Last news in Fakti

29 Март, 2024 21:01 4 536 74

Франс прес: В центъра на сегашната криза е Борисов

  • бойко борисов-
  • пп-дб-
  • франс прес-
  • afp-
  • герб-
  • криза-
  • българия-
  • сглобка-
  • делян пеевски-
  • дпс-
  • шенген

Нестабилността отдалечава България от Шенген и еврото

Франс прес: В центъра на сегашната криза е Борисов - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В обширен анализ от София агенция Франс прес подлага на критично осмисляне случващото се в страната. В началото авторите обясняват, че България се насочва към шестите избори за последните три години, след като планираните промени в правителството се провалиха. Допреди тези политически сътресения двете най-големи политически партии в балканската страна подкрепяха общо правителство, което имаше за цел да сложи край на двугодишната политическа безизходица, припомня френската медия.

Агенцията описва плана за ротацията и обяснява защото той е пропаднал: "Разногласията относно съдебните реформи и разпределението на постовете в новото правителство доведоха до провал на преговорите".

Франс прес и редица други международни медии очакват, че поредните предсрочни парламентарни избори в България ще се състоят на девети юни, заедно с европейските. По този повод политологът Теодор Славев казва: "Ние сме световни шампиони по избори". Агенцията припомня, че България е член на Европейския съюз и на НАТО, но има тесни исторически и културни връзки с Русия. "Отношенията обаче са обтегнати, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022-а година". Въпреки това "руското влияние остава силно и Москва има интерес от нестабилност", каза Славев пред АФП. А германската обществена медия АРД във вчерашния си анализ за случващото се в София отново отбелязва, че президентът Радев е смятан за близък до Русия.

"В центъра на кризата е бившият премиер Борисов"

Франс прес пише: "В центъра на сегашната криза е бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше политическия живот в България в продължение на почти десетилетие, преди да бъде принуден да напусне след масови антикорупционни протести през 2020-а година. Въпреки че връщането му на власт е малко вероятно, анализаторите твърдят, че Борисов ще продължи да има значително политическо влияние. Той все още е лидер на влиятелната партия ГЕРБ, която е създала солидна електорална база". "Той е много умел политик с остър политически инстинкт", казва Добромир Живков, директор на института "Маркет линкс".

Френската осведомителна агенция припомня, че Борисов е бивш бодигард и твърди, че по време на неотдавнашните преговори за пренареждане на властта той се е опитал да осигури ключови постове в бъдещото правителство за ГЕРБ и "да възпрепятства правителствените реформи", особено в правосъдието и разузнавателните служби, както казва Добромир Живков.

По-нататък в анализа на АФП четем: "Едно от предизвикателствата пред бъдещото правителство ще бъде да избере нов главен прокурор на мястото на отстранения негов предшественик. Според експерти Борисов цели да запази статуквото, като същевременно възпрепятства реформите и разследванията на ендемичната корупция - с помощта на депутата Делян Пеевски. Великобритания и Съединените щати наложиха санкции на бившия медиен магнат Пеевски заради обвинения в корупция". "Главно това несъгласие по отношение на съдебните реформи провали преговорите", посочва Славев.

Широко разпространените антикорупционни протести, които разтърсиха България преди четири години, породиха надежди за политическа промяна, но в крайна сметка "нямаше революция", каза анализаторът Живков."

Нестабилността отдалечава България от Шенген и еврото

Под повод постигнатото през деветте месеца управление на последното правителство Живков казва още: "Имаше единствено бавни и болезнени промени и всъщност ние чакаме да се появят нови политически лидери". По същия повод - за резултатите от дейността на това правителство в България - един от големите германски вестници "Франкфуртер Рундшау" цитира ДВ-Български със заключението, че сякаш само малцина се сещат колко много постигна това правителство за девет месеца: конституционна реформа, енергийна независимост от Русия, достигане до прага на Шенген и еврозоната.

Но именно сегашната нестабилност отдалечава България както от Шенген, така и от еврото, единодушни са германските медии. Констатират го както обществената медия АРД, така и новинарският портал web.de. За същото пише и Франс прес: "В неделя България и Румъния ще се присъединят частично към Шенген, което ще отвори пътя за пътуване по въздух и море с други държави в зоната. Последната политическа криза обаче може допълнително да забави пълното присъединяване към зоната, което ще премахне и контрола по сухопътните граници. Сътресенията могат да провалят и амбицията на България да приеме еврото като своя валута през следващата година - цел, която според анализаторите вече не изглежда реалистична".

Анализът на френската медия в крайна сметка стига до тъжно обобщение: "Междувременно българите масово емигрират на запад поради липсата на перспективи в собствената им страна - най-бедната сред 27-те държави от Европейския съюз. А онези, които остават, са с разбити надежди".

Редактор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герен

    97 15 Отговор
    ЧАК У ПАРИЖ ГО РАЗБРАХА ЩО ЗА СТОКА Е ТУПИСА ТУК ВСИЧКИ МЪЛЧАТ И ТОЙ СЕ ДУЕ.

    Коментиран от #48

  • 2 бандит методиев борисов

    96 15 Отговор
    крадох, крада и ще крада, съдба
  • 3 Да, бе

    75 16 Отговор
    А кой ни на тресе селският тулуп и кой краде с него. Я си го взимайте заедно с изпозападналите ценности и фалшивата демокрация.
  • 4 Късно

    74 11 Отговор
    Борисов служи на задкулисието. Жалко, че чак сега го разбират. Жалко, че е за сметка на народа.
  • 5 ПРЕХОДА 34 ГОДИНИ

    30 5 Отговор
    3.8 % НА СЛЕДВАЩИТЕ
  • 6 ФЕН

    51 14 Отговор
    Не са само франсетат ... и други медиии вече открито говорят за мафията и срастването им с държавата! От утре ще слушаме по студията кадрите на ГЕРБ да търсят под вола теле .... ДПС тихо от страни ще потрива ръце как потъва ГЕРБ като крайцера "Москва" и ББ се прави на шут. Как се казва с 200 им го ту..ха ДПС на ГЕРБ и сега ще коткат ППиДБ ....пък после битката ще е между ДПС и ППДБ
  • 7 Мими

    42 4 Отговор
    Гоооолям мръ…к , с главно М!!!! Омръзна ми да ни досаждат с тая противност!!!!!!!
  • 8 БОКО

    40 9 Отговор
    Или /още/ е комунист, или е много про..ст , или и двете.
  • 9 Софиянски

    46 11 Отговор
    ОвъртЕха се мазните герберасти, магнитски е зад ъгъла ;)
  • 10 Мхм

    48 14 Отговор
    Между кравите и мечките трудно се оцелява. Засега боко се справя, благодарение на дпс медиите и на неговата собствена държавна администрация. Но засега...

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 По точно

    47 5 Отговор
    Казано мафиота борисов.
  • 13 Хаха

    37 6 Отговор
    Гяля зе да пуска статии и по чуждите медии.Бая ще се охарчи,ама то кой чете франспрес в бг.
  • 14 Франсетата се

    38 6 Отговор
    оказаха откриватели, а ние защо знаеме това от 20 год..
  • 15 Абе,

    29 15 Отговор
    гласувате за ппдб ,получавате Буци/Буда и дебел феномен...

    Коментиран от #27

  • 16 За еврото ми е все едно

    34 6 Отговор
    но вие защо толкова години ни клатите за Шенген.
    В България скъпи западни уж приятели които ни правите на овци имаме една поговорка за лъжливото овчарче на което се правите вие.....ама.....ние овци овци но за толкова години западни лъжи си научихме уроците и вече не ви вярваме.
  • 17 Перо

    29 18 Отговор
    Радев доведе унтерменшите от ПП!
  • 18 Стеф

    30 6 Отговор

    До коментар #10 от "Мхм":

    Нищо не се справя! Крадна, като за "световно" и сега е притеснен за откраднатото.
    И пак, като за "гнилите ябълки" трябва някой от вън, да Ви го каже?

    Коментиран от #21

  • 19 Тъпо

    34 4 Отговор
    От хиляда километри ни виждат ясно дереджето, а ние се правим на улави и продължаваме да се занимаваме с Бойко и Делян 10 години.

    Коментиран от #68

  • 20 Мда

    36 9 Отговор
    Днес дпс медиите пуснаха свищовския Питагор - влади горанов-магнитски да ляля за герб. Не е случайно, защото пеевски има магнит и е лидер на дпс, а боко го чака същото. Страхотни евроатлантици са боко и пеевски, няма що...
  • 21 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Стеф":

    Ами що траеше бе мунчо
  • 22 00014

    23 4 Отговор
    Във Франция като колониална държава в Африка имат симпатии към хиените.
  • 23 интересно

    24 17 Отговор
    откъде му е информацията? Какви реформи иска ПП - те се изчерпват със "стани да седна",т.е да си поставят техни хора във всички важни служби и министерства и дотам - това им е реформата, щото не са наясно какво трябва да се прави наистина!r като се издънят - пак Борисов им е виновен,пречи им! Затова и мишката Денков търчи да се жалва във Франция, щото май в ЕС не хвара дикиш! Имаха цялата власт и нико не направиха, само голи обещания и диво харчене на пари - а налице няма нищо - значи трябва виновен и Борисов им е под ръка като дежурен виновник! Не искат да си признаят,че са некадърни да направят нещо и ще банкрутират държавата с грандоманията и негамотността си!

    Коментиран от #38

  • 24 Охи

    23 16 Отговор
    Франс прес...дрън, дрън.....
    Статията е на DW...които цитират френска медия ...в която анализатори са българи.
    Статията доста мирише на поръчкова как лошата тиква прецакала "добрите сили".
  • 25 Ами сега

    24 0 Отговор
    На който още не му е ясно защо Шенгена само ни го допряха и си го скриха, трябва вече да е разбрал.
  • 26 Телефонистъ

    13 5 Отговор
    - Владимир Владимирович, докладвам ежедневната сводка за положението на Балканския поток, както се договорихме
    - Бойко Методиевич, не е Балкански, а Турски поток
    - Всичко се доставя за нашите общи братя от Сърбия, Унгария и Австия по план, скъпи Владимир Владимирович
    - Взе ли си... (разговорът приключи, минаха на чат във "в контакте")
  • 27 плод-зеленчук

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Абе,":

    Обратното беше.
  • 28 Кико

    6 23 Отговор
    Бойко Премиер!

    Коментиран от #31, #33

  • 29 Търновец

    24 8 Отговор
    Борисов руши всичко още като полицай
  • 30 Някой е на ръба на нервна криза

    19 4 Отговор
    !!!!!!.........преди да бъде принуден да напусне след масови антикорупционни протести през 2020-а година.....И това го пише Франс прес? Дали?
  • 31 Суверенът

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Кико":

    НИКОГА.
  • 32 Какво да коментираме

    18 2 Отговор
    Какво да коментираме за нашия Откраднат Живот! Но в Условията на Феодзализъм Толкова!
  • 33 Е --б -а ти Премиера!

    16 2 Отговор

    До коментар #28 от "Кико":

    Е --б -а ти Премиера! Жив Мошеник! При това Най-Официално!
  • 34 Факт

    25 4 Отговор
    Борисов е гробокопачът на съвременна България! Историята, ще го заплюее!
  • 35 Алигатор

    21 2 Отговор
    Банкята няма да го бъде още дълго .
  • 36 Емо

    18 9 Отговор
    Евалла на Франс прес. Срамно е отвън да ти кажат истината. А тукашните калинки хванаха ревматизъм от плюене по ПП. В сравнение с живата корупция Борисов, Пеевски ДПС ГЕРБ, те са нищо. Но вече е все тая, дано ГЕРП да продължи, да по-скоро да се разпадне тая "държава". Ако пак мисли някой, че Тиквуна е стабилности спасение, значе ептен се е побъркал.
  • 37 Точен

    8 11 Отговор
    Това е статия, поръчана от ПП/ДБ. Не че Бойко е нащо по-малко мазно турско кафе.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пламен

    13 3 Отговор
    Много пари крадна толупа, много съдии купи.
  • 40 инж. Ганчо Илков

    12 5 Отговор
    Правилна Оценка. Борисов и Пеевски, ГЕРБ и ДПС, не искат Реформи в Съдебната Система. На тях не им Пука за Външната Политика на България и Демографския Проблем. Важното е да не бъдат Разследвани и да продължават Спокойното си Живуркане. За тях Русофилските Политически Проекти, не са опасни за Статуквото.
  • 41 Аха,вече е смешно

    10 2 Отговор
    Франс Прес най малко се интересува от БГ,дори изобщо не се интересува ,точно високомерните французи;Редовния купувач на чужди журналисти от българска страна ,небезизвестния медиен олигарх и шушумига пак пуска опорки и лъжи,за да оневини вторите изнудвачи които искаха цялата власт и то пред цяла БГ с всички възможни средства..Дали изобщо има статия във Франс Прес също е под въпрос.И пак публикувано в Дойчето Веле.Стига се излагай Прокопиев с подмолните си нелицеприятни действия,това вече е психопатия.Твоите хора просто не стават,учителя също!
  • 42 Ех тези " реформи"

    7 2 Отговор
    Реформите в съдебната система станаха изтъркани думи които на практика не означават нищо,защото нямат нищо общо с реформа .НПО проектите диктувани от олигарси представящи се реформатори и техните лични политици не създават истински реформи ,нужни на магистрати и общество,а батака на батака.Защото нямат качества ,юридическа компетентност ,и стигане до поръчкови закони за лична употреба на задкулисието.

    Коментиран от #55

  • 43 Име

    9 3 Отговор
    Който е относително млад - да се спасява, тук е гробище.

    Това са само интриги на Бойко Борисов, да се - "фръцка", такъв е по характер - фукльо.

    Той просто иска да е като вечен.

    Не се ли вижда в огледалото на какво е заприличал.

    Както и да е - опустошиха ни.

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хич да не ти дреме

    3 10 Отговор

    До коментар #43 от "Име":

    Не виждаш ли ,че статията е умишлена ,за да мачка самочувствието на хората.Това е системен подход да се очерня страната и неудобни в момента лица от определен кръг Изобщо не обръщайте внимание на главоблъсканиците на капиталските боклуци които след като се изложат почват да обвиняват другите.Техните мизерии нямат край.Как пък точно Борисов ще е виновен ,а шарлатаните - невинни.Фактите са други!
  • 47 Какъв" интерес "само,я

    4 5 Отговор
    Антикорупционния фонд чия собственост беше?А,да ,една фондация го финансира,а един друг го направлява. .Че и до гл.прокурор стигнаха,бре то голям чуждестранен интерес за избора на гл прокурор в Бегето.На последна страница ли е тази лична тирада у франсето прес или са я пропуснали ?
  • 48 ТтТ

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Герен":

    В центъра на политическата криза в България са едни нагли, лъжливи, манипулативни псевдо евроатлантици политици!!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дрън

    2 4 Отговор
    "Реформи "на службите са стани да седна от определени задкулистни кръгове на прехода,същото и с уж съдебна реформа ,като Конституцията на Ристьо.Пак същия им гуру си пише статии ,и си измисля доноси.
  • 51 Вижте сега

    4 0 Отговор
    Между другото във Франс Прес са публикували интересно обучение за избиратели как да се справят с дезинформацията по време на избори.В няколко стъпки е обширно обяснено.Тъй като за нас е важно и предстоящо нека преведат и публикуват за да се научат хората да отсяват дезинформацията!Струва си!Иначе подобна статия като горната за БГ няма.
  • 52 Какви глупости

    3 5 Отговор
    Ех тази ,френска агенция "припомня",че е бивш бодигард,но не припомня,че е бил кмет на София и 3 пъти премиер,защото не е злонамерено.Не забравя много важните" съдебни" реформи на Бойкикиев,който никога не е влизал в съдебна зала и е с отнети адвокатски права.Пропуснаха,случайно,ще е, а реформите в службите стани да седна ,опаковани като реформи,важно думата да е " реформа "не какво се крие, папагалства чужда медия,без същата да" има" нещо общо с редовния автор от задкулисието.И как забравя току що " реформираната " Конституция какво чудо е,да не им кажат да дойдат за обмяна на опит.Утре да не пропуснете и в Ню Йорк Таймс за профаните на промяната ,пардон " почтените " нали обикаляте международната преса къде явно ,къде нарочно с цел шантаж.
  • 53 един

    7 2 Отговор
    Марийката от Хаджи Димово напразно събра Западните посланици,мисли си,че ще излъже някого,струва ми се че и нейната кариера в Брюксел свърши!
  • 54 Дедо Пене

    4 1 Отговор
    На Запад виждат ясно, че кра.децът на милиарди МУТ.РАТА Борисов е виновен мафията да обсеби всичко-и съдебната власт, а българите тичат и гласуват за ГЕРБ-отново и отново като се самоубиват и обричат децата си на безвремие!!! Борисов ИСКАШЕ ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ДОХОДИТЕ И ОРЕДИ 1месец, поне пенсионерите и хората с увеличените заплати не гласувайте за него...Кокорчо увеличи пенсиите с 60%!!!

    Коментиран от #57

  • 55 Аз съм прост като Бочко

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ех тези " реформи"":

    КАКВА РЕФОРМА ИСКАШ, КАТО МУТ.РАТА И ПРА.СЕТО ПРЕЧАТ НЕПРЕКЪСНАТО, ЗАЩОТО АКО ИМА НОРМАЛНИ СЪД И ПРОКУРАТУРА ТЕ СА В ЗАТ.ВОРА???
  • 56 Марко

    5 0 Отговор
    Няма оправяне докато банкянския маймуняк не влезе в затвора , покрай него и други ,,знатни и известни " хора
  • 57 За ГЕРБ гласуват

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дедо Пене":

    Политическите им агитки, на които хлябът им пряко/непряко зависи от това дали партията им ще е на власт или не. Тези хора са активните гласоподаватели на въпросната партия и все още са фактор, защото българите масово НЕ гласуват.
  • 58 Французите разбраха

    8 0 Отговор
    Че проблемът е Борисов, американците разбраха, че другият проблем е Пеевски, но само българинът все още си ги избира на всички избори с действията/бездействията си.
  • 59 Здрасти

    0 1 Отговор
    Дай пари за пасти хахахаГледай някой нощ да не мине булдозера и да останете без двор и къща, не е шега работата. Мечката като е заиграла, може и у вас да дойде, питай патило
  • 60 анонимин

    3 0 Отговор
    ози измекяр ни връща назад прекалено дълго време!Дано народът е поумнял,и спре да гласува за мафията!
  • 61 Дедо

    1 6 Отговор
    Почна се!!Измислени статии и коментари на платени идиоти.Абе нали Кирчо улавия и Кокорчо бяха на власт.Защо пак Борисов вие виновен бе некадърници.Нещо не става от нас .Махайте се ,че и козяк няма да ви спаси!!!
  • 62 Ний ша Ва упрайм

    0 2 Отговор
    франсетата! Меки китки кат в ППДБ!
  • 63 Ха Ха

    0 0 Отговор
    В БГ да си луд е предимство. Щом искат да се хвърлят от високо маймунките на баце
  • 64 бай село

    0 5 Отговор
    Бойко е номер едно най добрия министър след ,падането на омразния комунистически режим.
  • 65 бай село

    0 5 Отговор
    Бойко е номер едно,бий червените кратуни.

    Коментиран от #66

  • 66 Е как?

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "бай село":

    Като и той е и червена кратуна, и червена тиква - от 1978 та до днес
  • 67 Само аз ли мисля

    1 0 Отговор
    Че денят, в който борисоф облече дървеното палто и гушне босилека ще бъде обявен за национален празник? Е...същото важи и за Прасчо, да сме честни!
  • 68 Туйн Пийкс

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тъпо":

    По скоро 15год...
  • 69 Кир4у Простото пак е платил 100 000$

    1 0 Отговор
    за статия в "световен вестник" за да натопи друг за ли4ните си престъпления от ал4ност, злоба и некадърност?

    Коментиран от #70

  • 70 не е Киро, а е Асен

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "Кир4у Простото пак е платил 100 000$":

    в последният месец на правителството Денков вървят едни милиарди, та колко му е да се отделят няколко милиона $ за мръсна кампания с платени публикации? Това не е за първи път естествено, напротив цяла България знае за подобни пасквили платени с парите на данъкоплатците. ПП-ДБ са напълно безо4ливи, когато трявна да докопат властта.

    Коментиран от #72

  • 71 Самарин

    3 0 Отговор
    Прекрасно знаете кой е той, арестувайте го,за да започнат тържествата у нас.
  • 72 така е

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "не е Киро, а е Асен":

    няколко подобни паскивла платени с пари от бюджета излязоха и в Политико, пак в същият лай...но...ме...тен стил, без доказателства, без фактология, само намеци и хвър4ащи обвинения.
  • 73 тая статия все едно я е писал

    1 0 Отговор
    Сашко Диков, Куриера на Васил Божков, който стигна дъното преди няколко месеца, като заяви идитското, как БГфутбола ще се оправи само ако вкарат Бойко в затвора! Ха-ха-ха! Тия хора си ядът и футболните и топките за тенис от яд!
  • 74 КЪМ 1

    0 0 Отговор
    В това е проблемът-прикриват се фактите и затова се изисква смяна на старите служби,които са верни-на герб,проблемът БЪлгария е,че хората не слушат политолози и анализатори,А СИ ЗНАЯТ СВОЕТО,ЗАЩОТО ИМ Е УДОБНО И ЧУВСТВАТ ПРИВЪРЗАНОСТ КЪМ СТАРИТЕ ПАРТИИ И ДАЖЕ ДА ГИ ЛЪЖАТ...