Last news in Fakti

16 Април, 2024 09:06 3 664 39

Андрей Новаков пред ФАКТИ: Като знаем какви ги наговори Денков, да мислим за Шенген по суша граничи с наглост

  • андрей-
  • новаков-
  • шенген-
  • денков-
  • камион-
  • граница-
  • тир-
  • подкуп

Няма как да искаш Европа да ти вярва, когато борбата с престъпността и корупцията се свежда до снимка на пудел с кашон, пълен с банкноти, казва евродепутатът

Андрей Новаков пред ФАКТИ: Като знаем какви ги наговори Денков, да мислим за Шенген по суша граничи с наглост - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Камион да минава границата за 60 секунди – мит или реалност… Шенген и еврозона – колко сме близо или далеч… Пред ФАКТИ говори Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

- Г-н Новаков, Европейският парламент одобри идеята един камион да бъде обработван средно за 60 секунди на вътрешните граници на ЕС. Мечта или действителност е това?
- Довчера беше мечта, днес е действителност. Никога няма да забравя как тази идея ми хрумна преди около 2 години. Русе, горещ ден през август 2022 г., километри от камиони и шофьори, чакащи с дни в кабините при жега, без вода, без тоалетна или поне място да се измият. Хаос с гишета на няколко институции на едно място, нула координация. Това просто повече не можеше да продължава така.
Знам, че у много хора идеята за проверка за 60 секунди буди недоверие и звучи като слоган на фантастичен филм, но ви гарантирам, че това е напълно възможно. Щом влакова композиция с няколко десетки вагона може да премине за 25 минути, защо един камион да не мине за една?

- Реално какво се случва, когато един камион стигне границата. Какво следва?
- Следва това, че на едно място се струпват всякакви проверки и контроли, които незнайно защо трябва да бъдат извършени в една точка и в един момент от пътуването. Аз твърдя, че всичко е въпрос на организация и малко усилие от страна на държавата. Не ме разбирайте погрешно, аз държа на проверките и на контрола, на безопасността и на това всички правила да бъдат спазени. Но! Вярвам и настоявам, че проверките могат да бъдат разпределени равномерно и че държавата има механизми, с които да облекчи шофьорите поне откъм време за престой на ГКПП.

- И обикновено камионът виси 2 или 3 дни. Шофьорите са свикнали…
- Какво значи свикнали... Бих казал, че привидно са се примирили, но това далече не означава, че трябва да се превърне в норма. От тази професия ежедневно се отказват десетки шофьори, а загубите за компаниите се изчисляват с по 200 евро на камион на ден. При чакащи с дни стотици камиони, сметката как всичко това се отразява на икономиката е проста. Още повече, че тук не говорим само за български проблем. Темата засяга няколко държави в Европейския съюз, а опашки се образуват не само на нашите граници.

- Скоро пътувахте с един тир на запад от България. Сблъскали сте се с искане на подкуп. Как става. Директно или…
- Всеки шофьор знае как става и едва ли е най-разумното нещо да обяснявам в медиите какви прийоми се ползват. Факт е, че опити за това има, а и съм далеч от това да мисля, че те са изключение.

- Какви са новите правила за мигрантите в ЕС. Вече проверката ще е на самата граница. Какво ще включва тя?
- Новият пакт е нещо положително за България, защото ни дава повече гъвкавост и ни позволява да се справяме с нелегалната миграция с повече инструменти. Въвежда се скрининг със снемане на отпечатъци и биометрични данни, а това ще даде проследимост, за да не може някой, на когото е отказано убежище, да търси такова другаде в Европа.

- Идеята е нелегални мигранти да не може да влязат в ЕС, ако не докажат че бягат от война… Какво следва?
- Икономическите мигранти ще остават в центрове по външните граници на Европа, както се случва и сега. Предвиждат се и споразумения с държави, от които влизат мигранти като Тунис, Турция, Египет. Така връщането им обратно ще е много по-бързо, ще има по-бърза процедура за даване или отказ на убежище.

- Как гледат в Брюксел на случващото се с МВР. Разбират ли изобщо за какво става въпрос у нас?
- Как да очакваме някой отвън да разбира за какво става дума у нас, като на този въпрос очевидно и ние не можем да си дадем отговор. Или поне не изцяло. Случващото се в държавата ни петни имиджа и буквално слага черта на години целенасочена работа за постигане на доверие към службите и към политическата ни класа. Хората, арестували действащ лидер на най-голямата политическа партия, носителите на „промяната“ в прегръдка с престъпния свят. За някои думите ми може да са силни, но за мен са точни - това е не просто срам, а погром за всичко постигнато досега.

- Шенген по суша… Реалност или през крив макарон, както обичаме да казваме в България?
- При всичко случващо се в момента и след като знам какви ги наговори акад. Денков в качеството си на министър-председател, да мислим за Шенген по суша в този момент граничи с наглост и лицемерие. Ако до онзи ден позицията на Австрия по Шенген бе политически театър за домашна употреба, то днес се оказва обосновано със снимков материал, а медийните публикации са по бюрата на австрийските министри и хранят предизборната им кампания. Влизането ни в Шенген по суша ще се забави. Няма как да искаш Европа да ти вярва, когато борбата с престъпността и корупцията се свежда до снимка на пудел с кашон пълен с банкноти. Лично мен като политик и евродепутат би ме било срам да търся подкрепа точно в този момент. Също така, от гледна точка на превозвачите, Шенген и еврозоната са скачени съдове с ефект 1+1=3. Има и още една лоша новина - влизането в еврозоната е под риск от забавяне не само поради проинфлационната политика на последния финансов министър, а и поради липсата на доверие у него. Само преди дни НС наложи мораториум върху разходите с публични средства - много ясен сигнал към Брюксел и то докато по различни кабинети на ЕК се пише докладът, който трябва да оцени дали сме готови, или не. Ето дотук се докарахме. „Промяната“ на тези хора ни тегли назад.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Предизборно тъпо

    62 9 Отговор
    Ако приемемем пудела с пачките,как да приемаме един голям гол пудел на спалня с пачки,кюлчета и пистолет. ?
    Може и министър председател да е.!
  • 3 Ай циба е

    46 7 Отговор
    Увреждали им били имиджа на престъпниците
    Лидера ви случайно дали разбира само от сладкарници и публични домове..и от шкафчета
  • 4 Гайдар

    53 7 Отговор
    Да си за герб на изборите, означава че си сляп и това ти харесва!
  • 5 ТИКВУН

    39 3 Отговор
    Мене Шенген не ме интересува! Мене ме интересува само едно, моето чекмедже да е пълно с пачки и кюлчета .
  • 6 ИНЖ1

    37 7 Отговор
    Денков и ППДБ ли са виновни, че ГРОБ и Боко-Т една барака не могат да боядисат 12г.???

    Коментиран от #29

  • 7 Айде бе

    17 5 Отговор
    "Няма как да искаш Европа да ти вярва, когато борбата с престъпността и корупцията се свежда до снимка на пудел с кашон пълен с банкноти" . В Европата са светци. Те не вземат никакви подкупи и живеят на заплати. Особенно такива като фон дет лаен ,борел и всички, които работят по въпроса с Украйна. А камионите ще "висят" щот фирмите им "забравят" да си платят рушвета.
  • 8 Нагъл гербераст!

    38 4 Отговор
    Извън Шенген сме заради шефа ти Мафиот!

    Коментиран от #11

  • 9 На малкия

    16 3 Отговор
    му пръст не можеш да се намажеш , но що да не се поомажеш на Бою ? Малко му остава !
  • 10 Че той Денков каза истината

    28 4 Отговор
    Айде стига лицемерие и пози, мръсна ГЕРБ-ерастка сган. Вие сте ОПГ и половината ви изявени членове са за затвора. Дърта комунистическа шайка, предрешена като евро-атлантици. Като влезе мутрата , която ви е тартор в затвора, тогава ще ми се правиш на политик. Да видим шайката ви как ще оцелее.
  • 11 Точно

    25 3 Отговор

    До коментар #8 от "Нагъл гербераст!":

    и директно многоуважаван политик в ЕП го каза "Парите от ЕС за подпомагане живота на българите и за България , отиват в ръцете на мафията" !
  • 12 бай герги

    6 15 Отговор
    какво то сътвориха Шарлатаните Шенген и Евро зона ще видим през крив макарон,сега трябва да разпитат бойко рашков/дамаджанов/ имало ли е пачки имало ли е пудели имало ли е сауни е бандити и колко е взел дамаджаната

    Коментиран от #16

  • 13 НАГЛА ИЗМЕТ

    23 4 Отговор
    ,герберска ШАЙКА ОБИРДЖИИ! ТОЧНО ВИЕ ЛИ ЩЕ ГОВОРИТЕ ЗА ПАЧКИ ?!?!? ПЛИТКО ЗАРАВЯНЕ ДА ВИ ЯДАТ ЧАКАЛИТЕ!
  • 14 Отвратен

    17 7 Отговор
    Има ли някой друг виновен за тези хора, освен Продължаваме Промяната и техните образовани и интелигентни членове? Неее, всичката вина стоварват върху тях, нищо че това е партия е на 2 години и половина!!! Преди това нямало ли е контрабандни канали, нямало ли е корупция, прозрачно ли се харчеше държавния бюджет, Борисов и Пеевски невинни като момини сълзи ли са? Как не го е срам Андрей Новаков, значи според него да се тешим и да си мълчим за кражбите и корупциятя, за да се промъкнем "по терлици" в сухопътен Шенген?! Прав беше Денков за всичко, което каза!!! За престъпността не трябва да се мълчи иначе ставаш съучастник! Чест и почитания за академик Николай Денков!!!!!! Интелигентните и морални хора трябва като него трябва да са на почит, а не да бъдат заливани с "помиииияяяя"!!!
  • 15 Шенген, ама друг път

    13 3 Отговор
    Какви ги е наговорил Денков, бе калитко? Да не си мислите, че това не го знаят в западно европейските държави?
  • 16 Лично мнение

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "бай герги":

    Не вйрвам на фалшиво скалъпени снимки! Ако бяха истински и бяха доказателство, нямаше да изтекат в медиите, защото стават невалидни! Спопед мен всичко е фейк с цел злепостовяне, оклеветяване и премахване на честни и мопалти хора във влостта, за да си назначи мафиата техни послушни хора!
  • 17 Нафталинка

    2 4 Отговор
    Как точно само българските камиони ще се ползват от това че сме в шенген редставете си колона от стотици ти ове и служителите привикват само бълга ските та да ги обслужват за60 секунди или ще има отделен пункт за българите
  • 18 КОЙ

    8 1 Отговор
    Панахида за Бъргария на 9.6.24г, организатор ще е Магнитски
  • 19 гражданин

    13 2 Отговор
    момченце, шефа ти, този дето ти прави кариерата на евро калинка, и без който си нищо, от 2011 година го чакаме да ни вкара в Шенген, много си нахален и нагъл в приказките, Денков е бил премиер само девет месеца
  • 20 Перо

    13 1 Отговор
    Нямаме никаква полза от нашите евродепутати, защото, първо: системата се базира на брой депутати, пропорционално на броя на населението на страните-членки, второ: БГ евродепутатите не се подбират с кадрови изисквания и конкурс, а някой еднолично решава /според личния интерес/ и ги вписва в листите за гласуване от овцете. Те са едни куфари на дебела заплата и нищо друго! Страни, извън ЕС, като РСМ имат по-силно лоби от нас! Та и тоя си придава измислена тежест, сякаш нещо зависи от него или има умения за постигане на цели или решава задачи, или другите държави се интересуват от БГ интереси!
  • 21 ако не се чака ще е нещо друго ,

    7 4 Отговор
    много от професионалните имат психо , а бързат да направят 10 курса на седмица за повече заплати . Проблема е в товарите . могат на влак да ги носят . бдж имат и отстъпки . Има и товари които немогат на влак . 100 чакащи . Колко минават на ден . 100 000 . Толкова много плащат . Доходно . 120 000 бг камьона . Всичко от турция по камьони . Законно е . Контрабандите . По 15 товара на ден . Много са . Какви са тея дето карат злато , цигари , мигранти . Нарушаващи . Някои ги хващат по 5-6 пъти за 2 години . Да .
  • 22 Емо

    15 1 Отговор
    Ей, срам нямате вие толупите, точно корумпата от партията на крадците да говори за борба с корупцията.
  • 23 важното е да ти върви заплатата бе кър-

    10 2 Отговор
    леж ! граби доде можеш гербав ! паразит пършив !
  • 24 депутат

    8 0 Отговор
    ама всъщност ......... един келеш !
  • 25 Име

    7 2 Отговор
    Виетнам беше опустошен от война и сега е икономика, също и Сърбия е напред, каква е тази оправия.

    Китай нямаха нищо, както и да е - сега всичко е китайско, има нещо нахално в тези наши политици.

    Иначе - на интервютата - са първа писта.
  • 26 За някой от по долу

    1 4 Отговор
    Истината винаги е болка!
  • 27 андрешко е

    7 1 Отговор
    фекалник без капак !
  • 28 шефа

    1 7 Отговор
    Соро.... плъх Денк.... е за раз.....
  • 29 Ай чиба бе

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "ИНЖ1":

    Асята се развява из минфин доста години назад, те ония верно 12 г. немогат да боядисат бараката, ама като дойдоха ППДБ-тата взеха , че откраднаха и боята даже !
  • 30 Бивш левскар

    4 1 Отговор
    Аман от разбирачи. Хран-тутници без полза за тези които са ги изпратили, за които в края на деня равносметката е клечане в нужниците.

    Коментиран от #31

  • 31 555

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бивш левскар":

    На тоя сега пък Денков му е виновен за Шенген.От тая посткомунистическа перестройка отърваване няма.
  • 32 Иван Вазов

    10 0 Отговор
    Идеята за камионите му била "хрумнала" преди 2 години - паметен миг, който той никога нямало да забрави!!!
    .
    ГОСПОДИ! С какво съгрешихме толкова, че ни наказваш с такива евродепутати от ГЕРБ?!
  • 33 Киро

    6 0 Отговор
    Не се ли засрамва този човек като говори глупости-самите политици се обиждат,накарняват достойнството си и после искат хората- гласоподавателите -да ги оважават-това е точно такъв пример-би могло много по-възпитано и деликатно да се изкаже мнения,критика и т.н.

    Коментиран от #36

  • 34 Демократ

    8 1 Отговор
    Има един много лесен отговор на въпроса защо България не е пълноправен член на ЕС - защото 15 години ГЕРБ управлява, а този юнак е от ГЕРБ и затова други са виновни. ГЕРБ под мъдрост ръководство на агента на КГБ Буда Бойко Борисов с награда от КГБ за заслуги за добре свършена антибългарска работа в петата колона на Кремъл и подарък за Путин руски поток, за сметка на българския народ и за агресията му срещу Украйна. Затова няма да бъдем пълноправни членове, защото вече всички знаят, че сме руска губерния и пречим на борбата срещу агресора Путин. Всички съучастници в този гнусен сценарии, наречени псевдодемократи, са виновни.
  • 35 Шизофренията е зловредно явление!

    2 0 Отговор
    Шизофренията е зловредно явление! Жалкото е че тя се вкорени в политическите и Държавни структури в тази страна!
  • 36 Когато всички граници са преминати .....

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Киро":

    Когато всички граници са преминати ..... От Деликатността няма никакъв смисъл! Ти му казваш че е сгелпил всичко! Тоъ се прави на Луд! За какво става въпрос тук!
  • 37 Абе що не си...

    6 0 Отговор
    Егати у наглеца...
  • 38 Хххххххх

    4 0 Отговор
    11 години тези марионетки на мафиота от Банкя бяха на власт и не докараха България до никъде, няма Шенген няма Еврозона кой им беше виновен тогава .?! Храниха народа с постни пици и крадяха заедно с ДПС , сега Денков им бил виновен наглеци ,една в истината с ГЕРБ-ДПС никога няма да ни приемат никъде и Европа ги знае какви са . Хора мислете!
  • 39 лошоо

    2 0 Отговор
    На софрата наредени мафиот ,милиционер,мафиот ,милиционер....всички заедно крадат колко могат а пред хората се правят че не се познават ..е тва е нашата държавица голяма колкото предградие на Истанбул.