7 325 55

Бургас се задушава от боклуци и мизерия, а кметът на града мечтае за крематориум

За съжаление, въпреки налятите пари в Бургас по европрограми и от държавния бюджет, пари на българските и европейски данъкоплатци, градът става все по-мръсен

Бургас се задушава от боклуци и мизерия, а кметът на града мечтае за крематориум
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Град Бургас е административен център, намиращ се в най-голямата по площ област в България - Бургаска. Градът е перфектен логистичен център за развитие на всякакъв вид туристическа, културна, търговска и индустриална дейност. Разполага с летище, две пристанища (едното частно), няколко автогари и ЖП-транспорт. За съжаление, въпреки налятите пари в Бургас по европрограми и от държавния бюджет, пари на българските и европейски данъкоплатци, градът става все по-мръсен, все по-неприветлив, все по-обезлюдяващ и безперспективен.

Бургас има подредената централна градска част, но продължава да е топосът с едни от най-ниските заплати в България, а магазините с табели на витрините "Дава се под наем" по главната улица "Александровска" носят само спомена за някога оживените локали за одежди. Тенденцията е силно застъпена и в страничните, успоредни и перпендикулярни на "Александровска" улици.

Извън централната градска част, в жилищните коплекси на черноморския град, улиците са разбити, неподдържани, а зелените площи перманентно заляти от непочистени боклуци. Там е "другият Бургас" - на престъпленията, проституцията, продажбата на наркотици, побоищата, палежите и мокрите поръчки.

С всеки изминал ден Бургас обезлюдява поради липса на перспектива и ниско заплащане, което не отговаря на претенциите и изискванията с данъци и такси на местната управа под предлога - "европейски град сме". Не на последно място е и състоянието на околната среда и въздуха, в което се намира ситито. Перманентното изпускане на вредни емисии в атмосферата и неприятната задушлива миризма, която всяка вечер трови живота и уврежда здравето на гражданите на някогашния Пиргос - деца, родители, пенсионери, студенти, допълнително усилва интензитета на безнадеждност. Доказателство за това са новите и разширяваните стари онкоотделения, в унисон с нарастващия брой на раковоболни лица. В същото време в мандатите на Димитър Николов в Бургас се извърши най-жестокото и поголовно убийство на дървета.

Препълнено е и депото за отпадъци в Братово.

Повод за настоящата публикация на Liberta.bg е снимка, изпратена от читател.

Фотосът с прелелия на земята и нерециклиран, носещ зарази боклук, е от бургаския жилищен комплекс "Лазур", славещ се сред местните като "елитен". Пълните със зарази контейнери се намират до две училища - средно и начално, както и до детска градина.

Вместо да се занимава с пропуските в управлението си, кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов мечтаел да си има крематориум. Може би за напусналите земния път раковоболни от чистия въздух.

Liberta.bg научи, че в широк кръг от хора на публично място кметът Димитър Николов заявил, че иска крематориум в Бургас, затова трябвало да няма такъв в Камено. Потвърждение за изнесеното към медията от проверени във времето и достоверни източници се доказва от коментар във Фейсбук на известен в региона бизнесмен. Ето какво пише той:

..."новото общинско гробище след к-с М. Рудник е предвидено да има крематориум и общината търси частна фирма да го изгради и оперира. Нещо друго се цели с това да е в гр. Камено"...

И така, докато кметът на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов мечтае някой частник да му построи крематориум, вероятно срещу отчисления, управляваният от него град обезлюдява и се превръща в бунище, задушено от мръсния въздух. От някогашния кипящ нощен живот и пълни кафенета, клубове и дискотеки с млади хора, е останала само една фата моргана.

Днес изпратихме от този свят журналистката Росица Спасова! Беше дългогодишен кореспондент на БНР в Бургас. Нейната диагноза - белодробна емболия. От чист въздух.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 100% ФЕЙК

  17 79 Отговор
  СНИМКАТА НЕ Е ОТ БУРГАС,А ОТ СОФИЯ ПО ВРЕМЕТО КОГАТО УПРАВЛЯВАХА бсп.!!!

  Коментиран от #45

 • 2 Кмете ,кмете

  41 5 Отговор
  Ми може да иска да гопи отпадъци -доходоносен бизнес било .
 • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  29 4 Отговор
  в БУРГАС има голяма престъпност особено такива като БРУС ЛИ ГЕОРГИ ИЛИЕВ САЛИ СТОЯН ПЕТРОВ КАТЪРА ИДРУГИ КРИМКИ на местно ниво и почва

  Коментиран от #6

 • 4 Окр

  47 4 Отговор
  От Бургас е...точно отстрани на гимназия Васил Левски
 • 5 Ку ку

  24 68 Отговор
  Ще имате да вземате,Бургас е супер градът на България..Долу ръцете от Бургас..кенефи

  Коментиран от #14

 • 6 Ку ку

  19 42 Отговор

  До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Погледни в своето село,не се коси са европейски град като Бургас...Тенеке!

  Коментиран от #8


 • 7 В клубЪ

  20 2 Отговор
  Бургас къде сте?
 • 8 доКУКУ

  8 4 Отговор

  До коментар #6 от "Ку ку":

  вие сте тенике да ти лично
 • 9 Гост

  29 6 Отговор
  Тая гледка е у всеки квартал в София
 • 10 Дорина Чепишева

  1 4 Отговор
  forsikring

  Коментиран от #51

 • 11 Реално

  42 5 Отговор
  Бургас не е лош град , но много мирише .
 • 12 Емил

  10 38 Отговор
  Не харесвам Б.Б., ама явно яко е натинал русофилистиците - реват като за умряло!

  Коментиран от #34

 • 13 Чоко

  31 2 Отговор
  Цялата територия е кенеф
 • 14 Хахо

  17 10 Отговор

  До коментар #5 от "Ку ку":

  Бургаски боклуци сте смардели наркомани най гадната измет сте долни мърши
 • 15 Bingo

  75 4 Отговор
  За пъври път виждам критична статия към кмета слънце след 12 г. управление. Истината е, че в града се наляха стотици милиони за безсмислени проекти, а в крайна сметка това от което имат нужда хората и бизнеса никой не обръща внимание. Едни и същи улици се ремонтират през 5 години. Бургас е лицето на срастването на строителната мафия с партия ГЕРБ. Главния прокурор вместо да рови разни приватизации преди 20 и повече години с изтекла давност да вземе да разрови по-пресни случаи които са все още в давност в Бургас. Ама май не му стиска.
 • 16 Някой

  14 24 Отговор
  Пишите пълни глупости,снимка от кофи които са празни,и някой който си е хвърлил боклук до тях.СЕНЗАЦИЯ !!!
 • 17 Kris

  30 9 Отговор
  Най мръсния град
 • 18 така така

  37 8 Отговор
  Димитър Николов (ГЕРБ) – пълен провал!
 • 19 Факт!!!

  49 6 Отговор
  Бургас е ужасен град!!! Единственото приятно място в Бургас е морската градина. Градът е много мръсен, много беден, много презастроен, много опасен, много корумпиран. Кражбите на политиците са чудовищни и общинските пари се харчат за всевъзможни глупости. Ппц всички градове и курорти край морето са такива
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор

 • 21 Бургазлия

  46 4 Отговор
  Като цяла статията представя истината за Бургас. В града има доста неуредици, въпреки широко рекламираните изпълнени проекти и хвалбите на общината. Градът се задъхва от презастрояване буквално навсякъде. Във всеки квартал има затруднения в движението и задръсвания в пиковите часове. Интересно е какво е качеството на въздуха в тези часове при пъплещи коли и изчакване по 70 сек на червен светофар. Презастроявянето е нещото, което заличи облика на кварталите. В Бургас все още градоустройството е на ниво тротоари и междублокови пространства. Какво имам предвид. Освен Морската градина, която е в прилично състояние, 90% от тротоарите и пространствата са занемарени. Не поради липса на пари, а поради липса на планиране и некомпетентност в общината. По време на санирането общината доказа с какви некомпетенти и повърхности специалисти разполага. Та санирането се случи, но редът и контролът на изпълнителите бяха пожелания. Градоустройтво в града липсва. Нормално планиране в урбанизираната част на града, което да прави града приветлив, и още повече в промишлените зони няма или е равнозначно на организиран хаус и води до гъстота на застрояване почти до 80%. В кварталите всяко възможно място се застрои, пълно е с улици без изход, което концентрира движението на определени места, паркоместата са лукс дори и извън центъра. Общо взето градът изглежда неуютно. Там където можеше да има градинка, фонтан, место с пейки се построиха сгради. Наблъсването е невъобразимо. Сранит
 • 22 jorj

  3 3 Отговор
  Извинявам се, и пете кошчета, за сметка на грешката удоволствието ви ще е пет раза больше !!!!!!
 • 23 Коментатор

  26 0 Отговор
  ...Сравтително добрите булеварди, Морската градина, плувни басейнчета и прословутата зала Арена не могат да компенсират лошо поддържаните улици, тротоари, фасади и междублокови пространства в квартарите. В центъра, по която и пресчка на Александровска да свиете, ще се натъкнете на неугледни улици и сгради. Скоро градът се снабди с нови контейнери за битовите отпадъци. Понеже са малко по големи от старите не се побират на предишните места и препречват тротоарите, стоят в малкото тревни площи или направо на улицата. Общото впечатление е че качеството на градските пространства не са променени към по-добро през последните години. Проблемът явно не е в парите, а в липсата на разумна и човекощадяща стратегия на общината за развитието на града. Така че още дълго градът ще е без облик и с квартали като в Близкия изток.
 • 24 Георгиев

  11 43 Отговор
  По принцип не си падам по коментарите, може би защото по-често са проводник на омраза. Но, тук не мога да се сдържа! Тази статия вероятно е насочена (или написана от..) към хора, които не са си подавали носа, навън от собствения град. Бургас (градът в който съм роден и живея) в последните години е пример за инфраструктурно развитие и добра градска среда. Най-добрият морски парк в БГ с най-хубавият градски плаж, най-много обновени обществени сгради, детски градини и училища. Какво да кажем за новите спортни зали и площадки?!

  Коментиран от #32

 • 25 Бургазлия

  25 2 Отговор
  А ти от хотел България до Морската ли си се разхождал само?!
 • 26 Blackthorn

  14 3 Отговор
  Авторът на статията да посети гетото София, следкоето Бургас ще му се види цвете!
 • 27 AzМария

  17 1 Отговор
  Ако става за въпрос цялата държава е същия кенеф...стар паваж ш разхвърляни боклуци ш дупки по пътищата има и в Пловдив и софия да не говорим за мизерните панели които в София са силно надценени....Мизерията е повсеместна!!!

  Коментиран от #29

 • 28 ЛиберAssТ

  8 18 Отговор
  Живея в Бургас от 13 години, занимавам се с професионално почистване и малко са местата в града, които не съм посещавал! И да е имало подобна картинка на горната, вече едва ли съществува! Градът не е идеален, не е и близо до идеалното, но в сравнение с повечето български градове, които съм видял си е направо луксозен!

  Коментиран от #30, #31

 • 29 Бургазлия

  7 0 Отговор

  До коментар #27 от "AzМария":

  Ах, Мария! А защо ли е така? Кой да ми каже...?!
 • 30 Бургазлия

  17 0 Отговор

  До коментар #28 от "ЛиберAssТ":

  Може и да си прав. Но ни омръзна да живеем на грозни улици, с разбити тротоари. Минавал ли си по Гладстон или Македония. Улиците са като тунели заради непропорционално високите стради и претъпкани с коли и двама човека трудно се разминават по тротоарите, заради дупки, високи шахти и стеснения в тротоара, щото алчността е иляза 50 см тротоар
 • 31 056

  24 0 Отговор

  До коментар #28 от "ЛиберAssТ":

  Аз пък живея в Бургас от раждането ми. И си спомням ж.к Лазур преди 20 години и виждам на какво се превърна квартала сега - претъпкан с тъпи нови сгради квартал, в който не освен кооперации няма нищо, ни тревичка, ни дървета. Добре че морската е наблизо
 • 32 Попов

  34 1 Отговор

  До коментар #24 от "Георгиев":

  Георгиев, ти от кое село дойде в Бургас... Статията е абсолютно вярна, снимката е от кръстовището на "Копривщица" и "Перущица" в комплекс Лазур... От един град с безкраен нощен живот се превърна в призрачен град на отрепки и наркомани, заселен със човекоподобни от цялата околия.... За сведение... Роден съм в Бургас, жител на "Лазур" 42 години и знаещ целия град от последните 35 години насам... В момента емигрирал и живеещ в Германия заради тия убийци от ГЕРБ начело със кмета продажник... Да отива да яде скариди в "Приморец", крадец мръсен... А ти Георгиев, най-добре се връщай на село...

  Коментиран от #48

 • 33 Дедо от Стара Загора

  23 1 Отговор
  Ех Бургас , любим град , безброй спомени и много приятели , какво сториха с теб ?
 • 34 хохо

  0 10 Отговор

  До коментар #12 от "Емил":

  Някой ги организира да мучат! Контейнерите са нарисувани, поръчково е. Някакви хулиганчета

  Коментиран от #52

 • 35 astra

  18 0 Отговор
  Колкото и добър да е един кмет, след втория мандат, той върви в руслото, по утъпканата пътечка и третият мандат е застой, а четвъртият упадък. Същото е и в Пазарджик. Същото е и в държавата.
 • 36 Иван

  4 14 Отговор
  Факти, защо този който е писал тази поръчкова статия не застане с името си. Защото не ви стиска. Между другото каквито са статиите, такъв е и сайта, поръчков. После левите,че хората ви псуват и бият. Б
 • 37 jorj

  7 3 Отговор
  Модератора да ми върне коментара 20!!!!! Казах истината !!!! Руските свине от лукойл и българските им ибрикчии НЕПЛАЩА ДАНЪЦИ И ОЩЕТЯВАТ БЪЛГАРИЯ С ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ!!!!! ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДА СЕ САМОСЕЗИРА!!!! ИЛИ ПАК ЩЕ ЧАКАМЕ АМЕРИКА НЦИТЕ!!!!
 • 38 Боби

  12 2 Отговор
  Браво 32... Добре го каза за кмета "слънце" мазен долен Престъпник....
 • 39 Бургас

  16 1 Отговор
  Истина е, че през последните години Бургас се промени към по-лошо. Беше прекрасен, с ведри, усмихнати хора, много бебешки колички, сигурен и надежден за младите хора, с перспективи. Не зная какво стана: кметът Николов ли се умори, поддаде се на пагубно партийно влияние ли, налагат му неправилни решения ли, не зная, но е факт- моят хубав морски град, с който се гордеех, е мръсен, непочистен, пълен с някакви типове, арогантни, некултурни, опасни на вид. Вечер не е приятно да се разхождаш из града. Младите бягат. Тревожен показател, кмете!
 • 40 Много жалко

  16 1 Отговор
  А беше градът на поетите, художниците и артистите! Имаше дух и особено очарование.
 • 41 Тъжен

  15 1 Отговор
  Кмета и общината работят за интересите на Караненов. Град без млади хора и ниски заплати. ЖАЛКО за Всички нас!
 • 42 Ехооо

  12 0 Отговор
  Не заблуждавйте читателите с невярна информация. Бургас няма две пристанища, а само едно, това на Домусчиев. Другото, което наричате пристанище и се води държавно, беше такова преди години. Сега е кръчмарска и хотелска зона. Умишлено го оставиха без работа за да могат няколко човека да развият частен бизнес. От милиони тонове товарооборот и хиляди работни места за града ни, го превърнаха в пустеещи кейови места и загуба за държавата.
 • 43 gfdsea

  6 0 Отговор
  Очевидно е, че Бургас ще бъде рай за имащите и ад за обикновените хора.
 • 44 Анти Трол

  1 1 Отговор
  А кой направи тази цигания? Димитър Николов ли, или може би Бойко Борисов?
 • 45 знайко

  6 0 Отговор

  До коментар #1 от "100% ФЕЙК":

  Снимката е от ж.к Лазур Бургас
 • 46 Реалист

  2 8 Отговор
  Тази статия все едно е писала Корнелия Нинова.
 • 47 Нострадамус

  8 2 Отговор
  Освен морската и центъра всичко останало е катастрофа. Старият облик и архитектура на града са почти унищожени за тези няколко мандата на Николов. Реализират се безмислени мегаломански проекти без спазване на каквито и да е градоустройствени норми от строителни предприемачи, които се броят на пръсти. Очевидно обществените поръчки се печелят от едни и същи фирми, които бургазлии вече знаят наизуст. Презастрояването е потресаващо. Търсят се апетитни парцели с добра локация и се настройват с високи сгради, с плътност на застрояване многократно над нормата -пример застрояването на пл. Тройката до книжарница Хеликон. Градът е тотално обезличен в стремежа на кмета и администрацията без каквато и да е идея и познания да заимстват нещичко там където са ходили в Европа.

 • 48 Ееее при Жишев беше рай нали

  0 4 Отговор

  До коментар #32 от "Попов":

  Колко си годишен
 • 49 Ivan

  5 0 Отговор
  Снимката е от Бургас, това е кръстовището на ул. Копривщица и ул. Перущица, всички контейнери, не само в Лазур, изглеждат така сутрин и следобяд. Мръсотия и мизерия, само морската градина се поддържа добре-за пред туристите.
 • 50 1968

  2 2 Отговор
  Хора Хеликонът се изнася!!! Ще събарят сградата! Да спрем багерите с тела! Писна ми!
 • 51 Този коментар е премахнат от модератор

 • 52 Този коментар е премахнат от модератор

 • 53 dan

  0 0 Отговор
  Бургас - най-добрият град за живеене!!! май вече е минало!
 • 54 Шаран БГ

  0 0 Отговор
  За кого и за какво крематориум ? За кмета или за боклуците на кмета? "Локали за одежди"?!? локал / БТРечник / - голямо питейно и увеселително заведение ..........Майтап бе, Уили.........
 • 55 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.