Last news in Fakti

8 Април, 2024 20:57 1 455 36

Шест месеца след началото на войната в Газа: колко близо е Израел до това да унищожи "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • рафах-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула

Това, което е безспорно, е, че военният потенциал на ислямисткото движение, признато от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, е сериозно намален

Шест месеца след началото на войната в Газа: колко близо е Израел до това да унищожи "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера се навършиха шест месеца от началото на войната в ивицата Газа между Израел и "Хамас". Тя избухна след изненадващото нападение на палестинското ислямистко движение срещу еврейската държава на 7 октомври. В отговор Израел започна военна операция в Газа, като премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че целта е да унищожи "Хамас".

И така, половин година след началото на кървавия конфликт, логично изниква въпросът постигна ли Израел своята цел или поне близо ли е до това? Това, което е безспорно, е, че военният потенциал на ислямисткото движение, признато от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, е сериозно намален. Пълното му унищожаване обаче изглежда трудно постижима цел, въпреки десетките хиляди жертви от началото на войната. Затова впрочем Израел вече обяви намерението си да запази някакво присъствие на своите сили за сигурност в ивицата Газа и след края на конфликта, за да гарантира, че атаката от 7 октомври няма да се повтори.

Каква е човешката цена на конфликта?

При нападението на "Хамас" в Израел на 7 октомври бяха убити 1170 души, повечето от които - цивилни, посочва Франс прес. Освен това бойци на палестинското ислямистко движение отведоха в Газа над 250 заложници. 130 от тези хора остават в плен, като израелската армия смята 34 от тях за мъртви.

Израелските въоръжени сили обявиха днес, че са загубили вчера още четирима войници по време на своята операция в Газа. С това общият брой на израелските военнослужещи, убити в палестинската територия от началото на офанзивата, достигна 260, съобщи в. "Таймс ъв Израел".

От палестинска страна, по последни данни на контролираните от "Хамас" власти в Газа, цитирани от Ройтерс, близо 33 200 души са били убити в крайбрежната територия от 7 октомври. Повечето от жертвите са жени и деца. Тези данни не са проверени по независим път.

Израел на "крачка от победата"?

Вчера Нетаняху обяви, че Израел е "на крачка от победата" във войната. "Няма да има прекратяване на огъня без връщането на заложниците", предупреди в същото време той, цитиран от АФП, на фона на новия кръг от преговори в Кайро.

Единствената след избухването на войната хуманитарна пауза впрочем даде възможност да бъдат освободени десетки пленници. Преговорите за ново прекратяване на огъня обаче буксуват, въпреки усилията на посредниците от Египет и Катар, тъй като е трудно да бъде намерено най-малкото общо кратно между позициите на двете страни в конфликта.

И така, какво успя да постигне Израел за половин година?

По израелски данни военното крило на движението "Хамас" е разполагало с около 30 хиляди души преди началото на войната, посочва Би Би Си. Израел твърди, че е убил приблизително 13 хиляди бойци. В сметката обаче влизат и представители на други палестински групировки.

Израел обяви, че е ликвидирал и 113 лидери на "Хамас", огромната част от които - през първите три месеца от конфликта. Впрочем първото съобщение за убит в Газа представител на висшето ръководство на ислямисткото движение дойде чак на 26 март - Маруан Иса.

Вторият човек в йерархията на "Хамас" - Салех ал Арури, бе ликвидиран при израелски удар с дрон в ливанската столица Бейрут на 2 януари.

Впрочем Израел се закани да издири и избие всички ръководители на палестинското ислямистко движение, отговорни за нападението на 7 октомври.

"Израелските сили за отбрана не успяват да достигнат до най-висшите ръководители на "Хамас"... (нито) да заменят "Хамас" като (организацията, която контролира Газа)", коментира Майрав Зонсзийн, старши анализатор от мозъчния тръст Международна кризисна група.

Това твърдение обаче може да бъде оспорено. Властите в Газа остават под контрола на "Хамас", но на практика израелската армия е блокирала изцяло тясната ивица с площ от около 365 квадратни километра и е в състояние да достигне до почти всяка точка от нея, макар и с риск от изненадващи атаки.

Така че израелската армия безспорно е нанесла тежък удар по капацитета на военното крило на палестинското ислямистко движение - Бригадите "Изедин ал Касам". Те обаче си остават способни да нанасят изненадващи удари, доказателство за което е гибелта на четирима израелски войници вчера.

За това допринася и обширната мрежа от подземни тунели, прокопана от "Хамас" в Газа - тясна ивица, дълга приблизително 60 и широка шест километра, на запад с излаз на Средиземно море, на север и на изток - граничеща с Израел, а на юг - с Египет. Ислямисткото движение е казвало преди, че общата дължина на тези тунели е 500 километра - твърдение, което не може да бъде проверено по независим път, отбелязва Би Би Си.

При всяко запитване от страна на британското обществено радио и телевизия израелската армия неизменно отговаря, че е "унищожила значителна част от терористичната инфраструктура в Газа". Това вероятно е точно така, но остава неясно с още колко тунели разполага "Хамас" и какви други средства има в своя арсенал.

Палестинците в ивицата Газа вече платиха огромна цена, коментира Би Би Си. Освен над 33-те хиляди убити има и повече от 75 хиляди ранени. Близо 1,7 милиона от жителите на пренаселената крайбрежна територия бяха принудени да напуснат домовете си. Сателитни данни показват, че над 56 процента от сградите в Газа са понесли щети или са разрушени.

Какво предстои?

Вчера израелската армия обяви, че изтегля значителна част от силите си от южната част от ивицата Газа. Министърът на отбраната Йоав Галант обаче уточни, че целта е войниците да си починат и да се подготвят за бъдещи операции.

Макар да намали значително числеността на своите военни в Газа, която по време на пика на офанзивата бе 30 хиляди, Израел продължава да държи южната част от палестинската територия отцепена от останалата част от анклава. Освен това няколкостотин израелски войници остават в Газа, готови за предприемане на операции, пише в. "Аарец".

Галант впрочем потвърди, че Израел не се е отказал от планираната офанзива в Рафах, близо до границата с Египет. В този град в най-южната част от ивицата Газа са се струпали над един милион палестинци и Израел е подложен на засилващ се международен натиск да се откаже от операцията поради риска от по-нататъшно влошаване на хуманитарната катастрофа в крайбрежната територия. В същото време се смята, че в Рафах се крият и много от останалите лидери и бойци на "Хамас" и че там са държани повечето от заложниците. Затова израелското ръководство смята, че без операция в града не може да нанесе съкрушителен удар на палестинското ислямистко движение.

Шест месеца след началото на войната, все още не е ясно дали Израел е изпълнил своите цели във войната, обобщава Би Би Си.

Военният капацитет на "Хамас" обаче безспорно е сериозно ограничен. Но дали това ще е достатъчно?

Впрочем един от основателите на палестинското ислямистко движение Абдел Азиз ар Рантиси бе казал, че Израел може да убие колкото си иска лидери на "Хамас", но "Хамас" няма да умре. Самият доктор Рантиси загина при израелски въздушен удар на 17 април 2004 г. - в разгара на Втората палестинска интифада. Оттогава изминаха две десетилетия, но тези думи се оказаха пророчески. Защото "Хамас" не е организация с ясна структура, а идея, както обяснява в своята книга "Син на Хамас" отреклият се от движението Мосаб Хасан Юсуф - син на един от неговите основатели шейх Хасан Юсуф.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 болен ционист

    13 3 Отговор
    2 седмици и сме го приключили Хамас. И така вече 7-ми месец!

    Коментиран от #6

  • 2 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    Хазарите бягат от Газа.

    Коментиран от #4, #8, #17

  • 3 име

    9 3 Отговор
    Охаа, 1 милион палестинци в Рафах, хитлеряху направо няма търпение да проведе един бързичък геноцид и там!

    Коментиран от #12, #16

  • 4 Любопитен

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А бе скъперник, не ти ли омръзна цял ден да ни пилиш яйцата?

    Коментиран от #21

  • 5 Реалист

    14 2 Отговор
    Евреите на се бият с Хамас, а с цивилните в Газа искат да имат изцяло излаз на Червено море.
  • 6 Равин🇮🇱

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "болен ционист":

    Хамас вече е приключен, сега Израел е зает с унищожаването на корените а това ако трябва ще продължи 7 века ти Израел не го мисли.....🤣🤣🤣

    Коментиран от #33

  • 7 Да ама не

    9 2 Отговор
    Хамас е създаден от Израел.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ционисти окупатори

    10 2 Отговор
    Хамас е нужен на ционистите - има Хамас, има оправдание за изселването на палестинците; няма Хамас, няма оправдание за изселването. Ционистите ще се бият с Хамас без да го заличават докато не изселят всички палестинци. Сами си признават че целта е да ги прогонят от Газа, както са ги прогонили от западния бряг на р. Йордан. Убийствата и бомбардировките целят да обезверят палестинците да не се завръщат по техните земи.

    Коментиран от #11

  • 10 Аргус

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Да ама не":

    И ти беше там нали...🤩🤩🤩
  • 11 Отец-Ставри

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "ционисти окупатори":

    Ти знаеш ли кои са истинските ПАЛЕСТИНЦИ умнико ?
  • 12 Хитлеряху

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "име":

    Ти мисли за твойта си България щото палестинците в България са вече повече от един милион да не стане така след някоя друга година да искаш Хитлеряху да дойде и да спаси България от палестинската напаст.................

    Коментиран от #14, #34

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 име

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хитлеряху":

    В първите дни след терористичната атака ционисткия министър на геноцида (отбраната) йоав галант призова Европейския съюз да приеме палестинците. Така, че ако в България и ЕС се напълни с палестинци, заслугата ще е на ционистите и марионетките им и няма начин да искам хитлеряху да ми помага.

    Коментиран от #18

  • 15 Давид

    2 10 Отговор
    Израел ще възкръстне отново като феникс от пепелта. Слава на Израел.

    Коментиран от #35

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хитлеряху

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "име":

    Явно нямаш обща култура, България отдавна вече е пълна с тия същите "палестинци" а това са ЦИГАНИТЕ. По време на Османската империя за да се отърве от непотребната и паразитна циганска нация империята изселва и прогонва част от циганите в Българиа а друга част в днешен Израел.

    Коментиран от #24

  • 19 Сандо

    5 1 Отговор
    А колко далече е Израел да унищожи Хамас?Т.е. чия е гледната ви точка?
  • 20 Айде бе

    6 2 Отговор
    Колкото унищожиха Ал-Ка̀йда, талибаните в Авганистан, комунизма, мафията или ИДИЛ.,
  • 21 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Любопитен":

    Този е малко по-търпим от "българин"-а!
  • 22 Всъщност истината е

    6 2 Отговор
    Че в момента Хамас е много по-силен отколкото преди

    Коментиран от #25

  • 23 Като българин съм много горд

    4 8 Отговор
    С това, че през втората световна война България спаси от смърт много евреи и сега техните внуци и пра внуци се бият срещу терористите от Хамас и защитават Израел браво братя евреи.

    Коментиран от #26, #36

  • 24 име

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хитлеряху":

    Нито не питам за болните ти ционистки възгледи, нито ме интересуват. Коментирам каква е целта на геноцида, който ционистите извършват над палестинците (повтарям, хич не ми пука от къде мислиш че идват) и за мен това е прогонването им от Газа, така както са ги прогонили от западния бряг. Ционнистите многократно са го заявявали, така, че на тях Хамас им е нужен за да оправадят геноцида.

    Коментиран от #27

  • 25 Енита

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Всъщност истината е":

    Пускам помпите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хитлеряху

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "име":

    По твоята логика България трябваше да си остане под турско робство, много хубаво голям кеф а?
    Да ама евреите неискат пришълци по собственните си земи и затова действат по въпроса, а ти лягай вече да спиш и да сънуваш много палестиноиди.

    Коментиран от #29

  • 28 Любопитен

    2 5 Отговор
    Абе някой може ли да ми обясни защо палестинците приличат едно към едно на жителите на пищният и прославен квартал Факултето в София ?
  • 29 име

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хитлеряху":

    Повтарям, не ме интересуват болните ти ционистки възгледи. Фактите са че Палестина е призната държава, точно колкото и Израел. 1948г. евреите са подписали кои земи са техни и всичко друго, което са взели след това, е окупация. Така, че няма как да претендира за Газа или западния бряг. Това са палестински земи и евреите са окупатори там.

    Коментиран от #30

  • 30 Историк

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "име":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Бравоп на България,която гласува срещу резолюция на ООН, осъждаща геноцида над палестински народ в Газа. Така България стана солидарна с Израел нападнат на 7-ми октомври 2023г от терористите на ХАМАС.
  • 31 Египтянин

    1 4 Отговор
    Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет също се страхува от тях и затова затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС и САЩ. Ужас. За мъжете да не говорим. Те въобще не полагат никакви грижи към децата, а по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. В момента това правят.
  • 32 Дааааааам

    3 0 Отговор
    Хазарето са хвърлили око на находищата с газ, открити в Палестински води. Всичко друго е оправдание, за да ги откраднат. Стар техен занаят. За това жертвите нямат за тях значение.
  • 33 Ъхъъъ!

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Равин🇮🇱":

    Много умуваш. Изччезвай да правиш метани на бафомет. Потомци на лилит. Затова при вас е важен произхода по женска линия.
  • 34 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хитлеряху":

    Опазил ни Господ от сделка с дявола. И без това достатъчно сте ни навредили през вековете. Кръволоци. Колкото по - далечи от вас, сатаните, толкова по - добре.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ле ле!

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Като българин съм много горд":

    На мястото на главата си имаш зомбивизор. Нямаш критично и логично мислене, в следствие на атрофия на мозъка от екрана. В медицината е определено като екранен аутизъм.