Факти.БГ

Обвиняем прокурор - с патерици само когато му изнася

"Мнимият болен", но не на Молиер...

Димитър Захариев
Димитър Захариев

Константин Карагьозов

Спецпрокуратурата започна спешна проверка след репортаж на "Нова телевизия", от който стана ясно, че обвиняемият прокурор от Плевен - Димитър Захариев, ходи с патерици само когато му предстои съдебно заседание или изслушване пред Висшия съдебен съвет. През останалото време изглежда напълно здрав и се движи без помощни средства.

Захариев с е повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за рекет заедно с Камен Балбузанов-Куката. Разследването срещу прокурора започна след репортаж, в който бяха излъчени кадри, на които се вижда как Захариев и Балбузанов обикалят заедно предприятия, за да им предложат договори за охрана. Прокурорът има охранителна фирма, която контролира от години, макар че формално не е неин собственик, твърдят разследващите.

Захариев бе арестуван, а след това пратен под домашен арест. Пред съда той представи документи, че си е спукал лявата тазобедрена става, докато вдигал тежко, и ходеше с патерици. Бяха описани и други заболявания - порок на клапа на сърцето, подагра, клаустрофобия и страхова невроза. От репортажа обаче става ясно, че той започва да ходи с една патерица ден преди съдебните заседания, а на тях се появява вече с две. През останалото време се движи безпроблемно и редовно излиза от дома си, въпреки че няма право да го напуска.

Часове след излъчването на репортажа от спецпрокуратурата обявиха, че са наредили спешна проверка на медицинската документация, представена от обвиняемия, с оглед документно престъпление. Поискана е информация от плевенската полиция как се контролира домашният му арест. Прокуратурата ще внесе искане за постоянен арест на Захариев, гласи съобщението.

България