Last news in Fakti

8 Април, 2024 17:46 2 723 27

Иранският дипломат номер 1 от Дамаск: Ще отмъстим жестоко на Израел

  • иран-
  • сирия-
  • дамаск-
  • израел-
  • аятолах али хаменей-
  • хосейн амир абдолахиан

Вчера военен съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че след удара в Дамаск вече никое израелско посолство няма да е безопасно място

Иранският дипломат номер 1 от Дамаск: Ще отмъстим жестоко на Израел  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският министър на външните работи пристигна днес в сирийската столица Дамаск за разговори със сирийски официални представители. Това става седмица след нападението срещу иранското консулство, приписано на Израел, на което Техеран се зарече да отмъсти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нападението, извършено на 1 април, сравни със земята иранското консулство и отне живота на 16 души, между които 7 членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция – идеологическата армия на ислямската република, двама от които бяха високопоставени офицери.

Техеран, който подкрепя сирийската власт, обеща да отмъсти за това нападение, което изостри регионалното напрежение на фона на войната в Газа между Израел и „Хамас“.

Ръководителят на иранската дипломация Хосейн Амир Абдолахиан пристигна в Дамаск от султаната Оман – държава, която играе посредническа роля между Иран и Запада.

Неговият омански колега Бадр Ал Бусаиди вчера призова за деескалация в региона.

Очаква се иранският външен министър да бъде приет от сирийския президент Башар Асад и да разговаря със сирийския си колега Файсал Меклад, с когото трябва да дадат съвместна пресконференция, съобщиха местни медии.

Според сирийския министър на информация по време на посещението на Абдолахиан ще бъде открита нова сграда на иранското консулство.

Близкият до властите в. „Ал Уатан“, съобщи, че тази срещи ще бъдат „посветени главно“ на реакциите на нанесения по консулството удар.

Иранските власти не са дали никаква информация кога и как ще отговорят на удара по консулството. Вчера обаче военен съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че след удара в Дамаск вече никое израелско посолство „няма да е безопасно“ място.

Операцията по отмъщението ще бъде извършена в подходящ момент, с нужните прецизност и планиране и с максимални щети за врага, така че той да съжали за действията си, увери в събота генерал Мохамад Багери – началник на генералния щаб на иранските въоръжени сили.

Генерал Багери говори на погребението в Иран на единия от убитите високопоставени ирански военни – Мохамад Реза Захеди, командир на елитна част на Ислямския революционен гвардейски корпус, отговаряща за операции в чужбина.

Иран обвинява заклетия си враг Израел, че е извършил удара, но еврейската държава не е поела отговорност за него.

От началото на войната в страната през 2011 г. Израел извърши стотици удари в Сирия срещу позиции на сирийския режим, проирански групировки и ирански военни цели.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чакам с нетърпение

    29 13 Отговор
    УДРИИ
  • 2 честен ционист

    13 23 Отговор
    Когато цъфнат налъмите
  • 3 Русофил

    21 28 Отговор
    Никой ирански генерал вече не е в безопастност където и да е.
  • 4 Адекватен

    23 26 Отговор
    Иран са като беззъбо псе което много лае , нека видим колко им стиска като заплашват толкова какво ще направят.
  • 5 Червен кхмер

    22 18 Отговор
    Тия па аятоласи смахнати .Все си отмъщават, а накрая само техни терористи дават фира.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Апел до Президента на САЩ

    17 32 Отговор
    Господин Байдън,
    Вие сте Президент на най мощната държава в света. Време е, да осъзнаете, че няма друго решение в анклава Палестина, освен палестинците да бъдат евакуирани /мигрират/ в Египет,Турция и останалите арабски мюсюлмански държави. Не е възможно съжителстване на Израел и евентуално новосъздадена палестинска държава в областта ГАЗА. Това е пълен абсурд. Видяхте какво стана на 7 октомври 2023г. Бандитската, терористична групировка ХАМАС без никаква причина ей така нападна държавата Израел и изби много невинни хора. Издевателства, отвличания, изнасилвания и т.н. Това е така, защото концепцията, философията на ХАМАС е унищожение на държавата Израел. При това положение, друго решение няма. Отваряне границите на Турция, Египет и останалите арабски държави и мигриране на палестинците. Не забравяйте, че Турция е родината на палестинците, които се преселили в Газа и сега може да ги настани в Анадола. Палестинците няма кой повече да ги търпи. Египет, се страхува от тях и затова е затворил границата. Палестинките раждат като зайците по 7-8 деца, мързеливи са и постоянно просят помощи от ЕС, САЩ и Червеният кръст. Палестинските мъже не полагат никакви грижи към децата, по цял ден копаят и правят тунели за да нападнат Израел и крият в тях като стане напечено. Време е Турция, Катар и другите арабски държави, да не се услушват, а да подадат ръка на братята и сестрите по вяра палестинци и същите да мигрират в техните държави. Това е.

    Коментиран от #17

  • 8 и тея като Путин

    15 17 Отговор
    само плашат гаргите. Какво стана с 48те часа дето дадоха на Зеленски миналия месец? Иранците и те същите. Псе дето лае не хапе

    Коментиран от #12

  • 9 Глупаци

    12 16 Отговор
    Тия брадатите нечистоплътници са се 💩💩💩💩💩 от всякъде.
  • 10 Ний ша Ва упрайм

    21 5 Отговор
    ша ми е кеф да изчистят посолство им в УСА
  • 11 исцах

    25 12 Отговор
    Крайно време е да се приключи с тия евреи!

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "и тея като Путин":

    Объркал си Форумът. Търси такъв на тема войната Украйна-Русия.
  • 13 Факти

    10 16 Отговор
    Тези конфликти там ги палят руснаците. Целта е цените на горивата да растат и Европа да бъде залята с бежанци. Турците играят с тях и им осигуряват коридор за придвижване.
  • 14 Генерал Колев

    13 18 Отговор

    До коментар #11 от "исцах":

    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хи Хи Хии

    7 11 Отговор

    До коментар #11 от "исцах":

    Амчи ха приключвай ги де.. или само са напиняш да те видят отдалеко..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 българина

    5 6 Отговор
    чакаме, хайде стига приказки, за кога се пазите не знам.... Алах ви чака
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Озадачен

    1 0 Отговор
    Няма статия без апел...
  • 22 БАРО

    4 4 Отговор
    НЕ ГОВОРЕТЕ А ДЕИСТВАИТЕ
  • 23 Гост

    5 4 Отговор
    Иран иска да я няма държавата Израел...така че какво да се очаква от евреите...те няма да допуснат атомна бомба от Иран та ако трябва да ги сринат...Брадатите знаят как ще реагира Израел но пак се навират между шамарите...
  • 24 Лумпен

    4 5 Отговор
    Дела трябват!
    Дела...!
    Бой по евреите в цял свят докато мърдат!
  • 25 урко

    2 4 Отговор
    Чифутииии, мръсно племе, ама европейци))))
  • 26 Гаглей

    4 3 Отговор
    Да би мирно седяло. Браво на Израел, държава Палестина никога не е имало и няма да има.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания