Last news in Fakti

8 Юни, 2021 17:00 8 012 9

Компостиращите инсталации в Пиринско влязоха в скандален корупционен доклад

  • компостиращи инсталации-
  • пиринско-
  • корупционен скандал-
  • емил димитров

В скандалния доклад до Ревизоро е даден и пример за конфликт на интереси и натиск над служители в лицето на Денис Ботев Табаков

Компостиращите инсталации в Пиринско влязоха в скандален корупционен доклад  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Проекти на общините Благоевград, Петрич, Сандански и Гоце Делчев, изпълнявани по Оперативна програма „Околна среда” /ОПОС/, попаднаха в доклад на Гергана Грозданова, и.д.гл. директор на ГД ОПОС. Те са за десетки милиони левове и са дадени от нея като пример за драстични нарушения при изпълнение на основните функции на програмата, недобро планиране и прогнозиране, конфликт на интереси и други обвързаности с определени изпълнители, натиск и принуда над служители на неофициални срещи с представители на фирми изпълнители и др., пише struma.bg.

Докладът е от 16 април 2021 г., адресиран е до бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров и е посветен на тревожната констатация, че ОПОС е с най-слаба усвояемост на евросредства спрямо другите програми: от договорените през периода 2014-2020 г. 3,807 млрд. лв. са изплатени само 1,327 млрд. лв. /39,14%/, а сертифицираните разходи пред ЕК са още по-малко – само1,114 млрд. лв. /38,85%/.

Според Г. Грозданова се забелязват няколко големи концентрации на проекти в едни и същи фирми, собственост на сем. Аглика Георгиева и свекър ѝ Димитър Георгиев. Двамата имат сключени договори за проекти за близо 96 милиона лева. По-голяма част от този капитал е спечелен от компостиращи инсталации в Югозапада.

На 13 ноември 2017 г. Аглика Георгиева печели първия проект по ОПОС в региона – за компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и съпътстваща инфраструктура за Регионална система за управление на отпадъците на общините Сандански, Струмяни и Кресна. Общата стойност на проекта е 9 357 337.14 BGN, впоследствие обаче за различни нарушения са наложени санкции за около 410 000 лв.

Само 2 седмици по-късно – на 29 ноември 2017 г., дамата поема и Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци в община Петрич – проект на стойност 10 112 622.95 лв. Тук санкциите са в размер на 570 000 лв., но някои от тях още се обжалват в съда.

На 18 декември същата година Георгиева поема и компоста в регион Гоце Делчев срещу 9 136 517.51 лв. През април 2018 г. стъпва и в областния център Благоевград, където печели проекта за изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Общата стойност на инсталацията за битови отпадъци, която е с капацитет 2516 т/г., и тази за предварително третиране на биоразградими отпадъци, чийто капацитет е 24117 т/г., е 11 945 990 лв., от които 85% плаща ЕС. Санкциите по този проект са за над половин милион лева.

„Прави впечатление участието на едни и същи изпълнители, които изготвят и отговарят за стратегически документи, в резултат на които се реализират мерки по програмата и се усвоява значителен ресурс” – констатира се в доклада на Г. Грозданова до ексминистъра Е. Димитров-Ревизоро.

Аглика Георгиева използва за проектите едноименни сдружения, но с различни ЕИК. Едно от тях – ДЗЗД „Балканика Биогаз”, с ЕИК 177424272, изпълнява проектирането и изграждането на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на регион Благоевград.

Договорът, който е по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”, е сключен на 17.12.2018 г., а като крайна дата е посочена 3 юни 2023 г. Общата стойност на проекта е 36 444 472 лв., от които до момента фирмата на Георгиева е взела над 28 млн. лв.

Общото между всички дружества с „Балканика“ в името е, че в тях водещо е дружеството „Балканика Енерджи” АД, в което основен акционер е Аглика Павлова Георгиева, а миноритарен е Димитър Виденов Георгиев. В управата на дружеството е и неговият син Виден Георгиев, който е съпруг на Аглика.

В два от проектите за компостиращи инсталации – в Благоевград и Сандански, „Балканика Енерджи” е партньор в ДЗЗД с „Мега Хидрострой”, замесена в шумни скандали с усвояване на европари по ОП „Региони в растеж”.

По непотвърдена официално информация „Балканика Енерджи“ реално се контролира от Доко Йорданов, който е от голяма ромска фамилия в Червен бряг. Пред местен сайт Доко потвърдил, че ръководи дружеството, което по документи било собственост на негов роднина. „Балканика Енерджи“ е регистрирана в София на бул. „България“ с капитал от 200 000 акции от по 1 лв., а мандатът на Аглика, съпруга ѝ и свекъра ѝ изтича на 3 септември 2023 г.

Преди евромилионите да се изсипят върху „Балканика”, Аглика е имала две фирми за бързи кредити в Перник – „Нова Кредит” и „Финанс Инвест-88”. Съдружникът ѝ Димитър Георгиев пък още през 1991 г. е създал „Вектор Интернешънъл” ООД заедно с банкерите Александър Велев и Румен Нанов – шефове на първата банка, фалирала по време на прехода – „Агробизнесбанк”.

В скандалния доклад до Ревизоро е даден и пример за конфликт на интереси и натиск над служители в лицето на Денис Ботев Табаков. Според Грозданова същият вземал активно участие в срещи с управителните органи на ОПОС, а по информация на служители, отговарящи за проектите на общините, те са били „принуждавани да коментират проблеми и да дават варианти на решения на неофициални срещи при заместник главен директор в присъствието на гореспоменатото лице”. Към доклада са приложени доказателства, включително и записи на срещи, на които експерти в очевиден конфликт на интереси оказват натиск при търсене на решения пред изпълнители по договори.

Денис Табаков е участвал в оценката на проектите на няколко ВиК дружества в страната, сред които и това в Перник.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аууу

    26 1 Отговор
    Тея от Герб има ли отрасъл във който да не са крали?
  • 2 Какъв

    25 1 Отговор
    Ревизоро е тая Мутра-мафиот грабител... Кой и защо го пази! Този трябва да е в ареста!
  • 3 Гост

    21 1 Отговор
    Ревизоро - поредния бушон! Да влиза в зандана тоя л*зач
  • 4 боко ПКП

    6 0 Отговор
    Това недоразумение още на свобода ли е?
  • 5 Мунчо

    6 0 Отговор
    ГЕРБ - лицето на ТОТАЛНИЯ ГРАБЕЖ!
  • 6 Уйке

    2 0 Отговор
    И на тези хора все още някой им вярва ще гласува за тях! Не наяли се!
  • 7 zorko oko

    3 0 Отговор
    Наглиецът Ревизоро ги е прикривал, нали той с неговоте калинки обслужваше кръговете БорисOff-шиши, пък назначената от него след изборите април месец нова шефка на ИАОС калинка, свързана с олигарсите Р.Карамфилова все още вилнее току под носа на новия министър. Също продължават да си разиграват коня ГЕРБерасти в ключови РИОСВ и дори в някои от Басейнови дирекции...
    Спи ли новият министър Личев или е прихванат вече в някои стари-нови схеми; или пък окопаните крадливи калинки на ГЕРБ-шиши му подлагат динена кора и го чака "на топло" бай Ставри, както изгоря преди време предния министър Ненов!?!
  • 8 Перо

    3 0 Отговор
    И какво е направил на практика,оня охлюв-бивш министър?
  • 9 Тоя Ревизоро...

    1 0 Отговор
    ...да бъде ИЗЧЕГЪРТАН...!!!