Last news in Fakti

9 Юни, 2017 11:08 3 040 6

И Белгия скочи на Саудитска Арабия

  • саудитска арабия-
  • белгия-
  • рияд-
  • оръжие

Белгийският парламент призова за преразглеждане на отношенията с Рияд

И Белгия скочи на Саудитска Арабия - 1
Снимки: БТА/АР

Федералният парламент на Белгия прие снощи резолюция за преразглеждане на отношенията със Саудитска Арабия, съобщиха местни медии.

В документа се призовава за "задълбочен размисъл" по дипломатическите, търговските и другите връзки с Рияд. Парламентарното мнозинство е отхвърлило предложението текстът да включва призив за прекъсване на търговските отношения, докато не бъдат оценени финансовите потоци на саудитски средства. Резолюцията приканва федералните власти да прекратят продажбата на оръжие за Рияд.

Въпросът за отношенията между Саудитска Арабия и Белгия доби особена чувствителност покрай миналогодишните атентати в Брюксел. Тогава прозвучаха ясни призиви за разтрогване на дългогодишния договор за наем на централната джамия в белгийската столица, дадена под наем на Рияд.

Това бе свързано със съмненията, че в джамията се проповядва радикален ислям, възприет за държавна политика в Саудитска Арабия.

Федералното правителство по-рано заяви, че продажбата на оръжие следва да се реши от регионалните власти. През март един от вицепремиерите на Белгия призова за налагане на оръжейно ембарго срещу Рияд.

И Белгия скочи на Саудитска Арабия

По официални данни Саудитска Арабия е най-големият вносител на оръжие в света, а Белгия е най-големият европейски износител на военно леко стрелково въоръжение.

Годишно белгийските оръжейници печелят около един милиард евро, като 60 на сто от производството им бива изнасяно за Саудитска Арабия. Валонският оръжеен комплекс осигурява работа на 15 хиляди семейства и е основна част от местната икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловеца на поршета

    25 4 Отговор
    Тези двамата чаршафосаните дето така са се хванали за ръка сигурно отиват на Саудитска Арабия прайд! 😃
  • 2 onq s konq

    19 4 Отговор
    Я какви дебели пари правели белгийците от оръжие?!Не трябва в никакъв случай да си изтърваме ИД като добър клиент,дори в знак на добра воля можем да прекръстим леко "Сопот-АД" в "Сопот-ИД"
  • 3 ......

    20 2 Отговор
    Брей, щом толерастите от Брюксел са се сопнали, значи има някаква надежда за Европа....а може и да е късно вече, знам ли...
  • 4 Зорлем

    17 1 Отговор
    "... Парламентарното мнозинство е отхвърлило предложението текстът да включва призив за прекъсване на търговските отношения, докато не бъдат оценени финансовите потоци на саудитски средства. ..."

    Аха, много са принципни и ербап, ама ако паричните потоци от Саудитска Арабия се окажат "ценни", явно няма да им скачат чак толкова много.

    Тия бергийци са бетер като оня олиг....н Рагин, бе! Саудитците ги "ритат в главите", много меко казано, но тъй като си плащат, брюкселците са готови да стискат зъби и да си траят.

    Няма такъв смях, независимо колко им е висок стадарта на живот в Белгия и колко прогресивно, "цивилизовано" и толерантно общество са. Накрая излиза, че просто са си едни "тружинички". Да, скъпи труженички, но все пак тружинички!
  • 5 да се вземе предвид

    6 5 Отговор
    Ами ако спрат да им продават оръжие С. Арабия ще си купи от другаде, сума ти държави произвеждат леко стрелково оръжие. Тъй че само ще загубят пари без реално да променят нищо, едва ли ще се навият на тоя вариант белгийците.
  • 6 Да ама не

    10 1 Отговор
    Само масово клане на "неверници" в ЕС ще спре масовата официална продажба на оръжия за арабския свят. Но търговията няма да спре , защото подлият заговор с/у Европа е заселване с арабоафриканци изповядващи исляма и превземане на територии чрез т.нар. "хуманитарна криза". От време на време ще ни взривяват, за да се поддържа дисциплината.
Новини по държави: