Last news in Fakti

24 Май, 2014 08:29 2 717 0

Здравей! Ти си наивник

  • гласувай-
  • vote-
  • евроизбори

Отиди за гъби - полезни са, а и вкусни.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Годината е 2014, държавата е България. България е част от най-развитата в икономическо, културно и политическо отношение демократична общност от страни в света – Европейския Съюз. България е красива страна, има 4 сезона, планини, море, изобилие от вода и от плодородни земи.

Населена е с 1 милион роми, 2,5 милиона пенсионери, 2 милиона кибици, и 2 милиона наивници. Сред последните, щом имаш компютър и се интересуваш от претенциозно /или пък не/ написани анализи в информационни сайтове, най-вероятно попадаш и ти, уважаеми читателю.

Ако не си сигурен, и преди да обвиниш автора, а той редовно бива обвиняван в какво ли не, завалията, провери дали откриваш себе си в следващите абзаци. Пък после пак напиши или мисли каквото ти е на сърце, демокрация е.

Наивник си, ако си плащаш тока и водата. Един милион роми не си ги плащат. Респективно за един милион български граждани ти си в ролята на наивника, който солидарно заплаща извършваните от тях откровени кражби или нерегламентирано използване на комунални услуги.

Наивник си, ако си плащаш данъците и здравните осигуровки. Над три милиона българи не го правят. Те използват същите болници, разчитат на същите полицаи, карат по същите пътища, и водят децата си в същите училища. Така че за тях ти си наивникът,  който плаща сметката им, отговорно и солидарно.

Наивник си, ако пазиш чисто около себе си, около дома си, около местата, които посещаваш. Защото, така или иначе, е мръсно. А ако изобщо някой някога мине и почисти – тези, които цапат, не попадат в числото на тези, които плащат данъци. Така че тук, най-вероятно си двоен наивник – хем пазиш чисто, хем плащаш на почистващите отвреме - навреме мърсотията, създадена от други. Весело.

Наивник си, ако се опитваш да спазваш правилата.

Този, който паркира на тротоара, няма да стъпи в локвата до бордюра и да бъде накапан от досадния дъжд, за разлика от теб.

Този, който си паркира колата в градинката под балкона, има по-големи шансове да не я завари разбита на сутринта, за разлика от теб.

Този, който си загради улицата пред дома със синджири, колци и катинари, ще има реален шанс да излезе и влезе в дома си безпрепятствено, за разлика от теб.

Този, който не си е платил здравните осигуровки, а „почерпи” лекарите, ще спести много пари във времето, и ще получи много по-добро отношение и услуга от теб, в случай на спешна нужда.

Тези примери могат да продължават до утре.

Утре.

Наивник си и ако гласуваш. Безплатно. По убеждения.

Трябва да зарежеш хобитата си, семейството си, децата си.

Трябва да си вземеш личната карта и да отидеш пеша до близкото училище.

Да изчакаш евентуалната опашка пред секцията и да преминеш през досадната процедура със снемане на самоличността и новите правила за гласуване.

Да не вземеш никакви пари за това /за разлика от мургавите ти съседи, на които ти плащаш тока и водата/.

После да видиш как най-вероятно партията, за която си гласувал, няма да участва в никакви значими политически и управленски процеси.

Респективно да видиш как няма да изпълни нито едно от обещанията или убежденията си, с които е привлякла твоя глас.

Обещанията и убежденията, с които те е накарала в слънчев пролетен почивен ден да си загубиш времето, за да отидеш да я подкрепиш.

Наистина ще изглеждаш като прецакан наивник.

Затова наистина – не бъди наивен.

Остави останалите, гореописаните, да решават съдбата ти.

Това може и да е един милион пъти по-наивно, безотговорно и глупаво, но пък ти спестява 20 минутна разходка до близкото училище.

Сделката си заслужава.



Свързани новини