Last news in Fakti

17 Декември, 2021 19:10 8 440 34

Нови документи: схемата с магистрала „Хемус“ е грижливо подготвена

  • строеж-
  • ам хемус-
  • автомагастрали-
  • апи

Държавното дружество „Автомагистрали“ предвидливо си е подбрало външни фирми, на които да превъзлага дейности, непосредствено преди отпускането на 1,35 млрд. лв. от хазната за изграждане на аутобана

Нови документи: схемата с магистрала „Хемус“ е грижливо подготвена - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Нови скандални факти излизат около схемата със строителството на автомагистрала „Хемус“. Държавното дружество „Автомагистрали“ предвидливо си е подбрало външни фирми, на които да превъзлага дейности, непосредствено преди отпускането на 1,35 млрд. лв. от хазната за изграждане на аутобана. Категоричните доказателства за липса на собствен капацитет не са попречили на държавното дружество да поеме ангажимент пред АПИ, че може да се справи със строителството. Така на държавната фирма е прехвърлена огромна сума, заминала към частни дружества по договор, който би следвало да се изпълнява без подизпълнители. Това се разбира от документи, с които „Сега“ разполага.

От тях става ясно, че държавната фирма „Автомагистрали“ е сключила серия от рамкови договори за доставка на материали и ползване на механизация през ноември, 2018 г. Договорите са без стойност и посочен обект, на който да работят на фирмите, но дават възможност при нужда веднага да им се възлага дейност. Самият избор на фирмите, които да станат партньори на „Автомагистрали“, е задвижен през август същата година по доклад на Десислава Христова, член на борда на директорите, с аргумента, че е необходимо да се мисли за разширяване на дейността на фирмата и възможностите за печалба. Така са събрани оферти и са сключени рамкови договори точно с определени фирми през ноември.

Сключването на тези рамкови договори през ноември се е оказало много полезно за схемата. Броени дни по-късно – на 5 декември, АПИ изпраща писмо до „Автомагистрали“ дали има капацитет да се справи с договор за строителството на участъци от 1 до 6. Във връзка с това запитване шефът на дирекция „Техническа“ изготвя доклад, който ясно показва, че държавната фирма няма как да осигури цялата техника и персонал (б.р. докладът бе изтъкнат като ключово доказателство и в одита на Сметната палата). Като възможен изход от създалата се ситуация в същия този доклад се сочи възможността от сключване на конкретни анекси къв вече съществуващите рамкови договори за доставка на материали и ползване на механизация. В доклада се изтъква и нуждата да се търсят още контрагенти. Така с избрани месец по-рано рамкови партньори са сключени в последствие и конкретни договори за стотици милиони.

Бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев призна в предаването „Лице в лице“ на bTV за наличието на подобни рамкови договори. В опит да обясни защо сред представените на Сметната палата договори липсват три контракта Беличев обясни, че вероятно става дума за договори, сключвани преди първия инхаус. „Става въпрос за рамкови договори. Те са месеци преди да бъде сключен първият инхаус. Тези рамкови договори нямат стойност, нямат обект, нямат плащане и нямат срок. Това са намерения за дейности в бъдещ период“, обясни Беличев. На уточняващ въпрос за конкретния липсващ договор с фирма „Водно строителство-Благоевград“ Беличев увери, че става въпрос за рамков договор, който не касае работата по „Хемус“.

Това категорично не отговаря на истината. Договорът за наем на механизация, който липсва сред списъка, предоставен на Сметната палата, е от 22 май 2020 г. и в него изрично е отбелязано, че ще се доставят машини за участък 5 на АМ Хемус.

Нови документи: схемата с магистрала „Хемус“ е грижливо подготвена

Настоящата изпълнителна директорка Десислава Христова обясни друго – че договорът наистина липсва, но по друга причина – че по него не е плащан аванс. Сметната палата изискала договори, по които има платени аванси. Това също не е вярно – в справката на Сметната палата има и договори без платени никакви суми, има и такива с направени плащания. Според Христова няма проблем с липсата на трите договора, защото по тях няма превеждани суми.

Нови документи: схемата с магистрала „Хемус“ е грижливо подготвена


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    82 5 Отговор
    Магистрали,саниране и земеделие-главния поток на кражби
  • 2 И НЕ САМО...

    55 6 Отговор
    ТОВА ОПОРУЧАВАНЕ Е ПО СЪВМЕСТНО ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО
    НА ТУЛУПА. ЩЕ ИЗЛЕЗАТ И ДРУГИ
    ДАЛАВЕРИ.
  • 3 Бойко Разбойко

    52 3 Отговор
    Глей Балтов каква маркировка! Красота!
  • 4 Гост

    52 4 Отговор
    Тая магистрала колко километра е, и с колко ленти, че струва 1,35 милиарда

    Коментиран от #9

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 50 Отговор
    Най-добре, журналисти и юристи да се хванат за ръчички и да покажат как може да се построи магистралата! За сведение, авансовите плащания са по договор и с цел, изпълнителят да не завишава цените поради инфлацията... Доста умно решение с което ce цeли да охладят желанието за надуване на цените...Същевременно, до сега са спестени милиони при актуването на завършените работи...или кaзaнo нa прoфecиoнaлeн жaргoн "рaбoтaтa e взeтa нa AКOРД".
    Aкo тoвa за изнесените пари e вярнo, тo e мнoгo умeн хoд, дa нe ce държaт пaритe зa мaгиcтрaлaтa в Бългaрcкa бaнкa, a нaвън, кaтo пo тoзи нaчин ce oпaзят oт КДC-мaфиятa...(ФСБ). Поуката от краха на банка КТБ е взета.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 гроб-карма-кредисимо

    39 6 Отговор
    Грижливо ви обирахме усмихвайки се !
  • 7 Нанков

    26 4 Отговор
    Аз нямам нищо общо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 mi6osp

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    500 000 000 000 километра е.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 32 Отговор

    До коментар #10 от "Toxic":

    Чудно как се строеше магистралата с "окрадените" пари преди великата въздухарка Комитова да блокира строежа...Как са се прехранвали семействата на над хиляда работници, как е плащано за горивото на машините, а ток, вода, телефони???

    Коментиран от #16, #17, #32

  • 12 3.14К

    15 4 Отговор
    Все ми се струва, че тая Десислава Христова е от бандата на Нанков и Аврамова.

    Коментиран от #13

  • 13 Хи хи

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "3.14К":

    Тя е от ДПС и е изгонена от АПИ .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не едобре

    11 23 Отговор
    да вярваш,че някой може да отиде в банка и да изтегли 53 млн.,да ги сложи в сакове и чували/явно нямаш представа колко е това и, че се събира в камион не в джипка/ и да си тръгне ей тъй. Неграмотността и простотията до това водят. Никой не защитавам, но мразя да ми представят истории съшити на рядко с бели конци. Като и оня където тъпо се изцепи, че пропаднали 500м от Хемус, а то се оказа, че заради допълнителни отводнителни изграждания, се е наложило преработка на участък от 50 метра. И тоя сега е във властта, господ да е на помощ на горката ни територия наречена Бг,нищо добро не ни чака.

    Коментиран от #19, #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 abv

    22 0 Отговор
    И накрая пак няма да има виновни.
    Също като при къщите за гости.
  • 19 Всъщност

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "Не едобре":

    Това са 1352 пачки от по 200 евро. Изобщо не е много като обем.
  • 20 мушама и шланг

    18 1 Отговор
    На всеки НОРМАЛЕН човек е ясно кой е измислил и реализирал тази СХЕМА за КРАДЕНЕ ? Дали не са Станишев , Орешарски , Раден или Путин дори / както ББ обича винаги да се оправдава / ? Всеки знае кой КОЛИ и БЕСИ в последните 12 години , НАЛИ ? Само ГешевТУРАТА не то вижда !?
  • 21 ahaa

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Не едобре":

    10 милиона са ти една торбичка от супер-а. 50 милиона са за камион ако ти ги дадат на стотинки.
  • 22 Справедливостта

    6 0 Отговор
    Е като истината от песента на Емил Димитров. Закъснява, но накрая, ще дойде при нас!
  • 23 Браво но нас

    11 0 Отговор
    Ами ние досега не сме избирали политици а схемаджии.

    Коментиран от #26

  • 24 Айдук

    4 0 Отговор
    То бива айдуци, бива ама тия се забравиха и нито един няма в затвора. Няма мафия в България, мафията е извън закона и е преследвана от него, тук тя е закона!!!
  • 25 незнайко

    2 0 Отговор
    От всичкото това което се казва е ясно едно, цената на километър магистрала наистина е 10 пъти по малка !!! Останалото се КРАДЕ !!!
  • 26 mdaaaaaaa

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Браво но нас":

    Ама добро утро!
  • 27 ПП ВСЕ ТАЯ

    4 0 Отговор
    Лев върнат няма,няма и да има ами и магистрала няма факт
  • 28 СЕГА

    1 1 Отговор
    е вестника на мафията и задкулисието!
  • 29 Няма лъжа, която

    0 1 Отговор
    от този вестник да не тиражират.
  • 30 Странно, как една уж дясна медия

    0 2 Отговор
    като в."Сега" е дупе и гащи с дъртия комунист Рашков!
  • 31 Тия от този вестник

    0 1 Отговор
    са говорители на МВР-то на Рашковците!
  • 32 Горбачовче

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Строеше се по 1 километър на 5 години. Къде е магистралата бе трол глупав? Кой ще ти повярва, че се е строяла, като магистрала няма?

    Коментиран от #33

  • 33 Не че нещо но..

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Горбачовче":

    В случая глупавия трол си ти.Влез в youtube напиши магистрала Хемус и гледай видеата на Eye from sky.Дано тогава ви стане ясно, с какви фалшиви новини ви храниха преди изборите,когато Комитова дойде и съсипа обекта.Направете си труда да сравните датите на лотовете и това ,което ви показваха тогава по основните канали на телевизията.Готови към датата на изборите съоръжения бяха представени като току що започнати.Още нещо за въпросния милиард с който се спекулира пред простолюдието.Същият никога не е бил разпределян и преведен на частни фирми а е бил в сметката на ДЪРЖАВНАТА ФИРМА АВТОМАГИСТРАЛИ !!!!Почти 600 мил.от него бяха върнати в бюджета и похарчени незнайно къде от ПП.
  • 34 Шани

    1 0 Отговор
    Ами , то от строеж на магистрали, Осама Бин Ладен е станал милиардер. Явно има големи далавери в строежа на пътища , не само у нас. А иначе , всяка схема се подготвя грижливо , така че да не буди съмнение в проверяващите и Контрола. Все пак си имаме ЧУДЕСНА Прокуратура , която не спи и е нащрек за всяка нередност. Нищо че няма нито един осъден в последните 33 години....