Last news in Fakti

19 Декември, 2019 14:30 11 042 26

"То Европа далеко"...или как българският парламент се подиграва с европейския регламент

  • змго-
  • комисия по икономическа политика и туризъм-
  • народно събрание

Емблематичният случай около един български закон

"То Европа далеко"...или как българският парламент се подиграва с европейския регламент - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

"Аз лично считам, че не може да ни бъде налагано по този начин… То, едно дело, което бъде заведено, може да минат десет години. В Страсбург, знаете, делата по 15 години се точат. Да се съобразим, все пак, с мнението на българския съд и на председателя на българския Върховен административен съд, а от там насетне – Европа далеко". Цитатът не е от "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, а от заседание на комисия в парламента на България, страна-членка на ЕС, а годината е 2019. Думите са на депутата от ВМРО, респективно "Обединени патриоти" Александър Сабанов.

Предисторията е следната.

През 2016 г. покрай дело между две конкурентни фирми, адвокати откриват, че регистрирането на географски указания за храни на национално ниво противоречи на европейския регламент. Сезирана за това Европейската комисия завежда процедура срещу държавата. Комисията започва кореспонденция с България, като настоява законът да бъде променен, за да има съответствие между него и европейските нормативи. Съгласно член 5, алинея 4 от Конституцията международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

Дотук добре. Следва препоръка на ЕК за това в новия закон изрично да се запише какво какво се случва с текущите дела, чиито предмет е нарушаването на права върху регистрирането на географски указания. Текущите би следвало да се прекратят, а влезли в сила решения да не се прилагат.

На 24.07.2018 г. влизат в сила промените в Закона за марките и географските означения. Чудно защо обаче препоръката на ЕК не е изпълнена и не е упоменато какво се случва с вече споменатите текущи дела. Разбира се, ЕК реагира отново и изпраща официално становище, което гласи следното.

"То Европа далеко"...или как българският парламент се подиграва с европейския регламент

"То Европа далеко"...или как българският парламент се подиграва с европейския регламент

Накратко Европейската комисия обсъжда, че промените в закона, направени през лятото на 2018-а, са такива, че дават възможност да продължат текущи дела, а това не би следвало да е така. Подготвя се наказателна процедура срещу България.

Така в началото на 2019-а г. започва обсъждане на нови промени в Закона за марките и географските означения. В проектозакона нужната корекция е направена и в чл.6 от раздел "Общи и заключителни разпоредби" четем: (6) Производствата за нарушения на права върху регистрирани географски означения за земеделски продукти и храни, които попадат в обхвата на Регламент (ЕС) № 1151/2012, по които няма влезли в сила решения, се прекратяват, а влезлите в сила, но неизпълнени решения, не подлежат на изпълнение.

Следва обсъждане на проектозакона в Комисия по икономическа политика и туризъм на НС. Въпросният текст е включен в ал.4 и 5, параграф 4. И "учудващо" след като останалата част от проектозакона е приета безпроблемно, именно срещу тази има обструкции. Те идват от вече споменатия Александър Сабанов, депутат от ВМРО. Той се позовава на становище на председателя на ВАС Георги Чолаков. Подкрепя го и Желю Бойчев от БСП. Десислава Георгиева (началник на отдел „Право на установяване и услуги“ към Министерство на икономиката) защитава нуждата от алинеите, позовава се на становището от Европейската комисия и опитва да предотврати това държавата да бъде осъдена и да понесе финансови санкции. В същия дух е изказването и на референта към дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" Явор Стоянов.

"То Европа далеко"...или как българският парламент се подиграва с европейския регламент

В крайна сметка при гласуването предложението ал.5 и ал.6 от параграф 4 да отпаднат не се приема. Въпреки това в последния момент преди гласуването на закона в пленарна зала двете алинеи отпадат под претекст, че става дума за нарушаване на Конституцията. Окончателно, при публикуването на закона в брой 98 на Държавен вестник от 13.12.2019, алинеята липсва. И така, не е ли несъобразяването с европейските директиви всъщност нарушаване на Конституцията?

Тук изниква въпросът в чий интерес упорито отказваме да се съобразим с европейското законодателство? С мотото "след мен и потоп" ли действат настоящите депутати, спокойни, че едва ли ще са отново те на власт след 10-15г.? Така ли по принцип се случват нещата при българския законодател? За да обслужва нечии интереси със становищата си ли работи българският съд? Кой има интерес от упоритото "проспиване" на европейските препоръки? "Патриотизъм" или чист лобизъм?

Очаквайте във ФАКТИ следващ материал по темата, в който ще опитаме да отговорим на тези въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    36 22 Отговор
    По далеч от гейовете, по добре!

    Коментиран от #4

  • 2 Какво чудно

    57 0 Отговор
    Типично по нашенски интерпретация на законите в стил "според зависи"
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    66 6 Отговор
    Тя и София както е далеко от нас, май ще минат 10-15 години докато осъзнаят че остатъка от държавата е анексирана от Турция защото само турци и сигани са останали да живеят.
  • 4 Borislav Popov истинския

    20 12 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Ей, няма да ми крадеш ника!
    Какво им е на гейовете? Аз като съм гей, да не би да съм за изхвърляне?
    И да знаеш, че най-хубаво е да пипаш мъжки, полови органи.

    Коментиран от #10, #22

  • 5 Защо

    35 3 Отговор
    Се учудвате в Бокуландия,това е положението.С този материяал в парламета тежко ни.

    Коментиран от #7

  • 6 Нафарфори

    8 20 Отговор
    Тука не става ли въпрос за ракията , сърбия и гърция искат да си присвоят името , естествено че ще се борим , копейкаджии такива
  • 7 гост

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "Защо":

    Няма друг такъв народ който така да си плюе държавата неосъзнавайки че всъщност държавата е той
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Швейк

    28 5 Отговор
    няма друг народ, пред чиито погледи и мълчание да е разбита напълно промишлеността, селското стопанство, армията и морала и затова всеки ни опъва юздите както свари, отделно нашине са безхаберни, неуки и безотговорни, сега предлагам да се сложи началото на плащане на евентуални санкции от виновните безхаберковци,честито да им е
  • 10 слаботоков

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov истинския":

    Абе що не вземете двамата да си чукнете среща и да се наебете едно здраво щом сте гейове вместо да си губите времето тук по форумите с писане! !!!
  • 11 Тони Шайката

    22 3 Отговор
    Все пак на власт е организираната престъпност, нещата си вървят обичайно.

    Коментиран от #24

  • 12 Driving pleasure

    7 9 Отговор
    Европа да го! Не може чужди разпоредби да са над националните! Благодарение на тая щуротия еврогейците ще ни наложат и приемането на Истамбулската конвенция - не сме длъжни да я приемаме, но ако не го направим ще бъде прието като директива и нея трябва да я изпълним - сори ама не!
    Мене не ме сърби дето го сърби Пиер и Ханс в мекото продължение на гърба, че да се съобразявам кой как ги чеше тях!!!!
    Както е казал първия Борислв Попов - колкото по-далече се оказва толкова по-добре! БГ мафията се храни с евро пари и за това е непобутваема!
  • 13 Иван Илиев

    13 4 Отговор
    Като през 2007г. сме подписали споразумение с Европа да спазваме Европейските закони и те са с по-голяма тежест от Българските закони, като страна членка на Европейския съюз сме длъжни да спазваме Европейското законодателство! Така че като не го спазваме, ще ни съдят!

    Коментиран от #15

  • 14 Митко

    5 1 Отговор
    Заради Веселин Димитров ще ни съдят в Европа
  • 15 Driving pleasure

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Иван Илиев":

    А 2007ма някой пита ли те дали искаш? Не си спомням да е имало референдум нито за ЕС нито за НАТО...

    Коментиран от #16

  • 16 Иван Илиев

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Driving pleasure":

    А според теб тия, които усвояват европейски пограми дали се мръщят че сме подписали през 2007-ма споразумение с Европа?

    Коментиран от #23

  • 17 Петко Димитров

    5 3 Отговор
    Конституцията на България предоставя правна сигурност на всички български граждани. Регламентите по конституция са част от Българското законодателство. Неспазването на регламент на практика е нарушаване на Конституцията!
  • 18 Д.К.П.

    5 3 Отговор
    Ако има такива текущи дела, които нарушават регламент, редно е да се спрат. Защо трябва да се самоизяждат българските фирми?
  • 19 ТОЧКАТА

    11 2 Отговор
    >А кОй каза че БАЙ ГАНЬО гО няма вече>???!!!РабОтата на държавниците дОказва тОчнО ОбратнОтО,,,,,,,Отиде си кОмунизма,ГаньО се върна и развихри,
  • 20 Сашко

    15 1 Отговор
    Има българска фирма, която има регистрирана търговска марка от 1999г. и заради неспазване на този регламент в момента я съдят, че си е ползвала търговската марка на пазара. Тоест, държавата ти дава право да регистрираш марка и след това те съди затова че си я ползвал! Пълен абсурд!

    Коментиран от #21

  • 21 Смях

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сашко":

    Хахахаха тва е все едно да ти дадат разрешително за оръжие и след тва да те осъдят, защото го носиш тва оръжие 😂😂
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Driving pleasure

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иван Илиев":

    Мутрите, които усвояват няколко милиарда ли - не не се мръщят. Но парите не стигат до обикновения човек и до малкия бизнес. Работил съм в сектора - знам каква помия и и се чупих. Всичко е направено за мутрите и колкото по-бързо европа ни спре парите толкова по-бързо нещата в БГ ще почнат да се оправят!
  • 24 До червен трол 11

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тони Шайката":

    Публикувано във факти.бг: Все пак на власт е организираната престъпност, нещата си вървят обичайно.

    Все пак организираната престъпност иска да бутне властта.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.