Last news in Fakti

30 Декември, 2023 21:17 9 591 45

В Русия за първи път осъдиха ученик за „шпионаж“

  • русия-
  • ученик-
  • шпионаж-
  • присъда

18-годишният Кевин Лик влиза в затвора за 4 години

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Върховният съд на Република Адигея в Северен Кавказ осъди 18-годишен жител на Майкоп на четири години затвор по дело за „държавна измяна“. ФСБ го обвини в престъпления, за които се твърди, че е извършил „при несъгласие с политическия курс“ на Русия и „специална военна операция на територията на Украйна“. Най-младият замесен в "шпионското" дело за първи път в Русия е гимназистът Кевин Лик, разбра Би Би Си.

Върховният съд на Адигея произнесе присъдата по секретното дело за държавна измяна на 28 декември. В доклада на съда се посочва, че от 23 декември 2021 г. (т.е. още преди пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна) до 8 февруари 2023 г. „извършил визуално наблюдение“ и фотографирал „местата на дислокация“ на руските военно поделение в Майкоп. Той изпрати снимките на имейла на „представител на чужда държава“.

Името на ученика не се съобщава, наречен е "гражданинът Л." Твърди се, че той е извършил тези престъпления, докато е непълнолетен, „несъгласен с политическия курс“ на Русия и провеждането на „специална военна операция на територията на Украйна“. Младият мъж е роден през 2005 г. и към момента на постановяване на присъдата вече е бил на 18 години, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдът го осъди на 4 години колония с общ режим - това е една трета от минималния срок, предвиден в члена за държавна измяна, и шест месеца по-малко от поисканото от прокурора. Съдията взе предвид възрастта на обвиняемия към момента на извършване на престъплението, „активен принос в разкриването и разследването“, „признаване на вината и искрено разкаяние за престъплението“, извършване на престъпление за първи път, положителни характеристики по местоживеене и обучение, наличието на хронични заболявания, както и „множество победи“ на различни олимпиади, като смекчаващи обстоятелства.

В Русия за първи път осъдиха ученик за „шпионаж“
Снимка: ВКонтакте

ФСБ задържа Кевин Лик след 8 февруари 2023 г. На 9 февруари в Майкоп силите за сигурност обвиниха майката на ученика в „дребно хулиганство“ и съдът я арестува за 10 дни. Жената беше обвинена в „нецензурен език“ на обществено място.

Кевин Лик живеел в Майкоп с майка си. На страницата си във VKontakte той посочи, че учи в Републиканската природо-математическа школа към Адигейския държавен университет. Според познат на Кевин, през 2022 г. те са завършили заедно лятното училище по биология - през първата година от войната в социалните мрежи той публикува главно снимки на цветя и растения в планината. А също и няколко негови портрета, например, на фона на мемориален брониран влак в Тула.

Когато започна войната в Украйна, Кевин беше в 9 клас. Според съда още тогава той уж е направил снимки на „мястото на дислокация“ на военното поделение. Какво точно може да е снимал тийнейджърът в града, не става ясно от съобщението за присъдата му, адресите и снимките на военни части в Майкоп са публично достъпни в интернет.

През последните години Лик печели поне четири пъти олимпиадата по немски език в Адигея. В началото на 2021 г. той е и медалист от олимпиада по история. На уебсайта на Адигския университет се посочва, че от края на 2021 г. до края на 2022 г. Лик е учил в 17-то училище за „социално развитие и успех“ (официалното име на училището). През учебната 2022/2023 г. като десетокласник печели Евразийската лингвистична олимпиада. Регистриран е и на сайта на олимпиадата по "Ломоносов", която дава предимства за прием в Московския държавен университет.

Той заминава за Москва през ноември 2022 г., прехвърляйки се в друго училище. Твърди се, че майка му вярвала, че в Майкоп Кевин няма да получи образование, подходящо за неговото ниво.

Според ФСБ Кевин Лик уж е „наблюдавал визуално“, правил е забранени снимки или ги е изпращал на електронната поща на определен чужденец повече от година. С кого точно си е кореспондирал, не се уточнява. В същото време, както следва от доклада на съда по материалите по делото, всички действия, за които ученикът е бил изпратен в колония, са приключили на 8 февруари 2023 г.

Но на следващия ден, 9 февруари 2023 г., полицията неочаквано образува дело за „дребно хулиганство“ срещу майката на тийнейджъра Виктория Лик. Според силите за сигурност около 15 часа жената е била в сградата на военната служба на Република Адигея, където се твърди, че е използвала нецензурен език. Обстоятелствата по случая са неизвестни, полицията е подала протокол за административно нарушение в съда сутринта на 10 февруари и 12 минути след регистриране на делото съдията арестува майката на ученика за 10 дни за „дребно хулиганство“.

Жената не се признава за виновна и заедно с адвокат Аслан Иванов обжалвала ареста. Те се позоват на факта, че непълнолетният ѝ син, роден през 2005 г., остава сам вкъщи по време на ареста ѝ и поискала да бъде освободена, като наказанието ѝ да бъде заменено с глоба. Но апелативните и касационните съдии признават ареста ѝ за законен.

Административният арест на майката на ученика може да е бил иницииран от силите за сигурност с няколко възможни цели, казва адвокат Евгений Смирнов, който сътрудничи на правозащитния проект „Първи отдел“.

„Обикновено подобни арести се използват, за да попречат на човек да напусне Русия; в този случай те могат да блокират възможността самият Кевин да напусне, тъй като за това ще има нужда от разрешението на майка си“, казва Смирнов.

„Освен това това е удобен начин да получите достъп до човека, неговите вещи и оборудване. И накрая, възможно е ФСБ да заподозре самата жена в измяна или съучастие в подобно престъпление.

Съдът в Майкоп взема решения за арест на обвиняемите, без да публикува техните имена и членове от Наказателния кодекс на Руската федерация няколко пъти през 2023 г., считано от 24 февруари 2023 г.

Според руските закони ФСБ може да подвежда граждани под наказателна отговорност за държавна измяна от 16-годишна възраст, каза Евгений Смирнов пред BBC. След като разберат възрастта им, силите за сигурност са длъжни да освободят по-младите задържани - такъв бил случаят с ученик в окупирания регион на Украйна, казва Смирнов.

Според руските закони обвиняемите по наказателни дела също могат да бъдат изпратени в следствения арест от 16-годишна възраст, но те подлежат на специални условия на задържане, казва Смирнов. Ученикът от Адигея, според него, може да бъде изпратен в Москва в Лефортово и да се върне в Майкоп, след като делото бъде отнесено до съда. По-голямата част от „шпионските“ дела, свързани с държавни тайни, въпреки широко разпространения им характер, все още се разследват от централния офис на ФСБ в Москва, обясни адвокатът.

През пролетта на 2023 г. Кевин Лик е навършил 18 години. Приятел на Кевин, с когото Би Би Си разговаря, знае, че той е бил задържан през лятото. Не е ясно къде е бил ученикът преди това. Делото му беше внесено във Върховния съд на Адигея за разглеждане по същество на 22 септември.

От 17 октомври делото на Кевин Лик се разглежда от трима съдии в Майкоп. От материалите по делото на сайта на съда обаче става ясно, че на 12 декември след 11 заседания е взето решение за отвод на един съдия поради обстоятелства, даващи основание да се смята, че той е „лично, пряко или косвено, е заинтересован от резултат от това наказателно дело.” . Още същия ден делото е прехвърлено на друг съдия. Съставът на съда не е публикуван на сайта.

„След смяната на съдията те започват да разглеждат делото наново, но могат да ускорят разглеждането“, обяснява адвокат Смирнов. Така и стана: новият състав на съда разглежда делото на две заседания и на 28 декември произнася присъдата.

Според Наказателния кодекс на Русия за извършване на държавна измяна като непълнолетен, обвиняемият може да бъде лишен от свобода за срок от 6 до 10 години, казва Смирнов - това е наполовина по-малко от предвиденото в член 275. Като се вземат предвид други смекчаващи обстоятелства, първата известна присъда в Русия за държавна измяна на ученик е наложена с по-нисък срок, като най-ниската граница е 4 години.

Досега най-младите обвиняеми по дела за държавна измяна са били студенти. Преди година ФСБ задържа 21-годишния студент от Астрахан Глеб Вердиян, който е осъден на шест години затвор. През пролетта на 2023 г. 18-годишният студент Андрей Васюренко е арестуван по същото обвинение в Карелия, а 19-годишният първокурсник в Уралския институт на прокуратурата Никита Меншов е задържан в Северна Осетия. Няма информация делата им да са влезли в съда.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ти да видиш

    18 31 Отговор
    На 30 декември следобед Зеленияпор под давление на САЩ и Великобритания разпореди на украинските въоръжени сили да обстрелват Белгород. Според губернатора на града 14 цивилни са загинали, включително три деца, а 108 души са ранени, 15 от които непълнолетни. Това са резултатите от укротерора, избиват цивилни!

    Коментиран от #7

  • 3 Я кажете

    22 24 Отговор
    Как българофобската сглобка
    предаде българите и отвори границите на България за стотици хиляди талибани !

    Коментиран от #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бе

    23 14 Отговор

    До коментар #2 от "ти да видиш":

    а що не рева като избихте цивилни в киев, одеса, харков?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не бях чувал някой да хваща от г

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ъз, ама уличната превъзходна може да е първия !

    Коментиран от #15

  • 11 Атмаджа

    21 10 Отговор
    Руските управници вече са жалки!Тяхното безбожие и мракобесие само там го има.Който не е съгласен с това което тези беззаконници вършат изчезва или отива в затвора.И тези лицемери ми говорят за "равенство между всички хора".
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Глюпости

    5 1 Отговор
    А девочката с рисунката , що осъдиха баща и , а не нея ?! Сигурно има граница ..🤭😁
  • 14 Путинофил

    17 5 Отговор
    А в България, руските еничари- шпиони, лично путин ги награждава с медал, след като преди това, българският съд го е пуснал да отлети за Москва.
  • 15 Е па

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Не бях чувал някой да хваща от г":

    Ти как хвана
  • 16 Чевдарче

    15 2 Отговор
    И аз правих снимки на демонтажа на МОЧА могат ли да ме аристуват ,рушляците
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Концерт

    21 3 Отговор
    Другарят путин надминава другаря Сталин. Винаги може повече.

    Коментиран от #22

  • 20 Ти кажа ,

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Я кажете":

    Щото Путя и колхознята ги обичате , ама да не са у вашият двор ... 🤭😁
  • 21 Механик

    7 8 Отговор
    Е как хем делото СЕКРЕТНО, па се знае за какво иде реч? Ти маани ми и дори подробно се знае!!!!!!!!
    Бе вие за шматароци ли ни взимате, бе? А напрегнете малко тия мозъци и измислете нещо по-читаво, че така даже не сте за смях, ами сте си за оплакване.

    Коментиран от #24

  • 22 козодой

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Концерт":

    Педя човек лакът мерак
  • 23 Хохо Бохо

    16 6 Отговор
    А НИЕ КОГА ЩЕ ОСЪДИМ КОПЕЙКИН И РАДЕВ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА?

    Коментиран от #27

  • 24 " майсторе " ,

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Я кажи , каква е резбата на шенкелният болт на УАЗ 469 Б ..?

    Коментиран от #36

  • 25 Котьооо ,

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Разбрахме ... А има ли нещо , което да не харесваш ?! Освен - пелмени , Москвич , Лада-Фиат , ЗиЛ , рубли ....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хааааа..

    7 1 Отговор
    Хаха..! Большой масковский театр !!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кабаева

    6 5 Отговор
    Сериозно е увредилия не само отверстието на Путин, а и акъла му… тя е за Путин като Распутин за Екатерина
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 А бункерния Путлер

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    кога ще го осъдят за това, че страхлив плъх, криещ се в дън земя, докато заплашвани от съвременното "НКВД" момченца стават меню.за украинските вълци и чакали?
  • 36 Резжата е "обратна"

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "" майсторе " ,":

    Путлер много и се кефи, докато cмyчe малолетни чypкu,

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Неспасяеми

    8 3 Отговор
    Там от деца са много бдителни Дори майка или баща у дома говорят против диктатурата детето патриот ги доносничи в Милицията Последствията са ясни

    Коментиран от #45

  • 40 М3 голд

    2 2 Отговор
    Чета форума. Много падна нивото. Пълно с простотии. То добре за факти, че падат стотинки, но малко по сериозно. Тя анонимността не е бизкрайна
  • 41 Алекс

    2 1 Отговор
    Путяра уже боится тележного скрипа. Со страху за свои преступления хватает всех вплоть дл детей. Чтоб ты сдох козья морда.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Телефункен

    2 0 Отговор
    Бавно, но сигурно тоталитарния баклук Москалия потъва. Ватата ще се дави в собствената си помия.
  • 45 Мразя до гроб Русия безплатно

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Неспасяеми":

    Вярно, чети за "подвига" на Сусанин...
    Мизерия и простотия в пРосия!