Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 07:30 8 950 23

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция

  • октомврийска революция-
  • ленин-
  • ссср

Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция - 1

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля

и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция

Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.

По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.

Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.

Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия

за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    35 7 Отговор
    В болшевишкото правителство на Ленин от 23 народни комисари (министри), 21 са чистокръвни евреи. Ленин също с еврейска кръв дядо му Бланк - чист евреин.
    ВОСР- най-тъжният факт от руската и световната история .

    Коментиран от #4, #20

  • 2 Снайпериста

    15 5 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 Бесен Язовец

    16 8 Отговор
    А бе с няколко думи народа на Русия не е скочил от мн.хубаво на революция. Гладът,мизерията и поттисничеството на ,,аристокрацията" и болярите е довел до тези събития
  • 4 Скорпион29

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Никой не е казал че евреите са лоши хора има и лоши и добри евреи.както на всякъде по света
  • 5 бог мамон

    19 7 Отговор
    Комунизма е еврейска"- престъпна идеология"за контрол над масите и отричане на християнството.
  • 6 За правдата

    13 3 Отговор
    Ленин е 100% евреин - син на учители - евреи, заточени от царското правителство в Сибир и загинали там. Ленин е отгледан от руското семейство Улянови от неговата 3-годишна възраст, осиновили го и дали му руското име Владимир.
  • 7 Пазарен Либерализатор

    21 12 Отговор
    "Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите."

    И в Раша ушанките унищожават икономиката и превръщат народа в роби, после същото го прилагат в НРБ.

    Паметник на Борис ||| на мястото на МОЧА!!!

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Гроб за ГЕРБ

    12 4 Отговор
    Глада е по-силен и от тока.Хитрия сифилистик просто се
    възползвал от него.
  • 9 ВМОРО

    13 6 Отговор
    100 години ционистка окупация. Ционизмът е престъпление!
  • 10 ВМОРО

    19 12 Отговор

    До коментар #7 от "Пазарен Либерализатор":

    Във всяко едно българско населено място паметниците на съветските окупатори трябва да бъдат премахнати!
  • 11 Kcaniba

    21 5 Отговор
    Революцията е еврейска, русофобска с еарейска идеология на евреина Карл Маркс, вдъхновена е от евреина ленин, извършена е с уменията на евреина бронщейн (троцки), с кръвта на милиони славяни-руси-малоруси е осъществена!!!
    По заповед на бронщейн и ленин са убити руския Император НиколайПърви, първи братовчед на Брттанският Император!!!
    Също така е убита съпругата му и всичките му деца, дори малки момиченца!!!
    Това бе геноцид срешу руския народ, удавен в кръвтта си!!! Подобен тип геноцид е описан в стария завет, когато воинстващата жидовска секта, под предводителството на моше, търси обетованата земя и избива всичко по пътя си!!!
  • 12 Дедо Грую

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пазарен Либерализатор":

    Тази революция си е чисто хазарски опит(успешен) за възстановяване на хазарския каганат. Финансиран е от банките на ФЕД, чиито собственици са също такива - евреи ешкенази(хазари).
    Чичко Ленин - Бланк е казвал тогава: Ако дори само 10% от руският народ са с нас, то останалите не са ни нужни.
    А масата от народа е била оскотяла от мизерия и глад. Такива лесно се манипулират. Подобно оскотяване се наблюдава и унас за жалост.
  • 13 Пеньо

    8 7 Отговор
    И преди и след ВОСР този народ никога не е живял в демокрация! Тъжно!

    Коментиран от #14

  • 14 Kcaniba

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Пеньо":

    Счастлив да си в жидовската си , весела демокрация))))

    Коментиран от #15

  • 15 ВМОРО

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Жидовската демокрация и жидовският комунизъм са двете страни на една и съща монета, наречена ционизъм.
  • 16 tost

    6 0 Отговор
    Я колко била интересна историята.
  • 17 tost

    13 3 Отговор
    Руснаците са получили октомврийска пролет от Запада.
  • 18 стоян георгиев

    4 9 Отговор
    революцията е плод на целия руски народ и общество.липсата на каквито и да е традиции в демокрацията тогава позволяват тези извращения,които по-късно решиха да наложат и на половината останал свят.евреите участват активно в революцията но има и други ключови групи в нея квито са кавказците особено грузинци и арменци ,както и латишите изнесли военния товар на гражданската воина.германия и българия са основните виновници за руската катастрофа.без българската намеса на страната на троиния съюз нямаше да има руска революция.особено показателно за тва как и къде се позиционират народите на русия през революцията е гражданската воина.бялата армия освен от средите на офицерството и част от казаците няма възможност от никъде да събира ресурс,докато в червената армия се включва масово и доброволно цялото руско население от украина до владивосток.само че много от групирте не разбират че воюват в полза на собственото си унищожение.усещат го когато комунистите узорпират властта ама вече е твърде късно!успяват да се спасят финландците и до 1939 година поляции балтиици,но после и там идва комунизма с масовите убииства и тормоз.

    Коментиран от #19

  • 19 Kcaniba

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Сядай 2.
  • 20 тутанкамон

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Е то много са били и гейове , вкл. самия Ленин -защо да е еврейска ,а не гейска
  • 21 СССР

    10 0 Отговор
    Поредния кьорфишек е тази статия ! И на децата в 1 клас вече е ясно, че болшевишката революция е платена от еврейските банкери на Уолстрийт, без които комунистите никъде по света не биха дошли на власт ! Всичко останало дето се пише е само прах в очите на слепите !
  • 22 Шалом

    5 0 Отговор
    Някой знае ли,кой от руските милиардери, не е евреин ?
  • 23 Снайпериста

    2 0 Отговор
    КАПУТ ЗА ВЪШЛИВИЯТ ФЮРЕР !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания