54 133 105

Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия

Сделката е изненадваща, защото дълго време се предполагаше, че бТВ ще бъде препродадена на сърбина и американците, след като чешкият милиардер Петр Келнер я купи

Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Сръбският бизнесмен Драган Шолак, основател на “Юнайтед Груп”, купува Нова телевизия. Това съобщиха за “Гласове” отлично информирани източници, според които сделката е пред финализиране, а дю дилиджънсът на Нова е започнал още през лятото.

Сделката е изненадваща, защото дълго време се предполагаше, че бТВ ще бъде препродадена на сърбина и американците, след като чешкият мииардер Петр Келнер я купи. Шолак и “Юнайтед Груп” вече са собственици на държавния ни телеком “Виваком”, който им бе продаден в края на юли.

Зад Драган Шолак, който няма собствено финансиране, стои финансовият американски гигант за дялови инвестиции “Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P.” (KKR), ръководен от бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс.

През 2013 г., фондът прави първите си преки инвестиции в Източна и Централна Европа със закупуването на медийната компания “United Group” (SBB/Telemach) на Шолак. Цената на сделката не е публично оповестена, но според някои оценки надвишава 1 млрд. “United Group” обединява най-големите интернет-доставчици и оператори на кабелна и сателитна телевизия в бивша Югославия с близо 2 млн. потребители.

В Сърбия Драган Шолак е персона нон грата, а името му се свързва с многобройни корупционни скандали, включително и с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Той е описван в медиите като бизнесмен, на когото не може да се има доверие, некоректен и неспазващ поетите ангажименти.

След сделката за Нова телевизия сърбинът ще се сдобие с огромна медийна власт в България, защото ще притежава най-голямата медийна група и най-големия телеком, а финансирането му е изцяло външно и под контрола на американците, които градят мрежа за геополитически натиск на Балканите.

Ето какво получават собствениците на "Виваком" Драган Шолак и Дейвид Петреъс, след като купят Nova Broadcasting Group: Електронни медии - Нова телевизия, Канал 3, The Voice TV, Magic TV и радиата "Витоша", "Веселина", The Voice и Magic FM.

Онлайн медии - групата на "Нетинфо", вкл. АБВ поща, Vbox7.com, Vesti.bg, DarikNews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и др.

Други - 51% от сайта за групово пазаруване Grabo.bg, 51% от онлайн магазина Trendo.bg.

Симбиозата между най-големия български телеком и най-голямата медийна група дава изключителна власт на Драган Шолак, още повече, че финансирането на неговия бизнес идва отвън и е свързано с "дълбоката държава" на САЩ.

Досега българското правителство имаше лостове за влияние, защото парите за Нова тв се осигуряваха от Делян Пеевски през братя Домусчиеви. Независимо от репутацията на тези бизнесмени, те все пак са под контрола на българската държава, която може да защити интересите си по всяко време, стига да иска.

С продажбата на Нова и “Виваком” на Драган Шолак и Дейвид Петреъс, нито Борисов, нито който и да е следващ български министър-председател ще имат лостове за влияние, защото финансирането идва от САЩ и е свързано с големи играчи от американското разузнаване, което ще преследва своите интереси в региона. Сделката за БТК ("Виваком") бе финансирана почти изцяло с облигационен заем. Чрез телекома Драган Шолак и Дейвид Петреъс вече контролират достъпа до наземната физическа инфраструктура, позволяваща на операторa да контролира достъпа до нея за всички останали играчи на пазара.

В края на миналата седмица България и САЩ подписаха рамкови споразумения за сигурността на 5G мрежите и в областта на ядрената енергетика, което стана в присъствието на премиера Бойко Борисов и - чрез видео връзка - на държавния секретар Майк Помпео. Интересен факт от подписването за включването на България в програмата на американското правителство Clean Network бе, че заместник-държавният секретар Кийт Крак, който присъства в София на церемонията, дори не спомена "Виваком" (за сметка на А1 и Теленор), когато говори пред избрани медии за телеком операторите, които ще трябва да се съобразят с евентуалната забрана на използване на китайски производители на телеком оборудване. В същото време “Виваком” е компанията, която обяви старта на 5G в своята мрежа, която в огромна степен се базира на оборудване на Huawei.

Според източници на “Гласове” България е привлякла трайно вниманието на САЩ по темата, защото “Виваком” управлява стратегическата инфраструктура, която минава през България, и свързва партньорските служби, използвайки Huawei. Още през 2016 г. Спас Русев заяви, че ще се опита да привлече Huawei за спонсор на “Левски”, а през 2017 г. "Виваком" и Huawei обявиха стратегическо партньорство за развитие на облачните технологии в полза на бизнеса и правителството. Китайският посланик в България Джан Хайджо посъветва тогава местния клон на Huawei да работи в тясно сътрудничество с български партньори за насърчаване на активното развитие на ИТ сектора. Спас Русев, тогавашен председател на Надзорния съвет на "Виваком, заяви, че с Huawei си поставят амбициозната цел да развият регионален облачен хъб. Това ще бъде първият подобен проект, който ще стартира от България и ще я утвърди като високотехнологичен център за региона”, заяви тогава Русев.

Почти във всички материали, които излизат за Драган Шолак в чуждите медии, се наблюдава една и съща линия - бруталния начин, по който прави бизнес във всички държави, в които трайно е стъпил: Сърбия, Хърватска, Босна, Словения. В Босна обвиняват компанията, че използва електрически стълбове и кабели за безплатно подаване на интернет сигнали. В Хърватия някои медии обсъждаха къде, дали и колко данъци плаща, а в Словения разследваха собствеността на Telemach и трудната задача за разнищване мрежа от свързани компании. И малтийските медии (Шолак има компания в Малта) се занимават с неговите дела.

Петреъс и Шолак не купуват медии, а влияние

Дори бизнесакулите, за които няма нищо свято, съблюдават свещения закон за печалбата. Въпреки това възвращаемостта на вложенията на KKR в балкански медии е под въпрос дори в далечна перспектива. Секторът преживява такива трудности, че дори ключови активи като SBB в Сърбия и “Nova TV” в Хърватия трупат загуби. Обяснението е просто. Купувайки медии, Петреъс и Шолак купуват влияние.

Показателно е как медиите на Шолак се превърнаха в яростна опозиция на сегашния президент Вучич, въпреки че преди години работиха заедно, а Шолак и Петреъс успяха да разгърнат медийния си бизнес там, благодарение на правителството. Преди да влезе в конфликт с държавата в Сърбия, Драган Шолак има идентични конфликти във всички страни от региона, където оперират неговите компании и в които постигат бизнес успехи по спорен начин, благодарение на корупция, узурпиране на публични ресурси, измами, заплахи и рекет от медиите му, които тормозят всеки, който пречи на интересите им.

Най-циничното в тази история е, че генерали от НАТО, които участваха в бомбардировките над Сърбия, влязоха в бизнес отношения и политически връзки със сръбските политици-националисти, които защитаваха независимостта на Белгард.

Корупцията на Драган Шолак стига и до върховете на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Шолак взeма оттам кредити за милиони със съдействието на Драгица Филипович, която е директор в ЕВБР, а след това я наема на работа в "Юнайтед Груп", като в същото време компанията остава клиент на банката. В подобна схема е замесен и Драган Джилас (опозиционен лидер в Сърбия) и бизнес партньор на Шолак. Разследванията на Kurir разкриват, че Шолак и "Юнайтед Груп" се радват на добро покровителство от ЕБВР през всичките тези години, въпреки непрозрачните и съмнителни бизнес операции. Когато се анализират връзките между конкретни участници от ЕБВР и бизнес решенията на Джилас и Шолак, може да се направи надежден извод, че именно тези връзки са позволили техните бизнеси да се разраснат и богатството им да се увеличи експоненциално. Днес интересите на "Юнайтед Груп" са защитени от репутацията и доверието на базираната в Лондон банка, а нейният миноритарен дял в "Юнайтед Груп" на Драган Шолак дава основа за създаване на фалшив образ на безспорна и заслужаваща доверие институция.

Покупката на Нова тв, останалите канали и интернет мрежи, заедно с притежавания вече от Шолак най-голям телеком в страната го превръщат в един от най-силните играч у нас не само в бизнеса, но и в политиката. С ресурсите, които разполага, той ще има възможност да променя баланса на политическите сили и да участва активно във формирането на управленски решения в зависимост от интересите на неговите спонсори отвъд океана, начело с Дейвид Петреъс от ЦРУ.

Кой е Драган Шолак

През 2017 г. независимата френска Медийна обсерватория (OJIM) публикува обширно разследване за внезапната и бурна медийна кариера на бившия шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс. Под ръководството на Петреъс, американският фонд KKR изгражда истинска медийна империя, при това тихомълком, извън общественото внимание.

През 2015 г. Съветът за борба с корупцията в Сърбия излиза с Доклад за структурата на собствеността и контрола върху медиите в страната. В документа като първостепенен проблем се посочва непрозрачността в собствеността на медиите. През следващата година собствеността на “United Group” става обект на съвместно разследване на словенския вестник „Дело“ и Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP). Статията им „Тъмната страна на Telemach” осветява задкулисието на най-големия доставчик на информация. Оказва се, че зад компанията има цял лабиринт от фантомни офшорни компании, които се размножават като гъби в данъчните убежища, за да прикрият истинските собственици и техните финансови канали.

Основно място в разследването е отделено и на Драган Шолак. През 2000 г. в Крагуевац (Сърбия) той основава фирмата KDS – местен кабелен оператор. И остава негов директор през цялото време, докато стартъпът стремително набира скорост, като през 2002 г. се трансформира в SBB, през 2012 г. - в “SBB/ Telemach”, а през 2013 г. в “United Group”. Но това е общоизвестен факт. Новината в това разследване е, че Шолак притежава 20% от акциите на компанията, скрит зад фирмата „Gerrard Enterprises”, регистрирана на о. Ман през 2001 г. Този „крал на кабеларките“, по прицип „недостъпен за медиите“, се превръща в бизнес-акула насред икономическата разруха, един самозабравил се новобогаташ сред осиромашалите си сънародници, с частен самолет, вила на Женевското езеро и голф игрище, принадлежало някога на югославския крал. Сърбин в регион, раздиран от национални вражди, и фокусник, откриващ по три офшорни компании на ден, който вкарва, а после вади от ръкава си милиони евро – при това без да плаща данъци – дава сериозни основания на журналистите от „Дело“ и продължителите на техния труд (“Nacional”, “Jutarnji list”, “Ekspres”…) да насочат прожекторите към Шолак.

Опитът на „Дело“ да разплете пипалата на структурите, притежаващи “United Group”, води в крайна сметка до заключението, че истинските собственици се крият зад множество паравани. Така и не става ясно дали Шолак е действителен собственик или само прикритие.

Шолак не е самостоятелен играч. Задокеанските му финансисти, в това число и KKR, държат контролните пакети във всичките му предприятия. Именно те го поставят начело на “United Group” и от самото начало осигуряват стремителния възход на компанията. Това става ясно от грама на посолството на САЩ в Белград, публикувана на сайта Wikileaks. За съжаление никой досега не ѝ е обърнал подобаващо внимание, въпреки че е лесно достъпна в интернет.

Депешата от 2007 г. е изцяло посветена на SBB, както е видно и от заглавието: “Serbia Broadband” работи във враждебна среда”. Вътре Шолак се споменава като основен информатор на посолството, до степен, че поражда въпроси за характера на отношенията му с американската дипломация. Авторът – посланикът на САЩ в Белград, Майкъл Полт, се застъпва за Шолак пред Вашингтон, като прилага към грамата свой отчет относно съвместните усилия на американските дипломати и инвеститори за решаване на проблема. Това се върши под благовидния предлог за борба с пазарната доминация на националния оператор „Телеком“, „използващ агресивни методи и политическо влияние“ за защита на монополното си положение. Към днешна дата обаче става ясно, че на практика посланикът е вършел същото, в което обвинява „Телеком“, само че в полза на SBB. Телеграмата е с дата 1 юни 2007 г., а на 27 юни се съобщава за историческото събитие – сключването на първата в историята ЛБО-сделка в Сърбия: поглъщането на SBB от компанията “Mid Europa Partners”.

Следващият американски посланик - Камерън Мантер, след напускането на дипломатическия пост се прехвърля, не щеш ли, тъкмо в “Mid Europa Partners” като съветник на “SBB-Telemach” при започването на преговорите с Петреъс през 2013 г. Предшественикът на Полт, небезизвестният Уилям Монтгомъри (американски посланик в София 1993-96 г.) - първият посланик на САЩ в Белград след агресията на НАТО през 1999 г. и цветната революция в Сърбия от 5 октомври 2000 г., който се разпорежда в страната като имперски консул, пък е бивш бизнес партньор на Брент Садлър. Въпросният Садлър работи като кореспондент на CNN в Белград по време на бомбардировките, а впоследствие става директор на “N1 TV” – основният телевизионен канал на “United Group” и ексклузивен партньор на CNN в Източна Европа.

Благодарение на силните политически връзки с лидерите на сръбската държава на власт до 2012 г. като Борис Тадич, Шолак нарушава всички правила на бизнеса - прокарва безконтролно кабели в градските райони, извършва множество машинации, свързани с неотчитане на реалния брой потребители като по този начин укрива данъци и прикрива реалните си печалби. Шолак успява да създаде бизнес империя, която поставя под свой контрол почти 60% от телекомуникационния пазар в Сърбия и региона на Западните Балкани.

Милионите на Сорос

Депешите на "Уикилийкс" съдържат сведения и за ключовия момент в развитието на “Юнайтед Груп”. През 2002 г. малката стартъп компания на Драган Шолак вади страхотен късмет, като успява да привлече инвестиции в размер на 10 млн. долара от Инвестиционния Фонд за Югоизточна Европа (SEEF). Разпоредител със средствата на фонда е компанията “Soros Investment Capital Management”, преименувана по-късно на “Bedminster Capital Management”, чийто основател е Джордж Сорос.

Социално активният милиардер има много общо с Кравис (от фонда KKR) – по случайно съвпадение двамата са съседи по вила на брега на Атлантика и съвсем неслучайно споделят една и съща страст към закупуването на балкански кабелни оператори.

Именно инвестициите на Сорос са причина за стремителния възход на SBB и главозамайващото му впускане в мътния водовъртеж на международните финанси. Сорос води след себе си Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която инвестира през 2004 г. още 15 милиона евро. Тази „Европейска“ банка, чийто най-голям акционер се явяват САЩ, продължава да е съсобственик и съинвеститор в “United Group” и в момента (към края на 2017 г.).

По-късно фондът на Сорос се разделя на SEEF I и SEEF II, които се явяват едновременно купувач и продавач при поглъщането на SBB от компанията “Mid Europe” през 2007 г. Тази частна инвестиционна компания, ръководена от бивши високопоставени служители на Световната банка и МВФ по-късно ще се похвали, че си е върнала инвестициите в троен обем, благодарение на астрономическата сума, изплетена ѝ от KKR.

Шолак е подставено лице на Петеръс

Под опеката на Дейвид Петреъс и KKR, Драган Шолак и “Юнайтед Груп” изграждат истинска медийна империя. “Юнайтед Груп” обединява най-големите интернет доставчици и оператори на кабелна и сателитна телевизия в бивша Югославия с близо два милиона потребители:

SBB (Serbia Broadband) – най-големият доставчик на кабелна телевизия и интернет в Сърбия със 700 хил. абонати;

Telemach – водещият доставчик на кабелна телевизия и интернет в Словения и Босна и Херцеговина (БиГ);

Total TV – водещият доставчик на сателитна телевизия в Сърбия, обхващащ шестте страни от бивша Югославия;

NetTV Plus – основният оператор на интернет телевизия;

United Media – включващ тв каналите Sport klub, Cinemania, Ultra, Mini Ultra, Lov i ribolov;

СASMedia – най-голямата агенция за реклама в кабелна и сателитна телевизия.

През следващата, 2014 година, КKR разширява своето влияние. Чрез “United Group” фондът купува гиганта в развлекателната индустрия, специализиран в областта на турбо-фолка “Grand Production” и придобива контролния пакет в най-големия кабелен оператор на Черна гора BBM. Става съсобственик и в най-популярния информационен сайт в Сърбия – Blic.rs, изкупувайки 49% от акциите на домейна от швейцарската медийна група “Ringier”.

Накрая KKR пуска собствен регионален тв канал - “N1 TV”, който става ексклузивен партньор на CNN, със свои студиа в Белград, Загреб и Сараево. Чрез тази спорна операция “Юнайтед Груп” обединява производството на телевизионно съдържание с разпространението му.

През 2015 г. компанията създава нов прецедент, придобивайки словенския мобилен оператор “Tušmobil”. Това е първият случай на закупуване на мобилен оператор от доставчик на кабелна телевизия. През 2017 г. KKR слага ръка и върху бизнеса на “Central European Media Enterprises” (CME) в Хърватия и Словения, включително върху “TV Nova” – най-популярната хърватска телевизия, с най-висок рейтинг на новините в страната, както и върху “РОР-TV”, чиято програма “24ur” е най-гледаната в цяла Словения. Едновременно с това “Юнайтед Груп” продължава да разширява сферата си на влияние на пазара за стационарна и мобилна телефония, поглъщайки основните си конкуренти, в това число “BHB Сable TV” (Босна и Херцеговина), “M-kabl” (Черна гора) и “Ikom” (Сърбия).

Скандал със сръбската телевизия на Шолич “N1”

Телевизия N1 крие съдържанието на доклад за управлението, редакционната политика и достоверността на медията, изготвен от експерта от Би Би Си Джеймс Хардинг. В доклада си Хардинг, който е бивш директор на BBC News e представил негативни заключения относно редакционната политика на N1, квалифицирайки я като небалансирана, предубедена и непрофесионална.

Докладът е изготвен след множество организирани медийни кампании, фалшиви новини и манипулации на N1 срещу конкуренти на Шолак и "Юнайтед Груп". Вследствие на това известният журналист от CNN Брент Садлър напуска позицията на директор на редакционната колегия на N1. Той обръща внимание на ръководството на CNN, че N1, под влиянието на Шолак, нарушава етичните стандарти в журналистиката и открито се поставя в услуга на определени сръбски опозиционни структури в Сърбия. Той цитира и други експертни становища, които показват, че редакцията на телевизията провежда необективна, небалансирана, тенденциозно антиправителствена и антидържавна редакционна политика на новинарската програма.

В заключение може да се каже, че Драган Шолак не е самостоятелен играч, а параван зад интересите на американското разузнаване, което изгражда мрежи за влияние в Централна и Източна Европа. Самият той е с изключително лоша репутация, а около името му има многобройни скандали за корупция, некоректно отношение и нерегламентирана намеса в политическия живот на държавите в които се разпростира бизнесът му.

Изглежда, че българското правителство е спокойно заради американските капитали зад Шолак и поради тази причина дава зелена светлина на сделките за "Виваком" и Нова, но това е бомба със закъснител. Както за управлението на Бойко Борисов, така и за всички, които ще дойдат след него, защото ще трябва да се съобразяват с много мощен външен играч, който притежава стратегически от гледна точка на националната сигурност ресурси и медийна власт, способна да сваля и качва правителства.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 113 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гост

  215 9 Отговор
  Домуса почва да си режа опашката.

  Коментиран от #23

 • 2 Ужасен

  181 7 Отговор
  ужас!
 • 3 АБЕ ТЕЗ ОТ ЦРУ

  82 63 Отговор
  Да не са от КГБ ?!

  Коментиран от #20, #49, #58, #88

 • 4 БАЙ Х@Й

  200 11 Отговор
  И от утре " Добро утро драги зрители! От днес Слънцето изгрява от запад !"

  Коментиран от #45

 • 5 КОТарАК

  147 7 Отговор
  тая кочина барабар с лидера си са отдана за закриване/ как се водят нац. тв е непонятно
 • 6 Помооощ

  200 11 Отговор
  Голямо промиване на мозъци се готви.Къде сте бе УМНИ и КРАСИВИ?

  Коментиран от #99


 • 7 Smooth Jazz

  221 7 Отговор
  Тихата, но мощна окупация продължава. Добре че пишете кои медии са техни, за да ги бойкотираме

  Коментиран от #43

 • 8 БАЙ Х@Й

  160 12 Отговор
  Алън Фостър Дълес заявява на учредяването на ЦРУ 1945 г. , като тези негови думи стават доктрина на Студената война, започната две години по късно-от 1947 г.: „Ще свърши войната, всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание. От литературата и изкуството им ние например постепенно ще изтръгваме тяхната социална същност, ще отчуждим творците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, кината, пресата – всичко ще изобразява и прославя най-низките човешки усещания, чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените творци, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството – с една дума, всякаква безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и безпорядък. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдейс

  Коментиран от #60

 • 9 Дойчо Велев

  235 15 Отговор
  Къде е сега Плевнелиев че да ни светне за руските хибридни атаки, и силното влияние на Путин.ЦРУ идва официално в българия чрез медия а българският народ дреме ли дреме.

  Коментиран от #40

 • 10 Шиши

  155 10 Отговор
  Те продадоха България ................
 • 11 БАЙ Х@Й

  108 10 Отговор
  .... Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за своеволието на чиновниците, рушветчийството, безпринципност и мотаене – всичко, което води до онова, което им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат въздигнати до добродетел…честност порядъчността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелици от миналото… Простащина и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх един от друг, и нахалството, безсрамието, предателството, национализмът и враждебността между народите и най-вече враждебността и омразата към руския народ – всичко това ние ловко и незабелязано ще култивираме и всичко това ще разцъфне с кичести цветове. Сега малцина, много малко хора ще се досещат или даже ще разбират какво става… Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Ще изтръгваме духовните корени на болшевизма, ще опошляваме, ще унищожаваме корените на народната нравственост. По този начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикаме ерозия и ще отстраняваме ленинския фанатизъм. Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще и

  Коментиран от #24

 • 12 спартан

  151 11 Отговор
  Подарете всичко на американските мекерета,системи за разплащане,сайтове за обмен на данни и кореспонденция,стратегически обекти от национално значение и после яжте чипс и мазни бургери и спете на възглавница от празни обещания.Евала господа управляващи.
 • 13 БАЙ Х@Й

  158 10 Отговор
  .... От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ“. Благодаря за отделенето внимание.

  Коментиран от #18

 • 14 БАЙ Х@Й

  122 7 Отговор
  ТОВА НЯМА ДА ВИ ГО КАЖАТ ОТ НОВА ТВ !!!!!!/ изв. ако съм Ви отегчил/

  Коментиран от #103

 • 15 Fate

  40 4 Отговор
  Е , поне няма да искат разрешение да и оправят картината Не че я гледам
 • 16 Българка

  105 5 Отговор
  Плъхове напускат кораба. Кирчо бега, но "достойни" ще го заменят. Знаете ли, че Пеевски отново играе в Търговския регистър акробатика . Сменя собствеността на Пикливите си медии пак със своя, но под друго име. Така се опитва да избяга от изплащане на присъдено обезщетение за клевета, набеждаване и т.н., тъй като има доста заведени дела срещу "правителствените" медии
 • 17 4knre4

  117 6 Отговор
  Нека позная! "СЪРБИНЪТ" е евреин. Познах ли ?
 • 18 циник

  12 100 Отговор

  До коментар #13 от "БАЙ Х@Й":

  Вългарен комунист си ти.

  Коментиран от #27, #35

 • 19 Грейс

  80 13 Отговор
  Има ли още хора, които гледат "български" телевизии? Те не стават за нищо!
 • 20 бате Митко

  41 4 Отговор

  До коментар #3 от "АБЕ ТЕЗ ОТ ЦРУ":

  Не са за съжаление.От къде са обаче,ще разбереш след някоя друга година,и ще го разбереш искаш или не.
 • 21 Гост

  52 11 Отговор
  Знаете ли, че пишете Сорос в този сайт ще ви трият коментара и блокират ако го видят. Пробвайте да пишете Сорос.
 • 22 фффф

  69 5 Отговор
  Ние сме като бушон ,ще има да се перат едни пари и отделно ще има пропаганда и промиване на мозъците !
 • 23 Племе

  20 2 Отговор

  До коментар #1 от "Гост":

  Какви опашки бе,ей няма да се научите да четете ей,всички сте писатели.
 • 24 д9д8вв

  123 6 Отговор

  До коментар #11 от "БАЙ Х@Й":

  За съжаление тази доктрина успя. Заобикалят ни некадърни, но за това пък скъпоплатени бюрократи, Койо е съвестен и си гледа работаа, системата го смачква и усмива. Младежите ни, почти по нищо не се отличават от макаци. Най-голямата цел на момчетата е да станат "бацки" и карат беемве. На момичета целта е да намерят някой с парички и да си напълнят джуките с нам-квоси. Просташка чалга и неприличен рап се леят из дискотеките. Това за което се пее са наркотици и животински инстинкти. Никой не контролира съдържанието на песните. По-точно, контролира се и то усърдно, дали някаой няма да изпее нещо смислено. Успя Дълес, успя.
 • 25 1234

  70 5 Отговор
  Свършиха ли нашите “ добре облечени бизнесмени” та си внасяме от Сърбия?
 • 26 Перо

  84 4 Отговор
  “Дълбоката държава” на дългите носове. Киро Гела,явно вижда края на толупа и бърза да се спасява.Сигурно ще последват още продажби и разместване в картела.

  Коментиран от #31

 • 27 Тъпчо,

  28 5 Отговор

  До коментар #18 от "циник":

  Истината боли , нали !
 • 28 Последния Софиянец

  91 3 Отговор
  Цветанов и Републиканците се снабдиха с партийна телевизия .Всяка партия с амбиции трябва да си има телевизия.То в България май останаха само партийни телевизии.
 • 29 Бесен Язовец

  68 2 Отговор
  Козяк -ТV и Шолак не е сръбска фамилия, а шиптарска!
 • 30 Последния софиянец

  22 52 Отговор
  Аууу, и сега родната русофилня какво ще прави? Ще трябва да минава на предплатени карти от Теленор и А1

  Коментиран от #56, #77

 • 31 Мдааа

  66 4 Отговор

  До коментар #26 от "Перо":

  Гела и Прасето така богатеят без да са си мръднали пръста. Под натиск изкупуват на безценица,после продават скъпо!

  Коментиран от #34

 • 32 Всъщност

  75 7 Отговор
  Сбъркали са адреса . В България младите хора почти не гледат телевизия , а ние по-старите гледаме , ама и много я псуваме . Пък и за какво влияние става въпрос в този разграден двор , който е България в момента .

  Коментиран от #67

 • 33 Перо

  45 4 Отговор
  Има ли някаква измислена инвестиция,която да не е минала през Сърбия или Гърция и в главния офис на инвеститора,печалбата да не се отчита в регионалните клонове във Виена или Атина. Инвеститорът даже не знае и не се интересува,какво прави най-източния клон,след като се отчита печалба. Мутристан фигурира като бяло поле на картите на световния бизнес.
 • 34 Перо

  85 1 Отговор

  До коментар #31 от "Мдааа":

  С БТК и Виваком не беше ли същото? Македонският телеком беше 50-пъти по-малък,като капацитет и го продадоха на Водафон/световен играч в бранша/ 50-пъти по-скъпо. В БГ БТК беше продадена на един мошеник с току-що регистрирана офшорна фирма.
 • 35 БАЙ Х@Й

  60 6 Отговор

  До коментар #18 от "циник":

  Вулгарните пишат ВУЛГАРИЗМИ, комунистите пишат цитати от Ленин, а аз , АЗ СЪМ РЕАЛИСТ И ПИША РЕАЛНАТА ИСТИНА !!! А дали ти харесваш напудрена и гримирана ЛЪЖА, пред обективните факти , избора е твой!
 • 36 ХА ХА ХА

  67 7 Отговор
  Сега краварските подлоги се подмокриха от кеф .Вече ще ги скубят свои .
 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Бългaрин

  41 4 Отговор
  амо щатска пропаганда и турски сериали. А трябва Диверсификация на медиите!
 • 39 Перо

  71 3 Отговор
  Киро Гела е кръгла нула,без “съпорта” на мутренската държава. Първо плъховете напускат потъващия кораб.
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Рап

  57 4 Отговор
  Край на турските сериали,започват американските! Субтитрите може и на сръбски!
 • 42 АА1

  51 3 Отговор
  Става интересно-скоро може Нова тв да бъде прекръстена на Пинк тв. Сръбска музика и крими сериали само-онези от ЦРУ умират за конспирации. :) Сега ще хвърчат глави на водещи,програмни директори,оператори,синоптички. За тях може и компромис,но другите ще бъдат сменени тутакси. Ако не се спре тази сделка по продажбата-много хора ще берат ядове.
 • 43 плевен

  53 2 Отговор

  До коментар #7 от "Smooth Jazz":

  Бойкотирането не е достатъчно. Ти си вече оформен човек, и трудно някой ще ти промени мисленето. Тяхната цел е съзнанието на нашите деца. Трябва активно да се говори с тях. Не бива пасивно да ги оставиш пред телевизора, защото това е целта на хората, които купуват влияние.
 • 44 Българската прокоба

  38 6 Отговор
  Българина толкова е лъган, че вече разпознава хората още като ги видят. Особено ако са предупредени а и от минали примери.Например скъпия ток от ам.централи, купуване на чертежи а не самолети, ограбване на златото без да плащат и др.И тия ще наливат пари и накрая ще се откажат разорени и измамени. Нека се пробват, накрая ще избягат с 200.
 • 45 КУРнинов

  8 38 Отговор

  До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

  СМЕНИ КАНАЛА В БОШКОВ ТВ СЛЪНЦЕТО ИЗГРЯВА ОТ МОСКВА!

  Коментиран от #54

 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Bravo

  70 1 Отговор
  Статията е чудесна! Сега искам от същия автор подобна статия и за бившите собственици и техните ментори. Ако може по- подробно - откъде тия дебили имат парите и защо са им дадени. Предварително благодаря!
 • 48 Казуар

  7 23 Отговор
  Само от КГБ да не са.
 • 49 незнайко

  31 4 Отговор

  До коментар #3 от "АБЕ ТЕЗ ОТ ЦРУ":

  Не не са от КГБ а от КТБ крадците !!!
 • 50 Перо

  4 23 Отговор
  ББ е пич

  Коментиран от #91

 • 51 цербер

  48 2 Отговор
  чешкият миЛиардер Петр Келнер я купи..... Скандален сърбин и офицери от ЦРУ купуват Нова телевизия. КРАЙ С КУЛТУРАТА В БЪЛГАРИЯ!

  Коментиран от #78

 • 52 Аззззззз

  44 4 Отговор
  Шкембе войвода и тиквата, съсипаха България, и живота ни! Трябва действия, а не овцедушие!
 • 53 Жико

  25 5 Отговор
  Взеха го от КГБ, за да го дадат на ЦРУ.
 • 54 Ахмак

  18 5 Отговор

  До коментар #45 от "КУРнинов":

  Заври си първите три букви от ника , в отверстието, и започвай да мучиш!
 • 55 Бравост

  11 41 Отговор
  А Браво !!! Веднъж и ние да случим на собственик Писна ни от Кремълски КГБ фейк новини
 • 56 324к54

  28 4 Отговор

  До коментар #30 от "Последния софиянец":

  А да те светна, че да не си ептен в мъглата. Аз (русофил съм) много отдавна не гледам българска телевизия, понеже тя не е българска и не е телевизия. Дори мога да ти се похваля, че изобщо не гледам телевизия. Но ако ми се догледа руска телевзия случайно, лесно мога да гледам онлайн НТВ, РЕН-ТВ и много други, руски телевизии. Кофтио е ,че там често дават репортажи от това, което се случва на пъпа на САЩ и по-точно какви безчинства вършат от движението "Блек Лайфс Матер". И ми става обидно за най-демократичната държава на света. Това ли са заслужили хорицата там, да ги трепят и убират нИГЪри, а полизията да си кюта, понеже не смее да се обади!

  Коментиран от #61

 • 57 Аре

  13 2 Отговор
  Тя пък една телевизия мааа.
 • 58 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  6 1 Отговор

  До коментар #3 от "АБЕ ТЕЗ ОТ ЦРУ":

  ФБР ГИ КУПУВА
 • 59 ГОРД БЪЛГАРИН

  8 1 Отговор
  На кой му пука за медиите освем държавните институционални улигарси
 • 60 Радко Младич

  10 2 Отговор

  До коментар #8 от "БАЙ Х@Й":

  КО КО кАзА КО!??Дали го е казал или не,няма кой знае колко голямо значение.(Лично според мен НЕ Е.)Важното и СТРАШНОТО е,че всичко това лека полека СЕ СЛУЧВА!И тази статия е ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО за това!
 • 61 Радко Младич

  17 2 Отговор

  До коментар #56 от "324к54":

  Това КАКВО ОБЩО има с темата!?Въобще прочетохте ли статията!?Иначе въпросните руски телевизии са точно толкова ОБЕКТИВНИ,колкото и CNN да речем! Иначе казаното от вас е напълно вярно.В САЩ се случват УЖАСНИ неща и вина за това има най-вече "дълбоката държава" наред с престъпници като Сорос и останалите измекяри от "Демократическата" партия!Но това пък е съвсем отделна тема.
 • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 63 ГРАД КОЗЛУДУЙ

  8 2 Отговор
  Сега Божков ТВ и НоваБожков ТВ ще се управляват от едни и същи мекерета !
 • 64 1944

  7 7 Отговор
  и как ще се случат нещата след като бтк и виваком са на руската банка втб? дъртия педофил ще им ги подари? комунист само взема не дава.
 • 65 1234

  2 8 Отговор
  Супер Дано вече да няма нагласени предавания
 • 66 Българин

  14 1 Отговор
  Очаквайте нова да пуска риалити вип джендър за деца...
 • 67 В селата

  6 3 Отговор

  До коментар #32 от "Всъщност":

  даже ядат пред нея. Селяни бол, даже и в градовете.
 • 68 Диверсант

  20 2 Отговор
  Докато има тъпанари с няколко телевизора в къщи денонощно да зяпат, вместо да отидат да си засеят и произведат нещо вкусно за ядене, да играят с децата си, да отидат в парка, в планината ще ги има и тия и ще им цъкате как така са станали богати. Ами с вашите пари които доброволно им давате да ви манипулират
 • 69 САЩ

  14 1 Отговор
  През 2010 г. Петреъс сформира първата армия от интернет-тролове (Американската шпионска операция за манипулация на социалните мрежи, “Guardian”, 2011). Като ръководител на Централното командване на армията на САЩ (CENTCOM) обявява конкурс за програмно осигуряване на управлението на тролове, позволяващо на 50 юзъри да управляват 500 фалшиви профила, „без заплаха за разкриването им от подготвен противник“. Само няколко години по-късно същите действия от страна на Русия ще станат обект на критики от страна журналистите, които, обаче, ще подминат с мълчание американските първопроходци в жанра, както винаги. Така например, в статия, публикувана от сайта “Obs-Rue89” се споменават пет страни, замесени в подобна дейност, но САЩ не фигурират сред тях. Като военен, Петреъс прекрасно разбира, че информационните технологии са незаменими за информационни операции. Още като директор на ЦРУ той предупреждава: „ще стане възможно да ви следим чрез съдомиялната машина” (“Wired”, 2012). Днес, вече медиен магнат, той си остава по прежнему войнствен: „Киберпространството е изцяло ново поле за война” (Би Би Си, 2017). И призовава активно за засилване на котрола върху интернет.
 • 70 слави

  18 4 Отговор
  ПУКА МИ ЗА НОВА ТВ. И БЕЗ ТОВА НЕ СЪМ Я ГЛЕДАЛ ОТ ВРЕМЕТО КОГАТО СТАНА СОБСТВЕНОСТ НА ДОМУСЧИЕВИ. ТАКА И ЩЕ ПРОДЪЛЖА. ДА Я ГЛЕДАТ ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ ЛЮДЕ. ЗА МЕН СПЕЦИАЛНО ТЯ Е ЗАТВОРЕНА СТРАНИЦА.
 • 71 Иван

  7 1 Отговор
  Не ги раэследвайте,эащото ще ви обвинят в антисемитиэъм.
 • 72 Йосип Броз Тито

  16 2 Отговор
  Цялата държава разпродадоха... Сега само чужди фирми ни смучат, бузят таксите и изнасят парите навън... Оправия няма да има докато е българско.

  Коментиран от #87

 • 73 Йосип Броз Тито

  16 1 Отговор
  Същото е и с тока... чужди фирми ни доставят ток, все едно ние не можем да си произвеждаме. Затова ще плащаме скъп ток.
 • 74 Четник

  15 2 Отговор
  Ае на бас,че тия пичове ще изградят 5G мрежата с която ще ни управляват дистанционно от някой подземен бункер.Започва обратното броене на всеки един на тази злощастна територийка.
 • 75 ТОЧКАТА

  6 2 Отговор
  бъгария ли>!!!!!!!нанай>България>!!!!!
 • 76 Консерва

  7 1 Отговор
  И аз съм ужасен! Това, което ще направя е да я изтрия, та да не мога като превключвам да минавам през нея !
 • 77 Иванов

  1 1 Отговор

  До коментар #30 от "Последния софиянец":

  Не е нужно.В базара изобилства с обяви от рода "Продавам анонимни,регистрирани симкарти."Аз лично ползвам подобни.По пример на премиера слънце ползвам карти регистрирани на клошари,и не 10,а 17 годишно телефонче.Нокия 1100 модел 2003.Ако ще и извмземни да купят оператора,винаги има начин да останеш анонимен.Клошари винаги ще има.А те са гитови за 20 лв да си регистрират предплатена,и за 50лв на абонамент карта.

  Коментиран от #79

 • 78 Каква

  3 1 Отговор

  До коментар #51 от "цербер":

  Култура? Цървулна?
 • 79 Четник

  7 2 Отговор

  До коментар #77 от "Иванов":

  В БГ дори sim карта не можеш да си купиш без да си дадеш личните данни за разлика от белите държави,където се предлагат свободно ,празна без кредит.Когато ти е кеф активираш.Роуминг има навсякъде в целият свят,при това ефтин.
 • 80 стою касапина

  7 6 Отговор
  колкото и да са скандални няма да са по- скандални от домуса скоро ще има чистка в телевизията и ще спечелят българите ще има още една телевизия за гледане тъпаците от на шкембе,арменските циркаджии и кресльото от семейни войни ще бегат с 200 към бтв и бнт за да се вредят
 • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 82 Хасан 5ко

  7 1 Отговор
  Ква стана тя ? И Мафията ни не е наша вече. Добре ,че има все още дистанционно и тези не могат да контролират задължително гледането на новините им примерно. Или на разните реалита с ВИП -овете на България . Иконите на днешния свят -отврат.
 • 83 Алфа Вълкът

  5 0 Отговор
  Сега руснаците са жълтите!

 • 84 Дядото

  2 5 Отговор
  В този сайт пишат изключително неграмотни хора. Виваком бе закупена от поставеното лице Спас Русев обявен като биш агент от тоталитарната и репресивна Дс служба, която е била на пряко подчинение на Кгб-Кремъл. Мажоритарно участие има руската Внешторг банк. Не сте ли забелязали увеличеното предаване на руски филми по различните канали. А Дпс в лицето на А. Доган с неговите обръчи от фирми и Пеевски имат за партньори само руснаци. Доган или агент Сава е стратегически партньор на руските тайни служби. Така, че не се заблуждавайте руснаците командват парада в България. Само един цитат е достатъчен като пример за да се придобие представа всъщност кой дърпа и дърпаше конците на държавното управление през последните 40 години. Руският депутат Пьотр Толстой беше казъл следното. "Половин България вече я купихме, остава другата половина. " ще посоча още един пример с руснака Малик Пашаев и неговата дъщеря Лиана, те имат имущество в България за няколко стотин милиона долара. Пристанище, топлофикация, хотели, жилищни комплекси и тн. Втора такава държава няма като Русия с такава голяма собственост в европейска България. Българската енергетика е зависима от Русия, аец Козлодуй е руски, ядреното гориво е руско и то го плащаме на високи цени.Аец Белене ще е руски, Газта, която получава България е 90% руска. Новият транзитен тръбопровод е за руска газ. А за да се случват всичките тези руски проекти, руснаците разчитат най много на най старите кагабейски партии Бсп, Дс и
 • 85 Анна

  1 0 Отговор
  Толкова съм отегчен. Развесели ме! - hot-baby.ga
 • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 87 Историк

  1 2 Отговор

  До коментар #72 от "Йосип Броз Тито":

  Сами се докарахме до тука. Когато една държава разчита само на заеми се получават точно тези неща, най апетитните активи отиват в ръцете на тези които осигуряват заема. Така беше при Костов, при царя и сега е същото. За да се превърнем във вечния кредитополучател, най голяма вина имат БКП, БСП ( от 82г. до фалита през 1996г.) и всички участвали в управлението до сега .
 • 88 Чонкин

  0 1 Отговор

  До коментар #3 от "АБЕ ТЕЗ ОТ ЦРУ":

  А добро утро :)
 • 89 666666

  6 2 Отговор
  Още едно доказателство,че САЩ влияят на БГ политика ,а не Русия.
 • 90 Ами те

  4 2 Отговор
  визирайки цру контролират всички медии в света. И не се чудете защо наште мисирки не задават правилните въпроси.
 • 91 Пич е

  0 0 Отговор

  До коментар #50 от "Перо":

  оправя цялата ти рода.
 • 92 дели

  3 1 Отговор
  Мафията продава на мафията, на нашата усещат края си!
 • 93 Дядото

  3 0 Отговор
  В този сайт пишат изключително неграмотни хора. Виваком бе закупена от поставеното лице Спас Русев обявен като биш агент от тоталитарната и репресивна Дс служба, която е била на пряко подчинение на Кгб-Кремъл. Мажоритарно участие има руската Внешторг банк. Не сте ли забелязали увеличеното предаване на руски филми по различните канали. А Дпс в лицето на А. Доган с неговите обръчи от фирми и Пеевски имат за партньори само руснаци. Доган или агент Сава е стратегически партньор на руските тайни служби. Така, че не се заблуждавайте руснаците командват парада в България. Само един цитат е достатъчен като пример за да се придобие представа всъщност кой дърпа и дърпаше конците на държавното управление през последните 40 години. Руският депутат Пьотр Толстой беше казъл следното. "Половин България вече я купихме, остава другата половина. " ще посоча още един пример с руснака Малик Пашаев и неговата дъщеря Лиана, те имат имущество в България за няколко стотин милиона долара. Пристанище, топлофикация, хотели, жилищни комплекси и тн. Втора такава държава няма като Русия с такава голяма собственост в европейска България. Българската енергетика е зависима от Русия, аец Козлодуй е руски, ядреното гориво е руско и то го плащаме на високи цени.Аец Белене ще е руски, Газта, която получава България е 90% руска. Новият транзитен тръбопровод е за руска газ. А за да се случват всичките тези руски проекти, руснаците разчитат най много на най старите кагабейски партии Бсп, Дс и
 • 94 Интересно

  2 0 Отговор
  как, или защо службите, правителството и президенството са проспали тази информация, преди да се изтъргува за кой ли път бтк ...
 • 95 ГОРД БЪЛГАРИН

  0 1 Отговор
  Не е зле да купят всички български телевизии и да си заминат с тях Даже и социалистите от бсп да купят няма да е лошо има и много доброжелателни полицаи и менажери в България и да си ги за карат в америка
 • 96 ГОРД БЪЛГАРИН

  3 1 Отговор
  Що не купят и паметника на БКП дето прилича на летяща чиния щото на мен ми изглежда на тоалетна чиния То по принцип бсп-дпс са си на права жив кенев и тях да купят ако искат и да се махат от България
 • 97 Разум

  1 1 Отговор
  Бойкот на Бойко и анти-Българските медии.

 • 98 Деда ви Кольо🦏

  0 0 Отговор
  Домуса е почетен гражданин не щата Небраска, това говори ли ви нещо деца

  Коментиран от #100

 • 99 Вишински

  0 0 Отговор

  До коментар #6 от "Помооощ":

  Когато някой ми говори за ръката на ЦРУ в разни бизнес сделки ,винаги виждам една по-голяма ръка на ГРУ ,никой не се интересува от нас както Евразийското Разузнавателно Управление.
 • 100 Нерез

  0 0 Отговор

  До коментар #98 от "Деда ви Кольо🦏":

  Небраска . ами те не го пускат до Турция ,камо ли Домуз в Небраска.
 • 101 Лъч Светлина

  3 0 Отговор
  Малко по малко руския ботуш ще бъде изритан от България и от Балканите
 • 102 'Спешно

  2 0 Отговор
  А Божков тв кога???
 • 103 Сатаната

  0 0 Отговор

  До коментар #14 от "БАЙ Х@Й":

  От къде е цитата?
 • 104 Калоян

  1 0 Отговор
  Зад тази мега сделка стой Джордж Сорос ! Този там сърбин някакъв ,му е поставеното лице ! Ау ми то във бг се напълни със САТАНИ ла чуек ,Ко че прайм ни знам ! Само в Тръмп и сие ни е надеждата да ни отърве от Тея рептилойдни-хибриди от планетата нибиру

  Коментиран от #105

 • 105 Ащар Ширан

  1 0 Отговор

  До коментар #104 от "Калоян":

  Абсолютно вярно !

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.