Last news in Fakti

29 Март, 2024 18:11 1 877 68

Москва - туптящото сърце на тоталитаризма

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл

През 2014 г. Европа и Съединените щати позволиха анексирането на Крим и признаха преизбирането на Владимир Путин четири години по-късно

Москва - туптящото сърце на тоталитаризма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Световната разделителна линия сега минава през Москва, пише политическият анализатор Изабел Ласер за френския всекидневник Le Figaro. Около червените стени на Кремъл, руската столица се превърна в пулсиращото сърце на антизападничеството, както и в магнит за всички автократични режими.

Това е един от основните уроци, поне един от най-видимите, от Потьомкинския резултат от "преизбирането" на Владимир Путин. Териториалното завладяване на Украйна и пропагандата на Кремъл спечелиха симпатиите и подкрепата на голяма част от "Глобалния юг" за Владимир Путин, като същевременно отново обединиха западния свят срещу него. Войната, която продължaва две години, засили вече действащите тенденции в преструктурирането на световния ред, с насилственото утвърждаване на новите сили, които предизвикват Запада, както неговия политически модел, така и господството, което упражнява над света от края на Втората световна война. Никога реакциите на преизбирането на Владимир Путин не са били толкова разнородни между двата противопоставящи се блока, въпреки тяхната хетерогенност по руско-украинския въпрос. "Важно е не гласуването, а начинът, по който броим гласовете", казваше Сталин, който продължава да вдъхновява Путин и днес.

През 2014 г. Европа и Съединените щати позволиха анексирането на Крим и признаха преизбирането на Владимир Путин четири години по-късно. Но резултатът от гласуването, както и условията, при които бяха организирани "изборите" миналия уикенд, бяха почти единодушно осъдени на Запад. "Смъртта на Алексей Навални и забраната на всички опоненти на Путин да участват означава, че не можем да поздравим някого за избори, граничещи със смъртта на тези, които се бориха за плурализма в Русия", каза Еманюел Макрон в интервю за Le Parisien. Париж потвърждава, че "за пореден път" не са изпълнени "условията за свободни, плуралистични и демократични избори". Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди избори, основани на "репресии и "сплашване", които не са били "нито свободни, нито честни". Европейският съюз обяви, че няма да признае резултата от "незаконните" избори в контролираните от Русия украински територии. По същия начин реагираха в Обединеното кралство, Норвегия, Италия, балтийските страни и Полша. Чешката република осъди "фарса и пародията", докато Германия разкритикува "изборите без избор", които показват "позорните действия на Владимир Путин срещу собствения му народ"; Белият дом също изрази съжаление за изборите, които не бяха "нито честни, нито свободни".

Автократичните или диктаторски приятели на Владимир Путин бяха, напротив, единодушни в приветстването на неговото "преизбиране". За китайския президент резултатът от победата, 87%, "доказва пълната подкрепа на руснаците" за техния президент и неговата политика. В Иран президентът Ибрахим Раиси "искрено поздрави Владимир Путин за стабилната му победа и преизбирането му", както направиха Северна Корея, Куба, Никарагуа, Венецуела и Боливия. За всички тези страни от "Глобалния юг" руският президент сега застана начело на клана, който оспорва надмощието на Запада. "Нашият по-голям брат триумфира, което вещае добро за света", каза президентът на Венецуела Николас Мадуро. Дори бившият колумнист на вестник Global Times, англоезичният говорител на китайската власт, признава особената роля на Русия на Владимир Путин в борбата срещу Запада. "Лично," пише той, "оценявам твърдата съпротива на Русия срещу американското и западното потисничество и силно подкрепям поддържането на стратегическите отношения между Китай и Русия."

Въпреки че общият резултат от руските избори, изфабрикуван и фалшифициран, беше предизвестен, това е показател за подкрепа на режима в страната и извън нея. "За пред противниците си, правителството се стреми да покаже, че поддържа перфектен контрол над страната. Вътре в Русия то иска да покаже на населението, че властта му се подкрепя (от мнозинство). И на приятелите на Русия, че то е подкрепено от своя народ", анализира специалистът Анна Колин Лебедев в профила си в Туитър. От демократична гледна точка руските избори, с изключването на опозиционерите от политическото състезание и секретността на избирателните списъци и фактът, че част от вота е организиран в окупираните украински зони, се превърнаха във фарс. Но припомняйки солидността на своя контрол над Русия, Владимир Путин несъмнено излиза подсилен от упражнението, както вътре в Русия, така и в "Глобалния юг".

Руският президент успя да преброи своите съюзници и да се убеди, че те са многобройни. Тази постоянна подкрепа ще му позволи да продължи да заобикаля западните санкции, но и да разруши международния ред. Това е лоша новина за демокрацията. И тревожна новина за Украйна. Особено ако "победата" на Кремъл бъде подсилена през следващите месеци от идването на власт в западните демокрации на популистки лидери, благосклонни към Владимир Путин. Ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом през ноември, Западът може да добави към унгареца Виктор Орбан и словака Робърт Фицо нов троянски кон за Русия в своите редици. Освен ако пробуждането на Европа не бъде достатъчно силно, за да доведе, чрез осигуряването на военна и политическа победа за Украйна, до отслабване на руския режим.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    62 16 Отговор
    ТУПТЯЩИТЕ СЪРЦА НА ЛАЖЦИТЕ,НА ХРАНИЛКАТА АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #10, #11

  • 2 горски

    31 11 Отговор
    Не винете Путин,и тука има ала-бала....
    И все още има избори с предрешен край.

    Коментиран от #4, #30

  • 3 Варненец

    23 48 Отговор
    Бих добавил и неофашизма. Само така може да се нарече нахлуването в суверенна държава с териториални претенции. Болното джудже путлера, всичко прави за да остане император, даже избива собствените си хора.

    Коментиран от #17, #29

  • 4 Варненец

    15 38 Отговор

    До коментар #2 от "горски":

    Ти не си ли гледал клипове от "изборите" на пурлер? Как едни лелки блъскат пачки с бюлетини в урната? Рашка "демокрация".

    Коментиран от #14, #15, #59

  • 5 Хахах

    25 8 Отговор
    Прочетете дефиниция в речника за фашизъм. И кажете в русия каква е системата. Факти говорим

    Коментиран от #19, #26, #67

  • 6 Айде де

    45 8 Отговор
    То бива промиване на мозъци,ама вие се уляхте.
  • 7 Дамммм

    41 9 Отговор
    Хаахаа какъв пафос на нео либералната пропаганда...Направо да им се чудиш и маеш с какъв плам и енергия се опитват да промиват тези хубавци...Точно с такава плоска и смешна пропаганда-Запада губи все повече подкрепа и влияние и насила прави хората русофили.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    27 8 Отговор
    Москва - туптящото сърце на тоталитаризма.

    Нашингтон- туптящото сърце на са.таниз,ма.
  • 14 Това сме го гледали

    33 9 Отговор

    До коментар #4 от "Варненец":

    В американските избори дето са по пощата. Преди затварянето на пощите, един да блъска в кутията цяла пачка бюлетини.
    Сигурно това си гледал.
  • 15 Укро фейк

    26 8 Отговор

    До коментар #4 от "Варненец":

    Да бе видяхме го клипа-и после чухме как на украински език пита-добре ли стана видеото..-абе откъде се вземате толкова наивни???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хохо Бохо

    20 12 Отговор

    До коментар #5 от "Хахах":

    Прочети дефиницията за диктатура и ми кажи в 404 какъв режим управлява? Краварската диктатура е най-праведната а?

    Коментиран от #23, #28

  • 20 Варненец

    8 15 Отговор

    До коментар #18 от "А пък":

    Единия от двата платени трима с стоте сим карти на мутрафанова се изцепи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Никой

    23 9 Отговор
    Днес има много повече пропаганда от времето на социализма. Тази статия е жив пример.
    Повръща ми се вече от поръчкова журналистика.

    Коментиран от #60

  • 23 Хахах

    9 13 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    Какво общо има САЩ с темата . Говорим в русия хахах съжалявам, ама ако ти ставаш и лягаш със САЩ ... сега статията е за русия. Пиши мнението си за САЩ в статия за САЩ хахахах
  • 24 Дяволът се казва путин

    14 22 Отговор
    русия е отходното място на цивилизацията, резерват на античовеци и Абсолютното зло.
  • 25 Благой от СОФстрой

    13 12 Отговор
    Мечтата на БеГе селяка, тоталитaризъм!
  • 26 Дяволът се казва путин

    12 17 Отговор

    До коментар #5 от "Хахах":

    В русия няма фашизъм, а рашизъм, най-отвратителната форма на фашизма.
  • 27 Сенегал

    20 10 Отговор
    ... цяла западна африка разкара франсетата. От това ли боли "фигаро"? няма кой да плаща на макарончо
  • 28 Българин

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    "Прочети дефиницията за диктатура"

    Ти никога не си я чел, и не си я знаел. Изказванията ти са доказателство за това.

    Коментиран от #32

  • 29 Югославия ли имаш предвид?

    17 7 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Или Ирак ? Или Либия? Или .. Виетнам? Камбоджа? и др.
  • 30 Руската федерация провежда

    20 11 Отговор

    До коментар #2 от "горски":

    референуми.В БГ те са забранени.

    Коментиран от #33, #45

  • 31 Макарон бесен

    19 9 Отговор
    Западняците са с пяна на устата, че Руският народ харесва Президента Путин. Още повече се пенят, че бившите им колонии от Глобалния Юг им показват вратата. Франция и САЩ позорно изгонени от Нигер. Няма вече евтин уран за Макрон.
  • 32 Хахах

    3 8 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Хаххаах явно много съм те засегнал в предишните ти некомпетентности . Сега се опита да ме обидиш ли хахахахах не ти се получи хаххаах май доста повече съм чел от теб .
  • 33 !!!?

    9 13 Отговор

    До коментар #30 от "Руската федерация провежда":

    Руската федерация провежда "референдуми" само в окупирани територии, но нито един Референдум в руския ГУЛАГ !!!?

    Коментиран от #35

  • 34 До какво се изроди журналистиката

    14 7 Отговор
    Авторката на смешния френски пасквил явно не е виждала американските избори с които нефелника Байдън беше "избран" в САЩ. Е те това бяха истински нагласени избори, ама не е удобно да се петни "хегемона" САЩ.

    Коментиран от #37

  • 35 !!!?

    11 13 Отговор

    До коментар #33 от "!!!?":

    Към коментара

    Коментиран от #40

  • 36 Перо

    9 7 Отговор
    Питайте Тръмп и Ваня Григорова за “честните” избори!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Спайдърмен

    19 9 Отговор
    По добре в руски тоталитаризъм от колко във фашистки западен тоталитаризъм

    Коментиран от #63

  • 39 Контрол

    23 8 Отговор
    В Русия било тотаталитаризъм защото не си подаряват нац интереси на западните капиталисти.
  • 40 😂😂😂😂

    11 6 Отговор

    До коментар #35 от "!!!?":

    ГУЛАГ е съкращение от Главно Управление ЛАГгери в НПО на нищо ли не са ви научили?
  • 41 Тино

    17 7 Отговор
    Ма на Вас какво ви пречи , че в Русия има тоталитаризъм. Така им харесва, така си живеят и на никой не го налагат да живее по техния начин.
    Какво ви касае.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Е, добро утро

    4 7 Отговор
    Така е от 1917 година
  • 43 Проблем има

    7 6 Отговор

    До коментар #41 от "Тино":

    Искат да го изнасят по света от 1917 г., че и досега

    Коментиран от #61

  • 44 В 1944 година

    6 8 Отговор

    До коментар #41 от "Тино":

    го докараха и в БГ
  • 45 Трябва да са забранени

    3 9 Отговор

    До коментар #30 от "Руската федерация провежда":

    при толкова русофили
  • 46 ОФИЦИАЛНО

    6 9 Отговор
    ПРО СИА КАПИТУЛИРА
  • 47 Гост

    11 6 Отговор
    То пък в Европа една еврогейска демокрация.
  • 48 Име

    9 5 Отговор
    Ние имаме такива ниски доходи в България - че просто е смешно да се усмихваме - насмешката на просяка, но както и да е - все пак сме - губещи отвсякъде, то след Иван Костов - не никне трева.

    Да не гледаме в развити страни какво е - Москва е абсурд да нямат храна - както е у нас, тук не се храним даже, но пък има слънце и с това може би компенсираме.

    Диктатурата е тук - в България - то е нещо ужасно - аз нямам думи просто, има пълна административна диктатура.

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ами

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Варненец":

    в сравнение с Москва Варна е Столипиново....ще ми купиш ли билет за москва?
  • 51 Раша са терористи.факт

    8 5 Отговор
    В Русия е диктатура
  • 52 Бегай!

    2 2 Отговор
    Вовката е пич.
  • 53 Бай Дън

    3 3 Отговор
    Техния тоталитаризъм е по добър от нашета демокрация, медиите ни облъчват само с това което им позволят да излъчат. Защо не отразявате земеделските протести в Брюксел и из цяла Европа. Страх ли ви е че ще повлияят на европеиските и вече и нашите избори. Слуги на шепа объркани евроатлантици.
  • 54 ЩЩД Стайков

    1 0 Отговор
    Напънала се планината, та родила бяла мишка....
  • 55 Бай Дън

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Варненец":

    Стига си коментирал погледни си левия ъгъл с минусите!!!
  • 56 Страничен наблюдател

    4 1 Отговор
    Интересно виждане. Естествено, чисто субективно и лично. Интересно ми е обаче как от Фигаро биха квалифицирали Урсуза Фон Дер Намсикво. Която на практика е формен дик (татор, тъй като нейните решения (дали са наистина нейни е под въпрос) не подлежат на контрол от европарламента, а ЕК и Европейският Съвет са безгласна буква и гумен печат за прищевките и. Че даже и от Уолт Стрийт Джърнъл ни се присмяха, че ЕС благодарение на маразматиците на върха му бавно, но сигурно се превръща в някакво извратено подобие на късния СССР.
    Така че на тема тоталитаризъм можем доста да поспорим с фигаро тук - фигаро там.
  • 57 ОНЯ С КАЛАШНИКА

    3 1 Отговор
    ВАШИНГТОН И ТЕЛ АВИВ ТОПТЯЩОТО СЪРЦЕ НА ЦИОНИЗМА И САТАНИЗМА .
    БРЮКСЕЛ-ТОПТЯЩОТО СЪРЦЕ НА ЛГБТИ СОДОМИЯТА И ДЖЕНДЪРИЗМА.
  • 58 Муахаха, егати пачата френска

    4 2 Отговор
    "През 2014 г. Европа и Съединените щати позволиха анексирането на Крим"

    Да го дуфаш, Изабелке, под вода обаче да не се увеличава количеството на праховите частици.
    Откъде тия французи имат това самочувствие не знам.
    Държавата им потъва, цяла Европа потъва индустриално и популационни, тия знаят само едно, Русия та Русия.
  • 59 Аспаруховият мост ти е близо

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Варненец":

    Ако ме разбираш.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Както Америка изнася демокрация по света

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "Проблем има":

    Питай ги в Близкия Изток.
    И в Източна Азия.
    И в Латинска Америка.
  • 62 МДАА...

    5 2 Отговор
    МИИИ...КО? ТАМ В РУСИЯ ИМА ИСТИНСКИ МЪЖЕ! ТАМ ИМА МОРАЛ! ТАМ ЧОВЕКА ЗА ЧОВЕКА Е БРАТ! ТАМ ИМА СЕМЕЙСТВО - ОТ СЪПРУГ И СЪПРУГА! ДЕТЕТО ИМА МАМА И ТАТЕ!!! .... ..... ... ....
    НЕ Е, КАТО ДЕМО-Н-КРАТИЧНИЯ СВЯТ ... ... ДЖЕНДЪРИ ... ...32 ПОЛА... РОДИТЕЛ 1. РОДИТЕЛ 2. ЧОВЕК ЗА ЧОВЕКА Е ЗВЯР! МОРАЛ - НУЛА! ... ... ... ... ТЕ ТОВА Е РАЗЛИКАТА!!! СЛАВА НА РУСИЯ!!!
  • 63 ПО ДОБРЕ

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Спайдърмен":

    РУСКИ ТОТАЛИТАРИЗЪМ, ОТКОЛКОТО САЩИСАНА ДЕМОН- КРАЦИЯ!
  • 64 бай Даньо

    2 2 Отговор
    Думите демокрация и тоталитаризъм се изпразниха напълно от съдържание. Каква демокрация е Израел или може би Саудитска Арабия е такава и какъв тоталитаризъм е Мадуро във Венецеула който го е страх да вкара един предател в затвора!? Демокрацията е водена от идеите на мороните ( който понякога им се подсказват а различни интереси... ) далеч предпочитам тоталитаризъм с умен водач . И да в Европа се пробуди ама познайте за какво ...
  • 65 ПЪРВО ЦАРИЗМА ИМ ПРЕЧЕШЕ

    2 2 Отговор
    В РЪЦИЯ ПОСЛЕ КОМУНИЗНА ПОСЛЕ СОЦИАЛИЗМА......СЕ НЕЩО ИМ ПРЕЧИ НА АНГЛОСАКСОНЦИТЕ ТАМ.МАЙ ИМ ПРЕЧИ САМАТА РЪСИЯ ЧЕ ОЩЕ Е ЖИВА МАКАР И ПОД РАЗЛИЧНИ ФОРМИ НА УПРАВЛЕНИЕ.
  • 66 Ний ша Ва упрайм

    1 2 Отговор
    в Москва тоталиризъм у Брюксел и Вашингтон демократичен империализъм а ние мишките - посредата?!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.