Last news in Fakti

28 Юли, 2021 09:18 16 338 31

Скандал тресе болница „Св. Иван Рилски“, лекари искат оставката на шефа, документ с личните данни на Десислава Радева се пръкна от „нищото“

  • иван рилски-
  • болница-
  • афера-
  • злоупотреби

Медици разказаха, че когато все пак са се добрали до заветния договор за наем

Скандал тресе болница „Св. Иван Рилски“, лекари искат оставката на шефа, документ с личните данни на Десислава Радева се пръкна от „нищото“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

След скандалните разкрития за начина, по който са били управлявани Правителствена болница и „Пирогов“, трета болница е на път да „изгърми“ по идентичен начин. Става дума за „Св. Иван Рилски“. Ситуацията в случая е по-различна. Този път Съветът на директорите, заедно с водещи светила в медицината настояват пред министъра на здравеопазването директорът на лечебното заведение д-р Антон Петков да бъде незабавно отстранен.

Това е видно от съвсем „топла“ Докладна записка на Съвета от 23 юли т. г., с която Фрог нюз разполага. Според документа д-р Петков „не съдейства за провеждане на отговорна политика в лечебното заведение, а напротив-провежда своя лична политика, която е в разрез с всички взети решения от Съвета на директорите и е против интересите на лечебното заведение и работещия персонал в него. Тези действия облагодетелстват единствено и само него, както и приближения кръг от 4-5 назначени лично от него служители“.

Мотиви

В рамките на 12 страници членовете на съвета подробно излагат множество мотиви за исканата оставка на директора. Един от тях е свързан със съмнения около разходването на средства за първите шест месеца на тази година. „В икономическите показатели, изготвени от главния счетоводител, са подадени цифри за приходи и разходи, без надлежна документация“, пишат лекарите до министъра, който се явява принципал на болницата.

Медиците, съвсем нормално са изключително чувствителни на тема „заплати“. Затова се дава и пример за фрапиращо разминаване между отчет и реалност, който гласи: „Приходите от НЗОК са били увеличени с 10 млн. лв., но пък и разходите са били увеличени с 10 млн. лв. Разходите за работни заплати на персонала спрямо 2020 г. са се увеличили с 35, 9%. В същото време главната счетоводителка в анализа си към Доклада пише, че от 1 януари 2021 г. основните заплати са увеличени с 6,6%. Никой от служителите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ не е получил, нито е „усетил“ това „огромно“ увеличение от 35, 9%“.

Мистерия

Ситуацията в болницата станала взривоопасна, след като на 8 юли т. г. Съветът на директорите получили писмо от зам.-министър д-р Димитър Петров. От него медиците научили, че директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е сключил договор за наем на сграда с частно лице още през април месец, като сумата, която трябва да се плаща на месец е в размер на 55 000 лева без ДДС. „Считате ли, че наемната вноска е реалистична и обсъждани ли са други алтернативи“, възмутен пита Димитър Петров във въпросното писмо. Членовете на Съвета остават сащисани, когато научават за наема. Затова лекарите не се бавят и отговарят на принципала на болницата светкавично: „Този договор беше издирван от нас от деня, в който получихме писмото от зам.-министъра на здравеопазването. Настоящият сключен договор не е изгоден за лечебното заведение и никога не е обсъждан с нас“.

Медици разказаха, че когато все пак са се добрали до заветния договор за наем, в папката, която по думите им лежала в служебната кола на шефа, открили и други странни неща. Става дума за формуляр за вложени медицински изделия на съпругата на президента Румен Радев – Десислава, в който фигурират личните ѝ данни, информация за операцията, както и цената, платена от НЗОК. „Според нас това е тежко нарушение на законодателството“, отбелязват лекарите в Докладната.

В мистериозната папка са намерени още и справки за брутните заплати на част от лекарите, които без страх и открито негодуват срещу директора на болницата. Не се изключва вероятността тази информация да е била готвена да се даде на „подходящите“ медии – защитници на статуквото. В документа до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се отбелязва още: „Намерена е друга „Справка“ за брутните заплати на ЕП, КС, президент, премиер, до обикновен пенсионер и т. н., които според нас не са придружаващи документи към сключения от него Договор и е неясно за кого са предназначени и как ще бъдат използвани!“.

Какви са параметрите на сключения „на тъмно“ договор за наем на сграда от директора на болница „Св. Иван Рилски“, с колко пари ще бъде завлечено министерството и към кого са се обърнали за помощ медиците, четете продължението на темата утре във Фрог.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Левтер

    36 2 Отговор
    Редки некадърници.
  • 2 др Гей Билтс

    62 5 Отговор
    Просто замитат следите ковидарите. На бас, че нито един от бившите управници на изброените болнични заведения няма да влезе в затвора за престъпления срешу човечеството.
  • 3 Шкафа

    40 7 Отговор
    Проверете в чекмеджето му. Тия като него, там си държат най-важното
  • 4 Перо

    69 7 Отговор
    Нито един директор на държавна болница,назначен от правителството на толупа не е читав и краде,като за последно!
  • 5 3278

    69 8 Отговор
    Сега разбрахте ли защо в Жипката се возят директори на болници?
  • 6 ПСР

    53 6 Отговор
    Нито един сектор,нито една сфера не е пожалена от"невероятно успешното"ГЕПП управление и кадруване.Не са били калинки-огромно стадо пирани са.
  • 7 Българка

    37 5 Отговор
    В здравеопазването и всички държавни институции на ръководни позиции и шефове са калинки и съучастници на бойковата шайка. Така че трябва с голямата метла да се измете боклука!

    Коментиран от #11, #28

  • 8 Рошко

    35 1 Отговор
    Остана ли в бг болница без скандали?

    Коментиран от #10, #20

  • 9 плюс минус

    48 1 Отговор
    Все още има хуманни лекари с грижа за болните.
    Ноооо, има и печалбари и само печалбари. Как лекар/ка от същата болница за има-няма 4-5 години, живееща в студентско общежитие, си купува апартамент в престижен квартал и сменя нова кола с още по-чисто нова, с марката на мутрите?
    Жалко, много жалко!
    Самите лекари, някои от тях, сринаха вековния авторитет на медиците.
  • 10 За овце

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "Рошко":

    Ми то в “държавните“ болници всичко е скандално, само дето хората си мислят, че частните са им проблема. Не че са цвете за мирисане, но в държавните е “куче влачи рейс“.

    Коментиран от #19

  • 11 Читав

    15 11 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Абе вие защо си мислите, че като махнте едните и ще дойдат други дето няма да крадат, българинът е Андрешко, дай му шанс и той няма да се поколебае да открадне.

    Коментиран от #14

  • 12 доктори

    21 3 Отговор
    много.Лекари няма.
  • 13 Чики-Рики

    16 0 Отговор
    Чакайте малко! Нищо не разбрах! Какво общо имат ЕП,КС , които каквото и да означават,а вероятно е това за което се досещам,с документацията на тази болница?!Айде за личните данни на Радева,иди-яла ,ама другото....? А по отношение на лекарските заплати, ясно!Те и без това сучат от ,, няколко нянки,,!
  • 14 ко речи

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "Читав":

    Гепаджиите от ГРОП никой не може да ги стигне.

    Коментиран от #29

  • 15 горски

    19 2 Отговор
    Държавните болници-батак.А общинските -черен батак....
    Почти навсякъде се водят хоспиталзирани пациенти и се точи касата...А медицинската апаратура в нашето здравеопазване е най скъпата в света.../заради комисионните/
  • 16 йото

    14 0 Отговор
    А за схемаджията айдук с хиляда издънки , д-р Георги Гелев директоро на Бърза помощ от 25 години нищо ! Министъро Кацаров защо го прикрива , прикриването на престъпления и кражби в огромен мащаб също е престъпление ! Г-н Гешев , г-н главен прокурор самосезирай се!
  • 17 Имам

    10 0 Отговор
    Голямо желание да проверят и първа градска болница.Там да видите за какво става въпрос.А какви некъдърни доктори има там не е за приказване а какви високи длъжности заемат........... . .
  • 18 охо

    8 1 Отговор
    Да не би някой да си е купувал "чувствителна информация"?
  • 19 разлика няма

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "За овце":

    В частните е същото.
  • 20 хм...

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Рошко":

    Не знаем дали е останала, но вината не е на пациентите.
  • 21 Д. Петров

    4 9 Отговор
    Брей:
    "Става дума за формуляр за вложени медицински изделия на съпругата на президента Румен Радев – Десислава, в който фигурират личните ѝ данни, информация за операцията, както и цената, платена от НЗОК." Фатмака, фондация и направи! Среща се с бизнесмени, да даряват, пък тя сложила цици от нашият джоб!!!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Д. Петров":

    Ама верно ли, бе? Колко кубика?
  • 23 Знаеш ли

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Д. Петров":

    колко ще ти струва едно съдебно опровержение на очевидните ти простотии? И ще си ги платиш сам, защото ГЕРБ вече не борави с държавните пари, а пък свои няма да ти дадат...
  • 24 Radoslav

    2 3 Отговор
    Това прилича на зле скроена история с много въпросителни. Липсват фактите и доказателствата!
    Такава ли първосигнална следва да е реакцията?
    Всеки, който реши да натопи някой, хвърля кал и чака съмишленици !!!
  • 25 ле ле

    4 1 Отговор
    нали се казват бизнес дружества тези болници имат бордове..като кораби...затова всички болни биват изхвърляни като баласт..а паричките в ЧуКмеджета..
  • 26 точно така

    1 1 Отговор
    Един е Боко п€д€раса и м@кq му е жалнапророк
  • 27 иванов

    1 0 Отговор
    Нещата са много простички - АРЕСТ, КОНФИСКАЦИЯ НА ЛИЧНО ИМУЩЕСТВО, Дисциплинарно уволнение.....
    Тотална проверка за далаверите...... Тази прогнила кастова система е за пълно разформироване......
    С навлизането на ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ понятието ДОКТОР вече е обезмислено.....ЕДни оператори на машини......Болни амбиции, мания за величие и средство за забогатяване - това е системата ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
  • 28 Не е така

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    На много позиции си стоят от червени по-червени представители- напр. Бойко Пенков, когото познавам и наблюдавам от доста години. Още от тройната коалиция беше зам.министър, преди това шеф на касата, остана си зам .министър и също не е ангел небесен- съсобственик е на болница, но за него не се говори и не го "чегъртат". Което силно ме замисля за "чистите" мотиви при преследването на ГЕРБ. Бойко през цялото време не закачаше другарите, което ме кара да мисля, че ги е одраскал по друга линия. А всеки, който се надява, че ще стане по-добре и по-справедливо, е наивник!
  • 29 И аз да кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ко речи":

    Може, може- и примери помним! Велчево при Симеон Кръстев ли отмъкнаха? Виждал ли си им огромните хотели? Да не мислиш, че служебното правителство не напълни гуша? Че Петков няма да вземе комисионна от мнимите германски ( пък те албански) инвеститори, дето за "добър ден" им обеща 32 милиона? Дето е тръгнал да разбутва военните предприятия?
  • 30 И аз да кажа

    0 0 Отговор
    Грешка от коректора на предния пост- Симеон Сакса
  • 31 ДЕДО

    1 1 Отговор
    ЖАБОКА КЪРМИТ-ОТВРАТИТЕЛНИЯ ФАТМАК,КОЙТО НЕЗАСЛУЖЕНО ЗАЕМА ПОСТА НА ДЪРЖАВВЕН ГЛАВА,С ИЗМАМНИА ПОДКРЕПА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА СИ КАМПАНИЯ ОТ ДАРЕНИЯ ОТ СИРОМАСИ-ЗАЩО ДО СЕГА ГЛ ПРОКУРОР ГЕШЕВ НЕ СЕЗИРА ЗА ИЗМАМНАТА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ НА ПРЕОМРАЗНИЯ ГРОЗНОВАТ И ПРОСТ ОБИТАТЕ НА ДОНДУКОВ 2 РУМЕН РАДЕВ-ТЪПОТО,НО НЕ САМО ТЪП,НО И ПРОДАЖЕН-КОЛКО МИЛИОНКИ ГУШНА ОТ ЧЕРЕПА,ЗА ДА СИ ВДИГНЕ НЕРЕШИТЕЛНО ЖАЛКОТО ЮМРУЧЕ,ТАЛАСЪМ НЕСКООСАН