Last news in Fakti

13 Май, 2019 06:21 7 845 20

Митко Василев: Хубаво е инвестицията на VW да се случи в България

  • vw-
  • volkswagen-
  • инвестиция-
  • митко василев

Ако автогигантът влезе на българския пазар веднага ще последва повишаване цената на труда

Митко Василев: Хубаво е инвестицията на VW да се случи в България - 1
Снимка: Shutterstock

Част от германските компании откриха през 2018 г. северна България. Плевен, Враца и Ловеч са градовете, към които те се насочиха. Какво ще стане обаче ако „голямата инвестиция” (бел. ред. откриването на завод на Volkswagen в България) се случи? Коментар за ФАКТИ по темата направи доктор Митко Василев – управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Доктор Василев, към кои региони на страната проявяват интерес германските компании?

Едно от проучванията ни показва, че германските инвестиции присъстват в 16 от общо 28 области, което е добре. Най-висок е делът на германските фирми в София и София окръг. Пловдив е изключително динамично развиващ се регион и то най-вече по отношение на производството, което не е маловажно.

Южна България се развива много по-динамично във всяко отношение, тъй като инфраструктурата е добре развита. В момента виждаме пренасочване към Северна България – Плевен, Враца, Ловеч. Въпросът обаче отново е работната сила.

Очакваме и други да се появят. Но всички сега чакаме да видим къде ще се случи голямата инвестиция - VW, ако изборът падне на България това ще е Кремиковци София или икономическата зона Тракия в Пловдив. Тук от значение са много критерии. Най-вече този, който ще направи инвестицията, ще има последната дума.

За мен като българин и представител на нашата Камара е важно и хубаво би било инвестицията да се случи в България.

Профсъюзите в Германия обаче като цяло винаги се възпротивяват на подобни инвестиции на германски компании зад граница.

Отношението в Германия към подобни големи инвестиции, които изнасят работни места в чужбина, е доста критично. Във ФРГ има т.нар. Betriebsrente - представители от различни слоеве на предприятията, които са упълномощени от работещите да преговарят с мениджмънта. Тази дискусия е от дълги години в Германия. Профсъюзите не искат да си губят техните работници, защото нагласата на германското общество е, че когото германските фирми излизат навън печелят повече. Работната ръка в Германия е доста скъпа. Производството там е едно от най-скъпите в световен мащаб. Това са неща, които като че ли понякога си противоречат, но фирмите се стремят към печалба и търсят възможните решения.

При едно евентуално навлизане на VW у нас неминуемо ще се стигне до открадване на кадри които вече са обучени от германски фирми. Това ще доведе ли до някакъв отлив на част от установени вече в България?

Първоначално не бихме могли да очакваме отлив. По скоро ще има други процеси, като веднага повишаване цената на труда. Това ще принуди останалите работодатели да задържат кадрите си, да им повишат заплатите и да търсят допълнителни източници за работна ръка – било от Германия да ги вземат, да върнат българи или от диаспората, която е наоколо. Все още има някакви резерви от Украйна, Молдова и Македония с българско потекло. Но има и други, които могат да бъдат привлечени. Защо не и някои бежанци. Те търсят работа в Западна Европа, но ако намерят нещо добро могат и тук да останат.

По отношение на германските инвеститори повечето, които навлизат у нас са от малките и средни предприятия. Те от кои сектори на икономиката са?

Най-вече автомобилните поддоставчици, в аутсорсинга. И те са новите IT. По-гъвкавите навлизат повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Еееех

    12 2 Отговор
    А къде е веско маринов бе щото нищо не казват
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ndidk

    25 2 Отговор
    Така ли ? Предприятието немско и от там ще си внесат бежанци ако тук не си намерят по някаква причина работници ? Виж ти ! А ако Българин работи в техен завод на една позиция и иска да си дойде в страната ,но пак в техния завод на същата позиция ,то каква ли заплата ще му предложат тук с нашенските псевдосиндикати?

    Коментиран от #8

  • 6 гост 2

    16 1 Отговор
    Съгласен с анализа от статията. Преди повече от 15 години, когато немските търговски вериги влязоха в България, точно това се случи - вдигнаха нивото на заплащане в сектора чувствително (особено в провинцията). Заедно с това вдигнаха и изискванията на заетите както към пълно осигуряване, така и към социални придобивки. Имайки предвид структурата на заетостта у нас, тоест огромната част заети в търговията, ефекта беше повече от положителен за заспалия трудов пазар. Скептик съм обаче за влиянието, което може да окаже самостоятелен играч, фиксиран към ограничена група специалисти и то в слабо засегната област на икономиката, с малка конкурентна заетост. Да, ефекта ще е голям, но локален и профилиран, а не глобален.
  • 7 Костов

    13 5 Отговор
    Интерсно ми е как всички в държававата се молят за този завод.Ми и да го има и да го няма държавата няма да се затрие разбира се че ще е добре да го има, но чак пък такива ластици от сорта-аха ще ни "оправи" положението и как ще цъфти държавата и връзва е пресилено и то доста !
  • 8 гост 2

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ndidk":

    "... каква ли заплата ще му предложат тук". Със сигурност чувствително по-голяма, спрямо същата позиция в българската фирма, подизпълнител. Това ще раздвижи сектора. Винаги, когато чужд работодател влиза на пазара на труда го прави с цена и условия . Лошото е, че ефекта е краткотраен и в рамките на няколко години сектора пак влиза в летаргия. Но пък без мотивация той няма да се събуди въобще, камо ли да се развие в дадена насока.
  • 9 123

    16 1 Отговор
    Недейте да подценявате качествата на българските специалисти. С добър, и задължително строг и изискващ мениджмънт, ние сме много добри! Работя във фирма със 26 завода и представителства в 30 страни на 4 континента. Видял съм доста и смело заявявам, разликата между нас и 'тях' е само в наличието на нови технологий! По всичко останало, без заплащане естествено, сме наравно или дори по добри! За мнозина може би това е направо 'лудост', но повярвайте ми, при добро/конкурентно заплащане ние сме си супер!

    Коментиран от #11

  • 10 321

    4 0 Отговор
    Браво! Едно разумно мнение. Иначе българинът е все недоволен.
  • 11 ТоИздаради

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    Те и много добре го знаят и заради това идват, ние сме добри и се подценяваме ... така те хем плащат малко, хем могат да се държат като господари, хем ги и слушаме. Работя във фирма в която ако дойде най-умния българин и каже нещо ... ще им мине през ушите, но пък ако дойде най-глупавия 'чужденец' и каже нещо - и всички почват да го слушат. Трябва и местните да стигнат твоите изводи - те са правилни. Така ще почнем взаимно да се подкрепяме и браним, а не да разчитаме някой "да ни оправи".
  • 12 Немскопоконичество

    2 3 Отговор
    Окупация на 16 от общо 28 общини - после питайте защо нямаме независима политика, икономика, образование и дръжавност ! Даже ни го представят като добро дело, че в тези общини не разчитат на държават, а разчитат на окупатор. Прехода каза: ако сте послушни мишки, ще ви даваме най-ниските заплати в Европа. Ако се правите на независими: ще ви държим като в северо-западна България: без работа и переспектива за нищо !
  • 13 Дида

    0 3 Отговор
    Ще ни експлоатират като бели роби с ниски заплати, както всички други немски заводи в България правят. Дъщеря ми работи в немска фирма и е по- лошо дори и от раотата за българска фирма.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 густо майна

    0 1 Отговор
    И Цв.Цв ще се реабилитира при бащицата
  • 16 густо майна

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "qqq":

    Еее, ама вие сте направили,анализ на Българската икономика,Поздравления
  • 17 В. Стойков

    4 0 Отговор
    Митко Василев, може да се случи да пр. днеш, но няма как да се случи инвестиция. Тя се ПРАВИ. Стига сте се гаерили с езика ни! Българският има други глаголи за човешко действие, много по-точни и ясни. Ако мислите, че като "случвате" всичко звучите много компетентно и начетено - лъжете се.
  • 18 Тъпаци

    3 1 Отговор
    Инвестициите НЕ СЕ СЛУЧВАТ
  • 19 Неингилизиран

    0 0 Отговор
    Инвестициите не се случват, а се правят съвсем целенасочено. Няма как ей така просто да се случат от само себе си, да паднат от небето. А конкретно тази инвестиция май вече "се случи" на друго място. Хайде сега, пийнете си малко kaltes Wasser.
  • 20 Турки

    0 0 Отговор
    Няма матРиал