Last news in Fakti

5 Април, 2024 18:55 1 752 36

Сериозни грешки при въздушния удар! Израел уволни двама военни заради смъртта на хуманитарните работници

  • израел-
  • газа-
  • рафах-
  • бенямин нетаняху-
  • световната централна кухня

Разследването показа, че израелските сили погрешно са смятали, че атакуват въоръжени мъже от „Хамас“, когато са нанесли удар с дронове по три превозни средства на неправителствената организация "Световната централна кухня“ и са нарушили стандартните процедури

Сериозни грешки при въздушния удар! Израел уволни двама военни заради смъртта на хуманитарните работници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двама израелски военнослужещи са уволнени, а високопоставени командири на израелската армия са наказани с порицание, след като разследването на убийството на седем хуманитарни работници при въздушен удар в Газа, извършено по-рано тази седмица установи сериозни грешки и нарушения на процедурата от страна на военните, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разследването показа, че израелските сили погрешно са смятали, че атакуват въоръжени мъже от „Хамас“, когато са нанесли удар с дронове по три превозни средства на неправителствената организация "Световната централна кухня“ и са нарушили стандартните процедури.

„Ударът срещу превозните средства за хуманитарна помощ е сериозна грешка, произтичаща от сериозен провал, дължащ се на погрешна идентификация и погрешно взимане на решения, и е атака, която противоречи на стандартните оперативни процедури“, се казва в изявление на военните, публикувано днес.

Те съобщиха, че са уволнили бригаден началник с чин полковник и бригаден военен служител с чин майор и са издали официални порицания на висши служители, сред които и генерала начело на Южното командване.

По-рано Франс прес цитира екипа, управлявал дроновете, с които бяха нанесени ударите, който допуска, че е направил "оперативна грешка при оценката на ситуацията", след като забелязал "стрелец на „Хамас" да стреля от покрива на един от камионите с хуманитарна помощ, които сътрудниците на американската неправителствена организация „Световна централна кухня“ ескортираха.

Атаките срещу хуманитарни работници може да бъдат приравнени на военно престъпление, каза днес Службата по правата на човека на ООН.

„Нападението срещу хора или обекти, работещи за доставките на хуманитарна помощ, може да се равнява на военно престъпление“, каза Джеръми Лорънс, говорител на Службата за правата на човека на ООН. „Както върховният комисар многократно е заявявал, трябва да се сложи край на безнаказаността“, допълни той.

„Израелските въздушни удари, които убиха служителите на „Световната централна кухня“, подчертават ужасяващите условия, при които работят хуманитарните работници в Газа“, каза Лорънс.

„Международното право изисква от всички страни да уважават и защитават хуманитарните работници и да гарантират тяхната безопасност, сигурност и свобода на движение“, допълни той.

Лорънс каза, че спирането на доставките и разпространението на хранителна помощ от неправителствени организации, включително и от „Световната централна кухня“, след убийствата е увеличило „вече реалния риск от повече смъртни случаи от глад и болести в по-голям мащаб“.

Междувременно заместник-външният министър на Полша Анджей Шейна каза, че израелският посланик във Варшава Яков Ливне се е извинил във връзка с израелския въздушен удар. Един от убитите хуманитарни работници беше полски гражданин. Яков Ливне породи възмущение в Полша, когато заяви в "Екс", че "крайнодесни и крайнолеви" в Полша обвиняват Израел в нарочни убийства и добави, че "антисемитите винаги ще си останат такива. Вчера полският президент Анджей Дуда заяви, че коментарът на посланика за удара е бил „възмутителен“ и посочи, че той влошава отношенията между Варшава и Тел Авив, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Български Русофил

    2 14 Отговор
    Беден стар ерген или със невярна съпруга
    Трудно свързващ двата края
    Подиграван от всички на пейката Пред Панелният комплекс

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русия е Бита карта

    3 27 Отговор
    Безкрайният Провал и Позор на Руската Армия са невидими Само за Путин и Високо платените му слуги

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отврат

    23 3 Отговор
    Ако си мислят, че така ще прикрият убийствата и геноцида, който налагат?
  • 7 Дори и Бабите знаят че Русия

    3 24 Отговор
    Ще се разпадне до Края на Десетилетието
    Пак САЩ ще пращат Хуманитарна помощ на Руският народ като през 1994

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гина Рускинята

    4 18 Отговор
    Всички Руско говорящи жени ще висят По улиците за да изхранват децата си
  • 11 ШО МЕНТИШ БЕ

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Български Русофил":

    КОГА ПРАЙХМЕ ТРОЙКА С ЖЕНА ТИ И ТЯ КВИЧЕШЕ ОТ КЕФ И ТИ
    АМА ОТ СЕГА НАТАТЪК САМО С ПАРИ
  • 12 Никога Никога

    0 17 Отговор
    Русия не е била по Безсилна НИКОГА!!!!
  • 13 След смъртта на Путин Очаквайте

    0 15 Отговор
    Много Филми със деца и Мъже по Хъбовете
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ивайлуу

    1 14 Отговор
    Здр колеги
    Ще си вземам жена И се колебая между Циганка и Рускиня
    Моля за съвет от всички със Руски съпруги или майки

    Коментиран от #25

  • 16 еврейски контики

    19 5 Отговор
    за замазване на положението.На евреин не се вярва.
  • 17 Да, бе

    19 4 Отговор
    Няма по-нагло семе от юдейското, за военно престъпление уволнение... Или военен трибунал за уроди те или санкции на геноцидната им държава.
  • 18 Хи хи хи

    15 0 Отговор
    Всяка текуща победа на руснаците е ритник между краката на феновете на киийюфската хунта и любимия им зеленикав нашмъркан фюрер.
    От два дена ревът и квичат на умряло
  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    15 0 Отговор
    АДВОКАТИ НА УБИТИТЕ АМЕРИКАНЕЦ , КАНАДЕЦ
    И ЕС ГРАЖДАНИ
    ЗАВЕДОХА ДЕЛА СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА СЪОТВЕТНИТЕ ДЪРЖАВИ ЧЕ УБИТИТЕ СА УБИТИ ОТ АМЕРИКАНСКИ , КАНАДСКИ И ЕС ОРЪЖИЯ
    ....
    ЩЕ ПЛЮЩЯТ ЯКИ ПАЧКИ :)
  • 20 Вързан русофил за големите Пръсти

    0 11 Отговор
    Всички Русофили си падаме по Мъже
  • 21 Анонимен

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Путин сум":

    А колко французи ще умрат в Окрайна??? Горките мислят че отиват на нещо като почивка но когато ги ударят цирконите и искандерите ще почнат да реват че не са окраинци
  • 22 тома

    3 3 Отговор
    Така и един когато са му допрели главичката казал оп грешка.Че и евреите така
  • 23 Ветеран от протеста

    7 4 Отговор
    Евреите винаги се оплакват какво им се е случило,но никога не казват защо- руска поговорка.

    Коментиран от #30

  • 24 Янко Виа

    8 1 Отговор
    Нищо случайно няма,преди пътуването хуманитарните работници са съгласували маршрута си с израелското командване.
  • 25 Аз съм веган

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ивайлуу":

    Тууу риго на майкааси на първо време,да олабиш жилата поне.
  • 26 Клати Курти

    9 3 Отговор
    Умишлено убили 7 хуманитарни работници и накрая казали само Сорри?Представете си ,ако го бяха направили руснаци ,иранци ,китайци и т.н.
  • 27 Отряд1

    1 4 Отговор
    Ще се радвам да прочета, че са изправени пред съда за военни престъпления, а не, че са лицемерно уволнени!
  • 28 Хора събудете се

    9 0 Отговор
    Явно в Европа ще има нов Политически Ред. Щом почнаха да лаят срещу Израел ще се смени статуквото. Някакви паразити почнали да лаят и да вършат глупости. Колкото и да мразиш или харесваш евреите и да ги подкрепяш или не, в момента са прави. На 7-ми октоври ИЗРАЕЛ беше нападнат от терористите на ХАМАС, които извършиха невиждан по размери погром. Убийства, изнасилвания, отвличания и за капак изпичане на бебе във фурна пред очите на неговите родители. Ужас! Не им ли узря главата на Европейците, че тия племена където идат искат да се спазват техните правила и обичай. Искате да почнете да ходите забулени и в дълги дрехи посред лято. Да не пиете, да си стоите без нищо и по цял ден да се кланяте на Изток. Да ставате в 05,00 часа и да се молите и така 5 пъти на ден. Толко ли ви се иска да се върнем в 7 век.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Апел

    5 2 Отговор
    Господин Нетаняху стига вече, време е! Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с терористичнта групировка ХАМАС. С терористи не се преговаря!

    Коментиран от #33

  • 30 ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ветеран от протеста":

    Е, те от съседите си са го научили този номер.
  • 31 ха ха

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Хора събудете се":

    В Еврабия е логично да има подобна толерантност към терористите. Нали и в момента тече подмяна на населението. Политиците се интересуват само от власт, а кукловодите им от далавера. Затова и здравият разум е в недостиг. Изгубихме нравствените устои и моралния компас. Агресорът се оказва жертва, а помощниците му герои... После ще се питаме защо иде война. Злото трябва да се разчисти, компасът да се поправи и здравият разум да се събуди...
  • 32 Ха ха ха ха

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хора събудете се":

    Не ни излизай с тези, плоски номера. Те мошетата, командващи в САЩ ги набутаха в гЕвропката тези дивите академици. Ти какво се опитваш да замажеш? Престъпленията на тези от Израел ли? Та то и децата знаят, че и двете страни работят заедно. Хазарин ли си или шабес гой?
  • 33 Точно

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Апел":

    ти трябва лично да отидеш и да пуснеш помпите, щом си толкова открехнат и умен. Само с раболепни апелчета не става. И какъФ си ти да определяш кой какъв е и да живее или не?! Дали ще си толкова категоричен ако те побара някой от онея и ти потърси сметка?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Апел до Антъни Блинкън

    5 0 Отговор
    Господин Блинкън, Вие сте Държавен секретар на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. Палестинските мъже не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите да мигрират в техните държави. Това е.
  • 36 Анонимен

    0 0 Отговор
    Хммм