Факти.БГ

Полиция спря Вучич да посети село в Косово

Президентът на Сърбия е на официално посещение в страната

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP

Росен Стойчев

Президентът на Сърбия Александър Вучич започна посещението си в Косово, съобщи B92.

До последно самата визита беше под въпрос. Това стана, заради последните разминавания в преговорите между двете страни.

„Дойдох днес тук, за да запазим мира и стабилността. Властта ми е далеч по-малка от тази на германския канцлер Ангела Меркел, но това не значи, че не можем да помогнем на нашите хора“, заяви Вучич.

Вучич заяви, че страната му е инвестирала 128 млн. динара в реконструкцията на язовир „Газивода“ и че планира да вложи още 12 млн.

В същото време косовската полиция не му позволи да посети село Баня в Скендерай, което е населено със сърби. Косовските албанци в Дреница блокираха пътя до село Баня в знак на протест срещу сръбския президент. Те настояват Вучич официално да се извини за престъпленията на сърбите срещу албанците по време на войните в Югославия.

Президентът на Косово Рамуш Харадинай обяви, че е отменил разрешението Вучич да посети Баня, заради съображения за сигурност. Все пак сръбският президент и неговата делегация опитаха да стигнат до селото, но бяха спрени от местната полиция.

Вучич ще преговаря за признаването на статута на Косово. То ще даде възможност и на двете страни да станат членове на ЕС.

Сърбия