Last news in Fakti

6 Април, 2024 13:00 1 958 41

Добро ли е тяхното добро?

  • добро-
  • власт-
  • богаташи-
  • списание форбс

Не обичам капитализма и няма да го приема. От цялата тая гонитба на пара̀та повява някакво тихо безумие. И както казва един колега: това е идеалната система за собственика, в която робите доброволно отдават всички сили за неговото добруване, и при това сами се самообезпечават

Добро ли е тяхното добро? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има такова лъскаво списание – "Форбс". Говорят, че то е авторитетно икономическо издание. Излиза от 1917 год. и щом е оцеляло досега, сигурно наистина го бива. Там редовно водят сметка за поголовието на богаташите по света. Според последната класация бройката им се увеличава – милиардерите вече са 2781 (със 141 повече от 2023 год.). Състоянието на 14 от тях надвишава 100 милиарда. Съответно расте и концентрацията на средства – финансовите акули вече притежават 14,2 трилиона долара. Тези персонажи владеят почти всички ресурси на планетата, средствата за производство и работната сила с мозъците ѝ. Властта им е почти неограничена… На фона на общата духовна деградация.
Конкуренцията в змиярника им ще се увеличава и нищо чудно, ако в близко време тузовете започнат да решават споровете помежду си не в съдилищата, а на бойното поле – сблъсквайки своите частни армии… Или за по-евтино - контролираните държави.
Не обичам капитализма и няма да го приема. От цялата тая гонитба на пара̀та повява някакво тихо безумие. И както казва един колега: това е идеалната система за собственика, в която робите доброволно отдават всички сили за неговото добруване, и при това сами се самообезпечават.
Ако поне Църквата по-често си спомняше за обществото и човещината, щеше да е малко по-леко.
Така мисля.
На другите може да им е все едно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проблеми на тийнейджър

    9 31 Отговор
    На туй момче му обяснете 3 неща
    ..без капитализма нещото което му остава е натуралната размяна
    ..ако всички имат много пари парите нямат стойност
    ..морала е лична ценност..хората които описва съзнателно са избрали да са такива каквито са
    морала е променлива докато закона еднакъв за всички

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Сила

    7 25 Отговор

    До коментар #1 от "Проблеми на тийнейджър":

    Туй Енгинерче (това не е титла или звание а е техническо понятие, нямам представа защо го слагат пред името, вероятно провинциален комплекс наследен от социализЪма ), та туй момче просто след полунощ в петък трябва да спира да пие и да си ляга...... Защото в събота получава такива безумни пиянски мисловни оргазми, че направо засенчва Коцето и Плюнчо..... А те не ги обичат тия работи!
  • 3 БеГемот

    35 4 Отговор

    До коментар #1 от "Проблеми на тийнейджър":

    Човека говори за свръх концентрацията на капитали в отделни хора което ги поставя над законите и се торпилира самата идея за държавата ...следва разруха и колапс ...това даже не е капитализъм то не е и пазарна икономика...

    Коментиран от #6

  • 4 АБВГЗ

    9 19 Отговор
    Така. Разбрахме какво и защо не обича този младеж. Обаче не разбрахме какво предлага в замяна. Май нищо. Май не става ясно и какво точно иска.
  • 5 Бохем

    18 5 Отговор
    Проблемът не е в капитализма, а в потреблението.
    Може младите да казват ,,Не обичам капитализма", но много малка част от тях биха се отказали от свръхконсумацията на стоки и услуги.
    Капиталистите предлагат илюзията за социален статус, чрез потребителние и изживяване.
    Всяка стока, която е на пазара ни предлага идеята, че чрез нея ще се превърнем в Елит и колкото повече трупаме и притежаваме, толкова повече се приближаваме към 1% от населението.

    Коментиран от #34

  • 6 Сила

    6 16 Отговор

    До коментар #3 от "БеГемот":

    "Човека" има такова безумно излъчване и стъклен поглед, че просто не трябва да меша бира с ракия..... Или едното, или другото..... Толко е ошашавен горкия от тия миньорски коктейли!!! Бас държа, че е от Перник или Радомир, там е люпилнята за Енгенери......

    Коментиран от #16, #24

  • 7 Дядо Йоцо гледа

    18 4 Отговор
    Капитализма е вреден за нашата планета и природата ! Рано или късно хората по света ще го разберат но тогава вече ще е непоправимо всичко което е променено и унищожено !
    Между другото ,аз не съм против частната собственост ,но тя да бъде в рамките на разумното !

    Коментиран от #26

  • 8 ЕЛЛИН

    12 7 Отговор
    17 Кажи ни, прочее: Ти как мислиш? Право ли е да даваме данък на Кесаря, или не?
    18 А Иисус разбра лукавството им, и рече: Защо Ме изпитвате, лицемери?
    19 Покажете ми данъчната монета. И те Му донесоха един пеняз.
    20 Той им каза: Чий е този образ и надпис?
    21 Казват му: Кесарев. Тогава им казва: Като е тъй, отдавайте Кесаревите на Кесаря, а Божиите на Бога.
    Матей 22 : 17-21
    Авторе има случаи в които трябва да се признае земната власт - силата на парите ! Така е от както свят светува . За тази статия платиха ли ти !? Платиха ти , нали ? Хайде със здраве .
  • 9 ТИГО

    8 12 Отговор
    Има една категория хора дето се навират навсякъде без никой да ги иска ,този и Йотовски са такива !! Често пишат но нищо особено не казват тези неща ги знае всеки човек който е прочел поне 5 книги ! Някаква перверзна нагласа по разни предавания и сайтове да ни показват едни и същи .МА ЗАЩО ? Има един лаф "Критиците са като евнусите знаят как се прави но не могат" !! За съжаление повечето българи си повярваха че са нещо по от другите ,но истината е че всичките сме некадърници нормалните българи не са в България ! Може да се осъзнаеш и да разбереш колко си т@п ! Тогава си в мир със себе си, както съм аз знам какво и колко мога и не се завирам там където не ме чакат .Но не търпя да ме учат как да си живея живота и какво да правя.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сила

    4 5 Отговор
    Коментар 8 и 9...... Мойте хора, браво, има мислещи субекти още в БГ то......!!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Смех в блатото

    14 10 Отговор
    "Не обичам капитализма и няма да го приема."

    Поредния псевдосоциалист/комунист който само да му подадеш лукс и власт и веднага забравя за "идеите" които пробутва на простолюдието :))))

    Един пример: и двамата братя Кастро - Фидел и Раул бяха ЛУДИ ФЕНОВЕ на Ролекс и са заснемани многократно да ги носят, докато кубинците се редят за пилешко стигащо за едно ядене на седмица.
  • 13 Сила

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Сила":

    И 10 ти..... БРАВО
  • 14 айде

    10 7 Отговор
    Директно при Путя, там е твоя рай.
  • 15 Мухаа ха!

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Чудесен изказ.Със сигурност биха ви поза видели, и надписите в трудовашка тоалетна.Направо опонент- супер клас!

    Коментиран от #25

  • 16 БеГемот

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сила":

    Важното е, че имаш самочувствието да правиш диагнози по картинка...сигурно си голяма работа...

    Коментиран от #18

  • 17 хххх

    8 1 Отговор
    Някои богаташи дават милиони за да попаднат в класацията на Форбс, но има и такива, които дават стотици милиарди за да не попаднат никога в нея. Имената на най-богатите хора никога не са били публично известни, поне не и с богатството им.

    Коментиран от #23

  • 18 Сила

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "БеГемот":

    Ломброзо ми викат на галено...... Чезаре.......
  • 19 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 1 Отговор
    Капитализъм трябва да има при малките компании с до 20-50 човека работници.

    При средните компании 50-200 работника и големите компании. Трябва да има социализъм=регулации. Трябва да има ограничения на заплатите и бонусите особено на висшите мениджъри. Заплатите им трябва да имат таван до 5 пъти средната заплата в компанията. Ако висшите мениджъри искат по-високи заплати, трябва да вдигнат средната заплата, така ще вдигнат своите заплати. Но за да няма злоупотреби и много бедни, трябва да се регламентира и минималната заплата в компанията до 1/2 средната заплата.
  • 20 ТИГО

    9 1 Отговор
    Като се замисля как съм живял без интернет и с 4 програми по телевизията !! КОЙ ми е давал наклон тогава ?? Как съм оцелял с книгите и списанията ??Как ни плескаха по ръцете в училище пък оцеляхме? Как минавахме без тези коментатори и драскачи ? Как дори и в петък когато даваха руска телевизия не успяха да ми промият мозъка ? Как дори и "всяка неделя " беше нещо умно и стойностно ?Как ли ,знам ли ? А сега всеки се чувства длъжен да ми обяснява как да живея ,и говори /пише от първо лице ед.число "АЗ"(да ти кажа) !! Много станаха и падна нивото и този е типичният представител.
  • 21 ГЕРБ=ДПС=БСП

    3 4 Отговор
    "Капитализъм" трябва да има при малките компании с до 20-50 човека работници.

    При средните компании 50-200 работника и големите компании. Трябва да има "социализъм" = регулации. Трябва да има ограничения на заплатите и бонусите особено на висшите мениджъри. Заплатите им трябва да имат таван до 5 пъти средната заплата в компанията. Ако висшите мениджъри искат по-високи заплати, трябва да вдигнат средната заплата, така ще вдигнат своите заплати. Но за да няма злоупотреби и много бедни, трябва да се регламентира и минималната заплата в компанията до 1/2 средната заплата.

    Когато реинвестираната печалба е освободена от всички данъци освен корпоративен данък. Няма да се спират инвестициите и развитието.
  • 22 амии

    4 6 Отговор
    Защо ти и цялото ти шумкарско котило не вземете и да се изнесете в Северна Корея за да ви е комфортно а стоиш тук и драскаш ли драскаш.
  • 23 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "хххх":

    Примери: Путин го няма в световната класаця, а е най-богатия феодал в двета, притежава Русия.

    В БГ класацията ги няма Пеевски и Борисов. А Пеевски е взел 700-800 млн лева заеми от държавната банка.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГЕРБ=ДПС=БСП

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дядо Йоцо гледа":

    Капитализъм трябва да има в семейството и в малките фирми.
    Социализъм трябва да има в обществото и в големите компании.

    Коментиран от #27, #30

  • 27 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    От отявлени комунисти, станахме върли капиталисти. И ние мразехме капитализма.
  • 28 Парите движели света

    3 3 Отговор
    Не революциите
  • 29 Човек не е измислил

    3 6 Отговор
    Нищо.по добро от.....капитализма. Засега.

    Коментиран от #31

  • 30 Кольо безГилъна

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Вкараш ли бизнес принципи в отношенията между хората и семейството става като в "американската мечта". Зарязваш всичко и правиш кинти. Например Япония вече 17 години е първенец по най-малко разводи - защото там не си избират партньорите в живота на бизнес принципа "проба-грешка", а само и единствено по качества (по делата им ще ги познаете както НЕслучайно пише в Светото писание).
  • 31 Исраелско ТКЗС

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Човек не е измислил":

    Само в бизнес отношение е добър, но не и в човешки взаимоотношения.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Израелско ТКЗС

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Исраелско ТКЗС":

    Е бъкано с оръжия, за оказване отпор на джихадистите.

    Коментиран от #37

  • 33 Къде по света има такова чудо

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "Исраелско ТКЗС":

    Че нещо не се разбра.....

    Коментиран от #35

  • 34 чичо Кен Хаитянски

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бохем":

    И каква точно е разликата между капитализма и пътя на потреблението? Обясняваш, че дефакто е едно и също и едновременно с това го отричаш. Фамозно!
  • 35 Майстор на спорта

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Къде по света има такова чудо":

    Това не е чудо, а път който ще бъде открит в един момент от някой икономически гений

    Коментиран от #36

  • 36 То комунизъма

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Майстор на спорта":

    Щеше да бъде реално открит и създаден, ама нещо не стана....
  • 37 Не му ли викаха кибуци

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Израелско ТКЗС":

    Нещо не ги виждам по света.....
  • 38 Справедливост и равенство

    1 2 Отговор
    Никъде няма. Това е в човешката природа. Труда на човек се измерва в пари....друго не е измислено.
  • 39 Как ли без пари

    3 2 Отговор
    Хората ша остойностяват нещата....не се разбра
  • 40 Точен

    3 2 Отговор
    Парите са зло. Има безброй начини без пари да се оценява приноса на отделния човек. Парите са в банки на избрания народ, спечелени по 90 % грабителски начин.

    Коментиран от #41

  • 41 И как точно

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Точен":

    Става това,че никой не разбра......