Last news in Fakti

13 Април, 2024 13:00 1 237 6

Николай Николов: Богатите

  • олигарси-
  • форбс

Едва ли е случайност, че братушките запълват списъка на световните богаташи в трудни за страната им времена

Николай Николов: Богатите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според «Форбс» през изминалата година броят на руските милиардери е нараснал от 110 на 125. Тяхното общо състояние се увеличило с 14% и достига 576,8 милиарда щатски долара.

Едва ли е случайност, че братушките запълват списъка на световните богаташи в трудни за страната им времена. Сега войната на изтощение с НАТО равномерно омешва кръв и стомана. А предишният рекорд от 2021 год. (123
човека, притежаващи 606,2 милиарда щ. д.) съвпада с пика на ковидната истерия, когато хазната се изпразваше усилено за поддържане на икономиката в блокираната от бялата мафия държава. Страх, болка, смърт. И пари, пари, пари.

Това е капитализмът.

Малко информация за класацията на финансовото издание. На първо място там е Вагит Алекперов. Основателят на «Лукойл» вече разполага с 28,6 миларда щ. д.

През пролетта на 2022 год. той публично се отказа от постовете на президент и на председател на съвета на директорите на компанията. Говорят, че Путин му е обещал неприкосновеност и възможност дистанционно да управлява стратегическите направления на корпорацията, ако не предприема действия, насочени срещу властта.

Според непотвърдена информация е било гарантирано, че до 2024 год. държавната компания «Роснефт» няма да опитва да изкупува активи на «Лукойл».

Както си личи, работата под дебела сянка носи добри плодове. А ако не бяха санкциите на ЕС и невероятната решителност на нашите политици, рафинерията в Бургас все още щеше да преработва евтин руски нефт
за нуждите на украинската армия… При това някои смеят да твърдят, че сме верни помагачи на Киев… Обидно е!

Второто място в списъка заема Леонид Михелсон, основател и глава на «Новатек» - 27,4 милиарда долара. Компанията му се занимава с добив и преработка на природен газ.

Трети е Владимир Лисин, главен акционер в Групата компании НЛМК - 26,6 милиарда щ. д. Чрез регистрираната на Кипър «Fletcher Group Holdings Ltd.» той контролира производители на стомана в Русия, ЕС и САЩ. Основно звено в
дейността е Новолипецкият металургичен комбинат.

Олигархът открито одобрява санкциите, наложени от Запада на Руската федерация. Не прие поканата за среща с Путин. След началото на войната в Украйна замина за Франция, а после се премести в замъка си в Шотландия.
Никой не го закача. Руснаците и западняците се преструват, че не го забелязват.

Дори прокремълските информационни агенции, които яростно се нахвърлят върху всеки родолюбец, дръзнал да критикува управлението на армията и икономиката, премълчават подвизите на този герой на капитализма.

Само за украинците няма нищо неприкосновено. На 24 февруари 2024 год. те атакуваха с дронове Новолипецкия комбинат на своя спомоществовател. И ако това не е ирония…

Няма смисъл да продължаваме с изброяването на имената – останалите са от същия дол дренки. В същото време войниците им бедстват на фронта. Ранените и осакатените са принудени да извоюват полагащите им се социални
помощи с мъка и унижения. Именно от тяхната кръвчица идват сега огромните печалби.

Твърде много средства и власт са заграбили богаташите. Все по-трудно ще се удава на държавните чиновници, без значение, дали са президенти, министри или прокурори, да поддържат баланса между техните апетити и интересите на републиката.

А откъде накъде природните богатства трябва да имат собственик? Та те са на всички, национално достояние!
Все ми е едно как живеят тузарите и колко печелят. Но когато видиш нищетата, оставаща подире им… Такава физическа и душевна разруха, която убива, разединява, кара те да завиеш при вида ѝ… Просто стискаш зъби.

Това е несправедлива система, оглозгала държавите. Безчовечна и уродлива. Без право на съществуване.

Но кой ли ни пита?


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    3 3 Отговор
    От мен по богат няма ,самоче не си знам милиардите
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мужика мре

    3 2 Отговор
    В окопи, батушка трупа милиарди...
  • 4 Кремълския сатрап

    3 1 Отговор
    Само Господ знае колко милиарда имам...
  • 5 Сила

    3 1 Отговор
    ЕнгенерА снощи е зачел Павлик Морозов и днеска на кило първак и пет бири сочи с треперещо пръстче кулаците...... Младеж, ходи се прегледай и превантивно спри пиенето!!!
  • 6 Сандо

    0 2 Отговор
    Ако се увеличава броя на милиардерите в Русия - това е много лошо и трябва да се оплюе!Ако се увеличава броя на бедните - това също е много лошо и също трябва да се оплюе!А ако расте броя на средната класа - това си е направо страшно лошо,защото в целия демократичен и свободен свят тя намалява и Русия трябва не само да се оплюе,а и да се заклейми и поне с думи да се осъди!!!Като се замисля обаче,май проблемът не е в Русия?!