Last news in Fakti

4 Април, 2024 18:56 2 443 61

Защо Хамас ще крие оръжие точно в България

  • хамас-
  • газа-
  • тероризъм-
  • терористи

Оръжието, намерено в този тайник, като количество изобщо не звучи сензационно и драматично: навярно само няколко пистолета, пълнители

Защо Хамас ще крие оръжие точно в България  - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Възможно е част от каналджийските мрежи да са били включени в логистика за извършване на терористични актове", казва експертът по сигурността Тихомир Безлов по повод намерения в България тайник с оръжие на Хамас.

Г-н Безлов, вчера германските медии разпространиха новината за тайник с оръжие, открит в България. Според германските правоохранителни органи оръжието било скрито от дейци на терористичната организация Хамас, които подготвяли атентати срещу еврейски обекти в Германия – и по-точно в Берлин. Защо според вас Хамас ще крие оръжие точно в България?

Тихомир Безлов: Мога само да предполагам. От контекста, който беше съобщен от осведомителните агенции, стигам до извода, че вероятно става дума за традиционен път на незаконни мигранти, които влизат през "зелената" турска граница и после продължават нататък – главно към Сърбия, по-рядко към Румъния. Данните показват, че сред тези незаконни мигранти има палестински граждани – те са на пето или на шесто място по численост. Аз предполагам, че в случая става дума именно за незаконни мигранти. Възможно е част от каналджийските мрежи да са били включени като участници в тази логистика за извършване на терористични актове. Засега сме на равнище предположения, но смятам, че през следващите дни трябва да има повече детайли: защо там е скрито това оръжие, каква е инфраструктурата, която ги поддържа. Тук трябва да припомним и друго: в България има относително голяма палестинска общност, още отпреди 1990 година – общност, която е интегрирана. Тоест, тази диаспора също оказва помощ на тези хора, които незаконно преминават през България и после продължават към Западна Европа, основно към Германия.

Имате ли представа как точно функционира сътрудничеството между българските правоприлагащи органи и германската Федерална полиция (в случая явно тя се е свързала с българските власти), а може би и германското външно разузнаване BND?

Безлов: Като цяло те имат офицери за връзка. Освен това, доколкото съм започнат, имат доста директни канали, имат доста операции, които провеждат със съвместни екипи. Има си традиция. Специално по отношение на трафика на хора има доста добре развито сътрудничество между ГДБОП и германските служби. Имаше много добро сътрудничество и по отношение на киберизмамите. Така че си има традиция. Почти веднага след 1990 година започнаха да се развиват такива връзки и има доста интересни операции.

Оръжието, намерено в този тайник, като количество изобщо не звучи сензационно и драматично: навярно само няколко пистолета, пълнители… Откъде според Вас може да идва то и защо в това скромно количество?

Безлов: Нищо не знаем за типа оръжие. Агенциите съобщиха за пистолети и пълнители. Засега няма никакви детайли – аз знам това, което и Вие знаете.

В каква степен войната в Газа, която последва терористичното нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година, усилва първо мигрантските потоци, минаващи през България? И второ: в каква степен подклажда опитите за терористични нападения в Европа, извършени от дейци на Хамас?

Безлов: Това е първият случай, за който знаем с участие на България и – респективно – с цел, намираща се в Германия. Досега друг такъв случай не сме имали. По време на така наречената „Ислямска държава", в годините 2015-2016-2017, имаше доста чуждестранни бойци, които се завръщаха и ги задържаха в България. Но това сега според мен вече е нещо различно, съвсем различен сюжет.

С Тихомир Безлов - експерт на Центъра за изследване на демокрацията в София разговаря Александър Андреев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 3 Отговор
    Оръжието в Ямбол го събират бивши военни за новият 9 ти септември.И не само там.

    Коментиран от #56

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оръжие в шумата

    21 1 Отговор
    По партизански

    Коментиран от #5

  • 4 Българин

    34 13 Отговор
    Това е инсценировка, за да вкарат България във войната на сатанинсата държава Насраел, след което същите настраниелци ще започнат да извършавт атентати в България под прикритието, че ги правят Хамас и Хизбула.

    На тази държава ръководена от сатанисти им трябват жертвоприношения човешки( те смятат всички хора по земята за животни, които трябва да им служат), чрез които да задоволяват нуждата си от кръв която капе от сатаниските им усти.

    Коментиран от #42

  • 5 Последния Софиянец

    20 8 Отговор

    До коментар #3 от "Оръжие в шумата":

    Службите много добре знаят че народа в провинцията се организира и събира оръжие за нов 9 ти септември.Това не е тайна.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    25 1 Отговор
    Изглежда днес е деня на великия цензор и триенето започна.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аз пък Тихомирчо Безлов

    31 0 Отговор
    Мога само да предполагам че всичко това относно Оръжието, намерено в този тайник, няма нищо общо с Хамас ! ...

    Коментиран от #13, #15, #43

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мутата

    22 0 Отговор
    Тия хора добре ли са с главите
  • 15 Последния Софиянец

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Аз пък Тихомирчо Безлов":

    На трети март в Казанлък беше пълно с групи хора с камуфлажи.Имаше конференция на русофилски паравоенни организации от цялата страна.Властта много добре знае но си трае защото палачинката се обръща.
  • 16 Аз пък Тихомирчо Безлов

    9 0 Отговор
    Мисля че трябва да гледаш, ако не си го гледал новия български филм „Ятаган“ на режисьора Андрей Андонов, лента разказва една на пръв поглед абсурдна история, за която здравият разум не би допуснал, че е възможна. И, ако погледнем по-общо, и в случая си е така. Филмът „Ятаган“ – абсурд на реалността
    Рангел Костов (Мариан Вълев) е инспектор в новосформирана агенция, която трябва да се бори с тероризма. Начело на нея застава Силвия Овчарова (Евгения Калканджиева) – човек без никакви познания в областта на тероризма, но за сметка на това страшен кариерист....... Това в момента е достойно за втора серия на български филм „Ятаган“ според мен ...... ъхъъъ....
  • 17 ЗАЩОТО

    8 0 Отговор
    СМЕ КРИМИНАЛНА ТЕРИТОРИЯ НА БАНДИТИ ПОЛИТИЦИ.
  • 18 РуZко българска мафия

    8 8 Отговор
    Защото службите ни са овладени от московски еничари, а както знаем терористичните организации са приятели с фашистите в Кремъл. Терористи от Хамас наскоро ходиха в Москва на инструктаж от ФСБ и Лавров..
    Но както казва Бойко, Шиши и пРезидента кРадев, службите работят чудесно.
  • 19 Ромчо

    12 2 Отговор
    Защото България е Циганска махала
  • 20 гост

    13 2 Отговор
    Безлов е една от постоянните говорящи глави по телевизиите - специалист по всичко /ПЕНКИЛЕР/. НЕ ЗНАЕЛ КАКВО Е ОРЪЖИЕТО, НО КОМЕНТИРА! Преди няколко дни го показаха : ППШ /пистолет - пулемьот Шпагин/ от Втората световна и няколко 4,5 мм пистолетчета и револверчета от Първата световна. Пак като при случая с папата се натискаме да бъдем терористи ! ЩО ЗА МАЗОХИЗЪМ ???
  • 21 На всеки километър - зеле

    14 0 Отговор
    Не са на Хамас, а на някой партизански отряд от преди войната.
  • 22 1234

    5 3 Отговор
    Щото в бг е разграден двор,няма правосъдие,службите работят за господарите си русия,трафикира се всичко,и това се покровителства от управляващото задкулисие ДС на БКП петата колона

    Коментиран от #23

  • 23 мисира

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "1234":

    Защо Хамас ще крие оръжие точно в България,ами защото сме разграден двор и за 2 лева можеш да купиш всеки милици онер,депу тат,км ет,м итничар., и ми нистър .
  • 24 Перо

    16 2 Отговор
    Показаха ръждясал автомат ППШ 41 г. от ВСВ и неща, които не стават за нищо, вкл. куршуми, без гилзи. Това е някаква ционистка шашма за вреди на БГ!
  • 25 Ний ша Ва упрайм

    9 1 Отговор
    поредния кьор фишек с идеята вижте българите колко са лоши нищо чудно Кире и Ристьо да са писали донос
  • 26 де го чукаш де се пука

    5 0 Отговор
    Журналист: "Оръжието, намерено в този тайник, като количество изобщо не звучи сензационно и драматично: навярно само няколко пистолета, пълнители…"
    Тихомир Безлов: " Нищо не знаем за типа оръжие. Агенциите съобщиха за пистолети и пълнители..."

    Това не отговаря ли на въпроса зададен в самото заглавие? " Защо Хамас ще крие оръжие точно в България"
    Ами защото България е разграден двор и като няма кой да следи за спазване на законите и реда в държавата, дори и от българските граждани, вероятността за провал е значително по малка отколкото в подредена държава. Защото се оказва, че журналистите знаят много повече от органите на реда, но това не променя нищо. Не променя защото и органите на реда са замесени не само в схемите, а и в контрола на медиите.
  • 27 Да бе

    14 2 Отговор
    С тези музейни експонати където ги показвате 100% е някаква измама.
    Някой иска да вкара България в грозна постановка май.
  • 28 УдоМача

    7 0 Отговор
    Как що?? Щото сме разграден двор и у нас сичко може!
  • 29 Петричката леля

    10 0 Отговор
    Еми спрете незаконната миграция и всичко ще си дойде на мястото. Вземете пример от Египет, . През България повече палестинци отколкото през Египет,

    Коментиран от #41

  • 30 СОПчето Мара

    2 0 Отговор
    Отгледахте си мафия тука, крайно време е да получите от отрочето си същото...
  • 31 Чеп за зеле не става от ченгетата

    7 1 Отговор
    Ама къде, как и от кога, простите журналя неказват, за да клъвнат простите шарани! Какви експерти, какво чудо!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЦАДАЛ

    1 0 Отговор
    окончателно решение на рузслямския въпрос
  • 34 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 2 Отговор
    ZAЩОТО ZEЛЕНИЯ ЧОРАП Е ................. СЪЮZHИК НА ............... ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ХАМАС ........,. ФАКТ !
  • 35 Бас се хващам, че

    5 3 Отговор
    Това е набедяване на България, а нашите шушумиги веднага свалиха гащите!
    За чий йу им е на Хамас, някакво негодно оръжие? Кой знае от колко години е заровено там! И този арестуван човецец най- вероятно няма нищо общо с това желязо!
    Понеже сме продажници, утре ще ни обявят, че произвежда е атомни бомби, които Хамас е скрил под някоя трънка!
    Искам обяснение!

    Коментиран от #40

  • 36 Вождовете, вождовете

    5 1 Отговор
    Защото ала-бала. Зора е, че ние спасихме нашите евреи и сме свободни от антисемитския комплекс, който тресе запада. Затова ни измислят такива поставки, белким и ние почувстваме някаква вина. Ама кравата е мъжка, както се казва. Ако има изцепки на територията, за това не са виновни индианците, ние си спасихме евреите, виновни са вождовете - Киртаци, Кокоряци, Тиквуни, Мравояди, Генерали Гноми и Шишитата, а ние тях ги мразим. И заради вождовете вина няма да изпитаме, най-много да намразим още повече нашите вождове
  • 37 Християни събудете се

    10 3 Отговор
    Явно в Европа ще има нов Политически Ред. Щом почнаха да лаят срещу Израел ще се смени статуквото. Някакви паразити почнали да лаят и да вършат глупости. Колкото и да мразиш или харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента са прави. Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена където идат искат да се спазват техните правила и обичай. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век.

    Коментиран от #47

  • 38 В.В.П.

    4 3 Отговор
    Защо Серхйй Антонив уби ,или опита да убие папата .??. Това попита Фигаро през 1981..

    Коментиран от #39

  • 39 Хайде стига

    4 4 Отговор

    До коментар #38 от "В.В.П.":

    Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 40 Палестинците са терористи

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "Бас се хващам, че":

    за които избиването на деца,жени,стари хора,невинни,го нямат за нищо. Отговорете си на въпроса,защо 13-14 г . арабски деца стрелят с автомати и убиват?Защо зверствата които извършиха арабите на 7 октомври 2023г., спрямо евреите,нямат никакво нормално обяснение. Да изпечеш бебе във фурна пред изпадналите в ужас вързани родители, това какво е? Сега,когато арабите са на колене,"олеле мале".Само,че аз въобще не ги съжалявам.Арабите да си понесат заслужените последици.Който ги харесва,да си ги прибере у дома.За мен те не са хора
  • 41 Нека се знае

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Петричката леля":

    арабските държавни ръководители умишлено не пускат палестинците да мигрират в други арабски държави. Целта е, да тормозят евреите и това евреите го знаят - арабите са съгласни да хранят палестинците, но да стоят в Газа. Възниква въпроса толкова ли е късогледа американската дипломация и късогледа европейска дипломация,че не виждат хитрата игра на чалмите? Оказа се, че арабските ръководители са по находчиви от нашите политици и прочие държавни ръководители. Омерзително е всичко това. Идете сега в кв. „Овча Купел“ и с очите с вижте какво става! След 19 часът хората от квартала се заключват в жилищата, въобще навън не излизат. По улиците ще видите само светещи светофари, патрулните коли на полицията и тичащи кучета. Също такова е положението в Харманли, където местните хора искат миграционният център да бъде изнесен от градът, но от пусто в празно. И там хората вечер след 19 часът не излизат от жилищата. Страхът е повсеместен! Е, до там го докарахме. Това е. Денков и Габриел спомогнаха за да стигнат до тук нещата.
  • 42 Ей, ислямисте

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    защо лъжеш Форума че си българин? Чалмата ти се добре вижда! Светът видя кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 43 Ъхъъъъъъ мозък

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аз пък Тихомирчо Безлов":

    Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 44 Бай Дън

    1 1 Отговор
    За да надъхат нашите ПП-та преди избори, това са последни напъни на Денков. .
  • 45 А50

    5 4 Отговор
    А в окрайна постоянно намират сандъци с българско оръжие изпратено да убива наши братя. Това никак ли не притеснява криминалистите
  • 46 Апел

    3 4 Отговор
    Господин Нетаняху стига вече, време е! Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с терористичнта групировка ХАМАС. С терористи не се преговаря!
  • 47 А50

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Християни събудете се":

    Опитваш се да маниполираш с полэвин истини. Еврейте не защитават християнството, а точно обратното, кой мислиш организира мигрантските потоци, как хора с 5долара заплата плащат хиляди на трафиканто, защо Ислямска държава не нйпада Израал, а свой единоверци. Натеняхо според теб помага на християнството, като избива жени и деца, а западните либерали пък канят всички тъмнозелени. Колкото повече воини около Европа, толкова повече мигрантски натиск насам, а кой захранва воините с оръжия и ще разбереш кой има изгода от това

    Коментиран от #48

  • 48 Прочети го

    4 5 Отговор

    До коментар #47 от "А50":

    и спри да пишеш глупости А50, ислямистки манипулаторе. арабските държавни ръководители умишлено не пускат палестинците да мигрират в други арабски държави. Целта е, да тормозят евреите и това евреите го знаят - арабите са съгласни да хранят палестинците, но да стоят в Газа. Възниква въпроса толкова ли е късогледа американската дипломация и късогледа европейска дипломация,че не виждат хитрата игра на чалмите? Оказа се, че арабските ръководители са по находчиви от нашите политици и прочие държавни ръководители. Омерзително е всичко това. Идете сега в кв. „Овча Купел“ и с очите с вижте какво става! След 19 часът хората от квартала се заключват в жилищата, въобще навън не излизат. По улиците ще видите само светещи светофари, патрулните коли на полицията и тичащи кучета. Също такова е положението в Харманли, където местните хора искат миграционният център да бъде изнесен от градът, но от пусто в празно. И там хората вечер след 19 часът не излизат от жилищата. Страхът е повсеместен! Е, до там го докарахме. Това е. Денков и Габриел спомогнаха за да стигнат до тук нещата.

    Коментиран от #50

  • 49 В БГ всичко е на обратно

    1 4 Отговор
    Защо Хамас ще крие оръжие точно в България ? Защото освен кражбите на комунистите , няма никакви реформи в БГ . Комунистите превърнали се в мафиоти-демократи са на всички ключови места и служби и саботират всяка идея за реформи . Палестинската диаспора у нас беше под крилото на ДС . Българските генерали и адмирали са про-руски въспитаници и привърженици . Много лесно могат да въоражат палестинците . Контрол никакъв . Много руски военни взеха бързо бг паспорти и купиха имоти в БГ , което е тревожно . Всичко това премина под негласното одобрение на всички власти и партии . Какво НАТО , червената мафиотска върхушка в БГ си чака руската армия да дойде пак в БГ и да я подчини пак .В БГ НАТО е за камуфлаж .
  • 50 А50

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "Прочети го":

    И кой създаде и въоръжава ислямска държава, кой направи арабската пролет. И как според теб в момента пристигат палестински бежанци до Европа, като са притиснати от всички страни, кой покани тъмнозелените в Европа о продължават да ги канят- либерастите представители на евреиските транснационални капитали. Кой плаща на мигрантите , хиляди долари за да тръгнат към Европа, защо само млади мъже. Няма как пагобната европейска политика да я препишеш на Путин и комунистите, всъщност сегашните либералкомсумолци са по-комунисти от едновремешните.. С една дума кой има изгода от слаба Европа без зържавност и традиции. Не са ти проблема палестинците които си живееха в Палестина непризната от изкуствената държава Израел. И израелците и палестинците са еднакво жестоки и варвари едни към други

    Коментиран от #51

  • 51 Казах ти

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "А50":

    че си ислямистки манипулатор. По горе е написано ,чети! Никой не иска палестинците в държавата си и ходжите и емирите ги натириха в Европа с определена цел. И не само те? Натириха също -Афгатистанци, сирийци и т.н. Затова крайно време е, ислямът да се забрани в Европа. Не случайно го наричат и иcлямoфашизъм, поради "случайните" му прилики с нацизма. Пристигащите мигранти в ЕС, да подписват декларация за отказ от исляма и чак тогава да им се дава убежище. На установилите се мигранти , също в 5 дневен срок следва да подпишат декларация, а при отказ връщане в страната от която е дошъл. Пълна забрана за жените на носене на бурки и хиджаб. Ако иска християнска Европа да спре постепеннната исляминизация на континента, като начало трябва да направи това.
  • 52 Просветител:

    1 3 Отговор
    Немско-натаняховска нискоинтелигентна пропагандна дезинформация и родна медийна подлизурщина. Ако оръжието е показаното по НТв, то може да има само музейно-обучително значение, а след почистване от ръждата, е приложимо единствено за детски игрички с "бум-бум"“ - на глас,или подобни.

    Коментиран от #58

  • 53 Просветител:

    1 3 Отговор
    Немско-натаняховска нискоинтелигентна пропагандна дезинформация и родна медийна подлизурщина. Ако оръжието е показаното по НТв, то може да има само музейно-обучително значение, а след почистване от ръждата, е приложимо единствено за детски игрички с "бум-бум"“ - на глас,или подобни.
  • 54 Тошо

    0 0 Отговор
    Да крие колкото иска, но да раздаде малко и на хората, да честитят на новото правителство.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това е постановка. Как разбраха , че е на хамас?! Струва ми се , че е постановка зарадинизборите. Ако спечели някой неизгоден за англосаксонците, няма да има шенген. Ще дуднат този случай а може и други.. че сме каналджиий и т.н.
  • 57 Сашо

    0 1 Отговор
    Защо мургавите крият оръжие в Бългърия - Ами защото могат и защото им позволяват. Това или е постановка или МВР и Службите за хич не стават.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ибряяя

    2 0 Отговор
    Голяма простотия! Няколко стари пушкала скрил човека и го направиха Хамас. Все бях чувал идиотщини, ама като тая!
  • 60 Айсамани

    1 0 Отговор
    Е,как що?Щото тука мое си купиш от игла до политик.Те всичките един дол дренки.Сигурно щото няма к0рупция,за това са скрити в Бг...Сигурно щото някой,някъде покровителства я нарк0 канал,я контрабандни цигари.Всчики знаем кое,как е,от време оно.За тва се утепа сума народ.
  • 61 Смех!

    0 0 Отговор
    Два патлака под неква круша на къра. Направо втори 11 Септември 😁