Last news in Fakti

4 Март, 2024 20:00 6 719 25

Шефът на обвинените в шпионаж в Лондон е искал да купи летище София

  • ян марсалек-
  • летище софия-
  • българи-
  • лондон-
  • шпионаж

Ян Марсалек използвал офшорка, като целта била достъп до базата данни за резервации на самолетни билети

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Ян Марсалек - човекът, за когото се твърди, че е ръководел шестимата българи, обвинени в шпионаж за Русия във Великобритания, се е опитал да купи през 2021 г. чрез офшорката си летището в София. Така той би получил достъп до базите данни за резервации на самолетни билети, които са толкова важни за руските разузнавателни служби. Това разкриват в съвместно разследване The Insider и Der Spiеgel, цитирано от "Сега".

Изданията не дават подробности за преговорите - с кого са били те или коя е била офшорната компания. Летище "София" бе дадено на концесия за 35 години през юли 2019 г. Конкурсът бе спечелен от софийската компания "Соф Кънект", в която акционери са базираният в Париж фонд Meridiam и австрийската строителна компания Strabag (1%). Тъй като имаше обжалвания пред КЗК и съда от останалите участници в процедурата, договорът влезе в сила през 2020 г. На второ място в конкурса остана консорциумът между "Еърпортс Де Пари“ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“. А на трето място бе класиран концесионерът на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт България".

През юни 2020 г. главният оперативен директор на разплащателната компания Wirecard Ян Марсалек изчезна безследно заедно с няколко милиарда долара. Месец по-късно The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че измамникът се крие в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с разузнавателните служби. Сега The Insider разкрива подробности за това как разузнавателните служби са вербували Марсалек с помощта на млада блондинка и след това са го изтеглили в Русия под прикритието на свещеник.

Посочва се и какви услуги е предоставил Марсалек на руските разузнавателни служби. Освен всичко друго, той активно сътрудничи на ЧВК "Вагнер", предава в Русия данни, получени от европейски разузнавачи, които работят за него, и помага за установяването на наблюдение на Христо Грозев.

В разследването е отделено място и за ролята на Марсалек в създаването на българската група, която Лондон обвини в шпионаж за Русия. Великобритания първоначално обвини Орлин Русев, Катрин Иванова, Ваня Габерова, Бисер Джамбазов и Иван Стоянов. Само преди дни към тях бе присъединен със същото обвинение и шести българин - Тихомир Иванчев. И шестимата в момента са в британски затвори в очакване на разглеждане на съдебно дело.

"Британските следователи установиха, че Марсалек е възложил на група от петима да шпионират хора, които Кремъл не харесва, и да ги преследват в цяла Европа, вероятно с цел отвличане или убийство", твърди изданията и посочват, че обвиненията срещу агентите изглеждат добре документирани. "Според прокуратурата, в допълнение към фалшивите паспорти на групата и голямо количество данни за пътуване, има и около 80 хиляди чат съобщения са ключови доказателства. Съобщава се, че точните инструкции за българите са дошли от Марсалек в съобщения в Telegram. Очевидно им е било платено в криптовалута и в брой чрез посредник", посочва разследващите журналисти.

По време на претърсванията следователите открили и електронно оборудване за наблюдение и 19 фалшиви документа, включително прес карти и дрехи с етикети от американските телевизионни канали Discovery Channel и National Geographic.

Ръководител на групата агенти е 45-годишният бизнесмен Орлин Русев, стар познат на Марсалек от времето на Wirecard. Имейлите между двамата показват, че Русев, който е специалист по наблюдение, вероятно е предоставил на Марсалек специално защитени мобилни телефони. Лондонският процес срещу българска шпионска група трябва да започне по-късно тази година. Ян Марсалек най-вероятно няма да бъде на подсъдимата скамейка. Той все още се укрива в Русия, въпреки че според The ​​Insider понякога пътува с фалшиви документи. Очевидно значителна част от откраднатите пари все още е у него.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предатели и поклонници на дявола-Путин

    31 31 Отговор
    Да гният в затвора доживот.
  • 2 Ценности сър

    34 29 Отговор
    Брей, тва руските традиционни ценности са голяма работа: разврат, подкупи, подслушвания, заплахи, шпионаж, кражби.

    Все "семейни ценности" в КГБ империята.
  • 3 Българин

    7 30 Отговор
    Тука Отбраната, службите, Енергетиката, Трамспорта, Туризма и Земеделието са определени към Русия. И само те се разпореждат, какво ще става и как ще бъде в тези области! Това е въпрос на геостратегия и след като Русия си ги е заплюла, или ще се подчиняваме, или ни чака съдбата на укронацистите!

    Коментиран от #5

  • 4 Софийски

    26 17 Отговор
    БГА Балкан на кой е, всички летища, пристанища… но Сорос ни е завладял.
    ПроЗ български беден народ.
  • 5 ЪХЪ

    16 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Теб те е заплюла съдбата.Или Цомчо.

    Коментиран от #19

  • 6 Верно ли

    24 16 Отговор
    "изглеждат добре документирани", "очевидно"... Или скалъпена история със съдействието на българския хирой Христо Грозев срещу свои сънародници, последният - плувец с международни успехи.
  • 7 Джеймс

    8 2 Отговор
    Щеше да направи точка за достъп от Северна Корея и Тамбукту....
  • 8 бандит методиев борисов

    17 4 Отговор
    кой пък си е помислил, че ще ми вземе летището..... луди хора...
  • 9 Ааа не

    15 2 Отговор
    Пак добре,че не е направил опит да купи мафиотската страна България.
  • 10 Боко

    14 7 Отговор
    Да му го бяха дали! То и без това 99% от обектите в България бяха "приватизирани" и "купени" от педеруски червени дегенерати!
  • 11 Таласъми ООД

    4 3 Отговор
    Обсебените си личат по погледа.
  • 12 Бай Шукри

    5 4 Отговор
    И Навални се криеше в сибир май,или не съм разбрал нещо...
  • 13 Дълги години

    12 4 Отговор
    Ян Марсалек беше крупен спонсор на ГЕРБ
  • 14 А да питам само

    13 9 Отговор
    Британските папараци преследват ли хора в цяла Европа. И те ли ще бъдат арестувани и съдени по тази логика? А журналистите, и те ли "преследват" хора ? Пълен абсурд. Външно министерство и посланник Марин Райков са за уволнение моментално.
  • 15 Големи филми,

    6 5 Отговор
    бате…
  • 16 Летище София

    9 3 Отговор
    Собственик е Шиши, значи този е ортак с тиквата и Шиши !!!
  • 17 Урюрвкос

    3 5 Отговор
    приказки от Ханс Андерсен Грозев
  • 18 ууу3

    1 1 Отговор
    ЦИГАНИН ! ЗАЩО НЕ ПРОДАДЕ МАЙКА СИ НА НАШИТЕ ЦИГАНИ !!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 2 Отговор
    ТАКИВА ШПИОНИ , КАТО ............ ТОZИ НА СНИМКАТА СА ......... ШЕФОВЕТЕ НА ............ ZЛОВОННИЯ СЪВЕТСКИ ШПИОНИН .......... ФАКТ !
  • 23 Марков

    5 4 Отговор
    Смешен разказ. Щом вестниците разследват и казват кой е шпионин... И руснаците ще имат шпионин крадец на 1 млрд? И го пускат да пътува с фалшив паспорт? И журналистът знае кои са в резидентурата и какви задачи се поставят там? Това е разказ на ниско ниво. Няма такива практики. Чувам за пръв път такива глупости. Оставете службите да си свършат работата.
  • 24 Анонимен

    0 0 Отговор
    Някои хора са престъпници!
  • 25 Бльона

    1 0 Отговор
    Нали никой не е забравил, кой "българин" , предаде тези наши сънародници на англетата?
    Нали никой не е забравил , какъв "журналист" е лицето Грозев?
    Какъв рев беше - руснаците искат да ме убият , те са убийци - да де , ама нищо такова не се случи.
    Старата българска максима е валидна и до днес - България винаги е пропадала от ПРЕДАТЕЛИ.
    А такива -колкото искаш , и то в Министерски съвет- начело с оня шушляк Шампоана,и вярното украинско леке-Тагаренко.