7 094 23

Провалените "Южен поток", "Бургас - Александруполис" продължават да харчат

Каскадата "Горна Арда" не се случи, но дружеството харчи пари

Провалените
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В българската държавна енергетика има няколко компании, които стоят на трупчета редица години, въпреки че е очевадно - те няма да започнат да работят. Защото става въпрос за проектните компании по мащабни енергийни проекти, на които е сложен кръст преди повече от десетилетие и отдавна е ясно, че няма шанс някога да се случат. Това се посочва в разследване на Георги Велев за 3е-news.net.

Нефтопроводът "Бургас - Александруполис" се провали, дружеството остана и още харчи

Най-дълга история стои зад проектната компания "Бургас - Александруполис". Дружеството трябваше да отговаря за изграждането на петролопровод, който да заобикаля Босфора и Дарданелите и да позволява на руски петролни продукти да се продават директно от Средиземно море. В Бургас трябваше да бъде изграден приемен терминал, а в гръцкия град Александруполис петролът да се натоварва отново на кораби. Проектът не се осъществи, но създадените проектни дружества останаха и носят със себе си наследство от дългове, като държавата (данъкоплатците) харчи ежегодно пари за издръжката му.

Последният известен финансов отчет на Проектна компания "Бургас - Александруполис" е за второто тримесечие на 2020 г. Поради законова дупка в момента няма яснота как и кога държавните дружества ще започнат да подават своите финансови отчети. До момента данните се публикуваха от Министерство на финансите, като сега се очаква Агенцията за публичните предприятия и контрол да поеме тази задача. Тази задача е вменена на АППК след приемането на Закона за публичните предприятия.

Проектната компания "Бургас Александруполис" е еднолично държавно дружество, в което министърът на финансите упражнява правата на държавата. Дружеството е акционер в международната проектна компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В., регистрирана в Амстердам, Холандия, като притежава 24.5% от капитала ѝ.

Международната компания е създадена през 2008 г. по силата на Споразумение между правителствата на Русия, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода. Останалите акционери в компанията са руски консорциум между "АК Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт" - 51%, обединение "Хелпе-Траки А.Е.", Гърция - 23.5% и гръцкото правителство - 1%.

Въпреки че петролопровод между Бургас и Александруполис едва ли някога ще има, тази компания и в момента продължава да съществува. Според последните известни данни към 30 юни 2020 г. българската проектна компания има непокрита загуба от общо 24,6 милиона лева. Тя е формирана от загубите от дейността ѝ през предходните финансови години. Активите на компанията са за общо 484 хиляди лева в банкови сметки, от които 360 хиляди лева са блокирани в Корпоративна търговска банка.

От данните става ясно, че компанията-майка в Амстердам - "Транс Болкан Пайплайн Б.В." вече е била ликвидирана през 2019 г. от фирмата - ликвидатор C-CORP. В компанията работи един човек, който е генерирал 28 хиляди лева разходи до средата на 2020 година. Иначе дружеството има Съвет на директорите, съставен от трима души - Александър Гаргов, Невелина Колева и Генко Василев. Изпълнителен директор е г-н Гаргов. "Ръководството на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис" ЕАД подготвя документи за стартиране на процедура по ликвидация на дружеството", е записано в последния известен финансов отчет.

Няма "Южен поток", проектната компания за проваления проект "работи" и днес

Другото любопитно дружество, по което държавата също направи значими разходи, е "Южен поток България" АД. Проектът "Южен поток" предвиждаше изграждането на нова газопроводна система за транспортиране на природен газ от Русия до европейския пазар с капацитет от 63 млрд. кубични метра на година. Газопроводът трябваше да излиза на българския бряг в района на варненската местност "Паша дере" южно от кв. Галата. За сухоземния маршрут на газопровода се предвиждаше да се използва трасе Варна - Провадия - Расово до сръбския град Зайчар. По това трасе впоследствие бе изграден част от проекта "Балкански поток".

Дружеството "Южен поток България" АД бе учредено през декември 2010 г. с акционери 50% БЕХ ЕАД, 50% ПАО "Газпром").

В хода на подготовката за строителна фаза през юни 2014 г. Европейската Комисия инициира процедура по нарушение спрямо България, свързано с проекта. На 1 декември 2014 г. правителството на Руската федерация и ръководството на ПАО "Газпром" обяви в публичното пространство прекратяването на проекта "Южен поток". Самият президент на Руската Федерация Владимир Путин обяви, че България е пропуснала приходи от 400 млн. евро на година след отказа си да реализира проекта. Тогава дори имаше намерения "Газпром" да си потърси правата в съда за пропуснатите ползи от неосъществения проект.

През септември 2015 г. акционерът ПАО "Газпром" уведоми "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, че счита проекта "Южен поток" за прекратен, във връзка с което акционерите започнаха уреждане на отношенията си по проекта, става ясно от финансовия отчет на Българския енергиен холдинг тогава.

И в наши дни обаче компания "Южен поток България" продължава да съществува. Акционери в компанията с равен брой акции са Българския енергиен холдинг и "Газпром Трансгаз Краснодар". В края на 2019 г. капиталът на компанията е намален драстично до 19 880 акции с номинална стойност от 1000 лева всяка. Тогава е решено и Жаклен Коен /доскоро шеф но държавния енергиен холдинг БЕХ/ да влезе в Борда на директорите на "Южен поток България".

От предоставените данни в Търговския регистър става ясно, че освен Коен в Съвета на директорите на компанията влизат Игор Елкин (изпълнителен директор), Борис Тодоров (изпълнителен директор), Меглена Маджарова и Дмитрий Хандога. Последният в момента е заместник-началник на отдела за външна икономическа дейност на "Газпром" и участва в изграждането на "Турски поток". На това извънредно общо събрание е сключено споразумение за уреждане на взаимоотношенията между БЕХ и "Газпром". Мандатът на директорите на компанията пък е продължен до 25 април 2024 година.

Компанията е генерирала загуба от 1,64 млн. лева за 2018 г. Година по-рано пък загубата е била за почти 25,2 млн. лева, става ясно от информацията в Търговския регистър.

За проекта бяха ангажирани редица световни компании като бяха дори доставени част от тръбите за изграждане на подземната част от газопровода. Бяха доставени и разтоварени край Варна тръбите за газопровода. Всички тези разходи - неофициално се говореше за 600 млн. лв., включително по уреждането на отношенията с акционерите и неустойки, не е ясно до момента как са разплатени и дали това няма да доведе до нов търговски спор между България и Русия.

Неосъществената "Горна Арда"

Третото подобно дружество, което продължава да съществува под крилото на БЕХ, е "Хидроенергийна компания "Горна Арда" АД. Дружеството е замразено от 2017 г. след решение на австрийския акционер EVN AG. Оттам припомнят, че акционерното споразумение между EVN и НЕК за създаване на компания, която да изгради и експлоатира хидроенергийна каскада "Горна Арда", бе подписано на 19 юли 2010 г.

Дружеството отчита загуба от 1000 лева за 2019 г., става ясно от данните в Търговския регистър. Според главния акционер EVN при текущата ситуация в България не е възможна реализацията на този проект, става ясно още от отчета. При нормализиране на процесите в сектор "Енергетика" и икономическата среда, компанията декларира своята готовност да продължи проекта.

Другият акционер в проекта е НЕК, която притежава 24 на сто от капитала. Капиталът на компанията е 58 хиляди лева, а активите ѝ са за 143 хил. лева. В управителния съвет на дружеството участват трима души: председател е Марио Нидерволфсгрубер, заместник-председател е Анни Христова, а член е Гюнтер Вайлцер. В Надзорния съвет на компанията председател е Фридрих Земанек, заместник-председател е Анастасия Маркова, а член на Надзора е Хелвиг Юберакер.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 КОТарАК

  26 17 Отговор
  комунистите са виновни...

  Коментиран от #4

 • 2 Последния Софиянец

  29 6 Отговор
  Тъкмо работа за Мая.

  Коментиран от #9

 • 3 Бой-COVID-59

  33 11 Отговор
  Станишев е виновен, Орешарски - също...
 • 4 Демократ

  43 6 Отговор

  До коментар #1 от "КОТарАК":

  Айдуците от гроб са виновни, между другото са от едно тесто с комунистите, най големия комунист е Бойко М. Борисов(охрана на Т. Живков) крадеца съсипал България и завещал 15 млрд. дълг + лихвите
 • 5 Тя и държавата

  29 0 Отговор
  Е провалена но харчи.
 • 6 Gowo

  30 2 Отговор
  И Кьовеши.Само Мая няма да може да свърши тази работа .

 • 7 Българин

  34 8 Отговор
  Проекти, символи на провала на България причинен от щатско-турските господари и "евроатлантическите" им протежета във властта в София .
 • 8 Тиквун

  21 2 Отговор
  В затвора
 • 9 Реалист 2

  25 4 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Не е ли по-важно да питат Борисов и Гешев за какво са похарчени между 30и 40 милиарда държавен заем взети на гърба на България ? "🤔 И защо все Мая пита. Слави и Ристю знаят ли за какво щатско-турския режим награби милиардите заеми, дето и внуците ни ще изплащат ?
 • 10 доко

  7 2 Отговор
  защото всичко направено от генерала боко от банкя е вечно..като пирамидите в египет ха ха ха..за да може боко да опъва кинтите доживот..ха ха
 • 11 НАТО НИ БРАНИ...ЕС НИ ХРАНИ

  2 16 Отговор
  СТРОИМ НЕЩО БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НА ЕС......ОТДАВНА НЕ СМЕ РУСКА ГУБЕРНИЯ....
 • 12 Вълканов

  13 4 Отговор
  Съгласно законите на Паркинсон, една администрация може да работи, без предприятието да работи. Това е политикономиката на Капитала, което за съжаление от 1962 год. бе въведено в Тодор Живкова България. Това е една от причините да рухне неговия социализъм. Коменистите преди него стриктно спазваха ограничението на администрацията. Георги Димитров, когото всички плюят, бе казал. Пазете власта от Администрацията.

  Коментиран от #21

 • 13 Петър

  7 1 Отговор
  За кой ли ще гласуват работещите в тези дружества?
 • 14 Нещо повече

  12 1 Отговор
  Зад безличното "борд на директорите " стоят хора с космически заплати, и това е без никакво значение кой е на власт. Законите ни са такива, че няма проблем да се публикува, че кметът на Сусурлево си е изписал 1000 лева заплата но оповестяването на заплатите на "бордовете" закона се е погрижил да е подсъдим акт. Без значение дали компанията е частна или държавна. Вероятно защото едва тогава Обществото би разбрало какво всъщност е значението на думата "неравенство". В интерес на истината - така е в цял свят.
 • 15 Един

  9 1 Отговор
  Йееее! Че нали затова събориха комунизъма - да могат да крадат на воля!
 • 16 Сандо

  8 1 Отговор
  Ако не бяхте ги провалили,щяха да носят пари на нас!А сега нашите загуби са приходи на някой друг.А ние гордо си въртим изцапания ... всички да ни видят и да ни се смеят на простотията.
 • 17 ЖУЖИ

  1 0 Отговор
  НЕМА БОКО НЕМА ПАТОК
 • 18 А колко ни струва

  2 0 Отговор
  Един километър 5 пъти повече
 • 19 безпартиен

  3 0 Отговор
  Коректното в тези случаи е да се изброят имената на служителите в тези компании!Ще излязат интересни личности -на хранилка от държавата с твърда заплата!Не минимална а такава,дето всички могат да им завиждат!
 • 20 Гешов

  2 0 Отговор
  Ами защо да не харчат, след като има кой да дава?
 • 21 Йо Несбьо

  0 0 Отговор

  До коментар #12 от "Вълканов":

  Всеки един проект започва с администрация на процесите. При едно ООД има управител, от чието име се подписват всички назначения. Може ли да назначиш общ работник без подпис от управителя?! И това не е от времето на Бай Тошо, а е така по принцип. Или ти смяташ, че едно тяло може да живее без мозък, който да управлява процесите в него? Жалкото в случая с тези проектни компании е, че няма да имат дейност и трябва да бъдат закрити. А не са закрити, защото наетите в техните Надзорни съвети и Бордове на директорите нямат интерес от закриване. В момента те получават добри приходи, без да правят нищо. Ти ще се откажеш ли от подобни лесни пари?! А държавата не ги затваря, защото чиновниците не се интересуват особено от евентуална икономия на общите пари.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Я МИ КАЖЕТЕ

  2 0 Отговор
  ИМА ЛИ У СВЯТ ТАКЪВ КАТ ГАНЯ ДА ПОДПИШЕ СДЕЛКА И ДА СЕ ОТКАЖЕ.ИЛИ ДА БРОЙ ПАРИ МИЛЯРДИ ЗА НЕКВА СТОКА Ф 16 ГОДИНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЛИ ДА ПУСНЕ АРМИЯ ГРАТИС ДА СЕДИ В БГ Е НЕМА ПО ТЪП И СКЪСАН ОТ ГАНЯ

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.