Last news in Fakti

12 Април, 2022 09:00 15 438 11

Позорно поведение на Община Сливен при репортаж на Господарите

  • община сливен-
  • gospodari.com-
  • репортаж-
  • гробищен парк-
  • люпиже българия-
  • теодора тодорова

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че всички гробищни паркове в Сливен отговарят на изискванията

Позорно поведение на Община Сливен при репортаж на Господарите - 1
Кадър: Репортаж на gospodari.com
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Кметът на Сливен не бил чувал за незаконното разширение на гробищния парк. Това става ясно от репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт от gospodari.com.

За случая ви разказахме миналата седмица, пишат Господарите. Репортажа можете да видите тук.

А иначе:

Сигналът

През 2004 година “Люпиже България” купува производствена база в квартал Речица в Сливен. По това време срещу базата има празен терен на бивше гробище, което се е използвало до 80-те години на миналия век. Какво обаче се случва с него години по-късно?

Преди три години започва разчистване на терена. Багери събарят старите надгробни плочи. На тяхно място в началото на пандемията се появяват нови гробове – на починали с Covid-19.

Позорно поведение на Община Сливен при репортаж на Господарите

Собствениците на близката промишлена сграда обясняват, че гробището се изгражда върху бившето гробище. Изискванията в такъв случай обаче са теренът да се използва само за урнополагане.

Друго основно нарушение е свързано с Наредба 2 на Министерството на здравеопазването. Според нея при разширяване на гробищни паркове трябва да се направи хидрогеоложко проучване на подпочвените води. Тяхната дълбочина трябва да е поне 50 см по-ниска от дълбочината на гробовете. В този случай обаче вероятно има нарушение на наредбата, тъй като мястото е с доказано високи подпочвени води.

Нарушен е и Законът за устройство на територията, според който промени в подробните устройствени планове се извършват само след обществено обсъждане. Такова в случая няма данни да е било проведено.

Позицията на кмета

Потърсихме кмета на Сливен Стефан Радев, който заяви, че всички гробищни паркове в Сливен отговарят на изискванията. На въпрос за случващото се в кв. Речица обаче той отрече да е получавал информация и жалби. Всъщност само за година в общината са входирани 9 жалби по случая, има и препоръки от Министерството на здравеопазването. На някои от тях самият кмет е отговорил, но явно въпросите ни предизвикаха пълна амнезия на кмета.

Потърсихме и директорката на ОП “Озеленяване”, която отговаря и за гробищните паркове Веселина Казакова. Уви, тя умело се скри от въпросите ни. Служителка на общината първо обяви, че я няма, след това беше в сградата и в крайна сметка не се разбра къде точно е. Не отговори и на обажданията ни.

Ние ще продължим да следим този казус, като се надяваме след репортажите кметът Стефан Радев да си спомни за гробищния парк и да реши проблема. А вие сигнализирайте на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 3 Отговор
    Господарите са трън в задника на властта.Затова ги спряха по телевизията.
  • 2 Наркоман

    25 0 Отговор
    Корабът потъва драги съграждани... корабът потъва...
  • 3 Позор

    28 0 Отговор
    Багери премахват надгробни плочи...България и цивилизация
  • 4 Възраждане=ГЕРБ=ДПС

    27 3 Отговор
    Ами нормално за кмета да не си спомня,нали все пак е от ГЕРБ! Всички герберасти са такива!
  • 5 Грульо

    29 0 Отговор
    Таквиз упоравленски кадри, които се крият и не дават информация за нещата, за които отговарят, трябва да се уволняват веднагически и да им се търси наказателна отговорност за неизпълнение на служебни задължения.
  • 6 8889

    27 1 Отговор
    Съд и затвор за този кмет гербераст.
  • 7 Дарк

    18 1 Отговор
    Откъде да знае кмета? Тъй наречената директорка Казакова е ШЕФА тя командва и се прави каквото иска,. Стълба зад гърба и стоманен, никой гък не й казва.
  • 8 ФАКТ

    2 5 Отговор
    Кажи му българин и повече не го обиждай.
  • 9 Сливенски медии

    12 0 Отговор
    Що мълчите
  • 10 Християнин

    9 0 Отговор
    Неморално е върху християни да се погребват мюсюлмани! Душите Ви са толкова чисти колкото и гробищата Ви!
  • 11 гост

    6 2 Отговор
    Има само две възможности при подобно поведение:или е гербер, или депесар. Та той какъв е?