Last news in Fakti

9 Април, 2024 10:10 1 058 5

Удар по Израел! ООН ще отговори до края на този месец на искането на палестинската автономия да получи пълноправно членство

  • израел-
  • палестина-
  • газа-
  • оон-
  • съвет за сигурност

Наблюдатели изразиха очакване Съединените щати отново да наложат вето, така като направиха през 2011 година

Удар по Израел! ООН ще отговори до края на този месец на искането на палестинската автономия да получи пълноправно членство  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът за сигурност на ООН реши да отговори до края на този месец на искането на палестинската автономна власт да получи статут на пълноправен член в световната организация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Въпросът бе обсъден на заседание вчера.

През септември 2011 г. палестинският президент Махмуд Абас поде инициатива за "присъединяване на Държавата Палестина към ООН", която обаче така и не се осъществи, припомня АФП. В крайна сметка палестинската автономия получи през ноември следващата година статут на наблюдател в световната организация.

Миналата седмица тя обаче подаде ново искане за пълноправно членство, като се аргументира с израелската офанзива в ивицата Газа.

"Това е исторически момент", заяви палестинският постоянен представител при ООН Рияд Мансур.

Малко вероятно е обаче инициативата да се увенчае с успех, отбелязва АФП.

Наблюдатели изразиха очакване Съединените щати отново да наложат вето, така като направиха през 2011 година. Позицията на САЩ е, че бъдещата палестинска държава трябва да бъде създадена в съответствие със споразумение с Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    9 2 Отговор
    фашисткият исраел е създал най голямото гето в света - Палестина!! То1но като учителите си от треийт райх, създавали Варшавските, рижските и прочия гета!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Човека КоZа

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    Светът ще е по-добро място ако исраел спре да съществува, а мошетата - разселени.
  • 3 ТаУмВзе

    12 1 Отговор
    Австриецът се оказа Прав!
  • 4 Оператор на права лопата

    7 2 Отговор
    САЩ са никой, каква тежест изобщо има тяхното вето. Тяхната ера на световен господар и страж приключи.
  • 5 Нико

    0 9 Отговор
    Терористите палестинци с пълноправно членство в ООН, това е несериозно.