойче зелЛе

    29 8 Отговор
    Както и на много други немски медии
    само заглавията им са немски 🙃
    А пропагандите и внушенията
    вървят ударно.....
    На ГМО -тата това ви остава 😉😁
  • 7 А бе

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "да набере":

    Такива предатели и там не ги искат!
  • 8 Да бе

    26 5 Отговор
    А как украйна привлича чужденци да се бият за украйна и след това да правят зулуми в Русия?
  • 9 Хохо Бохо

    25 7 Отговор
    Някой чете ли ги тези глупости?

    Коментиран от #10, #19

  • 10 А бе

    9 18 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Като гледам копейкаджиите по цял ден четат и пишат глупости.
  • 11 ЛЪЖАТ

    14 8 Отговор
    Индийците работят в Русия,но като металурзи. Те са добри има топит в металургията и са заети в Мариупол да претопяват западна скаб, че задръства полето и руските танкове не могат да се движат свободно. Даже още индийци щели да внасят, че се работи и по пускането на пещите в най-новия руски металургичен завод Азовстал!

    Коментиран от #14

  • 12 еми ПРО сиа умре

    5 13 Отговор
    не истаан ГРУЗЗ 200 и сега набират ГРУЗЗ 300 накриа сха истанат само ЕФ ес бе то за по кратко .. ГРУЗЗ 400
  • 13 ЛЪЖАТ

    13 6 Отговор
    А непалците носят храна на индийците. Те са миролюбиви, нямат армия, няма непалец дето да е виждал оръжие през живота си, какво остава да тръгне да стреля па някой друг, те дори не знаят от коя страна се хваща автомата. Няма кой да ви повярва на измишльотините.
  • 14 Мда

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "ЛЪЖАТ":

    Да ги пратят във флота, че много скраб има в Черно море!

    Коментиран от #18

  • 15 Хохо Бохо

    3 3 Отговор
    Адам Марчак как е? Добре ли е? Нещо май е объркАл дестинацията
  • 16 Любо

    13 8 Отговор
    Никой не ви чете глупостите. Всеки ден повече от хиляда души водени от патриотични подбуди се записват доброволци в редовете на руската армия, която отново воюва срещу фашизма, този път наречен евроатлантизъм.
    Пропагандата на Дойче веле не върви в България!

    Коментиран от #17, #33

  • 17 Хммм

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "Любо":

    Ти що ги чете?
  • 18 ЛЪЖАТ

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Мда":

    И до там ще стигнат, първо западна скраб да оправят, после нашите БТР, укрите ги изпратили направо на индийците за претопяване, не са ги разтоварвали въобще, както са си на вагоните. От няколко дни чака голямо количество пейтриът, че и постоянно се увеличава. А на хоризонта се задават и ф16. Близките месеци се очертават доста натоварени за претопяане на западна скраб и не е ясно кога ще стигнат до тяхните кораби.
  • 19 ТролКапейка

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Четем бате.И драскаме простотии..Иначе нема за леб.
  • 20 Терориста раша

    8 9 Отговор
    Доброволно руснаците не искат да стават пушечно месо,предпочита да пляскат на концерта на пикник,в някой мол,тия дето имат някой лев,директо бягат в чужбина
  • 21 Професора

    11 7 Отговор
    В България още ли публикуват това смешно издание DW в цивилизования свят отдвана ги изгониха и забраниха.
  • 22 Перо

    11 4 Отговор
    Пак БГ екипа от джендърията на DW!
  • 23 Ъхъъъъъъ мозъци

    3 4 Отговор
    Аз съм индиец . Репортерът на ZDF Арндт Гинцел успя и с мен да се свърже по телефона ........ъхъъъ..... Казах му че много ми харесва тук и той ми затвори.
  • 24 Е и това лошо ли е...

    7 4 Отговор
    От цял свят се събират да воюват срещу ФАЩ и пудели...
  • 25 Ами той

    3 0 Отговор
    Нали оня каза - "рубли на карту" !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гацо Бацов

    7 3 Отговор
    Разменени са местата на Украйна и Русия. Написаното в статията важи за Украйна
  • 28 Редник

    5 3 Отговор
    Глупаво скроена история, или с две думи пълна лъжа...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Евтината пропаганда

    1 3 Отговор
    на DW, примесена с много лъжи и русофобия, показа истинското уродливо лице на т. нар. Запад!
  • 31 Да не е за укрите, щото... нали

    4 3 Отговор
    Нема пушечно месо ...ей!!!!

    7 мобилизации направиха укрите, прибраха жени, старци, младежи и в момента казват, че са им нужни нови 500,000... къде отиде тоя народ????
    Никъде не прочетох и не чух... родолюбци укри да се събират доброволно в клетата чужбина, а и в самата Укрия и да отиват на фронта ей така за идеята да защитават родину... на всякъде се пише, че масово се бяга от държавата, а и от фронта, по и над 10,000 еврака на каналджии броят... донаборници се събират насила по улици, гари, пазари, гори и паланки и се пращат на фронта от където пък бягат при руснаците или при такива опити са убити от спец отряди на Азов....
  • 32 Гориил

    3 3 Отговор
    Не го вярвайте. Руската армия позволи на няколко хиляди гурки да подпишат договори срещу високи заплати и щедри условия.
  • 33 БайБоцимир

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Любо":

    Ти записа ли се? Явно воюваш срещу България за копейки.
  • 34 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    като смениш в статията думата Русия с думата Украйна и нещата стават логични и обясними.
  • 35 светлина за джендъри

    1 1 Отговор
    българското кисело зеле се напъва ли напъва да изкара някой лев а може и цент да му датат ако напъните са сериозни … от от тези напъни озлиза нещо отзад нещо кафяво и народа им се смее ! а за полу-идиотите които си мислят че това е немското зеле да ви е честита поредната измама немското зеле вече не съществува освен на документи за да могат малките краваро-поклонници от другите старни да им ползват името за пропаганда и лъжи и промиване на не много умните хора в страните им…
  • 36 АААААА РАЗБРАХ

    1 0 Отговор
    ПРЕД ВОЕНКОМАТИТЕ В УКРАЙНА СЕ ВИЯТ ОПАШКИ
    УКРАИНЦИТЕ МАСОВО СЕ ПРИБИРАТ ОТ ЕВРОПА И СЕ ЗАПИСВАТ ДОБРОВОЛЦИ
    СИНОВЕТЕ НА УКРАИНСКИТЕ ОЛИГАРСИ И ДЕПУТАТИ ВОЮВАТ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
    АЙДЕ СЛАВА НА 404